Ahojte,
chceli by sme si založiť súdok s kapustou, poradíte mi ako na to. 🙂 Zhruba viem čo tam približne ide, ale bola by som rada, keby ste mi napísali ako ju robíte vy, a ako sa mám potom o súdok ďalej starať? 😀 A ešte neviete mi poradiť kúpila som 10 litrový súdok koľko cca kapusty treba? 🙂
Prosím poraďte nechcem sa pýtať svokry ani maminy. 🙂
Veľmi pekne ďakujem za odpovede 🙂
@katussamus a mas noz na rezanie?
@labakam nie, ale u nás predávajú už narezanú 🙂
len ako narezanu...a sak co nevieš? natlacis to tam,vodu vylejes,das tam vseeetko-jablko,cibulu,bobkovy list a potom to zalej vodou do plna
@mpg ha takže do súdka nedávam vodu, len do vrchnáka? 😒 A tam budem aj dolievať stále, že? A ako zistím, že už nakysla a treba ju preniesť do chladnejšia. 🙂
@labakam no prepáč neviem ako sa to robí, ešte som to nerobila 😀
@katussamus tak gooogli holka goooogli
@katussamus niekto to dava do vanicky tam to v rukach postlaca a potom dava do tych keramickych sudkov-asi15l
@labakam 😝
@labakam aj tak dík za radu 🙂
@katussamus hlavne tam nanatlač nejaku ciernu a hluby 🙂
@mpg
@labakam
@katussamus
BABY aj ja chcem robit... len tu nadobu nemam :((( u nas to neviem zohnat ;(
je nejaka alterativa poznate to ????
som skusala vo flaske ale zial len plesen dosiel :((((((((((((
@labakam ok hluby a čiernu kapustu nie 🙂
@monika15 u nás ich mavajú aj coop jednote a tieto predajne sú hádam všade, tam nemajú 🙂
baby ja som v kanade :(((((
plesnive nechcem jest :((((
@monika15 aha prepáč necedela som 😅 tak to ti asi neporadím a nemajú alternatívy nejaké kamenné nádoby s vrchnákom
@katussamus Do keramického súdka netreba dávať vodu, ona tam tým tlačením vznikne, ak je jej veľa tak nakoniec odobrať, aby zostala pokrytá posledná vrstva a nebolo tam veľa vody. A vodu dávam len do vrchnáka, ak vyschne tak doplniť. Kapusta je nakysnutá vtedy, keď už má takú chuť ako napr. aj kúpená, asi tak za týždeň, záleží od teploty - treba ochutnať a potom dať do chladnej miestnosti.
prosim vas,mozem si kapustu v sudku spravit aj v byte,lebo v dome si to viem prestavit,ale v bytovke kde je teplo a malo miesta.. 😕
@labakam
@katussamus
Robi sa aj kapusta ja viem .... do flias som skusala ale sa nepodarilo :(
@zumbadance dá sa urobiť v byte aj do súdku a dať do pivnice, predpokladám že máte pivnicu... my tak robíme a v pohodičke 😉 a môžem doporučiť aj kapustu do pohárov- či už 0,8litrových alebo tých väčších 4litrových, robila som tak a bola super, iba tam bolo menej šťavy ako v sude, ale mne to ani moc nevadilo lebo keď varím šťavu aj tak zlievam preč.
@veonka ze mame pivnicu? 😀 nemame,preto som sa opytala kde to skladovat v byte.tie 4 litove pohare by mohli ist do bytu..?nepotrebuje to chlad..,? 😝
@mpg ďakujem veľmi pekne za vyčerpávajúce a hlavne zrozumiteľné 🙂
ináč to jabĺčko, to bude iná vitamínová bomba 😅 mňam už sa teším 😀
Ja to robím tak, že kúpim už narezanú kapustu, do 10 litrového súdka asi 10-12 kg, k tomu asi 6 väčších cibúľ, soľ, čierné korenie celé, bobkový list a môže byť aj rasca. Cibuľu nakrájam nadrobno, dám do nej soľ asi 30 dkg, 3 sáčky čierné korenie celé a 2 sáčok bobkový list a 1 sáčok rasce - to sa zmieša na zmes. A potom nakladám do čistého súdka vrstvu kapusty a posypem tou zmesou, potlačiť a zase vrstva kapusty a zmes a potlačiť až začne vznikať taká voda, ktorá celý vrch pokryje. Nakoniec sa okolo vrchnáka na súdku naleje voda a dá sa vykysnúť na teplejšie miesto, keď vykysne dať na chladné miesta, kde sa nekúri, dolievať vodu okolo vrchnáka a starať sa aby to bolo čisté. Keď mi zostane nejaká kapusta, tak z nej robím čalamádu - dokúpim papriku, uhorku, mrkvu, karfiol, alebo, kto má čo rád.