Maminky, tie, čo začínate prikrmovať a robíte si zásoby aj z ovocia aj zo zeleniny, hoďte nejaké recepty.
@sense Príprava je rýchla a jednoduchá - o to väčšia radosť, že to dcérke tak chutí 🙂
Marhule ošúpeš, odkôstkuješ a rozmixuješ. Banán k tomu tiež rozmixovať a hotovooo 🙂
Ryžu môžeš, ale nemusíš dať. Moja má však ryžu veľmi rada, takže ju skoro do všetkého dávam 🙂 Ryžu používam guľatozrnnú a dávam ju do hrnca s vodou (nie na pare) a úplne ju rozvarím, nechávam ju trochu vlhkú.
@sense Mám aj recept na banánové pyré s broskyňou, ale ešte som ho nerobila:
1 väčšia broskyňa, ošúpaná a nakrájaná na malé kocky
1 menší banán, nakrájaný na kolieska
1 a pol čajovej lyžičky jablkovej šťavy
ryžové pukance na zahustenie
Broskyňu a banán vložíme do malej panvice, vlejeme jablkovú šťavu a za stáleho miešania varíme 2-3 minúty. Rozmixujeme na jemné pyré. Ak je pyré príliš riedke, zahustíme pridaním ryžových pukancov.
Píšu, že by sme to mali zmáknuť za 20 minút 🙂
@sense Broskyňové pyré s hruškou a čučoriedkami
1 broskyňa - ošúpaná a nakrájaná
1hruška - ošúpaná a nakrájaná
1/2 šálky čučoriedok
2-3 polievkové lyžice ryžových pukancov
Ovocie vložíme do hrnca, prikryjeme a na slabom ohni varíme 3-4 minúty za občasného miešania. Rozmixujeme na jemné pyré, do ktorého, ešte kým je teplé, vsypeme ryžové pukance.
@sense Nevarené pyré:
Čučoriedkovo-broskyňové
Stredne veľkú broskyňu ošúpeme, prekrojíme na polovicu, odstránime kôstku, nakrájame na malé kocky a vložíme do mixéra. Pridáme 2 polievkové lyžice umytých čučoriedok. Rozmixujeme, prepasírujeme a na zjemnenie pridáme trošku vody či materského alebo dojčenského mlieka.
Nevarené pyré s banánom - kombinácie:
banán - avokádo + podľa potreby dochutiť materským alebo dojčenským mliekom
banán - mango + na zjemnenie pridať trošku vody alebo MM či UM
banán - hruška
Príprava je vždy rovnaká - ovocie treba očistiť, nakrájať a popučiť. Akurát hrušku je lepšie nastrúhať najemno a mango v prípade potreby treba prepasírovať 🙂
@sense Rado sa stalo. A môžem sa zase ja opýtať, že ako sterilizuješ? Ja som zatiaľ len zamrazovala všetko, ale chcela by som aj sterilizovať. Doma nemáme ten špeci hrniec. Niekto mi raz hovoril, že sa dá aj v rúre, že na plech sa dá voda, poháre sa naň naukladajú viečkom dole, ale neviem na koľko stupňov treba rúru vyhriať a aký dlhý čas to tam treba nechať.
my sme doma vyrabali vyzivy.. ale teda malej moc nechutili. a to sme skusali rozne variace..rozne kombinacie.. je velmi vyberava v jedle.. a so vsetkym sa viac hra, akoby jedla.. momentalne mala uplne fici na vyzivach OVKO.. najradsej ma jahodovu.. ale teraz sa snazime jej najviac davat tie bio vyzivy od Ovka..
idem robiť do zásoby zmixovaný melón + jablko na zahustenie. dá sa dobre zmrazovať 🙂 a klasicky idem rozvariť cuketu alebo tekvicu iba s trochou vody a sterilizovať