Manžel priniesol domov 5ks avokáda. Kedže som to ovocie v živote nejedla a nevidela, tak sa vás pýtam, čo s ním? Resp. ako má vlastne chutiť? To moje je po ošúpaní také svetlozelené, makké, pripomína mi maslo 🙂 trošička sladké. Skúšala som 11-mesačnému zmixovať spolu s jablkom, už by to mao byť ok? na jedenie? alebo čo stýýýýýým, nejako mi to nechutí 🙂
vymixovat s bananom a dat malemu, moze od 9.mesiaca (cca), pripadne aj s trochou vody ci mliecka. avokado je najlepsie na studenu kuchynu... avokado je super pre male deti, obsahuje velmi zdrave tuky pre dieta - presne to, co dieta potrebuje... 😉
Mozes dat aj len tak-no musi byt makucke,alebo na slano ako natierku-vid lili777-,alebo na sladko-moj maly zboznuje-vymixovany s bananom,k tomu agavovy sirup a karob-vznikne nieco ako coko puding-ale velmi zdravy. Tvoj maly už moze aj karob aj agavu-dostat obe v zdravej vyzive.
Ale mozes zamiesat aj do zemiakoveho pyre.
Avokado je užasne ovocie,ktore ma velky podiel omega 3 kyselin a je vhodne už pre male mimi-ako jeden z prvych prikrmov-nealergizuje a super zasyti-je kaloricke.Moj ho zje aj len tak-co sa teda cudujem a papa ho takmer kazdy den.
Mě samo o sobě avokádo nechutná právě pro tu chuť změklého másla 😅 Ale možnosti využití jsou široké - buď ho jen tak sníst, nebo udělat výše zmiňovanou pomazánku, dá se z něj udělat "omáčka" k mexickým lupínkům, dá se dát do různých koktejlů... Konkrétní recept mě teď nenapadne žádnej 😅 ale hoď do googlu a ono ti toho vyhledá tolik, že nebudeš vědět co vybrat 😉
mozes ho zjest ako je, pokvapkane olivovym olejom a posolene, pridat na kocky nakrajane do salatov, alebo roztlacit ako natierku s troskou smotany, citronu a pazitky, napriklad s lososom. Okrem ineho je avokado roztlacene aj velmi dobre na plet ako maska
musi byt makke,vtedy je zrele,ja ho roztlacene vidlickou davam dcere na cestoviny,alebo len tak samotne na chlieb-vynikajuce je s cesnakom. na sladko je super a la puding-avokado,banan a kakao-mam odfotene v albume,keby chces kuk ako to vyzera.
vcera po ceste z obchodu sme ho len tak s malou zjedli 😅
Avokado je mnamka...ja ho davam malemu len tak pokrajane na kocky-ako jablcko....aj mne velmi chutí 😉
My sme ho akurát dnes mali, tiež prvýkrát. Je to veľká mňamka. Robil isme tú natierku, čo už napísala lili7777. Tu je niečo o avokáde a deťoch, je tam aj recept. http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=6482 a tu máte na čo všetko je dobré a ako ho skaldovať http://zena.atlas.sk/abeceda-vyzivy-avokado/zdr...
znama delala z avokada zavin, liskove testo a jako napln krasne zrale avokado....joooj namka to byla, jen nevim ci ejste nejake koreni, ale asi nejake jemne, myslim, ze jen majoranka
natierka je mnamiiiiii
@luciferkax ... 5 ks avokada, to by boli hody 😉 avokado nakrajane na kusky, s pomarancom a ladovym salatom, avokadova pomazanka - avokado pomackane vidlickou alebo ponornym mixerom, cesnak, trosku soli, biely smotanovy jogurt / ina pomazanka - na jemno nakrajana cibulka, zlta paprika, rajcina, trosku soli, trosku jogurtu / fajitas ... avokado vymiesane s cesnakom a jogurtom (alebo guacamole s cibulkou a jalapeno paprickami), sosovica, kuracie/morcacie mäsko, rajciny, biely jogurt, podusena paprika na olivovom oleji / sushi s avokadom .. tusim ma chytil hlad 😉
mne teda avokado samotne tiez moc nechuti, ale davame ho do chili alebo do omacky na cestoviny namiesto masa. pridava sa az ku koncu varenia alebo pecenia. napr.:
Chilli sin carne (cili Cili bez masa)
3 lyzice olivoveho oleja
2 cibule, ocistene nakrajane
2 lyzicky chili prasku (alebo aj oooovela menej, alebo aj ziadny,
treba ochutnat stiplavost chili fazul z konzervy)
2 lyzicky mletej rimskej rasce
3 papriky, idealne tie tucne, co sa im na slovensku tusim prezyva kapia?
2 konzervy fazule v chili omacke (a 400g)
1 avokado nakrajane na kocky
150g nastruhaneho syra
ohnovzdorna zapekacia misa
Ruru predhriat na 200st.
V hrnci alebo vyssej panvici rozpalit olej a oprazit cibulu 3 min.
Pridat chili prasok (alebo aj nie, podla chuti a odolnosti chutovych
kaliskov) a rimsku rascu a dusit dalsie 2 min.
Pridat nakrajanu papriku a cely obsah dvoch konzerv vratane omacky.
Nechat 10 minut brblat (odporucam predsalen obcas pomiesat) a nakoniec
dochutit mletym ciernym korenim a solou.
Zmes vyliat do ohnovzdornej misy, navrch posypat avokadom a syrom.
Zapiet 10minut v rure.
Podavat s ryzou, tortilla plackami alebo zemiakmi. A dzbanom vody.
tu v Kalifornii sa dava avokado len tak popucene ako jeden z uplne prvych prikrmov.
vyskúšaj tieto cestovinky, sú vynikajúce http://najrecept.sk/2013/08/cestoviny-s-avokado... 🙂
na sladko, ako puding pri bezmliecnej diete, nema chybu, ma presne taku pudingovu konzistenciu ,,, rozmixuje sa avokado s bananom, prida sa troska medu, javoroveho sirupu alebo ineho sladidla a je to super, aj pre malinke deti, moze sa tam nakvapkat par kvapiek citronu aby hned nestmavol 😉
avokado, banan, kakao - mnam!
avokado, citron, ladovy salat - mnam
avokado citron - mnam
😀
pomazanka len tak na chrumkanie syr karicka a avokado na chlebik
Z avokáda je fajn nátierka, vydlabeš, roztlačíš vidličkou, pridáš maslo, cesnak, citrónovú šťavu, môžeš aj tavený syr - ja nedávam. A natieraš na chlebík. A myslím, že deti môžu surové avokádo, ja som nedávala zatiaľ. Ale je to veľmi zdravé.