Neviete niekto poradiť, ako správne uvariť ryžu v ryžovari? Každý ryžovar chválil a keď som ho nakoniec kúpila, tak sa mi zdá tá ryža horšia, ako tá, ktorú som robila ja. Keď dám veľa vody, je rozvarená, zlepená, keď jej dám menej na druhý deň je už suchá. Skúšala som už ryžu predtým vysušiť, nepomohlo. Budem vďačná za každú radu.
@smirnoftka Kazda ryza je ina - teda iny pomer voda:ryza. (dlhozrnna, gulata, Basmati....)
Kolegyna (Cinanka) vari ryzu zasadne bez soli, pouziva ryzovar.
Ja varim so solou a olejom, z ryzovaru mi moc nechuti. Vzdy varim ryzu len prave na jedenie, nikdy ju neodkladam do druheho dna. Co sa nezje, radsej vyhodim.
@smirnoftka ja varim perfektnu aj v obycajnom hrnci 🙂 ... chvilu to trvalo sa naucit, ale teraz nema chybu
Skusila si ist podla navodu? Ja pouzivam odmerku, ktora k nemu patri a idem podla ciar, ktore su vo vnutri nadoby. Na displayi si dam, aky typ ryze robim, podla toho to zvolim a je to. Treba parkrat vyskusat, kym spravis taku ryzu, aku si predstavujes, ja uz mam odskusana a davam cca 2-3 mm nad ciarku vody, ale my zrovna nemame radi to, co sa prezentuje na SLovensku ako ryza, teda ryza ala varny sacok, ktora sa tak "krasne" sype .... Takze zalezi, aky typ ryze pouzivas a aku ju chces mat, ja mam najradsej thajsku jasminovu a ta vychadza uplne perfektna
@smirnoftka lenže žiaľ takto to je. Varí sa ryža 1 ku 1,5 vody a je zlepena. Mám ho v robote. Ryža sa vždy lepí. Čerstvá až tak nie až potom tiež varím vždy jasmínovú.
@smirnoftka co je to zla ryza??? moj muz miluje sackovu, sypajucu sa, co treba kusat, ja mam rada nieco na sposob skoro ryze v mlieku....
takze nic ine ako pokus/omyl kym nenajdes to prave pre vas.
@smirnoftka ryzovar je veda, tiez mi to trvalo..vsetky pomery musis "vychytat". zavisi aj od toho, aku mas ryzu, aj si pridas sol a olej, alebo nie..
ja ryzu vopred preplachnem (priamo v ryzovare-napustim vodu, necham postat, pomiesam, opatrne zlejem). na odmerku ryze (gulatozrnna) davam jednu a tristvrte odmerky vody, stipku soli a kvapku oleja (aj ked v navode pisu, ze sol ani olej nedavat). potom to strcim do mikrovlnky presne na 15 minut. tychto par banalnych ukonov som sa "ucila" asi tri mesiace, kym sa ta ryza dala jest. ale teraz je to automatika, ani nevies ze varis a zrazu hotovo🙂. nevzdavaj to, raz sa podari.
@liebling98 ak je to tupperware, tak okolo 15 eur. dost za plastovu misku, ze?
teraz mi trklo, ze ak sa mysli ryzovar ako spotrebic, tak som off topic, opisany postup funguje pri plastovej verzii do mikrovlnky🙂
@klincek Ďakujem za info. Skutočne som doteraz netušila, že také niečo existuje. Doteraz som vždy ryžu varila klasicky v hrnci alebo tú vo varných sáčkoch. Idem sa porozprávať s ujom Googlom, nech som múdrejšia, darmo, človek sa učí v každom veku.
@liebling98 🙂 je to tento, ja mam starsiu verziu bez uchytky a v modrom
http://www.tupperware.sk/sk/prehlad-vyrobkov/16...
a tusim uz aj zlacnel, potvora! 😅
@smirnoftka ahoj
Ryza by sa mala 6 krat preplachnut kym sa ide varit 🙂 Zalezi aj od teploty vody do akej ju davas varit - neviem aky mas ryzovar ,ale musia tam byt ciarky a odmerka na rozne druhy ryze a potom by to malo byt ok .Ja mam presne tento ryzovar z Japonska a robim v nom kopec veci aj take ako tento chlapik tu na videu 🙂))
@klincek 🙂 Vďaka. Niečo podobné som kedysi dostala na varenie cestovín v mikrovlnke. Nikdy som v tom cestoviny nevarila. Raz som to pri upratovaní našla vzadu na poličke, tak reku dám tomu šancu a idem to vyskúšať. Nezmestilo sa mi to do mikrovlnky na výšku 😀 Tak "vec" znovu skončila vzadu na najvyššej poličke a čaká na svoj comeback. Tu zrejme má aj pôvod moja nedôvera v kadejaké novosti.
@liebling98 Ten môj stál 20 eur: http://www.alza.sk/tristar-rk-6112-d341931.htm
Na internete mal samé kladné hodnotenia 😉 Ja ryžu varím síce dobrú, ale čakala som, že z ryžovaru bude úplne dokonalá (ako v reštaurácii) 😀 za každých okolností. Robím podľa návodu, používam priloženú odmerku, ryžu solím, skúšala som aj s olejom. Možno som len náročná 😖
no ja mam ryzovar a teda je to nadhera 😉 Varim vacsinou basmati a je super uvarena, nie je rozvarena a pekne sa sype....žiadne zlepence. Davam do vody aj trosku oleja aj soli, predtym ako ju idem varit ju preplachnem aj 3-4 krat a potom davam od oka..Ked som nemala ryzovar tak som varila ryzu tak ze som ju nasypala do hrnca, zaliala vodou a ponorila prst. Ked bola voda od ryze po prvy clanok na prste bolo to akurat (to ma naucila svokra) a tak to davam aj do ryzovaru rovnaky pomer vody a je super....
@liebling98 ja v navale upratovacich vasne niekedy take aj vyhadzujem 😀 (vcera letel skoro novy davkovac na mlieko, nemam komu posunut a nechcelo sa mi skladovat). ale toto sa fakt moze este zist. ked na nic ine, tak ako nerozbitna nadoba na salat pri grilovacke🙂
v ryzovari tupperware tom mensom sa robi tak ze das 100ml ryze, vodu po znacku, predtym 3x premyt mozes v nom, a mikrovlnku na maximum na 10min, potom nechat este 10 min zatvorene..... alebo ked varim tak trosku osmahnem na oleji, osolim, ked chcem ochutenu okorenim, zalejem vriacou vodou aby zasumelo, cca 2-3cm nad ryzu, dam minimalny plamen a 10 min zakryte varim bez miesania, potom odstavim a 10 min necham zakryte, nam taka chuti aj dlha a gulata sa tak dobre urobi 😉 kto ma raz kremovu tak navod na nete niekde bude od jara zideka na kremove rizoto, vyborne odporucam
@lilysk Tiež som v ňom plánovala robiť aj iné veci, ale nejak som sa k tomu nedostala.. Na ryžu je odmerka a podľa toho dám vodu, ale ako je to so zeleninou napr. koľko tej vody?
Snáď niekomu pomôže moj recept - síce nie z ryzovaru, ale takto robila ryžu moja mama, mojej mamy mama,atd...
Vyhrejem rúru na 180 st. 500 g gulatej ryže oplachnem, v hrnci roztopím lyžicu masti, dám zovriet 700 ml vody v kanvici. Ryžu orestujem na masti do jemného zhnednutia, pridám jednu očistenú cibuľu v celku, strucik cesnaku, 2-3 bobulky čierne a nove korenie. Zalejem vriacou vodou, pridam trosku vegety a soľ. Voda by mala byt o nieco slanšia, nakoľko ryža soľ pojme. Nechám zovriet (malinká chvíľka) a šup do rúry na 20 min. Po 10 min ryžu premiešam, po 20 vyberiem z rúry, premiešam a dám este odpočívať nachvilku do starej deky 🙂 takáto ryža nam chuti najviac, lepšiu som nikdy nejedla, dokonca si ju niekedy robím "len tak", netreba k nej ani maso, lebo sama o sebe chuti výborne 😀
@smirnoftka Ja ked pridavam zeleninu dam o malinko viac vody tak cca poldeci viac ,ale inak zvyknem pridat aj solcanku ...rascu...maslo 🙂
@lilysk Ale v porovnaní s čím o poldeci viac? Ja myslím čisto len zeleninu, ak by som chcela spraviť v hrnci..
@smirnoftka Ze bez ryze len zeleninu v ryzovare ?Ja som myslela tak ,ze dam ryzu + vodu a ked pridam zeleninu este a maso tak dam o poldeci vody viac .Ja ked robim cisto zeleninu tak davam len uplne malo vody .
@lilysk Áno, čisto zeleninu som myslela..
@smirnoftka Cisto zeleninu robim vacsinou na panvici - dam ghee maslo roztopit ,na to zeleninu nakrajanu trochu poprazim len tak jemne a podlejem velmi malo vody a necham dusit - podla chuti pridam solcanku a rascu ...pripadne horcicove semianka ...petrzlenovu vnat ku koncu ,alebo bazalku ...kto ako ma rad ...len kvoli zelenine nepouzivam vacsinou ryzovar 🙂
@bubulacka Ďakujem za recept, ryža je super 😉
@smirnoftka teší ma ze chutila 🙂
@sisaka ja som tiež začala jasmimovu koľko dávate odmietol ryže a vody
@smirnoftka úprimne, o ryžovari počujem prvýkrát. Skús sa spýtať tých, ktorí Ti ho vychvaľovali a odporúčali. Len sa chcem spýtať, čo taká sranda stojí?