Ako pripravujete palacinky?

junovka
16. jan 2013

Chcela som sa vas opytat, ako dlho peciete palacinky???Mozno blba otazka, ale uz roky peciem palacinky a stale sami nedaria, tak aby boli pekne ohybne, tenke....stale mam ich take tuhe, tvrde...neviem kde robim chybu 😠 😕 ...skusala som dat aj menej cesta do panvice, ale aj tak nic 😒 Mate nejaky grif na to???Vdaka

xlucia
16. jan 2013

@junovka aky mas recept?

alka221
16. jan 2013

urcite zavisi od toho aky mas recept (zlozenie cesta).. 😉

vonicka
16. jan 2013

No ja ich mam na panvici prvou stranou kym nejdu odlepit a druhou strano asi tak polovicu alebo aj trochu menej casu ako boli na prvej. Podla mna su super, vzdy sa vydaria. Mozno mas zle cesto, nie?

junovka
autor
16. jan 2013

@xlucia ja vsetko podla oka....na pol litra mlieka davam hl.muku, tak aby masa bola liata, krys.cukor podla chuti, van.cukor, vajce a stipka soli.

junovka
autor
16. jan 2013

@vonicka hod sem svoj recept 🙂 .Mozno fakt mam zly recept 😒

slady
16. jan 2013

skus mozno aj rychlejsie piect, mne su tuhe a chrumkave ked zabudnem dat ohen na silno a peciem ich na slabom prilis pomaly - vtedy sa vysusia, podla mna ich treba piect rychlo a na silnom a nepripalit. a skus si spravid redsie cesto, popripade svihni o vajko naviac. a este dobre je si vybrat prisady z chladnicky a robit cesto az ked su izbovej teploty, urobi sa ti lepsie cesto 😉

slady
16. jan 2013

ja si krutim kolieskom pocas pecena, prvu stranu peciem nasilno a druhu dam na slabsie aby mi neprskal olej ked natriem panvicu pred dalsou palacinkou 🙂

vonicka
16. jan 2013

@junovka - ked ja vlastne recept nemam 🙂 robim to od oka a prvu palacinku mam vzdy skusobnu a potom este dosypem muku al. pridam mlieko, aby bol dobra konzistencia. Prepac, inak by som ti recept urcite dala. Davam cca2 vajcia, asi salku mlieka a potom muku podla toho, aku ma cesto konzitenciu.

xlucia
16. jan 2013

@junovka ja mam stvrt litra mlieka plnotucneho, stvrt litra mineralky, alebo sody. 250g hlad. muky, 3 vajcia. palacinky ako lusk

alka221
16. jan 2013

@slady na panvicu enpotieram..ani do cesta olej nedavam..palacinky chvalia vsetci..
@vonicka ja tiez robim odoka..a prva je tiez skusobna,ale skoro vzdy sa vydari hned..

zuzulica
16. jan 2013

@junovka záleží na tom ako ich robíš, ak dávaš najprv múku, potom ostatné máš ich tuhé, ja dávam mlieko, do toho vajíčka, rozšľahám šľahačom, alebo mixérom, potom pridám štipku soli, vanilkový cukor, prípadne ešte práškový cukor a potom múku podľa potreby, po každej surovine to šľahám. Ja keď už sa mi zdá, že je tam múky dosť, tak skúšam jednu spraviť, aká bude.Aby sa ti netrhali je najlepšie keď cesto necháš tak hoďku odstáť, to sa lepok z múky spojí s ostatným a nebudú sa ti trhať, ale ide to aj bez toho, s tým že sa ti asi prvé roztrhnú

simca06022011
16. jan 2013

@xlucia aj ja robim sodove, cu super🙂))

xlucia
16. jan 2013

@simca06022011 hej su. naucila ma tak babka. dobre su aj cisto sosove, kto nemoze mlieko...

junovka
autor
16. jan 2013

@zuzulica prisady presne davam tak ako ty....

vonicka
16. jan 2013

a inak ja ich robievam na masle. raz som nemala slnecnnicovy olej, tak som supla maslo a pacilo sa mi to este viac. vzdy len veeelmi malo masla na kazdu druhu palacinku, dokopy ho nespotrebujem vela.

junovka
autor
16. jan 2013

nabuduce skusim mineralku....to je jedno aku znacku?? 😕 🙂

xlucia
16. jan 2013

@junovka staci aj soda z lidla

irriss
16. jan 2013

@junovka
ja davam slehacku a olivovy olej...

sissy27
16. jan 2013

@junovka menej cukru - ten zvykne skaramelizovať a preto nie sú také jemné a pripekajú sa... ja dávam pol litra mlieka, 200g polohr. múky, 1 bal. vanilkového cukru alebo jedna lyžica kryštálového, štipka soli (keď nezabudnem), 2 vajíčka a lyžicu oleja...

henikav
16. jan 2013

ja davam na 2 vajicka, asi 100gramov muky, stipku soli a dve salky mlieka. Cukor nedavam. Pravda ze aj ja davam odhadom, ale mas aspon priblizne miery

zuzulica
16. jan 2013

@junovka tak skús tej múky menej a poriadne rozšľahať, aj tá minerálka, alebo sóda ako baby píšu je dobrá, aby cesto bolo ľahšie. Ja mám palacinky úplne jemnučké. Keď ich pečiem trocha potieram panvicu olejom a obraciam, vtedy, keď už ide hýbať a z druhej strany len chvíľočku, ja robím na dvoch panviciach, aby to bolo rýchlejšie 😉

anuskaaprazko
16. jan 2013

skus tieto: 1kg hl. muky
1.7 l vody
3dl mlieka
5 vajec
4 male naberacky oleja (alebo 2 velke)
2 CL sody bikarbony
2-3 CL soli

kaja73
16. jan 2013

pol litra mlieka
1 vajicko,
cca 15 polievkovych lyzic muky hl.muky
2 pol lyzice ovsenych vlociek-tych jemne pomletych-ale nemusia byt-vtedy das viac muky,
stipka soli
cukor-pol. lyzica -ale nemusi byt vobec
vsetkto vymiesat a nechat odstat-ja si cesto robim rano a pecien na obed
ceste je redsie,ale po odstati, ak su tam vlocky zhustne-ak zhustne moc dolejem trochu vody.
Vzdy treba vyskusat jednu a ak je cesto moc huste tak zriedit ak riedke, tak pridat muku-ja to robim len od oka a vzdy su fajnove.
peciem na ozaj silnom ohni a kazda palacinka je cca za minutu a pol hotova.
z tohoto mnozstva je cca 10 palaciniek na vacsej panvici,alebo cca 13 na malej panvici.
U nas to jedia len deti takze to staci.

macamac
16. jan 2013

@anuskaaprazko to je recept na veľké množstvo palaciniek. či?
a nie je tam veľa vajec? a ešte sa mi zdá, že 2-3 CL soli je teda fakt veľa.

robíš ich? aké sú? 😉

anuskaaprazko
16. jan 2013

@macamac ano to je fakt vela palaciniek 🙂 ja som dnes robila zo stvrt kila muky, to ti celkom staci na nejakych cca 10 palaciniek, davala som 1 vacsie vajicko a vsetkeho ostatneho cca stvrtinu 🙂
Robim ich, soli je tam v pohode, ked das sladku plnku necitis a maju tu vyhodu ze sa mozu davat aj so slanymi plnkami, co sa sladke palacinky nedaju,resp. nie je to moc chutne 🙂

Su vyborne, oni ked ich davat z panvice vyzeraju tvrdo ale oni ako ich mas na sebe na tanieri tak zmaknu za chvilocku...

A ked ich robis na teflonovej panvici ani olej uz nedavaj, oni sa vobec nelepia 🙂

zanin
16. jan 2013

@junovka najlepsi recept na palacinky zarucene vam vyjdu. 22dkg hladkej muky 2 dkg cukru 0,5L mlieka stipka soli a 2 vajcia. Ja davam aj vanilkovy cukor. Ked ich chcete mat trosilinku chrumkave dajte trochu bublinkovej mineralky. Su fantasticke 😀

lea641981
16. jan 2013

@junovka najlepsie je mlieko izbovej teploty a nie z chladnicky a ked naratas do 20 tak otocis a staci ratat do 10 a je hotova 😀 riedke cesto a su tensie 🙂

lea641981
16. jan 2013

@junovka skus dat praskovy cukor 🙂

vejula
16. jan 2013

@junovka radšej menej muky a vajce navyše aby sa ti netrhali. Nikdy som nevažila ale davala od oka.. Vždy ked to prešvihhnem s mukou su take tuhšie hrubšie, tak pridavam mlieko a potom su ovela lepšie jemnejšie aj ked niekedy sa zas trochu trhaju. Vtedy treba pridať vajce

janka196
16. jan 2013

ahoj ja davam 400g hladkej muky, 800 ml mlieka, 1 slahackovu smotanu, 4-5 lyzic curku, blicek vanilinoveho cukru, 3-4 vajcia, pol balicka prasku do peciva. vymiesam a necham postat aspon hodinku. su bozske 🙂