Dobrý deň,
Chcela by som sa opýtať na referencie alebo skúsenosti s nemeckým bilingválnim gymnáziom, konkrétne: 5 ročné bilingválne gymnázium na Spojenej škole Dominika Tatarku. Chodím na osemročné gymnázium na tej škole a po štyroch rokoch si žiaci vyberajú medzi ,,obyčajným" gymnáziom a bilingválnym. Som vo fáze, kedy sa neviem rozhodnúť, mnohí tvrdia, že škola je veľmi náročná, jak psychicky, tak fyzicky (napr. že študenti berú antidepresíva...).
V budúcnosti by som sa chcela venovať zrejme medicíne, ale obávam sa, že moja nemčina stále nebude na takej úrovni, aby som sa mohla hlásiť na takúto vysokú školu a ešte v cudziom jazyku :(
Budem veľmi vďačná za každú odpoveď.
@rebeccafabianova mas moj obdiv, ak sa na toto das. Vela ludi (vratane mna) nemcinu z duse nenavidi, ucila som sa ju v skole roky a neviem jednu vetu zlozit. Ale ked prejdes takou skolou, tak parada, nemcina sa zide. Co z anglictiny, ta uz nie je pre nikoho vyhodou, lebo ju vie kazdy.
@rebeccafabianova ak chceš ísť na medicínu, potrebuješ mať dobrú biológiu, chémiu a do ČR na prijímačky aj fyziku. Ťažisko by malo byť na prírodovedných predmetoch, nie na jazyku. Okrem školy je dobré chodiť potom posledné roky na prípravné kurzy poriadané priamo vybranou univerzitou, alebo si z univerzity zohnať take knihy s testami, čo vydávajú a to sa naučiť poriadne.
Alebo chceš tú medicínu (alebo inú VŠ) študovať v DE alebo AT? Potom to možno význam má...
@hettinka Áno, uvažovala som nad VŠ v nemecky hovoriacej krajine, no keby som sa po doštudovaní vysokej školy rozhodla, že chcem ostať na SK (prípadne ísť do CZ) potrebovala by som si to ešte ,,preštudovať" v slovenčine (češtine)
Určite sa o to pokus, keby ti to neslo, vzdy mozes prestupit😊
@rebeccafabianova štúdium v zahraničí je drahá záležitosť, ak už, tak ešte v ČR.....tam majú klasické internáty ako na Slovensku a vystačíš si so slovenčinou....z jazykov bude pre teba prioritná latina.....
Ja by som určite išla. Mám anglický bilingvál ale keby som sa ešte raz mala rozhodnúť tak by som išla na nemecký 🙂 Ak nemáš problém s jazykmi tak určite choď na bilingvál, ono to učivo nie je ťažšie len je v inom jazyku.
@mogaa štúdium v DE nie je drahšie, a tiež tam majú klasické internáty a latinčina nie je podstatná až tak, keďže človek nepotrebuje aktívne používanie jazyka len sa naučiť asi 1000 slov a spájať ich dokopy. Práveže v medicíne je veľmi dôležitá angličtina keďže kopa študijných materiálov je v tom jazyku.
Ja osobne som na bilingvalnom gym.studovala, sice iny jazyk, ale vo vseobecnosti, studium je narocbejsie ale zvladli ho vsetci , respektive po orvom rocniku nas opustili dvaja a sli na klasicke gym. Naucilo ma to ucit sa efektivne, tam nemozu byt biflosi, ktori sa memoruju teoriu fyziky apod.skoncila som ho pred 17rokmi, vsetci sme sli na vš, 2 z triedy na medicinu. Nase studium bolo zamerane na prirodne vedy, teda v cudzom jazyku sme mali bio che fyz mat geo.
@rebeccafabianova ahoj,urcite chod a vyskúšaj. Tuto skolu skoncila moja sestra, chodi na nu moja dcera a dalsia chce, je narocnejsia,ale ja mojim deťom zavidim tie moznosti...vzdy mas možnosť prestupu na normalny gympel vramci skoly. Rozhodne vyskusaj, nemas co stratit,iba ziskat. Drzim palce
@rebeccafabianova Mám presne tento problém! Chcem ísť neskôr na medicínu a tiež sa rozhodujem o nemeckom bilingválnom.
no pre mňa nemčina nie je ťažká...so sestrou som ju /odkukala/ z telky po nemecky, ked dávali programy, a tak sme sa ju naučili a mleli sme ako tí Nemci aj s tým prízvukom, tkaé mlaičké,,,vyhrávali oympiády, a na nemecké sme aj tak nešli, lebo nám to naši nemali do BA z čoho dcvakať...takže túto voľbu za mňa rozriešili peniaze...Ja myslím, že ak niekto nie jemoc na jazyky, tka mu bilingválko nepomôže, nebdue viacej s tým jazykom nič robiť...a kto má talent, uchytí sa aj tak, ak si spraví štátnicu alebot ne jazyk vyštuduje, ja som si nemusela niekdy nič precvičovať z jazykov na zlepšenie zručností, odmalička, aj zo špj ked som sa učila, tak mi to tak cvakalo, že hned rýchlo som opakovala po učitelke na hodine a bola som najlepšia na Slvoenksu .D teraz uvžaujem ešte o štúdiu španielčiny a nejakého úredmetu, lebo právo ani medina ma nelákajú...
Ja osobne tú školu nepoznám , ale ak máš možnosť ísť na nemecké bilingválne, tak by som to skúsila. Stále potom môžeš prestúpiť na iné alebo obyčajne gymnázium. A vedieť cudzie jazyky nikdy není na škodu, otvorí ti to v živote viacej dverí... Poznám aj veľa lekárov v Nemecku, ktorí sú narod. na Slovensku.. takže ja by som sa chopila tej možnosti.. no to už musis vedieť ty aká si disciplinovaná atď , lebo učenie bude určite ťažšie ako na obyčajnom gymku.. no nie nemožné