Som 2. na gymnáziu a vôbec neviem čo študovať a z čoho si urobiť maturitu. Desí má, že už o rok si budem musieť vyberať semináre. Neviem vôbec, že čo ma baví. Jedine, čo fakt, že neznášam je biológia. Tým pádom kombinácia chem-bio a medicína asi padá. No stále mi ostávajú predtým ako matika, informatika, fyzika, dejepis, občianska náuka a geografia. Z toho mi vychádzajú možné kombinácie obn-dejepis a právo, prípadne matika-fyzika a niečo s tým spoločne, vôbec si aké neviem predstaviť, že čo sa študuje na takom matfyze napr. a že aké to má uplatnenie.
Inak čo sa týka OBN, to myslím, že nejak extra náročné není, ale dejepis neviem, nikdy ma nejak nebavil, myslím, že vďaka spôsobu výučby a sama som sa ho neucila, iba memorovala roky atď. tak, že z toho nič neviem. Tento rok máme učiteľku, ktorá je fakt dobrá a vie vysvetliť najmä súvislosti, takže ma to baví, ale je to len vďaka nej. Čo sa týka štúdia prava tak fakt neviem, kedysi som chcela ísť, ale neviem či to není moc náročné na mňa, čo sa týka učenia, hlavne teda dejepisu. Akože baví ma sledovať politiku a celkovo spoločenské dianie, ale nejaké široké vedomostí nemám. A nerada sa učím takým tým klasickým memorovanie, preto aj neznášam biologiu.
A čo sa týka mat-fyz kombinácie tak neviem. Myslím si, že mám ako tak dobre logické myslenie, ale v triede su ľudia
ktorí sú v matike a fyzike lepší a neviem teda, či by mi to stačilo na tú VŠ. Páči sa mi ale na Tom, že to nie je taká biflovacka, akože myslím tým memorovanie naspamäť, ale je mi jasné, že to má byť asi najťažšie z týchto VŠ.
Preto by ma zaujímalo, že čo si myslíte, že je lepšie, prípadne podľa čoho ste sa rozhodli vy, či vaše deti.
a čo informatika? programovanie? strojarina, elektro, statika? študovať sa dá aj čistá chémia napr.. spolužiačka z gympla študuje chemiu v Prahe a maturovala z mat a che.
Pozri si profesiu, čo je najhlasanejsie - všade je nedostatok ľudí v it sektore. Som zástankyňou toho, ze keď už študovať, nech je to aj niečo, čo nie je iba o titule a človek ma potom problém nájsť prácu.
@katkami123 problem najst pracu maju aj ti co studuju v hufach, vacsina darmo nieco vystuduje aj skrz titul uzitocne a aj tak sa im neujde flek lebo nemaju jednak prax a jednak na take pozicie ako aj it sa hrnie hromada ludi
@anjelicek26 no úprimne, neviem, že čo si predstaviť pod štúdiom strojariny a alektrotechniky, mne sa to spája skôr s odbornými SŠ, kde chodia väčšinou horší žiaci... Ale neviem teda vôbec aká je VŠ a uplatnenie, ono totiž v mojej rodine nemá skoro nikto VŠ tak nemám ani nejak takto inšpiráciu...
@katkami123 no viem, že it je hľadané, ale neviem práve, že ako zistiť, že zvládnem to štúdium, myslím, že stredoškoláka informatika sa asi s tou na VŠ nedá porovnať, tak fakt neviem.
Ja som strojárka... Strojarina je laska ale musí ta baviť. Podľa mňa je toto cesta.. Ale it ak si trufas.. Držím palce keby máš dotazy som k dispozicii🙃
Ty si tu už písala však?lebo ma zaujali názory, že na odbornej škole sú horší žiaci a pred pár týždňami tu mala jedna gymnazistka podobné názory.Pravo by som vylúčila prečítaj si včerajšiu diskusiu.A kto chce právo je pevne rozhodnutý ty tapes
Ako je uz vyssie napisane, pozri si dobre platena a ziadane zamestnania... u nas je to graficky design, ale cez strojarinu, elektrotechniku, ti chalani zarabaju skvele peniaze uz po skole. Potom celkovo automotive priemysel, chipy, stroje, tazka technika vyvoj, je toho vela... IT - mna absolutne odradza, ze sa ten sektor tak strasne vyvija, ze si neviem predstavit 50-60 rocneh IT-kara, ako taha s mladymi 15-20 rocnymi chalanmi v buducnosti s technologiou, tam sa proste treba dovzdelavavat cely zivot a velmi intenzivne, nie je to pre mna "cely zivot to budem robit" zamestnanie... za to sektor ako potravinarstvo, chemicky priemysel, ekologia, elektromobilita, solarna energia, toto vsetko bude nutne a potrebne tahat dopredu... a neda sa bez toho...jest sa bude, pit sa bude, kamaratov syn robi v odpadovom hospodarstve (chemik), cisticka vody - ver mi, je to velmi dobre, trvale a slusne platene zamestnanie... bez rizikove... ale tak musis najprv zistit, co ta bavi... nie, ze to, co sa "hodi"...tam nebudes stastny...
@luccija už som tu nepísala, a toto si teda nemyslím, poznám fakt múdrych ľudí, ktori išli na odborné školy, len som to myslela, tak že napríklad taká strojarina v KNM od nás tam išli fakt že 4-kari, ktorí sa ževraj ani neučia ani nič a majú lepšie známky ako na ZŠ, ale školy majú úplne v riti, tak z toho mi to tak príde (ale som si vedomá toho, že aj tam je milión výnimiek) ale teda školy ako zdravotná, stavebná atď. mi možno prídu aj ťažšie ako gympel a celkovo aj u nás je dosť ludi, ktorí majú školu v riti, neučia sa a prechádzajú so 4-kami a s dosť veľkým šťastím a úprimne ani nechápem ako sa tu mohli dostať na priemer (ale zas sú to možno 3 z 30).
Každopádne takto ako si to napísala si to fakt nemyslím, navyše odborná škola je hrozne veľký pojem ..
@anjelicek26 no práve ja absolutne neviem zistiť, že čo na baví robiť, na gympel som ostala iba kvôli tomu, že na ZŠ to bol prakticky každý predmet a teraz mám väčšinu tak narovnako, takže fakt neviem
@luccija inak teraz si čítam tú vetu, čo som napísala, že sa m to spája
väčšinou s odbornými SŠ, kde chodíš horší žiaci... A uznávam, že to dosť blbo znie, ale nebolo to myslené, že by na odborné SŠ chodili horší žiaci, ale len tak že ten pojem sa mi spája s konkrétnymi odbormi na školách, kde chodia horší žiaci (napríklad to KNM - aj keď nechcem skatulkovat, určite aj tam sú dobrý žiaci, ktorí tam išli, lebo ich to baví.)
Wauu to mi je teda info ze na odborne ss chodia vacsinou len horsi ziaci.. moja zlata s tvojim postojom "neviem vobec co ma bavi" ver ze by si odbornu ss s elektro- strojarskym zameranim horko-tazko presla, lebo vobec to neni o tom ze tam chodia horsi ziaci ale o tom ze vacsina takychto odborov je masaker hlavne na matematiku, fyziku, chemiu a pravda je taka ze niekomu s odbornou ss je omnoho lahsie potom studovat vs s podobnym zameranim nez niekomu z gymnazia lebo taki sa potom topia v latkach bez zakladov
Bio Ta nebaví ani dejepis ako si na tom s jazykmi?
Veľa deciek nebavilo učenie na základnej škole a prídu na strednú odbornú a to je ich škola, ktorá ich baví odbor .. na ktory sa ani nemusia učiť Takze úplne bežná vec, že niekto je zlý žiak na základnej a na strednej ho škola, keď študuje v čom je dobrý ide mu to a má dobre znamky
Tak si skus vybavit nejake praktikum, alebo aj dve-tri... v lete... nech sa vies trosku viac zorientovat v tom, co by ta bavilo. Vacsina predmetov ti ide, aj ta biologia verim byt ti isla, ono je to casto proste o osobe, ktora to vyucuje... pozeraj na perspektivne pracovne miesta, kedze ako to vyzera, budeme fakt do tych 67 rokov robit a niektore zamestnania aj zaniknu za tu dobu...
@judar toto suhlasim, mozno nie je na odbornej skole brane "vsetko" a siroky zaber, ale to na co sa specializuju, to beru do hlbky a strcia kazdeho gymnazistu do vacku. Fandim detom, co uz v tom veku presne vedia, co chcu robit, kde su ich prednosti a aj studium potom s prehladom zvladaju, lebo aj popri drveniu mali aj kopu praxe...
Ja som strašne vďačná za to že som išla na SŠ pedagogickú. Vyšla som mam papier aj keby sa stane hocičo hlavne mám prax. Ktorá na vysokej chýba a hlavne teraz. Dievčata z gympla su veľmi hotové celkovo aj keď ideme na prax ako teliatka.
Nehovorím že gympel je zlý ani nič podobné. Len na ten gympel sa oplatí ísť keď chceš ísť smer medicína právo. Napriklad mam spoluziacku ktorá ma gym. a neurobila skušky niektoré a proste nemá čo urobiť lebo ako keby mala len zakladku. 🤷🏽♀️
Pozri knihu Kam na VS, alebo aj Pred startom na VS...su tam spisane vsetky VS a univerzity na SK, vsetko, co sa tam studuje, ake su podmienky prijatia a ake by si mohla mat uplatnenie po ukonceni studia. Spravis si prehlad, co sa da studovat, ake predmety na to potrebujes, ake povolanie by si mohla neskor vykonavat, lahsie si VS vyberies.
@judar práve som to vysvetľovala hore v komentároch, takto som to nemyslela len som to blbo napísala 😅
@luccija no v jazykoch som taký priemer si myslím, na štúdium to asi není
@anjelicek26 ano, vacsinou sa predmety ako sj/lit, jazyky, ekonomika su strucnejsie ale ako som uz spominala o to 2-3x stazene su odborne predmety na ja neviem napr ako technicke kreslenie roznych planov aj na elektricke obvody, prakticke casti na skladanie obvodov ci motorov, stym spojena rozsiahla informatika zamerana aj na programaciu, aj ta fyzika ci chemia proste jeden predmet na druhy poviazany...ale to je ta dnesna doba deti slahnut na gymnazia nez aby sa len biflovali a potom ked si zmyslia ist studovat nieco na tento smer tak uz su problemy a ja to velmi dobre poznam co to je ist na takuto vs z rovnako zameranej ss a este ktomu studovat s par gymnazistami, ktori bud to vzdali alebo sa cele studium topili dost a jednotky dvojky z gymnazia im boli realne prd platne lebo boli doslova na nultom bode zvyknuty sa ucit naspamat odrecitovat a s obomi rukami prakticky lavyma
@luccija a ano toto chápem, že sa môže stať, lenze oni sami hovoria, že sa na tej škole nič naučili a nič nerobia, a že vlastne s tým že sa nič neucia ako v škole ani doma majú lepšie známky ako na ZŠ (tým ale zas asi nemyslíš úplne že čisté 1-2,) takže neviem možno máte pravdu s tým, že tam môže byť presne niekto taký, ale z okolia mi to napríklad na ten strojarine v KNM nepríde, ale tak nepoznám všetkých, čo tam chodia
@madeline1 určite si pozriem, ďakujem za tip
@ninusa221 su aj ine smery nez pravo a medicina...zaujimave je tiez, ze mnohe vysoke skoly prijimaju bez skusok, cez priemer znamok, gymnazistom sa priemer vynasobi 1, ostatnym nie gymnazistom 2 alebo 3 (podla strednej skoly), cize maju vacsiu sancu na prijatie gymnazisti...co sa tyka praxe, nie v kazdom obore je potrebna...a su aj VS, kde sa spravidla ini nez gymnazisti nedostanu (ci uz so skuskami, ci bez skusok), je tam potrebne to gymnazialne ucivo
Ahoj, ja som na tom bola dost podobne a vybrala som si Matematika + Informatika + Nemcina + Anglictina + Slovencina. Povinne sme mali Sj a 1 cudzi jazyk. Teraz tusim Ti uz stacia len 4 maturitne predmete, tak to mas este o kusok lahsie. Moja logika za tym bola - matematika je na cca 90% skol a zaklad pre mnohe vedy. Informatik je niečo uzitocne, bez coho sa uz takmer nikto nepohne + ak ta to chytil, je to siroky odvor v kt su krasne specializacie. No ale informatik bez anglictiny je takmer nemozna. A vzhľadom k polohe a velkosti SR je nemcina tiez velmi potrebna.
Dnes mas oproti mne vyhodu mnozstva online materialov na kazdy z tychto predmetov, takze i ked nie si aktualne najlepsi z triedy, mas moznost sa sustredit a zlepsit sa. Urcite by som uplne nevypustila ani ine predmety, lebo prave informatika je sfera, kde sa Ti hodia vedomosti i z inych oblasti (casto informatika/program nie je sam o seba ale robis to napr pre mzdarov, lekarov, prekladatelov, pravnikov, ucitelov...).
Odporucam pori si blogy -
Jazykovy mentoring
Junior guru
A potom na you tube k comu sa dalej preklikas.
Drzim palce
ak ti nerobí problém mat - fyz. tak kľudne technická univerzita... Strojnícka, elektr., stavebná fakulta... niečo týmto smerom. Aj v tomto odvetví sa zarábajú celkom slušné e...
A psychológiu by si nechcela študovať?
@deti95060810 s takymto pristupom co tu popisala by nepresla ani skrz prvy rocnik ...to niesu sranda preletove skoly hodne zrovna pre gymnazistov nieto este uplatnit sa v tom, a darmo ze sa v takych odvetviach zarabaju slusne € ale na ukor coho? casu, sakramenskej driny, nervov a stresov a tarchou byt pri niektorych pracovnych poziciach s este aj jednou nohou v base
Mas trocha obmezene vnimanie - v tom zmysle, ze vidis len urcite kombinacie predmetov a nasledne jeden mozny smer s nimi. Ale moznosti je ovela viac. Pises, ze mas dobre logicke myslenie, ale su aj lepsi, to moze znamenat vselico, ale ak ti naozaj ide matematika, je to super, kombinacia mat-fyz ti vie otvorit siroke moznosti. Okrem toho, mat-obn, jazyky -> ekonomia? Nad tou si neuvazovala?
Skus si na nete pozriet portal VS, prelustruj si rozne univerzity, fakulty a odbory, ktore ponukaju, myslim, ze ta nieco zaujme.
Zasa, ja neverim tomu, ze su ludia, ktori si vobec nevedia predstavit, co by isli studovat.. ale tak to je mozno tym, ze ja som to vedela pomerne skoro a s tymto som sa nestretla.
Podla mna vidite len pravo a medicinu ako dobre moznosti studia? Strojarina, elektrotechnika, tam je toho byflovania pomenej a v zahranici ponuky dualneho studia, co je podla mna varianta, ktora mlademu cloveku paci viac. Dcera si musi vybrat maturitne predmety buduci rok, mame podobnu dilemu...ale ona zuzila vyber na tri vysoke skoly typovo, tak je to jednoduchsie. Mladsi syn chce momentalne elektrotechnika alebo vodne hospodarstvo, tam sa nejak tie cesty rozchadzaju... chce stavat priehrady a elektrarne v primorskej oblasti ako jeho stryko...