Pekny den,
chcem sa opytat...moj syn prepadol z jazyka, nie je pripusteny k ustnej maturitnej skuske.Viem, ze je moznost komisionalnej skusky, ale nie som si isty ako sa dalej postupuje....ma tu niekto podobnu skusenost? Dakujem za postrehy a rady.
@hviezdicka111 Dufam, ze ano...myslel som si,ale nebol stoprecentne isty...dakujem Ti za odpoved
@heliboy no ked som ja maturovala, tak takto islo par spoluziakov....len to bolo uz davnejsie...ale myslim, ze to funguje tak aj teraz 🙂 cize je to len otazka par mesiacov, nic sa preto nedeje 🙂
Ved my sa snazime ho nejako ukludnovat, nejako obzvlast mu to nevycitame, aj ked , ma na tom velky podiel.Dolezite je, aby skolu ukoncil.Kedze aj my sme uz maturovali velmi davno, nevieme ako to chodi...este sme vyplaseni a cez vikend nezistime nic,preto som sa obratil na vas....ale som Ti velmi vdacny za povzbudive slova....
@heliboy o komisionalnu skusku si treba poziadat...takze nech poziada a nasledne riaditel rozhodne o termine komisionalnej skusky.....ale vacsinou az po majovych maturitach......jun/august.....ked ju urobi, moze maturovat v septembri......ak nie, musi opakovat rocnik
@sorciera24 Dakujem za odpoved....
Michal ma tiež spolužiakov čo nebudu maturovat ako sa tu pisalo dalsi pokus august-september 🙂 tak držím palce 🙂
@heliboy
@heliboy , určite by som potrebné informácie zistila v škole. Konzultovala aj ten jazyk, kde zabrať a čo dotiahnuť. Stať sa môže hocičo a každému z nás. Ale vravím, zistiť naozaj informácie z prvej ruky. Držím palce 🙂
@heliboy presne, nezabudnite písomne požiadať o vykonanie komisionálnej skúšky. choď za triednou a ona by to mala vedieť. Nechápem, že to doteraz nepovedala. sama som triedna a toto sú prvé veci, na ktoré upozorňujem žiaka a keď vidím, že žiak je vážne lafo, tak volám rodičom.
V auguste bude robiť reparát pre 3-člennou komisiou. No ak majú dobrého učiteľa jazyka dá mu naučiť len to čo bude na maturách. Nech ten tvoj syn ide aj za tým učiteľom, že čo sa má naučiť na ten reparát.
Písomky z jazyka spravil?
nuž matura v septembri nie je taká slávnostná.... ale v konečnom dôsledku je to jedno.
ako hovorím, triedna by v tomto prípade mala byť vás radca. treba ísť za ňou.
@borkavan Dakujem Ti za odpoved.Vies, triednu profesorku ma taku "zaspatu", jedine v com nas informovala,bolo,ze "sa cez prestavku obhadzoval syrom".....to bolo vsetko za styri roky.Syn si to vsak skomplikoval tym, ze vyucujucemu do oci povedal, ze je pod vplyvom alkoholu....odvtedy /cely maturitny rocnik/ to ma syn pobabrane.My sme ,samozrejme ,dali podnet na skolsku inspekciu a vtedy sa to zacalo.tTrieda mu to dosvedcila, ale mame pocit, ze isti vyucujuci nam to neprekusli....ale to uz nechceme riesit, chceme iba, aby syn zmaturoval a mal pokoj on, aj vyucujuci.
@heliboy joooj a to prečo takto ničíte školu a dávate podnety na školskú inšpekciu? To sa nerobí. A určite syn neprepadol preto, že povedal, že je opitý. Ak mu nedali fúkať tak nemajú dôkaz.
Ved ja učím na odbornej škole a tam sa to stáva, že dávame žiakom fúkať a nafúkajú ale nikto sa po nich nevozí. Nám ide o bezpečnosť.
A zo skúsenosti viem akí žiaci prepadajú a pochybujem, že by to bolo na iných školách inak. Proste sú to totálny flákači, čo neskoro chodia na hodiny, nemajú poznámky, knihy... na hodinách odmietajú pracovať a navyše aj odpovede a aj písomky majú na nedostatočnú. A nevedia vysúkať jednu súvislú vetu, tak jasné, že nemôžu ísť maturovať. Takže dovolím si tvrdiť, že MOŹNO syn bol riadne kvietko...to by ani tak nevadilo, však aj my sme boli mladí... ale asi vážne dával zabrať učiteľom hnusne a nič naňho neplatilo a navyše keď má nedostsatočné tak ťažko sa dá vykúzliť aspoň dostatočná z toho....
Ale zas tam kde robím, sa snažíme rodiča o všetkom informovať či už prospechu alebo správaní a robíme zápisy pre takéto prípady, keby na nás rodič zavolal inšpekciu.
A ešte to aj preberáme v zborovni, na porade, či vážne je to také zlé, že mu treba dať reparát.... Ale rodič je na to pripravený od 3/4 ročnej klasifikačnej porady.
Skúste skontrolovať synovi učebnicu toho jazyka a zošit čo tam má.
akože chalanom sa moc nechce učiť, ale vážne stačí aspoň malý záujem na hodinách a žiak nemá problém... Alebo sú ešte prípady... že dobre, celý rok na to kašlú a potom chodia pred koncom roka, či by sa nedalo... Dá sa, vždy sa dá, ale treba dopísať poznámky a skúšaný bude z celého polroka, aby to bolo spravodlivé.
A treba ísť za zástupkyňou, ked triedna na vás ako rodičov kašle. Máte práve na plné informácie o tom ako sa postupuje, keď syn prepadne.
Viete aj my učitelia by sme boli radšej, nech všetci zmaturujú v máji... lebo v septembri zas toľko papierovačiek okolo toho.... to je vážne hrúza. A ako hovorím...všetci sme boli mladí.
@borkavan Pozor!nepochopila si ma...vyssie uvedenom som jasne napisal,ze aj syn ma levi podiel viny...a netvrdim,ze prepada kvoli tomu "problemu"...naozaj nepatrim medyi rodicov, ktori prskaju a vo svojom dietati vidia genia...vobec nie.Tam ide len o subeh okolnosti, naozaj sa nechcem rozpisovat, tam sa jednalo o viac.A manzelka chodila pravidelne do skoly sa informovat, takze interakcia by tam bola...keby to bolo uz akokolvek, uz tam bude tien pochybnosti.....tam sa prepisovala triedna kniha...myslim falsovala, co bolo inspekciou dokazane, stratili sa zapisy pedagogickej rady, kompetentny nikdy nebol v skole, napriek dohode...toto povazujes za fer? Za nesej mladosti sme sa nikdy s takymto pristupom nestretli....toto sa robi? neviem, asi som ovplyvneny rodicmi, ktori boli za socializmu uznavanymi pedagogmi a za akehokolvek ziaka citili zodpovednost...bez velkzch penazi...islo o cest a prestiz skoly....
borkavan vizitka ucitelov , ze deti nevedia nie ziakov 😉 heliboy drzim synovi palce nech o zvladne!
PS: pre borkavan uz mam vysoku skoncenu , ale si cerstvo pamatam ako sa vozia ucitelia na detoch ak im nesadnu a detto na VS oposudky podla predsudkov a nie odvedenej prace. Mam z toho pocit , že to je nejaka nova moda nepusatat deti ku maturam a robit im psychicke bloky hanba !
@cherries ano, mozno kedysi vizitka ucitelov, resp. ja mam skusensot, ze tuto vetu pouziju vzdy rodicia tych deti, kt. su najviac problemove 😉 ja som sice vsetky deti k maturite vzdy pustila a napr. u nas na skole fakt o podobnom probleme neviem..... nevravim, ze nei su aj taki ucitelia, isto su....ale vacsine ucitelov ide o to, aby dieta maturitu zvladlo......a ak sa stane obcas u ans teda, pripad, ze dieta nie je prispustene k amturite....tak je to preto,lebo tie deti nechodia do skoly!......a logicky ak dieta vymeska cca. 60-70% v maturitnom rocniku, prip. takto fajne si robi skolu hrou cele 4 roky......tak ucitel mu asi tazko nieco naleje do tej hlavy, ked on ani na tej hodine nie je 😉
a poviem ti za snad vsetkych kolegov, pre nas je horor, ak ma sit niekto maturovat v septembri! fakt!.....tie znamyk, co kuzlime teraz tym detom, ja pred 10timi rokmi by som mala same jednotky s 2 hviezdickami.......a tu...prihlidame na znamky, pytame sa, pomahame .....len aby sa 3-4 yvkuzlila....fakt! a to ti je vacsina deti este ofucana!...ziadna sebakritika........5 sa dava naozaj len vtedy, ekd to dieta necekne ani slovo!..... az tam sme v tejto dobe dosli......(na gymnaziu...).....
je fakt, ze neviem ako je to v inych krajoch, ci inych skolach, ale my ucitelia sa stretavame na roznych skoelniach a isto nie je teraz novy trend, ze nedame amturovat.....ak by som chcela, napr. tento rok....tak taki 32-4 nezmaturuju s tymi vedomostami.......
a ako pisem, sito su aj taki, na VS je ich asi najviac, ale tiez by som nepausalizovala.......vzdy sa treba na problem pozriet z viacerych stran.... 🙂
@sorciera24 samozrejme, ved o tom pisem...nehadzem vsetkych do jedneho vreca...ale takto netreba pausalizovat ani rodicov.ved vacsina z nas chce z dietata urobit cloveka, respektovat ho ako autoritu..../ucitela/, ale prepac, ked sa "pedagogom" moze stat ktokolvek, kto k tomu nema vztah, nerozumie praci ucitela, odvedie povinne penzum a neustale riesi plat, tak potom to skolstvo vypadatak, ako vypada.....cest vynimkam.A tu nehovorim o decku, ktore je tupe, nedokaze vysukat vetu, ako pise Borkavan...to som teda paf, vraj na gymnaziu, ved to su vyberove skoly.....samozrejme, ze aj tam sa uz dostane ktokolvek, myslim ziaka.Nezovseobecnujem, iba hovorim, ze v kazdom povolani su ludia a"ludia"...ale fyzicky napadnut syna, pred celou triedou sa mu vyhrozit vyhadzovom, mi nepride ani ludske, ani eticke....podotykam, ze ten utok na syna sme neriesili.....
@borkavan Tvoja reakcia je nejaka patologicka...otec pise,ze syn prepadol len z jazyka.Preco ho teda hned radis medzi tupcov?Ty tiez nebudes kvalitny pedagog,ked vies,aky je kazdy ziak sprosty.Budes prekvapena,ja som tiez ucitel, ale takto by som nikdy nereagovala.Takyto uciteli su hanbou celeho ucitelske stavu.
@heliboy samozrejeme, s tym suhlasim a som to aj napsiala....a sama sa za niektorych ucitelov hanbim, lebo naozaj nemaju co robit v tomto povolani......a ano su aj taki....a ako pises, to by som riesila aj ja..... ja som reagovala na cherries a tu "novu modu" 😉
Aha, v poriadku.Lebo nechcem,aby vznikol dojem,ze nemam uctu k tomuto povolaniu.Len ta predchadzajuca reakcia,ze takmer vzdy su na vine deti a rodicia su apriori zli ma zarazila.Mne ide iba o to,aby sa to vsetko nejako urovnalo,aby boli v konecnom dosledku spokojni vsetci.Borkovan napisala,ze "mozno" je syn darecek.Nie je, je to normalny pubertiak, aj s dobrymi,aj zlymi vlastnostami.Ale urcite nie nejaky notoricky vynechavac,nespratnik.Smutne je,ze nas skola neinformovala a aj nepriek tomu,ze manzelka casto chodila,nic negativne,co by bolo mimo "ramec" sa nedozvedela.mrzi nas to, nielen kvoli nemu,ale tak vseobecne.Som rad,ze ste na moj problem reagovali a citim vdacnost za akukolvek reakciu.
Aha, v poriadku.Lebo nechcem,aby vznikol dojem,ze nemam uctu k tomuto povolaniu.Len ta predchadzajuca reakcia,ze takmer vzdy su na vine deti a rodicia su apriori zli ma zarazila.Mne ide iba o to,aby sa to vsetko nejako urovnalo,aby boli v konecnom dosledku spokojni vsetci.Borkovan napisala,ze "mozno" je syn darecek.Nie je, je to normalny pubertiak, aj s dobrymi,aj zlymi vlastnostami.Ale urcite nie nejaky notoricky vynechavac,nespratnik.Smutne je,ze nas skola neinformovala a aj nepriek tomu,ze manzelka casto chodila,nic negativne,co by bolo mimo "ramec" sa nedozvedela.mrzi nas to, nielen kvoli nemu,ale tak vseobecne.Som rad,ze ste na moj problem reagovali a citim vdacnost za akukolvek reakciu.
@borkavan Ucebnice kontrolovat? Ved sa spolu s nim ucime,dokupujeme mu aj naviac materialy.....ubezpecujem Ta,nepatrime medzi lajdackych rodicov,v synovi nevidime nic "vynimocne".Ocakavali sme iba seriozne jednanie, hladanie konsenzu a nie podvody a podrazy.....vychadza mi,ze syn nemal kritizovat popijanie ucitela v pracovnej dobe a MOZNO by to bolo cele inak.Mozno....
No neviem neviem ked uz asi take 3 roky dozadu, stale dost velku kopu ziakov nepustia ku maturam , toho roku tiz tak mi npovedz ze to nerobite naschval a nie je to moda a neverim , ze su vsetci tupci a nevedia na tu sprostu 4-rku. PPosudky na VS su tiez o tom kto je s kym medzi pedagogmi kamarat a nie o studentoch .
Na margo 1 VS pedagoga s 15 rocnou praxou citujem : " Známky su výsledkom pedagoga nie ziaka , somariny vypustene na statniciach z ust studenta su vizitkou ucitela to co ho naucil resp. nenaucil "
PS: ked vidim ze ziaci ucivu nerozumeju tak zvolim ine metody a bedrzim sa stale svojho zaruceneho postupu ale to by ste v skolach nemohli byt taki lenivy a este k tomu si riesit svoje maniere a osobne problemy na ziakoch a je vas vela a tuez si myslim ze mate velky plat na to co musime ucit mi rodicia doma a nie vy v skolach uz od 1 rocnika tak naco tam je pedagog ked skoro vsetko mam robit s dietatom doma to vam staci chodit potom do roboty na 4 hodiny a dat vam 200€ a budu vsetky strany spokojne :D
@cherries fuuu...tak tymto si zabila...zjavne si necitala ani moj prispevok....a kto ta ucil, ze si dosla az na VS?..... a ked mas takyto nazor na vsetkych pedagogov, tak byt tebou, mala by si si teda ucit syna doma a nedavat ho vobec do skoly!.....
ale aspon si mi rpave ty potvrdila to ot ych rodicoch.....ako som napisala, patris presne k tym, co si envazia nic a len ich dieta je skvele...narozdiel od heliboy, kt. diskutuje slucne, ukazal problem...aj na ejdnej aj na druhej strane.....s takymi sa da aj diskutovat.....
a plat?....to naco teraz spominas platy???...zavist? a v seeetky neg. reakcie dokopy....
a este raz ti to vysvetlim (sice moji ziaci by to uz pochopili;))...ak zaik nesedi v skole, nemam koho ucit 😉 chapes? ci ani s VS nie?
a ja som nikde nepsiala, ze su vsetci tupci....a ako psiema stojim si za tym......5ku dostane len ten, co ani necekne..... amal by si vidiet tie odpovede, za kt. davame 4ky!.....ten ziak by si za ansich cias za taku zasluzil hadam 8icku....a viac sa nemienim obhajovat...lebo hovoris to nespravnej osobe!
Boze daj, nech nikdy nemam docinenia s takymto rodicom 😎 (aj tak budem mat, ale ja si to viem poriesit....a dokonca slusne...)
@borkavan Sú takí aj takí učitelia... Tak ako aj žiaci. Ja mám v čerstvej pamäti- nakoľko na to nikdy nezabudnem, ako ma tyranizovala jednu učiteľka na zdravotnej a povedala, mi, že mi nedá zmaturovať pred celou triedou... Poväčšine vyvolávala mňa a za všetko zle som bola na vine ja... Celá trieda o tom vedela aj sme sa sťažovali no nikto mi/nám neveril... To som patrila k tým lepším žiakom. Chválabohu som si nakoniec vytiahla maturitné oddelenie iné ako mala ona na starosti... A zmaturovala som na jednotky a dvojky... Toď môj postreh... 🙂
@heliboy podla mna reparat v auguste a v septembri matura....