Sú dnešní 18 roční nespoľahliví a nepripravení na skutoční život?

20. mar 2022

Ahojte,

pisem radsej anonymne, pretoze Slovensko je male. 🙈

Svagor ma 18r a 16r dceru a potom este 2 mensie (12r a 6r). Co ma prekvapuje je, ked hovori, ze na dve starsie sa nemoze vobec spolahnut, ale vobec.

Ked idu s manzelkou niekam (velmi vynimocne terbars na vikend) bez deti, musi dat dve deti k jednym starkym a dve k druhym. Nie je ani mozne, aby aspon tie starsie ostali same doma. Svagor sa boji toho, ze si dcery ani nevsimnu, ze su vchodove dvere otvorene dokoran alebo ze budu piect kolac a zabudnu nan. Obe tieto veci sa uz stali (dokonca sa obavam, ze opakovane 😵).

Svagor hovori, ze to je problem celej generacie jeho dcer - ze tie deti nie su zodpovedne, spolahlive, ze vobec nie su pripravene "(pre)zit" v realnom svete, ze aj covid ich uplne zabrzdil..

Viem, ze tie priklady, ktore som uviedla su dost asi extremne, ale vidite aspon nieco podobne (nepripravenost na zivot/nezodpovednost) aj na vasich teenageroch?

kornelies
20. mar 2022

1 Mas deti? Ak ano, pozri sa v prvom rade na ne.
2. Moje su pripravene tak, ako som aj ja bola v ich veku.

babovka2321
20. mar 2022

To nebude generaciou, ale vychovou... :D

lukina20
20. mar 2022

podla mna to vsetko zavisi od vychovy, aku rodicia dali svojim detom... ake hodnoty im vstepovali, ucili ich zodpovednosti, respektu, hospodarit s peniazmi atd.
to, ze mi jedlo prihorelo, lebo som sa zabudla a neskoro sa spamatala sa stalo aj mne a myslim, ze nie som jedina...
ale nechat otvorene dvere, to ozaj nechapem

7lenka11
20. mar 2022

Podľa mňa je toto o výchove, nie o generácii. Len švagor si to ospravedlňuje tým, že taká je celá generácia. Ja som síce o dosť staršia, ale nás rodičia viedli k samostatnosti od detstva. Boli sme sami s bratom doma, keď sme mali menej rokov ako tieto spomínané deti. Napr. keď rodičia išli na nejakú oslavu alebo boli dlhšie v práci. A nikdy sa nič zlé nestalo - nič nevybuchlo, nezhorelo, nestala sa žiadna potopa, ani sme sa s bratom nemlátili...

kataina
20. mar 2022

18 ročna dcera, keby chcela už je schopna aj dieťa priviesť na svet, ale na víkend musí ísť k babke ? ? ? ?

niekde sa stala chyba !

babulkomale
20. mar 2022

Vsimam si to, helikopterovi a kosackovi rodicia su velmi castym javom, dalej deti su vzacnejsie ako kedysi, je tazsie ich mat, kazdy piaty par ma problem pocat, rodicia sa boja nastvat deti povedala jedna psychologicka v rozhovore...
Nekladu na deti take naroky ako sa kladli kedysi, len sa uc dcera moja a studuj ( co na tom ze nevies uvarit ani caj).
To sa s generaciou co nosila kluce na krku a strazila mladsich neda ani porovnat.
Deti sa nechcu viazat, nechcu preberat zodpovednost, donekonecna su na skolach, nehrnu sa zalozit rodinu. V tridsiatke este detske myslenie.
Stari bardi co studovali este na strojnickych tabulkach bez internetu by vedeli rozpravat co teraz vylieza zo skol. Nielenze nevedia, ale su tak arogantni, ze sa ani ucit v praxi nechcu.
Cest vynimkam!

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mandarinka555
20. mar 2022

Jasné, že si nevšimli otvorené dvere a zhorený koláč, keď táto generácia je od rána do noci na mobile....

xiaomi_
20. mar 2022

18 a 16 r uz sa postaraju o tie dve mladsie nikam by som ich nedavala

kittykat22
20. mar 2022

Zakladat anonymne diskusiu na konovi aby si ohovorila svagra s rodinou 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ To ti pride normalne a dospele? Ale hlavne, ze hodnotis zrelost inych.

cyberk
20. mar 2022

tu ti kazda matka, kt. ma takto stare deti bude vraviet presny opak - ako su spolahlive jej deti...
a samozrejme, ze to svagor zvaluje na genereciu.. kto by sa priznal ze failol vychovu? 😅

dskjhfdlkdjhl
20. mar 2022

Mam 19-rocnu dceru a ked mala 17, tak sama odletela na Novy Zeland, zvlada vsetko ako dospela, ale k samostatnosti sme ju viedli od mala, nikto jej nerobil taxikara, na kruzky chodila po celom meste od prveho stupna. Takze ako si vychovas, tak mas. A co keby nam mila zakladatelka napisala, ako si ona svoje vlastne deti vychovala a nielen ako to nezvladol svagor😉

vifoncitta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lindous
20. mar 2022

Ja som len o necelých 10 rokov staršia od 16-18 ročných ľudí, takže k nim mám celkom blízko a pracujem s mladými ľuďmi presne v tomto veku... myslím, že mám okolo seba dosť širokú a reprezentatívnu vzorku a musím povedať, že naozaj sa to nedá zovšeobecniť ... z tých, ktorých poznám ja by som povedala, že väčšina je zodpovedná a schopná sa o seba postarať a v živote sa nestratí, ale samozrejme sa nájdu aj výnimky - ale ktovie akoby to zvládli, keby museli ...nemusia, lebo rodičia za nich riešia úplne všetko... a naopak mám aj 33 ročnú kamarátku, ktorej by som ani zvieratko strážiť nedala 😅 ... a na to, že mám niečo na sporáku sa podarilo zabudnúť už aj mne, aj mojej mame a nemyslím, že by sme boli nevyspelé 😂

solange7
20. mar 2022

Je to aj o tom, co ich v danom momente napadne. Poznala som pripad fakt slusneho synatora. Rodicia isli na vylet. Chlapec si zavolal spoluziakov a skoncilo to vytopenou kupelnou a chybali aj nejake osobne veci. Odvtedy si uz ani neskrtol. Vzdy ked isli rodicia prec, na vikend prisli varovat barak stari rodicia. Jedno zle rozhodnutie a bolo.

elizabet173
20. mar 2022

ako si kto vychová, tak má. Kto vedie deti k samostatnosti, tak ich samostatné aj má a môže sa na ne spoľahnúť. kto im behá okolo zadkov a prinesie im všetko na podnose, nedá im možnosť, aby boli za niečo zodpovedné, tak má to, čo aj tvoj švagor. Mimochodom, prečo riešiš jeho deti? Ty si vychovaj svoje ináč.

euka210
20. mar 2022

V tom je vychova a nie ze "dnesne deti"...su take ako ich vychovame...ked ich vychovava mobil, fb, pc hry tak su take. Ak ich rodic vedie k praci, zodpovednosti a sam je taky, tak budu aj deti take...ale vsade sa najdu take i take vynimky.

patka06
20. mar 2022

záleží od výchovy .. je veľa nesamostatných a nespoľahlivých, pretože rodičia by ešte aj v dospelosti najradšej všetko robili za nich.
Možno to znie divne, ale k samostatnosti, spoľahlivosti a zodpovednosti sa dieťa vychováva od malička... v podstate od narodenia

sante81
20. mar 2022

Ja sa môžem na svojho 12 ročného syna spoľahnúť vo všetkom. Zajtra idem po covide do práce a on s mladšou sestrou zostáva ešte v karanténe. Pracujem do pol4. Takže je to o výchove. Fungujeme takto bežne aj cez prázdniny.

marca12
20. mar 2022

A dovolil svagor,aby boli deti samostatne. Ja tiez pocuvam reci,ake su deti nesamostatne,ale vacsinou od rodicov,ktori sa este s 18 rocnymi ucia a asistuju im pri vsetkom. Je to chyba rodicov,ze si deti nesamostatne.

lucka_ke
20. mar 2022

ja neviem, ale dnes som čítala také neuveriteľné témy v diskusii, že už ozaj neviem či ja som divná, alebo sa nudíte a vymýšľate si hlúposti, 18ročná je dospelá, neexistuje, aby musela ísť k babke keď nie sú rodičia doma, ja som sa od 11 starala o dve mladšie sestry počas prázdnin, keď mama bola v práci... môj syn dokáže byť doma sám celý deň a to má 14, ostal by aj v noci keby sme mu dovolili

autor
20. mar 2022

Dakujem tym, ktore napisali svoje skusenosti. Nebudem mat asi kapacitu reagovat na kazdu vas, ale cenim si to. 🙂

Na take ako od kittykat22 (a viem, ze ich bude viac) nebudem reflektovat vobec.

Ja osobne si myslim, ze to bude tiez skor vychovou, nejak mi z toho nic ine nevychadza, ale neviem.

Na druhej strane, pracovala som pred MD v ludskych zdrojoch, zahranicna firma, administrativna robota, pobocka aj na Slovensku a u nas bol velky problem zohnat niekoho dobreho, kto prave skoncil VS (alebo kludne aj SS). Ti ludia boli velakrat naozaj mimo realitu. Ziadna proaktivita, ziadna snaha, proste len prist do prace, urobit len to, co sme im ukazali prvy tyzden a to bolo vsetko. Ze napln ich prace bola ovela sirsia, to uz ich velmi nezaujimalo, kritiku riesili tym, ze sa ofucali a robili este menej (malo nam stacit, ze vobec prisli). Nechcem generalizovat, nasli sme aj par sikovnych ludi, ale robila som tam takmer 20r a nikdy sme nemuslu tolko ludi posielat prec pocas skusobnej doby ako za poslednych par rokov. Ale to trochu odbocujem, tu sa bavime o este mladsich.

simca06022011
20. mar 2022

Nie je to problém celej generacie, je to problém jeho vychovy. Deti sa ucia k zodpovednosti od malicka a nie zrazu... Ak sa aj niečo stane, druhýkrat sa uz nemusi. Kolko dospelych žien zabudlo na ruru/hrniec na sporáku atd 😂 aj ja ked som Ko tinedzerka zabudla na fazuľu na sporáku som vysmradila celý panelák a prežili to vsetci, nedavali nas rodicia k babke do 20tky 😂🤦🏻‍♀️
Proste su deti samostatné, nesamostatne, zodpovedne, nezodpovedne, vacsina z nich sama doma nepecie kolac ale sedi za pc/tv. A este jedna verzia a to su motacikovia, lenze to je skor individualna vec aj v rodinách ked to. Vidim tak iba jedno dieťa je take nie vsetky 😂

benit
20. mar 2022

Tiez si myslim, ze je to o vychove. Nebudem teda opisovat moje zivotaschopne deti. V praci mam tretiakov. Su tam deti, ktore sa rano na budik budia do skoly, vychystsju sa pridu, poobede s klucom na krku domov a na kruzky a potom su deti, vedia si chleba urobit, jedlo zohrist. Deti, ktore si nevedia ani veci z tasky vybalit, obliect sa v normalnom case, pesi neprejdu ani 100m. Este sa ma rodic opyta, ci je problem ked to urobim Za dieta ja? 🤣🤣🤣

autor
20. mar 2022

@babulkomale Fakt.. detske myslenie este v 30tke. To sedi presne aj s tym, co zazivame v praci.

Ked si zoberiem mna, tak mam pocit, ze nas vychovavali vsetci - rodicia, ucitelia, predavacky v obchode, respekt sme mali aj pred autobusarom😀.
Ked sa cosi dialo, velakrat sa aj cudzi clovek zapojil a vysvetlil, kde je sever.
Toto sa uz teraz nedeje.

simca06022011
20. mar 2022

S tou pracou po ss a vs je to proste tak ako si opisala. Myslim, ze to su proste take Začiatky. Mne sa oplatilo vydrzat a kandidat sa bud chytil alebo ušiel. Veka z mladych si o sebe po. Skole mysli ze sú majstri sveta, jednak ani v škole sa nenosi povedat alebo. Opýtať ak nieco nevedia. Ale ani kritiky si neuziju a ked tak si z nej nic nerobia. A potom pride zivot... Zatial naozaj sa mi par absolventov podarilo mat v pohode, zo začiatku ale kadejako. K tomu záujmu o prácu, to ma zase kazdy zameatnanec tak ze minimálne kym sa rozkuka, robi iba to. Co mu kazu. Sem tam som mala taky ukaz ze sekretarka lestila priestory ale svoju prácu ledva stíhala..

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. mar 2022

@zazvorka87 Jeziiiiis, ten syn. Prepac, musim sa trochu smiat. Viem si predstavit ako v jeho hlave bola misia splnena - ved sestru doviedol, dal vediet, ze je tam, tak co je za problem.. Toto mi pride podobne ako "nase baby" - ony si akoby niekedy neuvedomuju, co vsetko sa moze stat.

lilyianka
20. mar 2022

No myslím,že je to o výchove. Krstniatka majú 18r a 14r a 0 bodov. Absolútne sami nič nevedia. Chlapec 18r sa nevie ísť ani sam ostrihať, všade chodí s mamou,ale to je chyba jej.
Synovci jeden má 14r toho nebudem riešiť. Ale druhý 22r ani nevedel ako napísať email kam posielal životopis. A niekedy nad jeho otázkami žasnem.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz