Prídavné mená - rada

mv75
24. mar 2021

Dobrý deň. Prosím o radu určenia rodu ohľadom prídavných mien, ktoré stoja za podstatnými menami. Ak má samostatné príd. meno tak pohoda ž.r. aká, končí na -a napr. pekná, m.r. aký, končí na -ý napr. pekný str.r. končí na -e aké pekné . Ak sú však spojenia s podst. menom a nekončí na a, y, e . má problém. Nejaké pomôcky ? Príd meno a podst meno sa zhodujú v rode avšak v týchto príkladoch nie....hm. Môžete sa prosím pozrieť na tieto vety? ĎAKUJEME

Skrývali sa v hustom kroví - príd. meno hustom, rod str.
/ Aké krovie? Husté .
Venovali sa najlepším hračkám - príd. meno hračkám, rod str.
/ Akým hračkám?, Aké hračky?
Do prázdnych vedier naliali vodu - príd. meno prázdnych, rod str.
Aké vedrá? Prázdne, Do akých?
V byte vymenili starší nábytok - príd. meno starší, rod mužský
/ Aký nábytok? Starší.
Zbierali plody z ovocných stromov - príd. meno z ovocných, rod muž
/ Z akých stromov? Ovocných. Aké stromy?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ruzasipova
24. mar 2021

@mv75 Rod pridavneho a podstatneho mena sa ma zhodovat? Potom by som dala podstatne meno do zakladneho tvaru a z toho vychadzala. To krovie, ta hracka, to vedro, ten nabytok, ten strom.

mv75
autor
24. mar 2021

ved to, upne sme zmagorený z toho

hipuska
24. mar 2021

Prídavné mená sa zhodujú v rode, čísle a páde s podstatným menom. Ucujes ich teda podľa podstatneho mena. Vzor nepatrí do gramatickej kategórie. A prídavné mená a podstatne mená majú rôzne vzory.

hipuska
24. mar 2021

A akože sa nezhodujú? Zhodujú sa.

panelacikova
24. mar 2021

@mv75 ja celkovo nerozumiem tvojej otázke. pre ktorý ročník to je prosím? lebo ak nižšie ročníky, povedzme 5. a nižšie, tak určite podľa
@hipuska
no a vo vyšších ročníkoch sa berú vetné členy. lebo nerozumiem celkom tomu, prečo uvádzaš, že prídavné mená stoja za podstatnými. veď v tvojom príspevku stoja všetky pred podstatnými a zhodujú sa s nimi v GR.kategóriách...

hipuska
24. mar 2021

@panelacikova presne, aj ja nerozumiem

katkamatka7
24. mar 2021

@mv75 Zhodujú sa v rode, čísle a páde. Čiže koncovka, ktorá robí problém, je iný pád ako nominatív.

panelacikova
24. mar 2021

@mv75 a ten váš problém s "koncovkami" bude zrejme problém so samotnými pádovými otázkami.
do prázdnych vedier: určujeme rod: "vedro" - to vedro, je to stredný rod, určujeme číslo: do vedier, je ich viac, samozrejme Plurál a určujeme pád: do prázdnych vedier - do koho do čoho? pád G /genitív/. držte sa celkovo slovného spojenia, nie len slova "prázdnych", ale spojenia "do prázdnych vedier" a podľa toho určujte gramatické kategórie prídavného mena "prázdnych"

panelacikova
24. mar 2021

@mv75 čiže v hustom kroví: v kom, v čom? v kroví - pád lokál
najlepším hračkám: komu? čomu? sa venovali - pád datív
už rozumiete?

mv75
autor
24. mar 2021

@panelacikova pred samozrejme som si neuvedomila, 5r

mv75
autor
24. mar 2021

@mv75 takže dať si podst. meno do jedn.ćísla napr. hračka ž.rod tá hračka a najlepšia...aká najlepšia žens. rod... príd.meno rod= podst.meno rod

katkamatka7
24. mar 2021

@mv75 Prídavné meno má svoj vzor. Podľa toho vzoru sa vyskloňuje na pády, podľa otázky. Koncovka sa teda mení, pre určenie rodu sa dá do 1.pádu jednotného čísla.

hipuska
24. mar 2021

@katkamatka7 ale 5 taci sa ešte neučili vzory príď.mien.

katkamatka7
24. mar 2021

@hipuska aha, čítam práve, že piataci preberajú len vzor pekný a cudzí. A tie ostatné ako matkin, otcov a páví až neskôr.

hipuska
24. mar 2021

@mv75 áno, presne tak. Ale potom pozor na určovanie pádov. Musíš ho naučiť sa správne pýtať, najlepšie celou vetou.

Napr.
V byte vymenili starší nábytok. - Koho vymenili? Čo vymenili? - starší nábytok. Akuzativ, plati pre príd. aj podst.meno
Na smetisku je vyhodený starší nábytok. Kto je vyhodený? Čo je vyhodene? - starší nábytok. V tomto prípade N., platí pre prid. aj podst.meno

Väčšinou robia problém tieto dva pády.

panelacikova
24. mar 2021

@hipuska piataci sa učia vzory prídavných mien. a to pekný a cudzí

hipuska
24. mar 2021

@panelacikova áno. Ale teda okrajovo. A potom v 6 tom pokračujú

mv75
autor
24. mar 2021

ĎAKUJEM ZA VŠET7 RADY.

mv75
autor
24. mar 2021

nedá sa mi téma zrušiť tak prosím už nereagujte, maminy nám dobre poradili a už len trénujeme 🙂.