Mám doma maturantku, budúci týždeň má písomné skúšky, ale skoro vôbec sa neučí, že vraj všetko vie /aj keď si síce niečo opakovala, ale venuje tomu strašne málo času/. Som z toho na nervy. Asi to viac prežívam ako ona, ale len chcem, aby jej tá maturita dobre dopadla. Asi mi zostáva len dôverovať jej, že je dostatočne pripravená. V škole robili skúšobné testy a tie napísala na jednotky a dvojky. Má niekto podobné skúsenosti so svojimi deťmi - maturantmi? Pripravujú sa viac, alebo je to ako u nás?
Ja by som na tvojom mieste nestrachovala ona vie kolko sa ma pripravovat.Ja som sa ucila na maturu cez akademicky tyzden a na pisomne pocas rok nas pripravovali 🙂
@minka70 maturita nie je prehľad posledného týždňa či mesiaca, ale posledných 4 rokov 😉 vieš predsa, aké mala výsledky celý čas, tak aj vieš, čo asi môžeš čakať... a pravdepodobne asi opakujú aj v škole... nepýtaj sa, koľko času som ja venovala príprave na maturity 😀 a pekne s vyznamenaním 😉
@minka70 popravde na tieto pisomne maturity sa fakt ani ucit nemusi.....tie testy robia ludia na ministerstve, kt. v zivote neucili....a tak to aj vyzera.....teda test zo slovenciny ma so slovencinou velmi malo spolocneho (fakt minimum), ide o citanie s porozumenim a tam jej teoria nepomoze....ano, su tam aj otazky zo sloviny (ale minimum.....).....proste ci sa bude drtit, ci nie...bude to asi rovnako.....halvne ak je teda inteligentna, tak to zvladne...;)
@minka70 Na písomné maturity sa toho moc učiť netreba
@minka70 asi viem čo prežívaš. môj brat sa tak neučil, začal sa učiť až poslednú noc (pred ústnymi), mama bola z toho nanič a nakoniec zmaturoval. Ak sa tvoja dcera dobre učí tak by som sa nestresovala. V podstate na maturitách sú učitelia ktorí ju poznaju a povedzme si: nebolo by trocha blbe aby nezmaturovala ked sa doteraz dobre učila? oni sa snažia pomôct, naviesť na odpoveď. Neboj sa, všetko zvládne.
ani ja som sa na maturity neučila viac ako 2 dni 🙂 takže som prečítala asi štvrtinu maturitných otázok a ostatné som ani nevidela. Neboj, pokiaľ nie je úplne mimo, tak to spraví. A na písomné som riešila len to, čo si oblečiem :D héééérečka 😎 nestresuj ju ešte viac ako treba. Ani tebe to nepomôže a ani jej.
Fiha,zaujimavy postoj niektorych z vas.
Kedze som ucitelka na strednej, neda mi suhlasit s tym,ze na pisomne maturity sa netreba ucit. Od buduceho roka bude platit,ze ak nenapisete na urcite percenta pisomne, na ustne ani nejdete a musite o rok opakovat.
Maminky, treba vsepovat trochu iny pristup k povinnostiam. Alebo si nechate srdce operovat lekarovi,ktory skuskami vzdy len tak preplaval???
@gerdusha ak si ucitelka na SS tak vies, ake su maturitne testy a vedia to aj tie deti.....ze viac ako o vedomostiach z daneho rpedmetu je to o citani s porozumenim (matika asi nie, ze....ale jazyk ano....)...ine je to samozrejme na ustnej.....
@sorciera24 ja som tiez SS ucitelka a nemyslim si, ze je to o citani s porozumenim...Ale je pravda, ze ucit sa treba cele 4 roky, lebo pred maturitami(pisomnymi) sa to uz dohnat neda.
@sorciera24 sorry, so slovencinou suhlasim...ja som myslela cudzi jazyk.
@sharlotta ja hovorim o teste zo slovenciny....ten je jednoznacne o citani s porozumenim;) (minimum otazok z gramatiky, ci literatury....).....a ano, to ucivo uz maju mat v podstate naucene aj zopakovane (to, co potrebuju na testy.....).....inak zo skusenosti viem, ze prave tieto testy napisu vzdy lepsie 3kari ako 1kari....
@sharlotta ja ucim slovinu, cudzi jazyk je jasne narocnejsi a tam treba tu gramatiku, na matike su tiez priklady.....ale uprimne, tie minulorocne testy z angliny, nemciny B2 boli vraj brutus....
Takze z toho vyplyva,ze na slovinu sa podla teba netreba ucit...ale nematuruje sa len so sjl...a minulorocne cudzojazycne pisomky boli brutus pre tych,ktori mali k povinnostiam taky laxny pristup o akom sa tu pise...ti,ktori sa pripravuju priebeznea AJ pred pisomnymi,taki studenti problem nemali...
@gerdusha nevravim, ze sa netreba ucit, len to, ze testy nie su skoro vobec o slovencine, ale su zamenrane na nieco uplne ine (a ten prehlad gramatiky a literatury treba, ale to by uz davno mali mat zopakovane...;))....o jazykoch ako vravim, neviem..... ako pisem, ti, co sa najviac pripravovali, skoncili vacsinou horsie (nie je to pravidlo....) a myslim, ze priebezne sa pripravuju vsetci;)
Ja som svoje prispevky pisala predovsetkym ostatnym prispievatelkam aj ked som oznacila teba.
Nepodcenovala by som pisomne maturity...ako som uz pisala vyssie,ked ich na buduci rok nenapises na 33% a 25% sloh,mas smolu...
@gerdusha ok 😉 ja som skor myslela, ze pripravu systematicku treba mat dlhsie ako len tyzden pred maturitami;) a reagovala som na zakladatelku a jej dieta, ze sa jej nezda, ze tyzden pred maturami sa neuci.....ak sa pripravovala pocas celeho studia, aa ko pise testovali, opakovali pocas roka....tak pripravena bude;)
Z maturity sa robí zbytočný strašiak. Ja som z toho mala nervy a vôbec to za to nestálo. Pokiaľ sa učila 4 roky tak nieje problém. A záleží aj čo chce robiť ďalej. Ak chce ísť na dáku vychytenejšiu výšku, tak hej ,mala by sa trochu aj učiť nech má 1tky na maturite, ale inak je aj tak jedno aké známky z nej bude mať , hlavne nech ju má. Zbytočný stres, ešte si ho v živote užije dosť. Ja som sa učila tak na jednotky- trojky ,dokonca z matiky som na pol roka mala 4 a maturitu som mala na samé 1 aj som na výške na ktorej som chcela byť a napr aj teraz som mala samé Ačka. Len ju nechaj, ona to zvládne 🙂
Dakujem vsetkym za prispevky, asi to tak bude, ze sa treba pripravovat priebezne pocas studia a necham to teda na nu, ona najlepsie vie ako je to s jej vedomostami, to uz ani ja ako jej
mama teraz nezistim.
@minka70 Pokiaľ mala tvoja dcéra dobré výsledky počas celých 4roch rokov, tak je predpoklad, že je pripravená a učiť sa nepotrebuje. Ak prechádzala z ročníka do ročníka z odretými ušami, tak určite takto pristupuje aj k maturite. Veď hádam musíš vedieť čo máš doma a čo môžeš čakať,...
rodičia sa stresujú viac než decká samotné 😉 Vôbec nerieš, dcéra zjavne vie v čom má nedostatok a v čom je dobrá, načo by to mala preháňať? Predpokladám že dnes už nie sú časy, kedy sa deti učia od rána do večera, od básničiek až po neviem aké slovné tvary. Mnohé decká /aspoň v mojom okolí/ sú lepšie v cudzom jazyku ako v tom slovenskom, pritom maturitu zo slovenčiny zvládli úplne v pohode. Sloh im dal priestor na vlastnú tvorbu a kreativitu a samotný test taktiež zvládli. /j a popravde, kopec tých teoretických hovadín zo slovenského jazyka v bežnom živote doteraz nepoužívam, skôr sa zamýšľam nad tým, prečo písané písmo nahrádzam akosi samé od seba tlačeným 😒 /.
ja som sa v stvrtom rocniku tiez neucila......vyuzivala som to ,co som sa naucila prve dva roky a pred maturitou som si to len citala na zopakovanie.A zmaturovala som na same jednotky.
Podla mna sa v dnesnej doba vyvija strasny tlak na deti a z maturity je strasiak a pritom si na tych novych maturitach akurat niekto namastil kapsy.
Hlavne dnes ma kazdu druhy vysoku skolu a bud robia v supermarketoch alebo odchadzaju do zahranica......sama som v zahranici bola a myslim,ze stresu si mlady uziju dost .....
@gerdusha myslim,ze tym,ze budeme nutit dieta ucit sa,tak mu vstepime dobry alebo zodpovedny pristup k povinnostiam a zodpovednosti.......k tomu treba dieta ucit od mala a nie pred maturitou.....nie je to len o skole.....ja ked si spatne vezmem pristup niektorych profesoriek na strednej,tak mi je z toho nevolno....take stresy nam robili a uplne zbytocne......
@minka70 Neboj sa, testové otázky sú väčšinou položené tak, aby sa ukázala schopnosť maturanta rozmýšľať, pracovať s textom, nájsť v ňom informácie, nie je to až tak o memorovaní. Keď v škole robili skúšobné testy, čiže predpokladám, že maturitné testy z minulých rokov, plus dcéra je normálny študent, ktorý školu nefláka, tak sa nemusíš báť, určite urobí. Ale viem, že aj tak sa budeš báť, to už sú mamy také. 🙂
Joooj maturita. Tiez som tomu uceniu moc nedala,dokonca som memala ani komplet maturitne otazky vypracovane a akurat som bola ceeerstvo zamilovana. Cez rok som to tahala 1,2 bez nejakeho strasneho biflovania. Pisomne matury boli v pohode,vtedy to bol len nejaky "sloh" a na ustne som mala akademicky + este jeden cely tyzden kedze som mat.posledna v piatok na obed,ale hlavu som mala stale v oblakoch 😉. A popravde som zmatur.lepsie ako baby,ktore sa biflovali cely 4.rocnik na maturu.Podla mna sa nemusis bat,bude v pohode a mozno budete doma prekvapeni ako perfektne dopadne!!! Drzim palceky!!!!
@zuzanna427 ďakujem za povzbudenie a dúfam, že to tak aj bude... 🙂
@minka70 Z vlastnej skusenosti ... maturovala som minuly rok.. na gymnaziu a uceniu som vazne neublizila vtedy proste vsetci hladaju zamienku ako sa neucit je to normalne drzi ma to doteraz a to som v prvaku na vyske a skusky robim uspesne aj ked ucenie riadne flakam az sa hnevam nato za seba, ale proste nechce sa mi:D slaba vola , ale vzdy to vytiahnem na nejaku dobru znamku.. ono ti co sa neucia tak väcsinou tesne predtym vsetko schmatnu a aspon to precitaju a vtedy si najviac zapametaju pod stresom:D aspon umna to tak fungovalo:D cely akademicky tyzden filmy serialy a ine zabavky a potom vikend pred maturou potopa v papieroch:D aj tak som nestihla ani vsetko prejst, ale ver ze ak ma dobre znamky do teraz tak na mature nepohori, taky ludia sa vedia vynajst🙂
Ja teda z vlastnej skúsenosti... Na maturity som sa učila týždeň pred maturitou aj to len slovenčinu a literatúru. Ostatné som si len raz prečítala večer pred maturitou :D A zmaturovala som na samé 1 na gymnáziu. Takže asi ona najlepšie vie, koľko jej je treba sa učiť. Netreba ju stresovať ešte vyše