O 2 mesiace budem mať 16 rokov... Som v piatom mesiaci tehotenstva a môj priateľ má 19 rokov.
V minulosti som mala dosť problémov takže ma sleduje sociálna kuratela...chcela ma viac krát umiestniť do redukacneho centra no dohodla som sa s ňou. Všetko bolo fajn až kým som sa nedozvedela že som tehotná. Kurátorka o tom ešte nevie. Bojím sa že mi dieťa odoberú a mňa tak isto zoberú. Tak isto rozmýšľam čo mám robiť pretože sa bojím povedať pravdu s kým to mám aby mu nehrozila basa... Je to možné?
Takže keď som mala pred tehotenstvom problémy zo socialkov a poviem že som to chcela tak budem mať ešte väčší problém a aj tak mi malé zoberú a mňa tiež ? A priateľa zavrú ?
Ďalšia vec je že moja mama pracuje a neviem kto by bol na materskej... Môžem byť 16 ročná na materskej?
@va_ne_sa nie nemôžeš
Môže si tvoja mama osvojiť bábätko . Aspoň tak to bolo čo mala známa .
Samozrejme pokiaľ povieš meno chalana budú ho riešiť si neplnoleta.
Takže pokiaľ ja viem ty by si mala chodiť do školy a mama ísť na metersku.
No neviem či sa to nezmenilo od tých čias
Nerozumiem prečo majú priateľa zatvoriť? Však v čase otehotnenia si nemala menej ako 15 rokov
Tvoj priateľ má aký plán? Ako sa chce postarať o teba a dieťa?
Tvoja mama nemá zaujem vziat si dieta do starostlivosti?
@patriciavojto1 Myslíte že hrozí odobratie dieťaťa?
@patriciavojto1 Nie, nebudú ho riešiť. Iba ak by otehotnela pred dovŕšením 15 rokov.
@va_ne_sa Nemyslím, že niekto má právo odobrať ti dieťa proti tvojej vôli, pokiaľ sa budeš oňho normálne starať. Tvoj priateľ zaujal aký postoj? Dúfam, že je ochotný prevziať zodpovednosť za starostlivosť o dieťa.
@va_ne_sa to skôr nie
Pokiaľ máš kde žiť a vieš mu zabezpečiť všetko tak nie . Každopádne kontrolu budeš mať dosť často doma .
Budú chodiť zo sociálky . Či je bábo zaobstarane ,či má čo jesť a atď .
Tak isto musíš chodiť k dr pravidelne . Aj počas tehotenstva aj potom s ním k pediatrovi. Ale to sú úplne normálne veci .
Ak máš vhodné podmienky a dokážeš ho zabezpečiť nevidím v Tom problém .
Je veľmi dôležitý postoj tvojej mamy. Tebe dieťa nenechajú. Nie si plnoletá a zrejme máš poriadne za ušami
Tvoja mama bude musieť požiadať aby dieťa bolo zverene do jej starostlivosti
Ona bude doma s dieťaťom a ty pôjdeš robiť, aby ste mali strechu nad hlavou
@pribinak 16rocnu nezoberú na trvalý pracovný pomer.
@patriciavojto1 nemusí mat trvalý pracovný pomer, stačia dohody, podatatne je že bude mat nejaký príjem
Už vážne neviem čo mám robiť... Bojím sa. Neviem čo to mám oznámiť kurátorke a neviem či jej mám povedať pravdu koho je to dieťa.
@pribinak nemôže robiť ... Musí byť aj ona s dieťaťom
A dokončiť povinnú školskú dochádzku.
Povinnú školskú dochádzku mám dokončenú ja som chodila od 5 rokov do prípravnej triedy takže som bola 10 rokov na základnej....teraz som prváčka na strednej
@patriciavojto1 takze tento problém odpadol
@domkakvet Mamka o tom vie... Žijem len s mamou otec sa na mňa vykašľal a sestra a brat majú svoje vlastné životy... Mamka je z toho zhrozená ale vie ma pochopiť tiež rozmýšľa čo ďalej a bojí sa že odoberú mňa alebo dieťa a či jej to dieťa zveria a či mám povedať pravdu koho je to dieťa
Dieťa môže mať napísané po narodení aj na seba.prebehnu kontroli zo sociálky či má bábätko všetko či má kde bývať oblečenie jedlo drogéria atď.potom bude súd kde budú vypočúvať tvojich rodičov a priateľa pani zo sociálky či si schopná starať sa o dieťa a súd ti prizná rodičovské práva potom budeš mať ty nárok na rodičovský príspevok aj rodinné prídavky a mama môže naďalej pracovať.a priateľovi basa zato že čaká z tebou dieťa nehrozí ak bol sex dobrovoľný
V profile máš že si 21tt, tvoja mama zatiaľ nijako nerieši situáciu? Však to už máš aj bruško.
Ona sa nekontaktuje s otcom dieťaťa, že čo idete robiť?
U gynekológa s tebou bola?
Sa mi to celé nejako nezda
@kikaadamkoanicka25 nemôže mat dieťa na seba, nie je plnoletá
@pribinak ale môže súd jej prizná rodičovské práva mám to za sebou
@va_ne_sa A chodíš do školy? O dieťa sa chceš starať? Alebo chceš, aby ho zobrali? Aké sú tvoje plány? Priateľ si ťa chce vziať za manželku? Mali by ste kde bývať?