Latinské názvy chemických značiek

4. sep 2024

Učia sa žiaci 8.ročníka ZŠ latinské názvy chemických značiek???

nika_val
4. sep 2024

Áno

oxana386
4. sep 2024

Ano, môj sa učil nedávno. Tie latinské názvy mali ako pomôcku na odvodenie značiek, už keď priamo pracovali s prvkami, tak používali buď značku alebo slovenský názov prvku. Môj mal tuším nejakých 30 prvkov vedieť.

alickapusinka
4. sep 2024

áno

vkatush
4. sep 2024

V 8. sme mali časť, tie najznámejšie a potom v 1. celú tabuľku naspamäť, miesto, názov SJ aj Lat, značka a pri niektorých aj ich vlastnosti, hodnoty a neviem čo.
Môj dnešný mozog mi neberie, ako som sa to dokázala v pohode naučiť, teraz si nezapamätám ani pin pre kuriéra 😂

kaktusik007
5. sep 2024

@vkatush 🤣🤣🤣

ano, aj terajsi osmaci sa maju naucit periodicku tabulku. Na zaciatok im vsak myslim staci po jednotlivych skupinach a ucia sa iba prvky A skupiny - co je 8 stlpcov ;)
a zase tie latinske nazvy nie su az take strasne, aspon si skor odvodia znacku prvku

terina25
5. sep 2024

Moji sa neucili

fido69
13. sep 2024

@autorka napísala "Učia sa žiaci 8.ročníka ZŠ latinské názvy chemických značiek???"

Latinské názvy majú chemické prvky a nie značky. Naopak tie chemické značky prvkov sú skratky latinského názvu prvkov.

Učiť sa periodickú tabuľku naspamäť je hlúposť, pretože ju žiak nájde v bežnej učebnici chémie alebo v chemických tabuľkách. Žiaci by mali ovládať skupiny prvkov a ich vlastnosti. Ale vedieť periodickú tabuľku od vodíka po kopernícium (prvky s vyšším atómovým číslom než 112 nie sú stabilné) je im v praxi úplne k ničomu.

basullinka
15. okt 2024

Učím chémiu a áno dávam im naucit sa aj po latinsky názov prvku (aj keď to priamo nie je na pisomke), pretože zo skúseností im ide ľahšie potom zapamätať si značku prvku. A to nutne potrebujú pri chemickom nazvoslovi.

basullinka
15. okt 2024

@fido69 na univerzite sme na skúške z chémie museli vedieť prvky aj s ich molárnymi hmotnostami a elektronegativitou za sebou. Proste celú PTP z hlavy. Bolo to to najzbytočnejšie, čo som sa naučila. 😅

h2
15. okt 2024

Môj ôsmak to teraz preberá na chémii. Má napísané aj latinské názvy, ale vraj tie vedieť nemusia, učiteľka to nevyžaduje. Len značky.

tatiana149
15. okt 2024

@h2 ja som dnes skúšala môjho osmaka a veru aj latinské názvy musí vedieť. Ale zas možno to je na učiteľovi, neviem

majusqwa
15. okt 2024

@fido69 jo, zbytočné. a potom sa v lekárni naťahujú s lekárničkou, že im nechce predať magnézium a horčík.

h2
15. okt 2024

@tatiana149 Ja som bola prekvapená, že toto od nich nechcela, ja byť učiteľkou, tak by som tiež chcela, aby vedeli, aspoň tie hlavné.

tatiana149
15. okt 2024

@h2 potom pôjdu na strednú školu a jeden žiak vie a druhý nie. Malo by to byť jednotné. Zas keď sa to dokázal naučiť môj aj kopec iných detí aj my, tak by to mohol zvládnuť každý. Ale niektoré názvy sú teda poriadne ťažké na výslovnosť alebo hockedy popletieme.

luliu
15. okt 2024

U nás nie, vobec nemusia z pamati vedieť názvy prvkov, ani znacky, na pisomkach môžu používať PSP

motherofflower
15. okt 2024

Čo znamená učia? V osnovách to nie je, ale učia sa z čoho tie názvy pochádzajú, spomínajú sa pre lepšie zapamätanie si značiek a pod.