Kam dať dcéru na strednú školu?

4. jún 2020

Ahojte, som dvoj násobna mamina mám dcérku a synčeka .
Moju dcérku skola nikdy nebavila prepadavala naučila sa...
No teraz by už mala ísť zo školy preč pretože ma 16 (učiteľa vravia že zo zákona) no je stále len v ôsmom ročníku. Chcela som sa len poradiť že čo s ňou ďalej pretože za mojich čias sa dalo ist hoci kam na strednú z 8.rocnika ale teraz su uz iné zákony. Vedeli by ste mi poradiť kam s ňou na strednú školu? Vopred ďakujem.

evkakozickova
4. jún 2020

Ak prepadávala a je teraz ôsmom ročníku tak ja jej ráta ako deviaty a môže ísť z ôsmeho na strednú školu monitor bude písať z deviatakmi aby aspoň nejako bola vyhodnotená a podľa toho aj prijatá na nejakú strednú

evkakozickova
4. jún 2020

Ak sa spýtate riadiletky alebo triednej tak určite vám povie viac

0silvia0
4. jún 2020

na každej škole je jeden pedagóg, ktorý má funkciu výchovného poradcu, jednou z hlavných úloh VP je profesijná orientácia žiakov na SŠ. Takže sa informuj na vašej škole.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petkaaa
4. jún 2020

Iba jedna otázka .... kde ste boli ako rodičia, keď dcéra prepadávala? Vtedy si sa nezamyslela, čo s ňou bude?

zuzanka.zuzu
4. jún 2020

@petkaaa čo už narobíš...

autorka - nezúfaj, hlavne ju určite niekam umiestni, aspoň na učňovku, môže z nej byť šikovná kaderníčka, kozmetička, kuchárka...

petkaaa
4. jún 2020

@zuzanka.zuzu Teraz už nič, ale to je také zanedbanie zo strany rodičov, že až. Sa pozerali na to, ako sa dcéra fláka a namiesto toho, aby to riešili včas, teraz hľadajú možnosti, ako ju niekde vopchať.

katrin69
4. jún 2020

Hlavu hore, ani mňa škola nebavila, ale snažila som sa neprepadnúť... Ako kuchárku ju zoberú určite, lebo keď som tam chcela ísť, tak ma hneď odmietli, že tam berú s horšími známkami... Treba jej dať na výber rôzne odbory, a ktoré sa jej bude pozdávať, podáte žiadosť... Sú školy, kde zoberú aj bez skúšok. Nesmiete sa vzdávať ani vy, ani dcéra. Nesmiete obe zabúdať, že tu jej ide o život. Kde sa zamestná v budúcnosti? Ako čistička podlahových krytín? To má ledva minimum a za to si nekúpi ani oblečenie na seba, všetko pôjde do bývania, ak sa bude chcieť osamostatniť... Snažte sa a hlavu hore 😉

autor
4. jún 2020

@petkaaa pani zlata 🙂 moja dcéra mala zdravotné problémy. posledné 2 ročníky si robila diaľkovo pretože do školy chodiť nemohla. Moje deti som nikdy neflakala ani nikdy nebudem. Bola som na všetko sama manžel umrel tesne pred synovim narodenim som a dcéra sa s toho psychicky zrutila preto začala flakat aj školu riešili sme to už aj zo psychológom. Akoze prepáčte ale takýto komentár ste si mohli odpustiť.

autor
4. jún 2020

@katrin69 týmto komentárom ste ma naozaj potešila. S pani výchovou poradnikou sme sa rozprávali a našla nám také riešenie že by dcéra išla na strednú školu ako krajčirka (nepamätám si presný názov) ale to by ju nebavilo. Ju by skôr bavila taká skola ako kuchár, alebo kaderník lenže neviem kde sú tie školy hladala som aj ma internete ale nenašlo mi ich preto som sa rozhodla napísať sem aby mi aspoň nikto poradil a to už teraz asi aj ľutujem pretože ľudia sa budú len obúvat do mňa to ma mrzí..

fokuska
4. jún 2020

Urcite vas vychovny poradca nasmeruje, ze na ktorych skolach vo vasom meste alebo okoli moze studovat odbor, ktory by sa jej pacil. Alebo napis aspon tu mesto, mozu ti tu poradit aj podla toho.

deti95060810
4. jún 2020

Určite to treba riešiť.... choď do školy a poraď sa s výchovným poradcom. Možno aj ona niečo poradí kde by sa čo najľahšie dostala. Potom sa opýtaj dcéry k čomu by mala vzťah - či kuchárka, záhradníčka, krajčírka, cukrárka ....uvidíš čo ti povedia v škole aké odbory budú k dispozícii. Ešte stále bude na str. školách a odb. učilištiach druhé a aj tretie kolo prijímacích pohovorov. Niekedy je to s deťmi ťažšie, ale to isto spolu zvládnete...🙂

autor
4. jún 2020

@fokuska sme z Nitry 🙂

deti95060810
4. jún 2020

@petkaaa joj maminka, ale nie vždy za prepadnutie môže rodič....nie všetko je v živote len biele a čierne. Je to iste ťažšia situácia, ale nie neriešiteľná....😉

petkaaa
4. jún 2020

Chápem vašu situáciu a je mi to ľúto, ale mohli ste to riešiť v tom čase, napríklad odkladom, individuálne. Verím, že to muselo byť náročné, pre ňu aj pre vás, ale nechať ju prepadať nebolo riešenie. Poriadne vzdelanie jej môže chýbať. Choďte sa poradiť do školy, zvážte všetky možnosti, vyberte spolu s ňou najlepšiu školu, ktorá by ju samozrejme bavila, stojte pri nej a podporujte ju, možno aj spolu s odborníkmi.

fokuska
4. jún 2020

No len co som hodila do googlu, tak:

https://sosnrlev.edupage.org/
https://sospotravinarska.edupage.org/about/

Popozeraj stranku ako funguje prijimacie konanie, ake su podmienky. Ale nerozumiem celkom - ved prihlasky uz bolo potrebne podat co sa tyka tych co koncia tento skolsky rok a od septembra nastupia na strednu. Takze vy ste si v prvom kole nepodali prihlasku nikde, alebo...?

ibrunova
4. jún 2020

Určite v Nitre sú také odbory, na ktoré by mohla ísť- pozeraj učňovské odbory,, prípadne dvojročné.

cistykvietok
4. jún 2020

Prepáčte, ale ako dôvody jej prepadnutia v príspevku uvádzate, že ju škola nikdy nebavila, nie, že k tomu došlo na základe vážnych udalostí v rodine. Takže si nemyslím, že si pani mala ten komentár odpustiť. Nie každý má na ružiach ustlané a aj zo zlých podmienok poznám žiakov, ktorí majú výborné výsledky alebo sa aspoň snažia. Preto neospravedlňujte dcérinu lenivosť a vašu ľahostajnosť, že preto prepadla.

ibrunova
4. jún 2020
deti95060810
4. jún 2020

@cistykvietok tak vieš ale ona nechce počuť čo bolo , ale kde má dať umiestniť dieťa resp. či s tým nemá niekto skúsenosti čo by poradil ak mal podobnú situáciu s dieťaťom.

cistykvietok
4. jún 2020

@deti95060810 Nemám rada, keď sa ľudia na niečo vyhovárajú, proste som si nemohla odpustiť môj pohľad. To je celé.

eliska13
4. jún 2020

http://www.zoznamskol.eu/skola/10375-stredna-od...

Tu popozeraj zoznam
Dala by som ju za predavacku tie si robotu vždy nájdu.Krajcirku nie, keď k tomu nemá vzťah.Este tak kuchár, čašník , cukrár keď k tomu inklinuje
Alebo učilište kozmetická, kaderníčka, vizáž ty si dcéru poznáš čo ju aspoň trocha bavi služby sú žiadané a často plat lepší ako od rána do večera v kancelárii
Chces ju dať na internát či chces, aby zostala v NR?

vreckovka2
4. jún 2020

Veľa možností na výber mať nebudete, keďže nemá ukončený 9. ročník. Musíš pozrieť, či má daná škola odbor na 2 ročné štúdium. Niektoré stredné odborné učilištia umožňujú aj to, aby si žiaci dokončili 9. ročník a mali tak viac možností. Je však aj na zvážení, či na to dcéra má a či to vôbec chce. Treba sa na všetky možnosti popýtať výchovnej poradkyne, mohla by vám pomôcť zistiť aj konkrétne info na jednotlivých školách. Alebo si školy obvolajte a popýtajte sa. Avšak je najvyšší čas to riešiť.

autor
4. jún 2020

Ďakujem vám veľmi pekne. Vážim si každý jeden komentár. Ďakujem aj vám žienky ktoré ste mi sem nedali až tak pekne komentáre ale v podstate máte pravdu lenže ja som sa pýtala na radu, a nie aby ste mi niečo začali vyčítať 🙂. Týmto by som už ukončila túto diskusiu. Pomohli ste nám som vám nesmierne vďačná.

marlent
4. jún 2020

Boze tieto krepe komenty ako matka moze za prepadnutie..
Ja som prepadla z druheho jazyka...
Mama sa mohla aj prethnut ona so mnou sedela doucovania bla bla...a aj tak hold smola za 5...
Nakoniec zmena skoly a skoncila som s vyznamenanim...
A to sa u nas doma ani nic psycho nedialo ako autorka pise..proste som bola leniva a mala dom to na haku..

oli18
4. jún 2020

Mojim dvom zaťom zomreli otcovia, keď boli na ZŠ. Jeden z nich chodil plakať do neďalekého lesa, aby mama nevidela. Do dnes opatruje otcove niektoré veci a to má už pred 50kou. Obaja so svojimi súrodencami ukončili VŠ a sú úspešní vo svojich povolaniach. Je to ťažké pre všetkých, ale to nemôže byť dôvod, aby deti neprosperovali v štúdiu. Dnes je tu doba, že znovu "remeslo má zlaté dno". Takže čo už, VŠ asi neurobí, ale remeslo ju môže celkom slušne živiť.

tykat
4. jún 2020

Ak ju baví varenie a pečenie, a má 16r. tak už skončila povinnu školskú dochádzku. A už sa môže zamestnať, začať brigádovať...poznám veľa žien čo pečú zákusky, koláče, slané...robia torty, misy, chlebíčky...išla by som týmto smerom... tam sa môže vypracovať bez toho aby na ňu niekto krivo pozeral že prepadala (maturitu si môže dorboiť aj popri tom). Syn bol tiež celý minulý rok chorý, mal IVP, do školy nechodil, zvládli sme to ale viem aké to je ťažké. Držím dcérke palce.

tykat
4. jún 2020

A školu fláka kde kto, teraz so mnou sedí v kancli kolegyna ktorá strednú školu ani neukončila, maturitu si dorábala, potom skúsila VŠ a tento rok končí na ekonomickej (Ing.ekonómie). Proste ako dieťa mala ťažké obdobie, otec pil, bil mamu, bola najmladšia z 3 detí (dve oveľa staršie sestry odišli od rodiny keď išla na strednú. Úplne sa zrútila.