Ako donútim ôsmaka, aby sa učil?

aslana
15. jan 2016

Dievcata potrebujem od niekoho poradit. Moj syn/osmak/ uplne odmieta sa ucit, je mu jedno ci prepadne o chvilu treba rozmyslat nad strednou skolou a on nema ani predstavu co by ho bavilo. Niekedy mam pocit ze sa snazi,sedi nad knihami, aj sam mi ochotne odovzda mobil aby som mu verila ze sa uci no vysledky nevidiet. Rozpravala som mu uz vela preco sa musi ucit,ze to robi hlavne pre seba, aj nejake zakazy boli, ani to nepomohlo.teraz som s nim dokonca uzavrela dohodu ze za kazdu dobru znamku dostane peniaze,hoci vim ze to asi nie je velmi dobry napad...tak uvidime aka to bude pre neho inspiracia.
Jeden cas som si myslela ze problem je v ucitelke,no ta ista uci aj druheho syna a ten ma same jednotky, takze to sa vylucilo. Rozpravala som aj s triednou ucitelkou a ta mi na prekvapenie povedala ze v ich triede su vsetci chlapci na tom rovnako,dokonca aj ten co bol pred rokmi jednickar teraz prechadza na stvorkach, ako keby sa dohodli. Ja fakt nechapem zeby to ta puberta s nimi takto "nabijala"??? Inak s nim nejake extra problemy nemame....
Najviac sa obavam toho,ze manzelovi uz dochadza trpezlivost a vcera na neho nakrical ze si kupi remen a za kazdu zlu znamku dostane vyprask a ked prinesie zle vysvecko tak ho vyzenie z domu...aj som sa s nim pohadala ze ako moze take nieco povedat a vie ze to prehnal. syn vie ze toto by som ja nepripustila,to by som radsej utiekla s nim...
Poradi mi niekto ako ho dotlacit do ucenia bez nasilia, mali ste niekto taketo problemy?

mirka822
15. jan 2016

Asi záleží na povaze dítěte. Pokud nepropadá, tak bych to nevyhrocovala až do takových mezí, že za známky bude dostávat sekec. Spíš bych ho zkusila motivovat. Nevím, jak jste na tom finančně, ale spíš říct, že když přinese dobré vysvědčení, tak dostane nějakou odměnu (nemusí to být nic extra hodnotného, ale něco, co by ho potěšilo a z kapesného si to nemůže koupit). Vím, že je to hodně materiální, ale s dětmi v pubertě to bohužel jinak nejde. Mě a moje sourozence do učení nikdo nikdy nenutil a vystudovali jsme v pohodě, možná proto. Chtěli jsme mít školy, abychom se měli jednou dobře 🙂

janinah
15. jan 2016

Mne by ani tak nevadili známky /kým neprepadá/ ako to,že nemá /asi/ koníčky a nevie čo by ho bavilo- či technika,manuálne niečo,matematika,majstrovať niečo,či murovať,autá opravovať- fakt nemá ani šajnu? môj má 10r. a predstavu už má o povolaní.Čo robil predtým od detstva,od 6-8 rokov? Športoval? Má vzťah k práci vonku,na záhrade?Lebo takto sa mi vidí ako kandidát na človeka,o ktorom tu ženy píšu-dojde z roboty,sadne k pc a nič iné ho nezaujíma.Za každú cenu v ňom treba rozdúchať záujem o niečo,hocičo,len nech k niečomu si nájde vzťah.Môj syn športuje odmala,a tým získava pocit zodpovednosti,tímovej práce,dochvíľnosti atď. Motivovať peniazmi ,no....myslím,že u vás ani toto nepomôže.

alaguema
15. jan 2016

@aslana čím väčší tlak, tým väčší odpor. Ako píšu baby, kým prelieza, tak budiž...nie každý sa narodil pre štúdium. Okamžite by som zrušila platby za dobré známky. Takto ho vlastne utvrdzuješ v tom, že sa neučí pre seba, ale pre vaše uspokojenie. Dala by som jeden rozhovor na tému budúcnosť. Vyjadrila by som sa v zmysle, že ako si to urobí, tak to bude mať, že je to celé len a len na ňom. A tie záujmy...to by naozaj mal mať a vy by ste ho v nich mali podporiť.

aslana
autor
15. jan 2016

@janinah predstavu mal,ale z tej ho mm odradil ze ked sa nebude ucit ani nech na tu skolu neide ~ jeho zaujima vsetko ohladom Pc a pocitacovych programoch, jeden cas rozmyslal nad interierovym dizajnerstvom alebo fotografickym dizajnom ale teraz si nie je isty,kedze aj tam sa musi ucit.....k sportu a praci v prasnom prostredi nema vztah,kedze je astmatik,zahrada ho nezaujima,zvierat sa boji 🙂 ....nooo neviem

janinah
15. jan 2016

@aslana aj môj je alergik s nabehom k astme 😒 a hokej hraje roky,treba vybrať vhodný šport...postoj manžela nie je ktovieaký,práveže by ho mal podporiť,nech chalan zamaká a dostane sa aj na pc školu- v dnešnej dobe je to super škola pre chalanov- nech si manžel k nemu prisadne,otvoria si nealko radler a učia sa spolu....nech si mladý predstaví čo chce robiť CELÝ život a nech na tom popracuje,nejaký pc krúžok v okolí nemáte?nech je už aj tam,chalana nič nebaví a to je zlé.

pribinak
15. jan 2016

Poradit ti neviem, Ja mam skolkara, ale platit za znamky teda neplanujem
Oni ti plati, za to, ze mu operies ci urobis desiatu?

mummy01
15. jan 2016

@aslana a sa divis ze nevie co chce ked ho odrádzate od toho co ho bavi. Ved prave to je super nastroj, ak ho podporite v jeho tuzbe tak ho aj lahsie prijmete k tomu aby sa viac venoval skole. A na akejkolvek skole sa treba ucit tak neviem....

zuzana76
15. jan 2016

@aslana suhlasim s janinah a alaguema , treba zistit co zlyhava, ci vas pristup k synovi, ci jeho lenivost, alebo kde je problem a na tom pracovat

mna vsak zarazila jedna vec, najskôr si , hoci len vo svojom svedomi obvinila ucitelku, az ked druhy syn nemal problemy, tak si prispustila, ze problem je vo vasom dietati a co keby tato ucitelka neucila tvojho druhého syna, tak by jej tato "skvrna" zostala 😖

michaela025
15. jan 2016

taky to problem mam aj ja len dcera je v 7-ročniku ziadny zaujem o skolu chcem aby sa ucila nemusi byt jednotkarka ale aby vysla skolu isla sa ucit deti nechapu ze chcem dobre lebo bez papieru je nevezmu ani upratovat vsade pitaju strednu skolu chodi na fudball tieto deti nic nevedia len telefoni aj to muz jej zoberie ked dostane zlu znamku a mne je luto tak jej ho dam len pozdnamky zo skoly teraz prepada z fyziky tak uvidim ako pojde druhy pol rok tiez nechcem nejak kricat zakazovat lebo to je edte horsie

aslana
autor
15. jan 2016

@zuzana76 cloveka napadne vsetko, a uznajme same nie su vsetky ucitelky "ukazkove" , ja viem o com hovorim, mali sme aj s takymi skusenost...nebudem obhajovat svojho syna,ano mozno je lenivy,pohodlny, ale ked nevies co sa deje tak ta napadne vsetko......a na pocudovanie v skole fakt je jedna problemova ucitelka,s ktorou si nevie poradit ani riaditelka,ana rodicovskom som bola svedkom ze kazdy ziak ma s nou problem(a nahodou moj syn nie) ale to uz je mimo temy......takze jasne ze ma napadla aj tato moznost,kazdy sme clovek, kazdy sa myli, ja ked nemam dokaz neodcudzujem......

mawka
15. jan 2016

@aslana poradit si s nim musite hlavne vy doma. za dieta je zodpovedny rodic, nie ucitel. treba rozvijat a podporovat jeho konicky. nie mu nieco zakazovat alebo ho deprimovat tym, ze sa nedostane na taku a taku skolu. a za prospech ine odmeny, nie peniaze. neviem, skade si, ale mrkni www.vida.cz maly tam prisiel na to, aka je fyzika a chemia zabavna. hlavne ta fyzika. vysantila som sa tam aj ja, aj male deticky aj seniori. fakt pre tych, ktorych skola nebavi.

aslana
autor
15. jan 2016

@michaela025 aspon jedna sa tu nasla co sa vie vzit do mojej koze...

michaela025
15. jan 2016

@aslana ja viem co to je lebo tiez to dusim v sebe muz ten furt v robote a kef mu poviem co sa deje tak hned bere mobil a zas ja jej ho dam aj ked viem ze robim chybu tiez nechcem na nu kricat zakazovat a zo ty mad aspon chlapca ale ja a dievca tak to je horsie dost ze doma nemusi nejak robit domace povinsti som rada ze si upracu izby aj vtom robim chybu ze nie som prisna pokial si nezasluzia nieco napr. veci tak by dom jej nemala nic kupit ja naopak ked som niekde hned myslim na nich mi ako deti sme si to museli zasluzit aby sme nieco raz za rok dostali je to tazke fakt dnesne deti som povedala az sa nepolepsii pojde mojej mame na prevychovu

aslana
autor
15. jan 2016

@mawka nikto si nevie ani predstavit kolko sa mu venujem, da sa povedat ze s nim som absolvovala celu zs odznova, kvoli nemu som zmenila pracu,len aby som bola viac doma....a mozno je to hanba ze s osmakom sa musim ucit ako niektore maminy s prvakami, esteze druhy syn sa pouci ani neviem kedy.

michaela025
15. jan 2016

@mawka prepada ale dost zalezi aj na ucitelke mala tam 5,1 dost malo znamok tak sa prihladila ze chce odpovedat a povedsla ze nie nemudi nehaju prepadnut

mirkakab
15. jan 2016

@aslana ahoj, uplne sa viem vcítiť do tvojej kože. presne toto prežívala mama s bratom, neplatilo nanho nič, ani tresty ani zákazy. až na strednej pochopil že to asi bude potrebovat a teraz je programátor v BA a velmi slušne zarába. Nieje to vždy o známkach.

mawka
15. jan 2016

@michaela025 tak treba ist za ucitelkou a tak.
@aslana tak keby si poznala nase podmienky a cim sme si presli, ale to nie je dovod na hladanie dovodov. my hladame sposoby. ako baby vyssie pisali, deti podporujem v tom , co ich bavi a zamestnavam ich. a vela, vela hovorime spolu. u nas to nie je len o zakazoch, ked sa nieco pokasle. my sa tomu snazime predchadzat. aj ked sa uz nieco pokasle, tak robime vsetko pre to, aby to bolo zase fajn a hladame chybu preovsetkym v rodine, az potom v uciteloch, skole a okoli..

aslana
autor
15. jan 2016

@mirkakab to iste nam povedala aj triedna, ze zo skusenosti vie ze hlavne chalani az na strednej skole pochopia ze sa musia ucit 🙂
A aj v tom mas pravdu,ja som tiez mala spoluziaka ktory na zs prechadzal len tak tak a teraz ma vysoku skolu a super flek so slusnym prijmom....

womankc
15. jan 2016

@aslana z osobnej skúsenosti , asi nijako, jednoducho treba len prinucovať aspoň čítať, chystať do školy.... presne toto mi robí syn , nastúpila puberta a koniec .. Náš takto začal horšie tuším tak v polroku osmičky , v deviatke sme doslova strihali meter, kedy už bude koniec školského roka , akonáhle ho prijali na strednú, ukončil veškeré snahy o učenie . teraz v je v prvom ročníku a teda som sa s ním dohodla , že prvý polrok nechám na neho , nebudeme mu do toho zasahovať , trošku sme ale museli predsa , ale držali sme sa , otrasne zhoršil známky, len známky z praxe kde ho to baví , tie má výborné inak ostatné otrasné ...... Zrovna včera som mu robila pohovor do duše........žiadny úspech. A ešte podotknem , že tento syndróm neaktivity, neochoty čokoľvek navyše , nedajboh predviesť nejaký výkon predvádza úplne vo všetkých sférach , škola, domácnosť , naše rodinné vzťahy, svoj aktívny šport / robí registrovane/ a následok to má ten , že sám seba vyčleňuje a ničí si dosiahnuté veci, či aktuálne postavenie, vie to aj si to uvedomuje a aj tak má na saláme. dohovory, zákazy, odobratie telefónu, tresty, darčeky, peniaze za známky , snaha vyburcovať k úspechu, že nech si okúsi úspech , pocit slávy, výnimočnosti-----------------všetko má navonok na háku , stále ako by si držal rezervu, aby sa nedaj boh unavil
S manželom si len opakujeme, že to treba vydržať , že každému šibalo v tom období..... Mne ako matke to trhá srdce , ale zatiaľ som tiež neprišla na recept ako mu oči otvoriť, asi to fakt musí prejsť samo

aslana
autor
15. jan 2016

@mawka ani u nas, ale sem-tam nejaky zakaz neuskodi ci? ved potom by to ako vyzeralo keby mu vssetko preslo len tak....

aslana
autor
15. jan 2016

@womankc fuuuuu tak to mate tiez dost tazke....no nic asi musime len prejst tou pubertou

womankc
15. jan 2016

@aslana my sme v osmom ročníku zobrali syna na pár škôl na DOD spolu s ním sme vybrali , že čo by možno chcel vidieť, že bude mať potom rok čas rozmýšľať nad nimi, čo si vyberie , tiež nemal moc predstavu , čo by asi chcel ..... a bolo to výborné rozhodnutie , lebo tam na mieste sa zahľadel na taký odbor, čo by nás v živote ani nenapadol a i keď si prednostne vybral iné , nakoniec hra osudu to zariadila tak, že práve na ten odbor ho vzali čo sme ani nerozmýšľali a teda čo sa toho týka odbore, je úplne spokojný

cackaa
15. jan 2016

@aslana Tak môj syn má už 19 a u nás toto obdobie nastúpilo až trošku neskôr - v prvom ročníku na SŠ, ktorú si vybral sám. Z výborného žiaka bol podpriemer - 4 len tak frčali, aj na vysvedčení boli štyri. Teraz je v piatom ročníku a stále to má v paži. Hlava výborná, ale skutek utek. S výškou som sa rozlúčila, lebo veď načo mu bude, je to zbytočná strata času. Tak nech ide makať chlapec. A to má frajerku, ktorá sa učí na samé 1 a ide na VŠ, ale ani tu nie je žiadna motivácia...škoda.

mawka
15. jan 2016

@aslana ale nikde tu nepisem, ze mu ma prejst nieco len tak. no rozhodne nebudem zakazovat decku pc, ked ho to bavi a ma to ako hobby. dala by som mu len docasny zakaz hrania hier, ale ostatne ako programovanie ci grafika, to by som mu povolila. ako sa poznam, este by som mu pridala, aby mi vytvoril nejaku appku (alebo sa apson pokusil) pripadne by som ho poziadala, aby mi urobil nejaky graficky navrh niecoho, hoci to nepotrebujem. chapes, co tym chcem povedat. ja to robim takto no. neboj, aj s mojim, hoci ma len 12 uz trieska puberta, ale presne preto, aby to nezaslo az sem - co tu citam, tak sa snazim byt aktivna a nespoliahat sa, ze nam sa to nemoze stat. mozno by som bola ina mat chlapa pri sebe. lenze som s detmi sama a inak to nejde ked nechcem, aby mi vyskocili alebo prerastli cez hlavu. sama som mala divu pubertu, tiez som mala vselijake obdobia neucenia sa, to boli vlny, horliva aktivita alebo totalna pasivita, ale nedajboh mat nasich na salame alebo mat neuctu, nerespektovat ich, tak si to riadne zliznem. a tak mi davali ulohy rozne, pomahanie a bez debaty alebo sme chodili niekam po vyletoch, moje milovane kone mi nezakazali, lebo vedeli, ze ked som tam, tak nerobim hovadiny, praveze ma tam este viac a viac posielali, aby som sa zase vyhla partii urcitej a tak. moj brat zase pubertu nemal, takze tiez nasi nemali skusenosti, skusali, co to slo. a vyslo im to. a ja ich akurat kopirujem, nic ine. ale je fakt a to hovori moja mamka dodnes, ked sa nieco serie doma, tak je to 90% zalezitost rodiny a tam to aj treba riesit v prvom rade.

bzuco
15. jan 2016

@aslana
zo skúseností a praxe ti poviem len toľko...
veľa robí kolektív...ak je proste v triede väčšina slabých žiakov a lajdákov, tak nejako sa im prispôsobia aj jednotkári, ktorí skĺznu dole so známkami, len aby nevyčnievali z radu a zapadli do kolektívu, ktorý by ich inak vyčlenil na okraj.....a druhá vec.....je veľmi "moderné" neučiť sa - proste decká to majú na háku a rodičia aj učitelia sa môžu aj na hlavu postaviť, ked dieťa nechce, nepomôže nič....oni veľmi dobre vedia, že na nejakú strednú školu sa dostanú...testovania a prijímáčky, je len pro forma...nakoniec aj tak na nejakej strednej škole skončí....ked som bola ja ôsmačka, na gymnáziá, hotelové či obchodné akademie sa dostávali naozaj len tí najlepší...to boli výberové školy....dnes???? na gympel zoberú aj žiaka, čo má na ZŠ štvorku....tak o čom to je???? 😖

womankc
15. jan 2016

@aslana no je on teda mal aj nejaké tie učebné problémy , sústredenosť + mierne nejaké tie dis...., ale inak keby , že ho vidíš a si s ním, on je taký miláčik žien odmala ....... Inak dobrý chlapec , nevystrája žiadne nejaké prúsery, alebo tak , len teda hyperaktivity sa nám vystriedala s nečinnosťou , teraz neviem, čo bolo horšie 😀 . Ale teda na tejto strednej má šťastie na triednu učiteľku obrovské , iná by mu možno už riadne podkúrila , tak je to prevažne chlapčenská škola, takže majú asi skúsenosti ..... teda nie asi zjavne majú ....... Ja keď viem, že má na to , aby tam bol premiant a prelieza na štvorkách , tak ma ide urvať ....... Zákazy však nič neriešia ani tlaky , to čím viac tlačíme , tým viac sa uzavre ... Ono sa hovorí, že kým do konca adolescenie nedozrie riadne nervová centrálna sústava........... Ja sa na to spolieham , že sa to hádam v tom období tých 18 - 19 rokov zmení a bude chcieť aj sám.

Čo sa týka vášho malého, asi ho treba viac zapájať , nám veľmi pomohol šport , ja som mu dovolila všetky aktivity, violončelo, kreslenie, cyklistika... čo si len povedal ...... potom časom podľa toho ako zvládal školu od niečoho upustil....
A čo sa týka vyjadrenia vášho muža na to štúdium PC, bola chyba, že ho takto zazdil , osobne moja kamarátka má syna čo liezol na štvorkách a ešte sa aj dostal na takúto školu , tam tiež na švorkách, ale odborne ovláda všetko. len je taká povaha, že proste pre to aby zlepšil známky sa namáhať nebude... a aj sa mohli rozkrájať so stoickým kľudom si ide po svojej ceste
Práve treba ho na tú školu vziať na DOD , aby videl čo by mohol získať a možno sám sa pohne . Moja staršia dcéra , keď sa z osmičky nedostala na školu čo chcela, tak sama zlepšila všetky známky, doslova sa hlásila, opravovala, využívala všetko ,len aby sa jej to potom podarilo......... Mám tri deti a všetky reagujú úplne inak ........

0silvia0
15. jan 2016

@aslana Tiež mám takéhoto lenivca doma. Prinútila som ho chodiť na doučovanie z matiky, lebo mu vychádza na pol roka štvorka. Tiež celý rok školu fláka, potom na konci, keď hrozí štvorka na vysvedčení, akože "zapne" na plný plyn, ale aj tak to nestačí. A to pritom kontrolujem priebežne jeho pripravenosť do školy, večne si niečo zabudne, pripomeniem, zasa zabudne, dostane poznámku, aj tak nabudúce zabudne... Kontrolujem, pripomínam, dotláčam do učenia, dostáva tresty a fakt nevidím nejakú úžasnú extra zmenu. Ten, kto nemá lajdáka, ten to nepochopí a bude sa ti vysmievať, že sa venuješ ôsmakovi. Ale nikto nepozná svoje dieťa tak ako rodič.
O mladšej dcére ani neviem, že chodí do školy, všetko si poctivo sama urobí bez problémov a učí sa výborne.
U vás by ste mohli mladému trošku viac pozdvihnúť sebavedomie a trochu namotivovať tým, že keď zaberie v učení, môže sa dostať na školu, o ktorú mal najprv záujem. Demotivovanie tvojho manžela nebolo veľmi pedagogické...

womankc
15. jan 2016

@cackaa môj švagor sa učil ževraj na strednej zle , presne toto, čo vy si povedali jeho rodičia a jedného dňa po ukončení strednej prišiel domov , že spravil som skúšky na výšku , skoro odpadli , momentálne je univerzitný profesor, veľmi šikovný odborne ......

netreba lámať palicu, zas na druhú stranu niekto vie byť úspešný a šikovný a zarobiť aj bez vysokej školy a je šťastný s tým čo robí aj napriek tomu, že možno doma mali iné očakávania
a niekto študuje na samé spraví titul, možno aj viac titulov a potom robí priemernú robotu za pár šupov a celý život je nespokojný......... tisíc ľudí tisíc osudov

elief
15. jan 2016

@0silvia0 akoby ai o tom mojom pisala, presne, osmak, vzdy vsetko vie a ma, pokial nepride na znamkovanie, som z neho zufala, nepomaha nic... Druhy mi maturuje, s takmer custymi jednotkami. Vychovavani rovnako a tak rozdielni.

womankc
15. jan 2016

@elief u nás taky tak