Kaz u trojročného dieťaťa

hruska91
16. máj 2022

Ahoj riešili by ste kaz u 3 ročného ak jo zub neboli? Radšej áno alebo zatiaľ netrápit počkať? Veľmi sa boji k zubárovi mali sme už 3 neúspešne pokusy…

mia_von_prag
16. máj 2022

Jasne ze by som riešila

amelie2017
16. máj 2022

Riesit urcite aby sa nespravil vacsi, hlbsi a nezasiahol aj ostatne zuby.

diamond007
16. máj 2022

@hruska91 ako môže mať trojročné dieta kaz nepochopím ale áno, riešila samozrejme... Ak sa nebude riešiť tak bude boliet veľmi. Kým je malý a nebolestny tak riesila

sissy27
16. máj 2022

@hruska91 samozrejme, že to treba riešiť. Zuby sa mu začnú meniť tak o 3 roky - to už môže mať komplet pokazený chrup a rovno to preniesť na trvalé.
@diamond007 úplne normálne. Či myslela si si, že zubný kaz si vyberá podľa veku? 🙄

hruska91
autor
16. máj 2022

@diamond007 asi som jej zle umývala zuby ma hi v zadu na poslednej stoličke. A aj dlho v noci pila mlieko aj to asi ma vplyv :/

anjelicek26
16. máj 2022

@diamond007 normalne ma kaz... na veku vobec nezalezi, je vela faktorov, ktore to ovplyvnuju (a o ktorych asi ani netusis). Kazdopadne k zakladatelke temy - ano riesi sa to... maly kaz neboil pri vrtani a netreba umrtvovat injekciou. Cim je to hlbsie, tym riziko zapalu dasna, zapalu celuste, vytvorenie hnisaveho vacku, zhrnme to - bolesti... potom to uz bude treba s injekciou a dlhym vrtanim...takze cim skor tym lepsie...

Stolicky maju moji zapecatene aj mliecne, pomaha to... profi zubna hygiena kazde tri mesiace...na mliecnych mali par drobnych kazov ako ktory, trvale maju nadherne.

hruska91
autor
16. máj 2022

Dakujem už som zúfalá neviem to zvládnuť. Prídeme k zubárske a hystéria rev krik kope neotvorí ústa proste hroza už to s nami aj jedna zubárka vzdala a to je detska. Tak skúsime inú… :/

kluska
16. máj 2022

@hruska91 skus pozistovat, ktory zubar uziva brix 3000, je to taky gel, ktory sa pouziva na odstranenie kazu bez vrtania

anjelicek26
16. máj 2022

@hruska91 su aj pacienti, co sa boja, je to normalne...zuby sa detom casto opravuju v kratkej narkoze... moznosti mas viac. Najdi dobru detsku zubarku, co ma trpezlivost a moznosti.

diamond007
16. máj 2022

@anjelicek26
@sissy27
@hruska91
Nehnevajte sa ale 3rocne dieťa aby malo kaz je jedine vaša vizitka. Je mi jasné že kaz si nevyberá podľa veku, ale podľa čistoty umývania 🙂
A veľa robí strava, nonstop v ústach cukríky, keksíky či lizatka robia to, čo autorka rieši 🙂 o pití mlieka v Tom veku v noci radšej pomlčim 😶
Debatu uzatváram, myslím že nikam nepovedie a nijako autorke nepomôže. Viem že vás baví štuchat do iných názorov, ale hľadajte ďalej 😀

Detská reakcia je úplne normálna, susede povedali že má počkať kým dcéru začne bolieť zub a potom otvorí ústa.

anjelicek26
16. máj 2022

@diamond007 nuz ako vravim, nevies nic... nemusis nic uzatvarat, u nas to je napriklad autoimunny defekt zo zlym vstrebavanim vitaminu D a vapnika, neuklada sa poriadne, zubky su mäkke... hlboky kaz behom par tyzdnov... vysoke davky D-ka celorocne. Preto aj poistovna preplaca profi osetrovanie tak casto.

A tych dovodov "preco kaz" je velmi vela... videla si, co jedia deti v romskych osadach a kolko si cistia zuby? V drvivej vacsine kazy nemaju... to ti proste nevychadza...

kluska
16. máj 2022

@anjelicek26 pre lepsie vstrebanie vit D a vapnika treba uzivat spolu vit D3+ K2+ magnezium + vapnik + este rybi olej

anjelicek26
16. máj 2022

@kluska tak ja mam od lekara tak sa drzim toho, magnezium nam ale veru nedal. Hladinu stale kontroluju, ale ani v lete to bez liekov neni dobre... Len mi tie hlasky, ze je to stravou ci necistenim zubov proste dvihaju tlak. Poznam xy ludi, kde lieky, diagnozy, autoimunne ochorenia ci poruchy v traviacom trakte sposobuju zvysenu kazivost zubov a nespravi s tym clovek nic. My mame fakt stastie, ze tie trvale maju nadherne...lebo mliecne mali par mini kazov...nastastie sa o to zubarka dobre postarala a deti sa neboja, chodia k nej kazdu chvilu...

sissy27
16. máj 2022

@diamond007 zabudla si ešte na genetiku, oslabenú sklovinu po užívaní liekov a mnoho ďalšieho. Si predstav, že ja som mala prvý kaz ako cca 10ročná, na trvalom zube. A vtedy sa nikto nepredposieral zo sladkostí, dudlu namáčanom v mede, mlieku na noc a podobne. Kefka existovala len jedna, žiadne medzizubky, jednozväzkové, také, onaké, sonické, škrabky na jazyk, nite a kadečo. O špecializácii na dentálnu hygienu sa nikomu ani nesnívalo. Moja dcéra odchovaná podobne a prvý a zatiaľ jediný kaz v dospelosti. Jej biologický otec v 35 o zubnom kaze vedel len z počutia a tiež si len 2x denne vyčistil zuby. Takže nie, nie je to len o cukroch a čistení zubov.

jakubrianka
16. máj 2022

@diamond007 hm... nevieš nič 🤪. Stačí ak má dieťa ďalšie ochorenia, či narušenú flóru v ústach vplyvom ochorení či užívania liekov. Naozaj to nemusí byť zlou hygienou. Navyše detské zúbky nie sú rovnomerne potiahnuté sklovinou, a to vytvára zvýšené riziko vzniku kazu.

nikaeli
16. máj 2022

@anjelicek26
@sissy27
súhlasím s vami.. ja som mala prvý kaz a prvé vŕtanie, až keď som mala 26 (!). Za to moja dcéra už ako 2,5-ročná. Neverila som vlastným očiam, sladkosti typu cukríky a lízatká boli u nás tabu, zúbky som jej drhla 2x denne a aj tak ich mala slabučké, praskala jej sklovina, jednotky sa jej úplne rozmrvili, keď mala necelých 5 rokov. Naopak syn má aktuálne 4 roky a zúbky ako perličky.

@hruska91 držím vám prsty 💗 dcére v tom veku dr. kaz nevŕtala, iba ho vyškrabala..

bavlnka92
17. máj 2022

my sme potrebovali riešiť oslabený zub / kaz ale nikto nám nechcel syna vziať lebo a) tam berú od 4 rokov, b) tam neberú deti c) tam majú plno... a takto by som mohla pokračovať a zub sa medzitým ľahko pokazí ešte viac. 🙈

sissy27
17. máj 2022

@hruska91 hlavne sa neospravedlňuj a nevysvetľuj na verejnom diskusnom fóre "čo sa asi stalo". Všetci vieme, že mať jeden kaz hoc aj u trojročáka neznamená hneď zanedbanie hygieny. Skús nájsť ambulanciu, kde ošetrujú deti aj v sedácii. Tvoj malý nie je prvý ani posledný neošetriteľný pacient u zubára, dá sa to riešiť 😉

alexi221
29. jún 2024

@diamond007 no vy ste dobre mimo , moje dieta má tri roky a zubné kazy asi tri , hygiena je poctivá to sa môžte staviť . Dva roky sme museli byt an profilaktickej liečbe antibiotikami zo zdravotných dovodov a nespočetne množstvo zákrokov atd …. Zubné kazy mu vznikli koli užívaniu antibiotík . Vy múdra

hruska91
autor
29. jún 2024

@alexi221 ahoj! Presne to aj u nás bol dôvod- dcéra ma problémy s mocovymi cestami vybrala xy liekov, 2 operácie,1 plastika močovej rúry- zubárka povedala že je to z liekov, a to čistíme aj medzizubnými kefkami. Ďalšia dcéra ma rovnakú hygienu ust a ani kaz. Niekedy je to vážne poprepájané že o tom ani netušíme.

alexi221
30. jún 2024

@hruska91 presne take iste problémy sme mali aj my