Stretli ste sa s tým že by malo už 2 - 3 r. dieťa pokazené zuby? Minule som videla chlapca .. okolo 3r. a nemal predné zuby, nechápem prečo či boli pokazené a vypadli? Za to ta otázka lebo sa mi to zdá nejako skoro..no neviem čo v tom mohlo byt.
niektore deti maju tzv medove zuby - google...narodia sa so slabsou sklovinou
Ano mame v rodine take dieťa, chudatko uz ked mu rastli ,tak pokazené hneď.
Ja som sa s tým stretávala v práci denne... príčin môže byť veľa, ale dôležitú úlohu zohráva aj ústna hygiena a strava... a pravdepodobne malo dieťa už vyhnité zuby. Jedna na IG ktorú sledujem má dcéru a chrup smeruje tiež k tomu,že nebude mať zuby ...
@stastnamanzelka ja som brala železo keď som bola tehu. a chvála Bohu s tým problém nemáme . Má 2,5r. a zatiaľ kaz nemá,snáď to aj tak ešte aspoň chvíľu ostane. ( klop, klop).
@stastnamanzelka ja som taktiež všetky tehotenstva užívala železo a deti sú bez kazov
Tak aspoň že sú to teda mliečne aj keď si ešte potom detičky na trvalé trošku počkajú, no. Snáď aspoň trvalé im už vídu zdravé a nemajú potom také podobné problémy ako s mliečnymi 🤷♀️.
@stastnamanzelka ,,sranda,, ze na každého železo inak účinkuje. Ja mam pri železe opačný problém 🙈😂 a to som menila lebo ma celá pokožka tak svrbila, že som sa až do krvi škrabala.
Niektore atb uzivane v tehotenstve alebo ine lieky a tiez rozne infekcie (virozy,choroby) mozu mat vplyv na vyvoj zubov, deti sa casto uz takto narodia a uz prve zuby rastu s poskodenou sklovinou. Pri takychto zuboch, demineralizaciach alebo DMH je este dolezitejsie aby bola hygiena 100%na, no bohuzial casto su taketo zuby citlive aj na dotyk a tak je cistenie peklom- pre dieta aj rodica.. a to je potom uz len krocik k tomu co popisujes. Mam to doma (atb v tehotnestve), dcera ma len 2, zuby este ma relativne ok, no uz sa predne strbia, uz ked vyrastali boli viditelne skvrny, hrozu mam z toho co bude… Dokonca aj trvale zuby mozu byt takto uz v zarodkoch poskodene, to sa vola MIH.
Ano samozrejme, veď zuby vyjdú prvé povedzme okolo 6m. Čiže v tom veku sú v ústach už 1,5-2,5 roka. Aj za oveľa kratšie sa vedia zuby pokaziť tak, že im niet pomoci
Preto treba čistiť od prvého kúsku prvého zúbka
Nám vyrástol v 2.mesiaci predný zub už s tmavým fľakom. Žiadne čistenie 3x denne nepomáhalo. V cca 1 roku zubárka to trosku vyvrtala a dala bielu výplň.
Tiez som brala železo v tehu a mala zafarbenú plodovu vodu.
Ja som brala železo pri všetkych troch deťoch.. prvý mal krásne zuby, druhá mala už jeden od narastenia zlý a tretí mal zle až 4ri zuby.. (najprv biele fliaciky, ktoré neskôr stmavli, on býval aj často veľmi chorý a mal viac ATB.. zubárka vravela že tomu tie sirupy pridali) už ich majú dávno vonku, majú trvalé a bez kazov.. tak ako na každu ženu železo pôsobí inak, tak pôsobí aj na každé dieťa inak..
vsetky moje sesternice a bratranci mali cierne zhnite zuby. Dôvod? Rodicia im na noc davali cumel do medu
Podľa mňa u takých malých detí robí veľa aj genetika...ono to proste tak je....ak sa narodí a má sklon k pokazeným zúbkom, tak ich bude mať pokazené a keďže v drvivej väčšine mliečne zubky ani neopravujú pri takýchto drobcoch - vyhnijú.....
@nika11103
Vŕtanie zniesla v pohodicke. Vlastne lepšie ako teraz ako veľká slečna. 🙂 bolo to viac zafarbenie a taký mini povrchový kaz, takže aj vŕtanie trvalo len pár sekúnd. Samozrejme sme si všetci predtým sadli do kresla, aby videla, že to nie je nič strašné a sme jej robili animátorov.
Poznam pripad kedy sa dietatu mliecne zubky doslova rozpadli. Malo cca pol roka a odmietalo mlieko-akekolvek. Mliecne vyrobky len minimum. Ci to bolo tym? Neviem.
Potom tiez take kedy zial prve pady si odmiesli zubky. Ktore zacali postupne černať.
A tiez podobne cumlik do cukru. Do medu… 🙈
Moj prvy syn mal skaredy kaz. Mohol mat fakt 3-4roky. Neviem do teraz. Bud nocne kojenie-co mi bolo povedane ze z toho nie-ale aj nazor ze ano moze to byt tym…
Alebo caj. Ked zacal prikrmy a ako prvorodicka aom davala tie granulovane. Lebo ved caj/vodu musi… ine odmietal ☹
Pritom druhu dcerku som tiez dojcila. Ona uz ale mala iba cistu vodu (po prvej skusenosti som radsej vynechala ten caj) a ma 6,5r a zubky krásne.
Treti syn rovnako. Snazim sa ozaj hlavne sladene vody na minimum. Mal aj cumel ale to sam vypluval-mal len ozaj kym zaspal 5min a vyplul. Navyse vzdy som umyvala aj zubky aj cumel.
Ma 3,5roka a zatial tiez zubky krásne.
Vybité najskôr 🙂