Pranie kuchynských utierok

3. sep 2024

Prosím vás poraďte mi. Mám na starosti pranie utierok z kuchyne. Nie bežná domácnosť, prevádzka. Čiže sú oveľa viac špinavšie a teda ešte aj od všeličoho možného. Prosím vás ako ich oprať aby boli čisté?

ptvw
3. sep 2024

Ja by som ich dala na 90 s octom a práškom na pranie a 2x vypláchat

zuzlaka
3. sep 2024

Ja takisto utierky periem samostatne a zakazdym na 90 stupnov. Jedine tak ich vyperiem ze uplne 😀

xckaretxxx
3. sep 2024

@zuzlaka najprv na jeden deň namočiť. Skus pozháňať produkt monteracik a v tom namočiť.

simca06022011
3. sep 2024

skusit mozes perkarbonat sodny, normalne to das vyprat s prachom na pranie a tymto a vyperie... take totalne spinave zo zabijacky, som v tom najskor nechala namocene.

ina2405
3. sep 2024

Na 90°, s octom a vždy samostatne

bibina32
3. sep 2024

Daj k utierkam tabletu do umývačky riadu, prášok na pranie a per na 60 stupňov, prípadne 90 stupňov.

mandzula
3. sep 2024

Ja ich pred pranim vyvarim v hrnci s tabletou do umyvacky riadu.

la_dolce_vita
3. sep 2024

Tiez ich najskor namocim cez noc, ale to asi nebudes mat taku moznost? Potom vyvaram na najvyssi stupen pracky tzn 90-95 stupnov. Davam aj biely papierik a nakoniec skrob. Mam roky stare utierky stale pekne.

melanta
3. sep 2024

Každý deň a na svojej práčke perieš mastné špinavé utierky z práce?

autor
3. sep 2024

@melanta 2x do týždňa na svojej práčke

e1h
5. sep 2024

Ak to tie utierky umožňujú (nie sú napr. mikrovláknové), tak by som na to išiel vysokou teplotou (90-95°C) a čo najdlhším programom aj s predpraním a samozrejme nešetriť pracím práškom. Ak je možnosť, nie je od veci dať aj viac plákaní. 🙂

Musím ešte dodať, že je rozdiel aj medzi práčkou a práčkou. Mám väčšiu zbierku mikrovláknových utierok, ktoré používam primárne v garáži okolo auta a v domácnosti na upratovanie. Zo začiatku keď som býval u mamy, tak jej práčka mi tie utierky používané na čistenie kolies auta nevedela vyprať (stále dobrá, ale vtedy 15 ročná Electrolux). Keď som ich ale prvý krát vypral doma už na svojej novej práčke na nejakom takmer 5 hodinovom programe, zrazu som dostal von z utierok aj staré fľaky. Podotýkam, že reč je stále o praní na 40°C.

maximiliana
5. sep 2024

Toto by som nerobila, znicis si pracku... tiez som teraz v lete prala postelne pradlo a uteraky z penzionu a nikdy viac... a to ani nebolo mastne a vselijako znecistene

3petka
5. sep 2024

súhlasím s @ptvw

e1h
5. sep 2024

@maximiliana Ak občas pustí nejaký "čistiaci program" bez bielizne aj s nejakou odvápňovacou tabletou, alebo prostriedkami na čistenie práčok, nebude žiaden problém. Už aj viacnásobné plákania pomáhajú udržiavať práčku čistú, lebo prakticky ju preplachujú čistou vodou.

slavomira236
6. sep 2024

Mama robi v kuchyni a maju tam stariu pracku dal majitel a utierky peru tam. Urcite by nebrala domov a neprala 2krat do tyzdna na 90 tke. Mas priplatky na energiu a prasok.?

autor
6. sep 2024

@slavomira236 som tam prevádzkar, čiže peniaze ak potrebujem, si zoberiem

monillia
6. sep 2024

@autor ako bolo vyššie spomenuté, vyradit alebo si kupit nejaky obyčajný hrniec a vyvarit spolu s tabletou do umyvacky . Potom len kratky program na plakanie.Setris pracku,energie a takýmto spôsobom z tých utierok zlezie snáď všetko. Vlastná skúsenosť

margotka17
11. sep 2024

Skúšala si oprať s tabletkou do umývačky? Hoci aj 2 daj na jedno prádlo.