Nemyslim to v zlom, ale naozaj ma to zaujíma. Vela sa tu riesi cvicenie s aniballom alebo masáž hrádze, ale myslim, ze nase maminy nemali také možnosti a sú tu. Tak ma zaujíma co vlastne ten nástrih alebo roztrhnutie spôsobí. Či je to esteticky vidieť, co teda mne az tak neprekáža, akebo to potom uz tak nefunguje alebo ide o to hojenie po pôrode.
Necitim to tak ze si tam chcem nafukovat balónik aj ked som citala, ze veľa ženám to pomohlo ale že aj nie. Tak mi prosím ako prvoredicje napíšte čo to sposobilo vám alebo či sa to dalo zvládnuť aj s tým 🙂
mám za sebou 2 pôrody, necvičila som s balonikom, porodila som deti 3750 gr. a druhý mal 4300 gr., takže žiadny krpci....som zašitá a všetko ok, zahojila som sa rýchlo, nemám žiadne problémy.
rodila som prirodzene ( 3700g , 51cm dcerka) , bolesti 2h samotný porod 20minút ...bola som zašitá ...
2 týždne po pôrode som bicyklovala či veríte alebo nie ... u mna žiaden problém a nepoužívala som žiadne balóniky ,
kamarátka používala baloniky, čuduj sa svete roztrhalo ju až po konečník ( pol roka sa dávala do kopy )
nase maminy ci babky nemali. Nemali ani reedukaciu... a ked si pozries zeny starsieho veku, nemalo z nich sa trapi s unikmi mocu, maju problem s ovisnutym brusnym svalstvom a diastazou a prsia im vykukaju spod sukne 🙂 ano prehanam ja viem... ale bohuzial je tam aj pravda, o ktorej sa moc nehovori
Logicky poranenie - nastrih ci roztrhnutie - ovplyvnuje funkcnost v danej oblasti. Zlomena ruka ci vyklbene koleno sa zahoja, no casom sa nasledky zranenia prejavia. Rovnako to je aj pri poraneni panvoveho dna. Logicky je z dlhodobeho hladiska ho nemat.
Ved to nerob, ked to tak necitis. 🤷♀️ nase maminy take moznosti nemali a aj si to mnohe "uzili" a mnohe maju nasledky do dnes. Len vtedy sa o tom nehovorilo a dnes sa to nasich mam nikto nepyta. Prodnictvo bolo niekde uplne inde. Rovnako nemali deti na izbe ale na novorodeneckom, hoci uz boli sona, nehovorilo sa pohlavie... vela veci sa robilo inak. Hlavnou vetou po porode bolo "no hlavne, ze to mas za sebou a dieta je zdrave" (co na tom, ze sa budes do konca zivota pocuravat)
Dnes mame moznost vyberu.
Pretože 3 týždne po pôrode som nemohla sedieť na zadku od bolesti, mohla som iba ležať na boku. Po 6nedeli mi lekár povedal, že som sa zle zrastla, niečo čo sa nemalo sa mi zrastlo navyše tak som musela ísť na opätovné rozrezanie. Za mňa šitie po pôrode (3/4 hodinové) bolo viac traumatizujuce ako samotný pôrod. Pri druhej dcérke som si na predporodnej príprave dala teda záležať, večer o 20 sa dcérka narodila a ráno som mohla skákať odzemok co som už nič necítila.
V minulosti nastrihovali, keď videli, že pri napínaní (vytláčaním hlavičky) už belie hrádza, aby sa neroztrhla. Predpokladalo sa, že rovno rezaná rana sa zahojí skôr a lepšie (krajšie) ako rozstrapkaná. Takže to bolo myslené ako pomoc žene. Rodila som 3x, 3x ma aj nastrihli, zašili, hojilo sa mi to v pohode. Určite je to individuálne. Švagriná rodila prvé cisárskym, druhé prirodzene s nástrihom a tretie bez nástrihu. Ale ona mala každé dieťa menšie ako predchádzajúce.
Bože môj tieto argumenty že keď pred 100rokmi nebolo.. tak daj si vytrhnúť zub bez anestézy lebo niekedy nebola......
Inak aj pri cikani som hlavne jeden zle zasity steh dosť cítila ešte niekoľko týždňov.. veru príjemné veľmi to je 😉
@s_a 😁 kedysi aj ľudia žili v jaskyni ze áno a teraz zrazu v bytoch a domoch 🙈 to čo sú za móresi toto 😁
@s_a asi tak... ani pracky neboli, ani mobili, ani auta, dokonca sa varilo na ohni v jaskyni (aj sa tam rodilo....).. jaaaaaaj ale to je ine...🤷♀️🤦♀️
Zvierac konečníka je kruhový sval. Ak sa ten raz roztrhne, už nikdy nebude plne funkčný. Také problémy s únikom stolice do konca života tiež neznejú, že to chces.
Netuším. Ja som s ničím necvicila, ani sa nijako nepripravovala. Nehovorím, že tak je to správne, ale tak som to mala ja. Verila som si. Ženské telo je stavané na to, aby to zvládlo..niekomu to možno pomôže psychicky sa pripraviť na pôrod. Nastrih som mala pri oboch pôrodoch a som zaň vďačná..mala som veľké deti, tak si myslím, že doktori vedeli čo robia..ja som vôbec necítila, kedy mi nastrihli hrádzu..to je z celého pôrodu naozaj to najmenej..ale hovorím za seba.
1. Dane miesto je citlive samo o sebe. Ked ti ho nastrihnu, zasiju, je to rana, ktora pali, stipe, horsie sa hoji, kedze stale krvacas, velka potreba je mnohokrat kvoli rane problem, aj pri malej potrebe to stipe.
2. Sadnut beznym sposobom je nemyslitelne, mozne je sediet vselijako nabok, ale pohodlne to teda nie je. Do toho treba pocitat starostlivost o domacnost a kojenie dietata.
3. Niekomu sa hojilo lepsie, inym to museli znova zasivat. Rana mokva, obcas hnisa, plus stale je tu to mimino, o ktore sa treba starat, ci ta boli, ci ta neboli.
4. Mne pri zasivani nic na umrtvenie nedali. Takze ma sili ,,zaziva,, cca pol hodinu.
5. Idealne rodit bez nasledneho zasivania.
Mna nastrihli.Nasledne po par dnoch sa mi rozisli stehy. Popritom som si davala pozor na kazdy pohyb a predsa.Moj gynekolog povedal,ze zle zasili.Proste nesili sval k svalu,tak preto povolili stehy.Teraz cakam druhe babo,tak som zvedava ci budem potrebovat zas nastrih alebo stacia tie rozidene stehy.
Mna nastrihli aj som sa natrhla. Nastrih sa krasne zahojil, ani nevidno, ze tam daco bol. To co som sa natrhla, riesila som to este 3 tyzdne po porode, zapalilo sa mi to, boli ma to pri styku doteraz. A to som cvicila aj s Aniballom. Takze ja ozaj nechapem cele to hnutie proti nastrihom...
Ja som nakoniec isla SC, ale necvicila som s balónikom, prišlo mi to divné. Ak sa na to necitis tak to nerob, ved to nie je nutnosť.
Ja som takéto niečo ani nerieisla . Ani ma to nenapadlo . Smaozrejme keď som si na to spomenula že stať sa to môže prijemne mi to nebolo , Ale brala som to ako súčasť porodu . To čoho som sa bala bolo aby všetko bolo ok a moje dieťa zdravé . Nič iné ma nezaujímalo. A na aniball mám svoj názor .. chapem že veľa ženám pomohol ale pride mi to postavené na hlavu posledné týždne si chcem vychutnať a nie si niečo dole strkať a nafukovat 🙊a nakoniec som aj porodila bez nastrihu a to som útle nízke dievča so 45 kilami ;)
@lylyjana proti nástrihom ja napr nie som, keď ich je treba, ale som zásadne proti preventívnym nástrihom, čo mne spravili, potom mi doktorka povedala ze nakoniec to ani nebolo treba. Po 3/4 hodinovom bolestivom siti a 3 tyzdnovom lezani iba na boku som stále proti preventívnym nástrihom 😁
Ja som pocas tehotenstva sem tam cvicila panvove svaly,to je ako ked ti treba cikat a muais vydrzat 😀 inak nic. Prvy porod,nastrih+roztrhana,sitie trvalo 45 minut,dcera 3100g. Druhy porod,bez nastrihu,dr mi masirovaal hradzu troska,2 stehy mi povolili z predosleho porodu,syn 4 kg. Kazde telo je ine. A to sa dcera jemne pridusila a tahali ju vakuom preto roztrhanie a syn zas sa zasekol z ramenami a nic nebolo treba lebo som tiskala ako nikdy predtym 😀😀 ja si myslim ze ked to pomoze tak treba. Urcite nie hned strihat ale az ked porod nepostupuje alebo ked to treba. Pri dcere ma dost dlho bolelo,pri synovi som na hned na izbe v pohode sedela a jedla obed 😀
Hnusne to bolelo po porode ked ma nastrihli, plakala som asi 2 tyzdne na wc, bolelo to pri pohybe, nemohla som si sadnut ... pri druhom porode som sa len mierne samovolne natrhla a bolo to neporovnatelne so skusenostou po nastrihu - hned som sedela a vsetko super. Nastrih by sa nemal robit rutinne, ale iba v odovodnenych pripadoch.
nástrih sa robi,a by sa zabranilo roztrhnutiu. nie teda, koli rovnosti okrajov,a le nastrih sa robi do strany a rozhnutie je vacsibou rovno a prechadza smerom do konecnika. ak dojde k zavaznemu roztrhnutiu, moze sa stat, ez sa narusi zvierac konecnika.
necvicila som ani raz ale preto ze mi zakazdym hrozil predcasny porod takze sa nedalo,,,obidve deti sa narodila teda v 37 tyzdni - prvy porod rozthrana a zasita na totalku hroza - nevedela som normalne fungovat este tyzdne po porode, nielen ze sediet ale aj pri stati ma to fakt dost bolelo no cele zle,,, druhy porod chvalabohu uplne pohoda- mala som nejake dva mini kozmeticke stehy a uz rano som sedela behala vsetko
Ja mám dva pôrody za sebou, pri obidvoch som lekárovi povedala, že nech ma kľudne rozpáre ako horár vlka, hlavne, nech je dieťa v poriadku, 16:30 som porodila a pri raňajkách som už sedela na stoličke.
Okrem toho, čo tu je spomenuté, by som zašívanie po oboch mojich pôrodoch prirovnala k mučeniu. Celý pôrod bol oproti tomu šuvix. Po druhom pôrode mi šili aj krčok. Lekári len sucho skonštatovali, že viac to umŕtviť nejde a asi som len "citlivejšia". Tak môžeš skúsiť si tam dole urobiť pár štichov, či to vydržíš a hneď pochopíš, prečo veľa žien volí radšej aniball, aby tomu, ak sa dá, predišli.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.