Pôrodný plán - akceptovali jeho body, ak to šlo?

15. sep 2024

Ahojte, čoskoro ma čaká prvý pôrod. Mali sme už aj prvé stretnutie s pánom primárom, kde sme si prešli pôrodný plán. Samozrejme, v pláne je zahrnuté že si ho želám dodržať ak nebudem ohrozená ja alebo maličká, respektíve ak sa nakoniec počas pôrodu nerozhodnem inak. Prosím vás, tie, ktoré ste mali pôrodný plán, akceptoval ho personál? Primár mi hovoril že aj keby sa náhodou prestriedalo počas pôrodu viacero smien, tak sú povinní si ho prejsť, čo ma celkom upokojilo. Ako je to prosím vás v praxi? aká bola vaša skúsenosť? 🙂 Prosím, nestojím o odpovede žien, ktoré pôrodný plán nemali a je to za nich zbytočnosť lebo veď "niekedy nič také neexistovalo a rodilo sa aj v stodole keď bolo treba"... Pre mňa to zbytočnosť nie je, preto ma zaujímajú skôr reálne skúsenosti žien. Ďakujem pekne.

zuzkaa1991
15. sep 2024

Mna zo zvedavosti zaujíma co ten plan obsahuje

kiki68
15. sep 2024

Jan neviem, u mna si dokonca pomylili vek vo Viedni 😂 Ale ked tak ich upozorni ked nieco budes chciet, pripadne nezelas si nieco. Zase ja som tam mala, ze nechcem nejake utlmovaky, potom ze v pripade, xe Ja nemozem, tak otec dietata robi bonding a tiez pripadny sprievod na Neo. Take bezne veci z mojho pohladu. Bolo to vsetko viac menej uz predpisane v tom tlacive, co na to dali v nemocke.

autor
15. sep 2024

@zuzkaa1991 Na internete je toho milión, tak si môžte kľudne pozrieť 🙂

autor
15. sep 2024

@kiki68 tiež tam mám z môjho uhla pohľadu bežné veci čo by mali byť samozrejmosťou, ale tak vieme ako je to v nemocniciach občas.. Preto to chcem mať aj takto čierne na bielom a podpísané obomi stranami 🙂 V pôrodnici kde idem rodiť je to podľa primára už bežná prax, povedal mi že je v konečnom dôsledku aj lepšie ak žena vie čo chce a čo nechce, že je celá spolupráca oveľa jednoduchšia. Tak verím že to tak aj bude 🙂 Dokonca mi sám ešte navrhol pár vecí ktoré tam môžem pridať, aby to uľahčilo potom prácu aj im - napr. čo mi zaberá na bolesti mimo liekov keď ma niečo bolí a podobne, že mi to potom vedia ponúknuť ako jednu z prvých možností úľavy hneď. Mala som celkovo z toho stretnutia naozaj dobrý pocit.

kiki68
15. sep 2024

To je super, ze takto poradil. Ano, ved lahsie aj pre nich.

mk1111111111
15. sep 2024

Idem si to tiez vygooglit..neviem si predstavit, das papier, oni sa ho naucia naspamat, ci niekde vylepia? Neviem si to pri porode predstavit. Len lekar a personal vie, co treba a kedy v tej chvili robit. Ci budu nakukat do tahaku a tak pokracovat? Ma to aj viac variant?

kiki68
15. sep 2024

@mk1111111111 musia ho mat v karte zalozeny, oni si vyznacia pre nich take najdolezitejsie

katkaseiner
15. sep 2024

uz aj v case keď som rodila ja take bolo (pred 12 a 9 rokmi) ale popravde ak je viac rodiciek, myslis ze drzia papier pred sebou ktorá co chce a co nie? Mozno v Boroch...ale inde ...no neviem. Nech he tak ako chces ty.

autor
15. sep 2024

@mk1111111111 pôrodný plán nie je návod pre personál na to ako porodiť dieťa predsa preboha.. Ja tam mám napr. zahrnuté veci, ktoré by mali byť podľa mňa úplná samozrejmosť, ale žiaľ nie je - dotepanie pupočníka, žiadny rutinný nástrih (ak to situácia nevyžaduje), nedokrmovať dieťatko UM, voľná poloha počas pôrodu, okamžitý bonding, a tak ďalej.. Všetko sa robí s ohľadom na to, či to zdravotný stav mamičky a dieťatka umožňuje.. Ja chápem že pre niektorých to je zbytočnosť, pre mňa nie je. V podstate aj preto som hľadala pôrodnicu, kde to berú do úvahy a kde je pre nich normálne že má žena pri svojom vlastnom pôrode možnosť povedať že toto mi nevyhovuje a chcela by som to inak. Ja len nerozumiem, hovoríte že idete si to vygoogliť (čiže asi neviete čo napr. môže taký plán obsahovať), ale aj tak to tu hneď zhodíte ako "ťahák" alebo "papier čo sa naučia naspamäť". Veď keď neviem o čo ide tak si najprv pozriem a potom sa vyjadrím 🙂 Presne preto som do príspevku písala, že stojím o reálne skúsenosti žien, čo ho využili. Nie o názory žien, ktoré nemajú potuchy o tom čo to vlastne je. A keď sme pri tom, nie, neučia sa ho naspamäť. Rovnako ako sa neučia naspamäť anamnézu každej rodičky a aj napriek tomu si ju musia pri každom jednom pôrode pozrieť. Proste to založia do karty, pozrú si najdôležitejšie body z toho a hotovo.

autor
15. sep 2024

@katkaseiner Ako som písala vyššie, keď si vedia pozrieť anamnézu každej z rodičiek, nevidím problém v tom aby si nevedeli pozrieť jeden papier navyše kde je spísaných pár bodov v odrážkach 🙂 ale určite záleží aj od pôrodnice.. veď v konečnom dôsledku, je to stále všetko o ľuďoch.

hederamonstera
15. sep 2024

Vo Vyskove v Cechach mi priamo podavali dotaznik ako si predstavujem porod a poporodnu starostlivost a vsetko dodrzali (napr nechcela som kupanie babatka a priamo mi to tak sestricka povedala:vidim, ze tu mate zaskrtnute toto…)
V skalici som im len povedala, ze co najmenej zasahov a potom ich “korigovala” pri porode (ono vies diskutovat za jazdy). Napriklad som odmietla klystyr, pichnutie oxitocinu, ziadnu kanilu pokym netreba..
U nas je to skor o personale na aky natrafis…

kiki68
15. sep 2024

Toto som tam mala aj ja , tie polohy, nie rutinny nastrih. To su take podla mna bezne veci uz aj pre nich.Nemali s tym ziadny problem a to bol rizikovy porod. Jedine teda nemohla som rodit do vody, ani tam nemali sprchu dostupnu. Ale tak za ich vybavenie oni nemozu. Tiez napr som mala, ze nechcem hned zavedenie kanyly, spravili to az ked naozaj islo do tuheho. Za mna super, mala som kanylu asi 4 hodky a hned ju vytiahli potom. Ako nejake dve hodky po porode ako som bola na izbe, tak dosla sestra, ze sak to mozeme dat von, nekrvacate, chodite na wc sama. Ze zbytocne. Hlavne som s nikym nemusela bojovat. Nastrih sa nekonal. Iba malinke natrhnutie, muz c ze praktikantka predcasne pustila hradzu a on uz to tiez nestihol zachytit namiesto nej ( dival sa odspodu nadsene), nakolko na medicine porod nazivo nemali. Takze on mal na nich tazke srdce za tie tri stehy. Dieta prvy raz prebaloval on, odvazili a hned doniesli mne. Ako my sme z toho mali pekny zazitok

autor
15. sep 2024

@kiki68 presne, tú kanylu tam tiež mám uvedenú. Je tam viacero vecí, len nechcem to tu všetko rozpisovať 🙂 Som rada že ste z toho mali pekný zážitok, presne o to ide aj nám.

autor
15. sep 2024

@hederamonstera Ano to kúpanie a oxitocín tam tiež mám. Klystír tam rutinne nevykonávajú. Mne aj primár vravel že oni to majú zaužívané tak že si to proste pozrú stále, prípadne keby sa na niečo zabudlo, stačí sa vraj ozvať, že sa netreba báť. Tak sa mi páčilo že ma takto podporil. Tiež samozrejme rátam s tým že počas pôrodu môžem na čokoľvek zrazu zmeniť názor podľa pocitu.. to mi tiež vravel že je bežné. Ešte to stretnutie ukončil vetou že "Je to predsa váš pôrod, je to o vás a o dieťatku. Netreba sa báť stáť si za svojim." Fakt som odtiaľ odchádzala s dobrým pocitom 🙂

hederamonstera
15. sep 2024

No tak vidis🙂 a neboj sa, budes vladat komunikovat pocas porodu, medzi kontrakciami su pauzy. A kdeze to ides?

autor
15. sep 2024

@hederamonstera Pôrodu ako takého sa zatiaľ vôbec nebojím, verím že to s maličkou pekne zvládneme. Do Spišskej ideme 🙂

diewcatqoo
15. sep 2024

Rodila som pred 2 mesiacmi v Brne. Porodny plan som spisany nemala, ale po tom, co sa ma po prijme ujala porodna asistentka, jej hned prva otazka bola, ci ho mam alebo ci mam nejaku predstavu o tom, ako porod viest. Bol to moj druhy porod, tak som uz viacmenej vedela, o co ide. Povedala som jej svoju predstavu, co vsetko by som chcela, co by som nechcela, co v pripade ak... ona si to zapisala a sli sme podla toho. V priebehu porodu so mnou vsetko konzultovala. Ak bolo treba urobit nieco navyse, navrhla mi to ako moznost, ale do nicoho ma netlacila. Nemala som pri porode nikoho, rodila som sama, len s porodnou asistentkou. Nebol tam pritomny ani lekar. Porod hodnotim ako super a kludne by som sla znovu.

autor
15. sep 2024

@diewcatqoo Presne takto by to malo fungovať všade 🙏❤️

mircalla
15. sep 2024

@autor Podla mna si dost naivna, vzhladom k situacii v nasich nemocniciach, dufam, ze mas aspon zazmluvneneho porodnika. Pokial ani to nie, tak sa musim ozaj zasmiat nad porodnym planom. Co ti dali realne skusenosti, to je mimo SR, co sa absolutne neda s touto bananovou republikou porovnavat. Kebyze rodis v dakom Kochu, kde si zaplatis....ale Spisska nova ves....no drzim ti palce. Teraz sa nejdeme bavit o tom, co by mala byt samozrejmost, skor o tom, co je realita.
Chodila som na predporodnu pripravu, nikdy sa ma v Bratislavskych nemocniciach na porodny plan nic nepytal. Pri oboch porodoch bolo velmi vela rodiciek, lebo na Anatolskej raz malovali a druhy raz bola nejaka havaria, takze sa rodilo ako na beziacom pase.
Tazke ak chces naozaj co pozadujes, chod rodit do Kochu, do Ciech alebo do Rakuska.

diewcatqoo
15. sep 2024

Ono pokial je to bez komplikacii, je to super. Ale nie vzdy to ide takto. Prvy porod som absolvovala tiez v Brne, tiez pristup rovnaky, ale pokazilo sa viac veci. Porod dlhy, nepostupujuci, dieta sa zaseklo v porodnych cestach a narodilo sa pridusene...
Pripisujem to tomu, ze som bola vystresovana, nevedela som, co ma caka, prekvapila ma bolest a v neposlednom rade som mala porodnu asistentku, ktora bola za co najviac prirodzeny porod a presviedcala ma, ze to zvladnem bez zasahov. Takze vela robi hlava. A netreba sa hrat za kazdu cenu na hrdinku, pretoze kazdy ma svoje limity a pokial je moznost vyuzit nejaku pomoc, tak to nie je na skodu.
Drzim place, nech mas hladky porod a nech je vsetko v poriadku.

lenkakravcova
15. sep 2024

Klystir dosť urýchľuje pôrod. Ja som vždy do 15 minút po ňom porodila. Predsa len to urobí viac miesta a bábätku sa potom ľahšie ide von. 🙂 Aj keď to nie je rutinná vec v niektorých nemocniciach, a niekomu sa ťa predstava nepáči, dosť to pomáha urýchliť pôrod. A pri kontrakciách je žena rada keď to ide rýchlejšie, než pomalšie

autor
15. sep 2024

@mircalla Tak ešte že sa viete k tomu objektívnejšie vyjadriť ako primár z daného oddelenia kde budem rodiť 🙂 Pevne verím že aspoň viete čo za pôrodnica v SNV je, keď sa takto s istotou dokážete vyjadriť. Radšej budem teda "naivná" a prídem tam pripravená s pripraveným pôrodným plánom ako prísť bez ničoho a len čakať čo sa bude diať a hlucho počúvať každý príkaz čo mi kto dá. A potom sa čudujme prečo je u nás pôrodníctvo na takej úrovni, na akej je a neposúva sa vpred. Bodaj by nebolo.. Ale ďakujem za názor.

autor
15. sep 2024

@diewcatqoo tak to je samozrejmé, nikto nevie ako to presne bude, stať sa môže kedykoľvek čokoľvek. Ja som sa snažila hlavne si pripraviť hlavu na to čo nás čaká, aj keď teda, keď do toho ide človek prvýkrát tak je to naozaj zložité pripraviť sa na niečo, keď nevie presne na čo.

mircalla
15. sep 2024

@autor Ok, takze asi nemas ani zazmluvneho porodnika, nakolko si sa tejto otazke vyhla...
Porodnictvo je na takej urovni, pretoze sme bananova republika, nie kvoli mne. Ja som mala aspon zazmluvneneho porodnika a zaplatenu nadstandardnu starostlivost. Bez toho ocakavat, ze budu vsetci plnit moje prikazy, tak to nefunguje

autor
15. sep 2024

@mircalla Nie nemám, a? Plne dôverujem každému jednému z lekárov, ktorí tam pracujú. Popravde si nedokážem predstaviť v čom by mi malo zrovna zazmluvnenie lekára pomôcť, keďže 90% času bude prítomná práve pôrodná asistentka a nie lekár, ale v poriadku 🙂 Keď vám to nejako uľaví na duši, rodili mi tam dve kamarátky, každá pri inom lekárovi, s každou trávila väčšinu času práve PA a predstavte si, s pôrodným plánom nemala ani jedna problém a nie, nerodili ako na bežiacom páse. Jedna rodila 2 roky dozadu, druhá minulý rok. Naozaj, ak budeme donekonečna utekať pred pôrodmi na SK, čo sa tým prosím vás vyrieši? Lebo aj tu máme schopné pôrodnice, kde majú normálny prístup, len si treba správne vybrať. Nie je všetko hneď o Rakúsku a Čechách. Len bohužiaľ, tým že tu radšej ženy všetko pretrpia v tichosti ako by sa mali ozvať, tak sa nečudujme že to čo je tu považované za "naivitu" alebo "nadštandard" je v Česku bežná prax.

mircalla
15. sep 2024

@autor Takze este aj setris na nespravnom mieste. Na tomto fore si inak tykame, je to pravidlo, takze mi nevykaj. Proste si brutalne naivna, to je cele.

autor
15. sep 2024

@mircalla Pozrite sa, ja vám názor neberiem. Neviem ako si predstavujete pôrodný plán, keďže ste ho nemala, ale nie sú to žiadne príkazy. Verím, že ste mali fajn pôrod. Rovnako ako verím, že aj ten môj bude taký, na ktorý budem rada spomínať ako na silný a krásny zážitok 🙂 pekný deň prajem.

mircalla
15. sep 2024

@autor Nemam nic proti porodnym planom, ale som realista. Neviem, ci si nevsimla, ale kazda co mala porodny plan, rodina v zahranici. Tym padom si za to zaplatila, pokial tam zrovna nemala bydlisko. Preco asi? Asi to nieco napoveda. Porody som mala fajn, nestazujem sa

autor
15. sep 2024

@mircalla Neviem či ste si nevšimli alebo totálne odignorovali časti mojich správ, keďže sa stále vyjadríte len k tomu čo sa vám hodí, ale v poriadku 🙂 Ako som už napísala, mám v okolí ženy ktoré v SNV rodili, s pôrodným plánom, bez zazmluvneného pôrodníka a s ničím nebol problém. Skôr ako sa budete nabudúce k niečomu vyjadrovať, skúste si najprv o danej pôrodnici niečo zistiť. Lebo táto debata ide štýlom, že sa ma snažíte presvedčiť že to určite bude nahovno a aká som naivná. Nerozumiem síce aký to má význam, či vám stačí napísať že áno máte pravdu, aby ste mali dušu napokoji, ale dobre, neriešim. Viete, nie každý býva na západe aby si mohol len tak odbehnúť odrodiť do Rakúska či Česka. Z východu Slovenska sa tam asi trepať nebudem keď na mňa prídu kontrakcie, všakže 🙂 Svoj výber neľutujem, možno som naivná, je mi v podstate jedno čo si o tom celom myslíte vy. Nerozumiem načo ste sa do tejto diskusie vlastne zapojili, keď som hneď v úvode napísala že presne o takéto mudrovačky od niekoho kto s tým nemá absolútne skúsenosť nestojím. Ale v poriadku 🙂 Každý má právo na názor, čiže preto vám neberiem ani ten váš. Len mi každé vaše vyjadrenie príde absolútne zbytočné a hlavne úplne od témy. Keď naivne porodím v tej hroznej Spišskej kde sa určite rodí ako na páse a nikto tam nebude počúvať moje "príkazy" kým si nepriplatím, hodím sem spätne nejaký môj pohľad na pôrod. Nezabudnite mi potom v prípade ak to bude pozitívna skúsenosť napísať že som mala len šťastie 🙂 Ďakujem za váš čas a nabudúce si naozaj najskôr premyslite, či máte čo k danej téme vecne povedať, kým sa vyjadríte. Lebo tento príspevok bol smerovaný ženám, ktoré pôrodné plány mali a majú s nimi skúsenosť. Ďakujem.

mircalla
15. sep 2024

@autor Vychadzam z prispevkov tu, skusenosti su len zo zahranicia. Narozdiel od teba som uz 2 deti porodila, mam skusenosti s gynekologiou v Brne aj na Slovensku, neporovnatelne. Mam skusenosti s x operaciami v slovenskych nemocniciach a naslednou "starostlivost", za sebou 2 spotanne potraty a potom cistenie v slovenskych nemocniciach. Takze si dovolim povedat, ze mam nazor aky mam na zaklade urcitych skusenosti od nas aj zo zahranicia.

Tym by som tuto diskusiu uzavrela.

autor
15. sep 2024

@mircalla Ako som už povedala, ja vám názor neberiem a samozrejme ma mrzí čim ste si prešli. Tiež mám za sebou mimomaternicové tehotenstvo, zákroky a neviem čo všetko v slovenských nemocniciach. Kadejaké opletačky mali s inými nemocnicami aj ľudi az môjho okolia. Presne preto som si vybrala SNV, aj keď ju vôbec nemám úplne blízko pri bydlisku. Pretože s ostatnými nemocniciami tu v okolí tiež nemám dobrú skúsenosť. Ja som ani nikde nenapísala že to nie je lepšie v zahraničí, ale zároveň nie každý to má hodinku - dve od domu aby si mohol dovoliť čakať kým to naňho príde a vycestovať. Jedno čo som napísala je, že kým sa rozhodnete vyjadriť konkrétne ku SNV a k tomu aká som naivná, skúste si o tom niečo prečítať. Pretože to, že niektoré pôrodnice tu fungujú ako 100 rokov za opicami ešte neznamená, že to je tak všade. To je celé. V konečnom dôsledku, tento príspevok mal byť o pôrodnych plánoch. Nič viac, nič menej.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre