Pôrodná trauma

paris3
16. okt 2012

Ahojte! Vie mi niekto doporučiť osôbku, ktorá sa venuje tématike pôrodnej traumy a jej spracovaniu?
Prípadne máte niektorá skúsenosť s pôrodnou traumou a možnosťami jej odstránenia?
Ďakujem za vaše názory a odporúčania 😉

soniab
16. okt 2012

Po pôrode som prešla niečím ako pôrodná trauma. Nebola som u psychológov lebo som to podcenila. Mala s veľmi ťažký pôrod po ktorom zostal syn na JIRS v inkubatore. Mala som šťastie že som sa z toho dostala sama, no ak by som mala odporučiť treba to riešiť lebo sa z toho dá dostať s pomocou odborníka rýchlo. Hlavne je nutné si vyčistiť hlavu a brať pôrod nech bol akýkoľvek ako úspech.

hradnapani
16. okt 2012

@paris3 v cechach su v tomto o dost popredu. Posobi tam Michaela Mrowetz, myslim,ze casto chodi aj na slovensko. Minimalne by som jej napisala mailom (kontakt urcite najdes na nete), ze koho by ti odporucila na slovensku.
A u nas dostat aj knizku Slzy po porodu, ... citala som ju po porode, musela som, zial. Ale vyrovnat sa mi s tym nepodarilo uplne, ale aspon viem odvtedy pomenovat, co ma trapilo. Mne pomohol trochu cas a odstup... aj ked som nezazila traumu pri porode, ale po nom 😢

katia7
17. okt 2012

@hradnapani dostala som infosku ze sa prave chysta v BA s nou seminar myslim v novembri, skus pogooglit 😉 drzim palceky tiez by som to potrebovala ale vraj to neni dobre ak si tehu a to ja prave som tak ak budes chciet mozes dat potom vediet ake to bolo 🙂

katia7
17. okt 2012

@paris3 hups ten prispevok bol pre teba 😀

paris3
autor
17. okt 2012

dakujem za odpovede 😉
@hradnapani spominanu knizku som citala aj ja... k pochopeniu to pomoze, ale chcem ist trochu dalej a zaujimaju ma moznosti, ci sa to da spracovat hlbkovo...
@katia7 ano, chysta sa seminar... uvidim, ci maju este volne miesto. ak ano, urcite dam vediet 😉

hradnapani
17. okt 2012

@paris3 inak, s traumami sa da pekne pracovat aj inymi metodami nez klasickymi terapiami alebo terapiami v zenskych skupinach. Napriklad kineziologia - one brain metoda (toto mam vyskusane, ale s inym problemom; odporucam) alebo kraniosakralna terapia (toto zase chvali kolegyna). Aj to stoji za uvahu 😉

sofia27
19. okt 2012

@paris3 myslim ze este su volne miesta, bude to 4.11. v materskom centre podunajske biskupice, kontakt ziskate cez fb.

paris3
autor
19. okt 2012

@hradnapani na kraniosalkralnu terapiu chodim 😉 je to fakt vyborn vec, tiez mozem odporucat 🙂

paris3
autor
19. okt 2012

@sofia27 uz som sa informovala... ked doriesim opatrovanie malej, tak sa urcite prihlasim 🙂

liza2222
19. nov 2012

ja som mala traumu zo šitia po pôrode viac ako z porodu ,bala som sa otehotnieť po druhe ,dodnes si myslím že to zašívanie bolo to najhoršie čo ma stretlo,ked som ostala tehotna rozmyšlala som nad interupciou no nedala som preč,po prichode do nemocnice som por,asistentke povedala čoho sa bojim,lekar čo mal prave službu mi povedal že bez nastrihu žial neporodim,,plakala som ako mala,noooooo išiel si lahnuť a por,asistentka ho nezavolala a odrodila som bez nastrihu a bez potrhania ,odvtedy neverim že nastrihy su u každej skoro potrebne skor je to znetvorenie tela a poškodenie ženy ,,keby som to poprve vedela nedovioli nastrih deti prve bolo2,70kg,,,druhe 3.90 a bez potrhania pre mna nebyť nastrihu a šitia bez injekcie možem rodiť aj každy rok,ale koli tomu mučeniu pri šiti nikdy viac už by som to nepostupila,,

magdal1
5. dec 2012

@paris3 http://porodna-trauma.webnode.sk/
a tejto teme sa venuje aj psychologicka http://www.klinickapsycholozka.cz/
na sk http://www.ozkvapka.sk/team.php odporúčam Hanu Celušákovú

duratlicka
5. mar 2014

@liza2222 Velmi Ti dakujem,ze si to sem napisala.Ja som mala rovnaku skusenost pri prvom porode a kvoli tomu som uz nechcela dalsie dieta.Lenze teraz som tehotna a vsetko sa mi to vracia-nocne mory,zaludokaz v krku,ked som sla do porodnice na sono.A to som estelen v 3.mes.Mam pocit,ze do porodu sa z toho strachu zblaznim.Nemam sa o tom ani s kym porozpravat,lebo starsie zeny sili tiez zaziva,ale vacsina to proste nejako prekonala a nechapu,co riesim a inym to umrtvili poriadne,takze nechapu,o com hovorim.Najhorsie je,ze sa na to babatko vobec nedokazem tesit☹

nevenka
5. mar 2014

@liza2222

Je to uz davno, co si pisala, ale ano, moj syncek mal 2,8 kg a nastrih mi robili, neviem na kieho oneho...nebyt toho, tak na druhy den ani neviem, ze som rodila...zbytocne mi davali oxytocin, uz samo o sebe som mala kontrakcie desne silne, zbytocne to urychlovali...na druhe si kvoli tomu netrufnem tak skoro...len u mna porodna asistentka sa tvarila, ze co vymyslam, ze bez nastrihu...doktor nestrihal hned, ale podla toho, ako to vyzeralo...ze vraj...no to tazko posudim, ci musel...a este mi povedala ta PA, ze ani nebudem vediet, co je to porod (rodila som fakt rychlo)...no akoby som za to mohla...tak asi kvoli tomu, aby som si uzila aspon ten nastrih...ked uz nie dlhy porod...to je realita sk porodnictva 🙄

duratlicka
12. okt 2014

Hlasim sa po druhom neporovnatelne lepsom porode a moja rada, ako sa vyrovnat s traumou z prveho porodu? Porodit este raz😀 Aby som si dodala sebadoveru, poctivo som cvicila s epinom. Napriek predoslej skusenosti som sa na porod tesila, do nemocnice prisla s usmevom a cely cas zartovala s personalom. Bola som si ista, ze viem, ako tlacit, ze porodne cesty mam pripravene a porodim aj melon😀 A za tym som si aj pred doktorom stala🙂

ammellia
12. okt 2014

@duratlicka super, ze si sa s tym takto krasne popasovala, gratulujem!

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre