Obrovský strach z prvého pôrodu - skúsenosti s epidurálkou alebo sekciou

kacicka1123
27. júl 2021

Pekný deň prajem všetkým mamičkám a žienkam na MK,som v 30 tt a s ním aj pribudol až chorobný strach z pôrodu .Začala som mať skrátený krčok ,malý je nízko a tlačí na mechúr ,od poslednej kontroly mám len nehorázny strach ...Nikdy som nebola na nič operovaná ,mám veľmi nízky prah bolesti ,zažívala som veľmi bolestivú menštruáciu,kde som v bolestiach až odpadávala ,trhanie zubov ,čo som aj cez injekciu poriadne cítila ...Nehorázna bolesť a čo ma viac desí ,že pôrodo je 10x horší :(
Malý je zle otočený no stále sa môže otočiť,rozmýšlala som aj nad sekciou,síce sa bolesti nevyhnem ale aj tak...radšej si tú bolesť inak odtrpím ako klasický pôrod...Mám strašný strach z doktorov ,pri gynekologičke som vytrasená len čo ma pošle na kozu,alebo keď mi meria krčok,ma to velmi bolelo,sexuálne som nebola moc aktívna ,otehotnela som neplánovane ...
Niekedy keď ideme len okolo nemocnice ma zleje pot a husia koža ...Som veľmi citlivá tak sa tam za iste aj naplačem od strachu...Nemáte nejaké rady ako tento oborvský strach prekonať? Báli ste sa aj vy? Poprípade aké ste mali skúsenosti s epiduralom? Pomohlo vám to od bolesti?
Najradšej by som bola celý pôrod mimo a potom sa zobudila po celom zákroku aby som to nemusela preživať...Rozmyslala som aj nad epi,len neviem či mi k tomu vôbec niečo pomôže a hlavne či sa z toho prehnaného strachu potom spamätám...Keď som v šoku ,strachu a aj nejakej bolesti tak sa somnou ani nedá rozprávať ...
Ďakujem za všetky odpovede ❤️

kataka10
27. júl 2021

@kacicka1123 no ja by som si urcite radsej dala epi nez planovanu sekciu. Mne epi dost pomohla, nic ma nebolelo, ked ucinkovala. Samozrejme nejakej bolesti sa nevyhnes, ale teda v porovnani so sekciou som jej urcite zazila menej. Vobec som nemala pocit, ze by to bolo neznesitelne. Navyse som cvicila s aniballom, takze som sa vyhla aj nastrihu. Co bola tiez ulava.
Hlavne klud, pri porode sa vyplavuje niekolko hormonov, takze ten prah bolesti sa ti prirodzene posunie. Poznam baby, co mali nizky prah bolesti, resp. to tvrdili a zvladli uz 2 porody.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
90909
27. júl 2021

@kacicka1123 poviem ti môj príbeh. Celý život som počúvala o príšerných pôrodoch, moja mama nechcela po takom druhé, každý mi vždy hovoril ako nikdy normálne neporodím, len sekciou, lebo nemám boky a som úzka. Gynekológia mi privádzala mdloby vždy aj dva týždne pred návštevou. Moja prvá lekárka bola masiarka. Pred pôrodom som cvičila aniballom, zaplatila si súkromnú pôrodnicu a v nej lekára. EPI bola nutnosť, lebo ja bolesť nedávam, tak sa nebudem hrať na hrdinku. A vplyvom, či už týchto poistiek, alebo správnej konštelácie hviezd, som porodila s prstom v nose, bez nástrihu a za pár hodin. A všetci, čo mi predpovedali ťažký pôrod sa nestačili diviť. A že som sa tých prognóz napočúvala. A ešte taká maličkosť, ale v deň pôrodu som akoby ostala taká flegmatická. Neviem, či to bolo tým nakumulovaným stresom pred tým, ale vôbec som neriešila, bolesti predýchavala a nechala to plynúť. Myslím, že aj to mi veľmi pomohlo, nechytiť paniku a prijať situáciu.

blunka
27. júl 2021

No tak neviem či bolo v tvojom prípade zrovna správne zakladať túto tému 😕. Pravdu radšej nevedieť 😂. Ja som rodila v 2019 aj v 2020 oba krat s epiduralom a dodnes ma striasa keď vidím v meste tehotnú ženu, až taká hruuuuuza mnou prejde a ĺutujem ju co ju čaká.
Pomohlo ti to ?
Nejde len od silu bolesti (to ti nik nenapise ze pohoda) ale aj o čas kolko tá bolesť trvá.
Niekto porodí od začatia bolestí do hodinky a niekto za 24 hodín. Tie baby rôzne vnímajú tú bolesť a tá hodinová 😃 rýchlejsie zabudne 😃.
A máš rozdiel aj v poporodnych zraneniach, ja po oboch porodoch uplne nič (Anibal) akoby som ani nerodila a mohla som ist vecer domov na bicykli 😂😂😂 a niekto zas ma bolesti aj mesiace po.
Nikdy nevieš aká varianta ťa postretne.
Skor by som riesila psychiku.
Tak odpadneš no bože odrodia ťa a potom zobudia 😀 však tak to aj chceš.
Ešte ma napadlo že mne epidural davali oba krát o moc skorej ako sa ma davať.
Tušim že sa ma pichať od 4 cm otvorenia a mne už sam primar povoĺoval od 3 cm.
A ten vtip ako mi to pri prvom zle pichli 😀... to ti ani nejdem pisať.

mabenn
27. júl 2021

@kacicka1123 odporúčam silnú najmä psychickú prípravu, ideálne dulu...

denden77
27. júl 2021

ja som sa o porode cele tehotenstvo odmietala bavit, citat si o tom, zakazala som si na to aj mysliet.. jedine, co som mala v hlave bolo, ze von dako ist musi 🤷‍♀️😁

lenkapap
27. júl 2021

Ahoj, podelím sa so svojou skúsenosťoup prvorodicky... ked som zistila, ze som tehotna, tak som si na roznych forach precitala strasne skusenosti zien s porodom a lekarmi atd. Tiez som sa zlakla a do cca 7.mesiaca som ignorovala a vytesnavala myslienky na porod. Potom na zaciatku 8.mesiaca sme si zaplatili online kurz porodnej pripravy a pozerali ho po veceroch...porodna asistentka vysvetlila kopec moznosti, ako sa na porod pripravit a ulahcit si ho...tak som si povedala, ze idem do toho - pila som caje z alchemylky a malinika, cvicila cviky na panvove dno a pouzivala som aj aniball. Vsetko, co sa dalo. V porodnici som si zazmluvnila ludskeho porodnika, aby som vedela, kto tam so mnou bude - to mi dost pomohlo, ze som vedela kto tam bude a priblizne sme si dohodli aj porodny plan...nakoniec som porodila 4h po prichode do nemocnice (z toho 30 min robili PCR test na coronu, hodinu som bola na klystire). Dala som si EPI a dost mi to na dalsiu hodinu pomohlo a kontrakcie som tak naozaj bolestivo citila cca poslednych 15 minut. Malu som tlacila 7 minut a bola vonku, ziadne poranenia, za dve hodiny som chodila po izbe a nevedela,ze som rodila...ked pride cas porodu, tvoje telo bude vediet,co ma robit a zvladnes to ;) urcite by som nechcela dobrovolne sekciu - videla som, ako zeny po sekcii nemohli chodit ani sa hybat a nieto starat sa o babatko.

uriva
27. júl 2021

Ahoj, ja za seba sekciu nikdy, lenže to tak vyšlo. Ak nezvládaš bolesť, tak ti poviem: pri normálnom pôrode, nech aj ten najhorší scenár a rodíš napr. 24 hodín v bolestiach - so sekciou máš bolesti dni!!! Niektoré ženy mali týždne, si úplne nakašu, máš problém vôbec chodiť a nie sa starať o dieťa. x-DNÍ! Ja som bola fit po troch mesiacoch... Akože choď normálne, ak sa dá, je tam epi, pôrodné asistentky stačí počúvať a keď to nepôjde, tak sekcia - ale ako posledná možnosť. Sekciou si spravíš presne to, čo nechceš. A že sa zobudíš a bude "po", to teda nie, tam sa to práve začína všetka bolesť. Držím palce, pracuj na psychike a nejde predsa o teba, ale o to dieťa, tak si povedz!

freeja
27. júl 2021

@kacicka1123 ahoj, ja som rodila aj aj. Prvy porod akutna sekcia v celkovej anesteze, mesiac po porode k nam svokra chodila kupat malu lebo ja som bola max.neschopna. Pichli mi aj epidural, ale kedze som mala nadvahu a zrasty v chrbtici, netrafili a neucinkovala. Druhy porod pred tyzdnom prirodzene, sice s nastrihom ale fungujem hned ako nic. Epi som si dala zas, tentokrat so stastim trafili a bolo to super, stihla som zregenerovat a na finale nacerpat sily. Zaplatila som si sukromne sanatorium (kvoli personalu aby tam po mne nikto nehucal) a nelutujem. Sekcia uz nikdy viac.

00ivi00
27. júl 2021

Asi by si toto mala prediskutovať s odborníkom, s dulou, so svojím gynekológom, poprípade v nemocnici kde budeš rodiť. Myslím, že nie si ani prvá ani posledná, čo ma z toho stres. Neviem si predstaviť mať takýto stres z pôrodu, ale ver, že panikou si sama len ubližuješ a sťažíš si pôrod (nie, že by som ťa strašila). Za mňa odporúčam isto aj aniball, budeš vedieť ktorým svalom máš tlačiť. Veľmi rada by som ti poradila niečo lepšie, ale ja som absolútne žiadny stres necítila 🤷🏼‍♀️

jgk24
27. júl 2021

podla mna vela robi aj psychika... ja mam strasne nizky prah bolesti a myslienky na porod boli pre mna strasne... este ked ti par znamych povie o svojich zazitkoch, nieco si precitas... ale aj napriek tomu som myslela pozitivne, vsak zvladli to vsetky zeny, zvladnem aj ja... jedine co som si vybavila bol lekar, ktoreho som chcela mat pri porode, za mna najlepsie rozhodnutie... cely moj porod trval 5 hodin, bez epiduralu a ja som dodnes presvedcena, ze to bolo scasti aj preto, ze som sa na to ja pozitivne nastavila... viem ze nie vsetky zeny maju to stastie na super porod, ale nech uz to dopadne akokolvek, ver, ze na tu bolest casom zabudnes 😊 drzim palce

lencicilenka
27. júl 2021

Ahoj, mne veľmi (hlavne psychicky) pomohlo, že som chodila na predporodnu prípravu do nemocnice, kde som plánovala rodiť a že som cvičila s anibalom. Tiež som pred tehu mávala extremne bolestivú menštruáciu (bežne som zvracala, bolo mi na odpadnutie, fakt hrozna bolesť). A pôrod bolel o čosi viac ako moja bežná menštruácia. Porodila som prirodzene a bez epiduralu. Za mňa sekciu dobrovoľne nikdy, iba ak by išlo o zivot

liliana212
28. júl 2021

@kacicka1123 ahoj. Takisto ako bolo spomenuté vyššie, odporúčam bylinky a aniball. Predporodnu prípravu, relaxovať, cielene sa psychicky pripravovať. Ak sa dá zazmluvnit porodnika tiež by som to využila, porodny plan napísať ak to v nemocnici berú do úvahy. Vybrať si nemocnicu, ktorá dbá na tieto veci a podobne. Každopádne mne ako prvorodicke s obrovskym strachom toto všetko pomohlo a tiež to že som sa s bábätkom rozpravala a "sľúbili" sme si, že si pri tom budeme pomáhať a zvládneme to. Jasne že som sa bála ale povedala som si, že urobím všetko preto, aby to dopadlo čo najlepšie l. Tiež mi pomohlo počuť od mojej mamy, že keď boli bolesti najhoršie tak už vedela, že to dlho nepotrvá a na toto som myslela

jana0608
21. aug 2021

@kacicka1123 to akokeby som o sebe čítala ,čisto moje pocity toto :( celé tehotenstvo stres ako budem rodiť mala som nakoniec sekciu a poviem ti ja som spokojná osobne som stresor neskutočný ja by som nemenila nic.skus knižku hypnoporod možno to pomôže a isto aj ten aniball každý to chváli 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre