Môžem si zavolať sanitku, keď sa bude blížiť pôrod?

ilie
14. apr 2015

Možno trošku blbá otázka,ale rozmýšlam nad tým,že keď budem maťpocit,že už idem rodiť a muž nebude doma a nebude ma mať kto doviesť,tak volám sanitku? Normálne pre mňa hneď prídu,alebo sa nejak musím dostaviť 😀

pribinak
14. apr 2015

Nie, normálne si zavolaj a oni prídu. Ja som mala super "sanitkarov" , prišli potom pozriet aj babo a dostala som maličký darček, taku vystrašenu tehulu asi este nikdy neviezli
Máš to lepšie ako taxík, taxikári sa boja, ze im zamazes ci zamocis sedačky, sanitka je zadarmo a hlavne keby sa nieco dialo, vedia ti pomoct

mamulienka30
14. apr 2015

@ilie sanitku si mozes zavolat az po prasknuti vody. Dovtedy to riesit svojpomocne, taxik atp...

ilie
autor
14. apr 2015

Taxik? Preboha,no ja sa bojím,že mi povedia,že prídu za dve hodiny alebo čo. A čo na dispečinku sa pýtajú,či mi už odtiekla voda či čo?

slamienka
14. apr 2015

Môžem Ti o tom napísať. Ja som začala rodiť v zamestnaní, takže mi zavolali rýchlu a tá ma odviezla do nemocnice. Prišla tak za 10 minút, ako mi ju zavolali.
Je to normálne, keď ťa nebude mať kto odviezť. Neboj, ulož si iba do mobilu číslo, aby si ho mala hneď poruke. Sanitka sa volá až vtedy, keď Ti pôrod začne. Teda nie vtedy, keď si dohodnutá s lekárom na termíne a ešte vtedy nerodíš. Neboj. 🙂

mamulienka30
14. apr 2015

@ilie no porod nie je akutny pokial nemas prasknutu vodu alebo kontrakcie pod 5 minut, ano mozes aj dost dlho cakat... toto je velmi individualne.

ilie
autor
14. apr 2015

ďakuejm vám a keď budem mať kontrakcie pod 5 minút tak ešte stihnem dojsť?

mamulienka30
14. apr 2015

@ilie pri prvom ano, ved volaj ked budu kazdych desat a povedz, ze su kazdych 5 😀

ilie
autor
14. apr 2015

@mamulienka30 Pri prvom ano,pri druhom už nie,alebo čo si tým chcela povedať 😀 Inak dobrý nápad,že poviem,že každých 5

mamulienka30
14. apr 2015

@ilie pri druhom uz casto ide vsetko rychlejsie 😀 😀 Jasne povedz tak a mas vyriesene, oni to nebudu merat... len pani na dispecingu si to koordinuje a nech to berie ako urgent...

pribinak
14. apr 2015

@mamulienka30 toto tvrdenie máš odkiaľ? Po mna sanitka prisla a voda mi odtiekla az v nemocnici.

mamulienka30
14. apr 2015

@pribinak - mam znamu na dispecingu. Odtial. Nechodia po kazdu tehotnu na 5x, lebo ju niekde dolu pichlo 😀 To by bolo aj trosku nezodpovedne, v tej dobe maju zabratu sanitku a nemozu poslat k vaznemu pripadu... v prvej rade sa ma tehotna dopravit do porodnice NACAS a SAMA ked jej zacnu kontrakcie, to je normalna cesta... ved ma rodinu, kamosky, taxik. Ked praskne voda, no to uz zas nie, ma sa prepravovat poleziacky, rovnako ked je porod tesne pred dverami, ze by sa babo mohlo pytat po ceste (preto tie kontrakcie po 5 minutach)... preto vtedy sanitka. Ale nie planovat ist sanitkou... to ne..

pribinak
14. apr 2015

@mamulienka30 ale ved ona sa pýta, ze ked začne rodiť, nie ked jej to naplánuje doktor a povie prídete 23/tieto na 7.00 ráno,
Ale nemôžeš tvrdiť, ze ked jej neodtecie voda, ze po nu sanitka nepríde, to je blbosť!!!
Po mna prisla sanitka ked dom mala kontrakcie cca každých 5 min, vodu mi prepichovali na sále

mamulienka30
14. apr 2015

@pribinak aj som jej odpisala, ze ak praskne voda, alebo ma kontrakcie pod 5 (alebo tych 10) minut, tak nech si ju zavola 😉 Prvy porod trva priemerne tych 12h... to je strasne moc casu manzelovi aby dosiel, ci hocikomu inemu a odpravil ju tam... a ak nie, tak sanitka posledna moznost samozrejme.

ilie
autor
14. apr 2015

Tak posledné týždne ,ale keď to bude v termíne, v pohode. Len manžel chodí na služobky a keby to na mňa došlo skorej ,toho sa bojím. Keď ani neviem,čo už je súrne ísť a čo ešte nie,ešte som nerodila.Musím si to naštudovať. A mama ma straší,že mi môžu povedať,že dojdu keď pojdu okolo,no tak to ma potešila

ilie
autor
14. apr 2015

@mamulienka30 No moja švagrina ledva stihla prísť,prvorodička. Od začiatku porodila do 2 hodín

raduska12
14. apr 2015

Prepáč @mamulienka30 , ale prečo má obťažovať iných ? mňa keby poprosila kamarátka , že rodí nech ju hodím do nemocnice tak asi odpadnem milerada by som jej pomohla , ale čo ak začne rodiť v aute ? ako jej ja pomôžem ? kontrakcie môže mať p10 či pod 10 a zrazu bude mať pod 5 a babo pomaly vonku ... pôrod sa fakt môže zvrtnúť .. a sanitka ako posledná možnosť ? to už kde sme celý život platíme odvody a @ilie sa na pôrod nemôže odviesť sanitkou ,LEBO ju mám odviesť hoc kto iný keď tam nieje manžel a až potom sanitka ? ja by som počas pôrodu nešla s nikým iným ako s manželom alebo naozaj tou sanitkou ... nechcem sa hádať ani nič podobné , ale napríklad taký ožrani sa vyvážajú sanitkou hádam aj 5 krát do mesiaca .. to je vec názoru , samozrejme z pohľadu ,že v tom čase je akurát niekde nejaká dopravná či iná tragédia je pôrod menej dôležitý , ale a tam ide predsa o život a nie o jeden ... toť môj názor

vadimka
14. apr 2015

@mamulienka30
sorry, ale hrozne tu zavádzas.
Nemusi cakat kym jej odtecie plodova voda, mne neodtiekla ani raz, po 2x mi ju prepichovali uz som rodila . A sanitku som si teda planovala, to mi ver. Nic logickejsie neexistuje. Ako prvorodicka som porodila do 2hodin a sanitka prisla do 10 minut ked som povedala, ze rodim. Kontrakcie som mala kazdych 10MINUT...A druhy krat som uz fakt takmer porodila v sanitke, takze v nejakom aute si to neviem predstavit...a som rada, že som nenatrafila na taku premudrelu dispecerku ako je tvoja znama, lebo to rodim doma.

vadimka
14. apr 2015

@ilie

je vela zien, ktore nemaju 12hodinovu predporodnu fazu, proste moze to prist nahle, hnacka, kontrakcie kazdych 10 minut a uz to ide. Mne ani klystir nemali kedy dat, už som bola na stole. Takze ked si sama doma volaj sanitku, neboj pridu po teba a velmi rychlo si v nemocnici. ziaden taxik ani ine somariny.

ilie
autor
14. apr 2015

No veď ja dúfam,že posledné týždne nepôjde nikam,z roboty už ľahko príde,len keby bol preč, by som volala sanitku teda

mamulienka30
14. apr 2015

@raduska12 obtazovat inych - ano - jej rodina na to tam ma pre nu byt. Nerodi predsa denne, je to planovana udalost mozno tri krat v zivote zeny, da sa na nu aj v rodine pripravit, keby nie manzel, tak sestra, teta, svagor, niekto. Preco by sa mala platit sanitka a pre niekoho s infarktom, po autonehode ci dietatu s tazkou popaleninou v tom momente nebude. Trosku sa nad tym zamysli 🙄 Myslis, ze Slovensko oplyva prave nadbytkom sanitiek ci ako 😕

mamulienka30
14. apr 2015

@vadimka nabuduce, ked budes stat na krajnici po autonehode (nie neprajem ti to) a modlit sa, aby ta sprosta sanitka konecne prisla si spomen, kde prave teraz s vysokou pravdepodobnostou je, keby takto rozmyslala kazda tehotna.

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 ako toto je fakt super názor a to si myslíš, že každý má k dispozícií rodinu? ja som si síce volala taxík, lebo som si myslela, že sú to poslíčkovia a hádaj čo? po príchode som do 1,5 hodiny porodila, voda mi vraj odtekala pomaly, kontrakcie som mala ako na hojdačke, raz 10 minút, potom 5, potom 15 a nikoho s autom tu v meste nemám, či som mala volať otcovi z Bratislavy do Martina, nech ma príde hodiť? a to som bola prvorodička, byť sama doma, tiež volám sanitku

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 a ako môže byť pôrod plánovaný? áno, v prípade prenášania, kedy sa ide už na príjem v určený deň a pri plánovanej sekcii, ale koľko je takých prípadov?

jamelia
14. apr 2015

Podla mna je to len hra so slovickami - aj pri porode moze dojst k situacii, kedy ide o zivot matke i dietatu. Keby som mala manzela v praci a nikto iny z rodiny by nemohol, tiez by som volala sanitku. Pri druhom dietati som porodila do dvoch hodin od zaciatku kontrakcii. Urcite by som v takej situacii neriskovala. Ide predsa o dva zivoty a moze sa stat cokolvek.

simca06022011
14. apr 2015

ze taxik preboha.. casto pride taxik rychlejsie ako sanitka, ja by som si veru sanitku nevolala, ani omylom... casto na ne cakaju aj hodinu ak to nie je urgentny stav... a niekedy aj ked je urgentny, tak na dispecingu povedia, ze mame radsej nejak "dojst", lebo sanitka nie je volna ;) Ak by mi ale porod isiel tak rychlo ako sa tu opisuje, volala by som na 112 a tam velmi rychlo povedia co robit... ci sa da poslat sanitka, neda.. cele sa to da s nimi normalne rychlo vyriesit v danom momente. Nemozes vediet ci prave vtedy sanitka bude, alebo nebude... su aj urgentnejsie vyjazdy. Podla mna ale tieto rychlovkove porody su skor vynimocne ;) osobne nepoznam nikoho, kto by naozaj do porodnice nedosiel, jedine historky typu "jedna pani povedala". Predsa mame nemocnice dost dostupne.
Otravovat cudzich by som tiez velmi nie... ale to sa da zabezpecit hocijako ;) Ja som teda mala v plane mat stale niekoho pri sebe, kto by ma vedel odviest, bud som bola na firme s ludmi alebo s mamou a tak... ale to bol len plan :P nakoniec k tomu ani nedoslo.... a nemusi ani v tvojom pripade ;)

mamulienka30
14. apr 2015

@moni244 porod je planovany... dva-tri tyzdne pred a potom tie dni po proste vies, ze to prijde 😀 Mat niekoho po ruke je predsa normalne ako tehotna. Ci uz kvoli porodu, alebo comukolvek inemu. A ak nemas v takejto vynimocnej situaciu pri sebe, je to skor smutne no, ale ved staci susedka ci dobra kamaratka, s ktorou si dohodnes rozvozny "servis" v hodinach nedostupnosti manzela. Nehovor, ze nemas ani dobre kamaratky, ved nemusi s tebou rodit, len ta tam odviezt. Ja som rodila do pol hodiny po prichode do porodnice, mne to nemusis rozpravat, ale sanitka na to aj tak nie je. To je pre stav nudze. Moje dieta na ceste nie je stav nudze 😅 Len moja vlastna blbost, ze som prehliadla prve kontrakcie a nevyrazili sme nacas. Fakt tento nazor ver tomu zdiela vela ludi, len toto je taka mamickovska vsetko chceme a si zasluzime sekta na koniku obcas, ze sa neoplati kazdy nazor radsej ani pisat 😝

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 nemám, som v meste nová, sťahovali sme sa kvôli práci, robím v prostredí, kde sú študenti a tí veru autá nemajú a nárok na prevoz sanitky máš, mne to vraveli priamo na poradni v nemocnini, ak budú kontrakcie menej ako 10 minút a nemáte k dispozícií auto, volajte sanitku a to nie je koníkovská sekta, to je holý fakt, tiež si platíme odvody a nie malé, tak sakra na tú sanitku nárok máme

vadimka
14. apr 2015

@mamulienka30

nehnevaj sa, ale dosli ti argumenty. Nemiesaj hrusky s jablkami.

mamulienka30
14. apr 2015

@moni244 ale ja som pisala, ze ked su kontrakcie kratko po sebe alebo praskne voda, nech sanitku vola. Citaj poriadne. Ale ako ineho by ma stvalo cakajuc pri SKUTOCNE urgentnom pripade, kde ide o minuty, keby sa dozviem, ze sanitka odvazala nejaku tehotnu, ktora si to NAPLANOVALA; ze sa tak odvezie a klidanko pianko si potom o 2-3-4-10? hodin potom odrodila v porodnici. Chapeme sa?

moni244
14. apr 2015

@mamulienka30 a kto tu píše o tom, že to chce použiť na prevoz? nikdy nevieš, že keď chytí kontrakcie, ako rýchlo to pôjde

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre