Enzýmy po cisárskom. Odporúčali vám na hojenie rezu?

yane217
21. aug 2011

ahojte koceny ,chcem sa este opytat tych ktore maju za sebou porod cisarskym rezom,ci vam potom niekto odporucal nejake enzymi na lepsie hojenie rezu?

janinah
21. aug 2011

nepočula som o tom,ale že by nejaký enzým podporoval lepšie hojenie,o tom pochybujem,a nie som v tomto laik 😉 😉

katy2
21. aug 2011

nepocula som o tom.... tiez som rodila SC a rana sa mi hojila v pohode... Aj teraz ma to caka.... A mimochodom - enzymYYYY sa pisu s Y 😉

beruska.zuzanka
21. aug 2011

čo viem, tak je wobenzym ale je fest drahy, ale vraj pomáha.... tak skús ten 😉

lensam
21. aug 2011

janinah, yane217
Systémová enzýmová terapia (systémová enzymoterapia, SET) je terapeutická metóda, ktorá je založená na systémovom pôsobení perorálne podávanej zmesi proteolytických enzýmov rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Nejedná sa teda o lokálny účinok enzýmov v zažívacom trakte, ale o systémové pôsobenie v rámci celého organizmu.
V rámci SET sa terapeuticky využívajú trypsín, chymotrypsín, bromelaín, papaín, pankreatín, ktoré môžu byť doplnené o ďalšie enzýmy (lipázy, amylázy) alebo iné látky.
Základným predpokladom systémového pôsobenia proteolytických enzýmov je ich vstrebanie cez stenu črevných buniek. Pri perorálnom podaní sa preto využívajú acidorezistentné tablety (prípadne tobolky), aby sa zabránilo denaturácii proteínovej štruktúry vplyvom nízkeho pH.Mechanizmus pôsobenia proteáz sa odvíja od ich antiedematózneho a antiexudatívneho pôsobenia, ako aj v samotnej proteolytickej aktivite, ktorá zabezpečuje rýchlejšie odbúravanie proteínov a peptidov nahromadených v extracelulárnych a intersticiálnych priestoroch (predovšetkým ide o mediátory zápalového procesu). Proteolytické enzýmy majú aj fibrinolytickú a trombolytickú aktivitu a tým dokážu zlepšovať mikrocirkuláciu v zápalom postihnutých oblastiach, čo prispieva k reparácii postihnutých tkanív.Z uvedeného vyplýva, že SET je indikovaná ako doplnková liečba pri poúrazových stavoch (najmä ak sú sprevádzaní opuchmi), pri pooperačných stavoch na podporu hojenia rán, pri zápaloch povrchových žíl, pri reumatoidnej artritíde, pri niektorých typoch artróz a pri onkologickej liečbe. Proteázy podporujú tiež prienik antibiotík do postihnutých tkanív a preto je SET vhodná aj ako doplnok k antibiotickej liečbe (nikdy nie ako náhrada).

Tablety sa užívajú na lačno (1/2 hodinu pred jedlom, alebo 2 hodiny po jedle). Užívajú sa v celku a zapijú sa väčším množstvom vody. Na začiatku liečby sa podáva 5-10 tabliet 3x denne (podľa závažnosti), neskôr sa dávka zníži na 3 tablety 3x denne. Nástup účinku je pozvoľný a pacient môže v prvých dňoch pociťovať zhoršenie stavu, ktoré je však iba subjektívne. Jedná sa o doplnkovú liečbu, ktorá v žiadnom prípade nie je náhradou lekárom indikovaných liekov!

Viac na: http://www.adcc.sk/odborne-clanky/63/spravna-di...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre