Ako ste zvládli pôrod ?

sasenka522
14. jún 2018

Ahoj žienky, mam panicky strach z pôrodu a chcem vedieť ako ste to zvládli vy. Mňa čaká pôrod až v decembri ale už teraz sa ho veľmi bojím a to som ešte len vo 4tom mesiaci. Mohli by ste mi prosím napísať ako ste to zvládli vy ? Ďakujem ..

kddd
14. jún 2018

Je to jeden deň zbehne ani sa nenazdáš a máš babo hlavne si povedz že to musíš zvládnuť nikto za teba neporodí a hotovo. 😊 všetko dobre

ukulela
14. jún 2018

@sasenka522 vyhliadni si nejaky dobry kurz/predporodnu pripravu ... pripadne skus aj kurz hypnoporodu (??? - netusim, ako realne pomaa, ale minimalne ti to moze poskytnut pohlad ...a urcite ta to nauci dychat pocas produ, budes vediet, ako mozes reagovat na rozne podnety a budes vediet, do coho ides)

ave17
14. jún 2018

V pohode,vybavila som si doktora,kt.som doverovala a mala istotu že príde aj o polnoci.;) takže som bola pokojná,pôrod v pohode aj prvý aj druhýkrát.Treba si veriť;)

sasesoe
14. jún 2018

@sasenka522 ahoj. Na porod odporucam sa dobre pripravit. Mozes skupinovy predporodny kurz, ale mne viacej vyhovovvalo individualne sedenie s porodnou asistentkou, kde mi vysvetlila len to, co som chcela - ako dychat, ako tlacit, ako si to natrenovat ako cvicit s epinom/ anibalom. Mozes aj oboje. Urcite nepodcen vyber porodnice a ak je to mozne, tak odporucam co najprirodzenejsi porod. Moj druhy by som "dala" aj kazdy tyzden, po prvom som nechcela viac rodit. Okrem samotneho porodu sa zameraj este na dojcenie, ideal ak je umozneny bonding hned po porode a dietatko hned s tebou 24h (prvu som tak nemala a po dvoch dnoch bola na flasi a odstriekanom mojim mliekom po 2tyznoch sa nam podarilo vratit k dojceniu). Porod moze byt krasny.

lucynecka
14. jún 2018

Ja son rodila minuly rok, tiez v decembri 🙂 povzbudim ta, tiez som sa bala, hlavne ku koncu tehotenstva a nakoniec na porod mam velmi pekne spomienky. Ako prvorodicka som mala maleho pri sebe do 4 hodin od prvej kontrakcie 🙂 do nemocnice som dorazila o 8:30, maly sa narodil o 9:00, manzel ledva dobehol 🙂 bolelo to, ano, ale na bolest zabudnes. Len necitaj ziadne katastroficke pribehy, to ma velmi deptalo. A pomohli mi predpororodne kurzy, to odporucam. A mysli pozitivne, ze to bude rychle, bezproblemove 🙂

morezda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kallanchoe
14. jún 2018

Pozri islo dnu- pojde von. Neboj zvladnes to.nejaky predporodny kurz,pripadne hypnoporod pomoze.... Aj ked nebudes na neho nijak pripravena, telo ti pomoze, neboj aj personal v nemocnici ta navedie co a jak.Treba to brat tak, ze porod je prirodzena vec. Pokial Ti to financna situacia dovoli, odporucam mat svojho porodnika/zazmluvnit si ho.

deti95060810
14. jún 2018

rodila som niekoľko krát, len prirodzene bez akýchkoľvek oblbovákov...nebála som sa....ani len lekára som nemala zazmluvneného...kto mal službu, ten ma odrodil... Neboj, zvládneš to...až tak strašné to zas nie je...

mimimami3
14. jún 2018

Ja som tiez mala hrozu z porodu, ale nakoniec ma na poslednu chvilu chytil zachvat odvahy 🙂 Co Ti mozem urcite odporucit, je kurz pripravy na porod, manzel, resp. ina blizka osoba, pripadne ak nikoho takeho nemas (lebo zase nutit manzela, ak sa na to neciti, nie je dobre pre nikoho z vas), tak sa da aj dulu mat pri porode. resp. ako niekto vyssie spominal, zazmluvnit si lekara, ak mas nejakeho, ktoreho poznas a ktoremu doverujes. a ak naozaj zle reagujes na bolesti (co je aj moj pripad), tak Ti odporucam si zabezpecit vopred epiduralku (spytaj sa konkretne v Tvojej porodnici, v mojej sa trebalo par mesiacov vopred ohlasit, aby si dostala termin na nutny pohovor s anesteziologickou, bez ktoreho epiduralku nedavali). Epiduralku vyuzit nemusis, je to na Tebe, no bez toho poucenia Ti ju nedaju, takze za mna je lepsie to poucenie absolvovat a v pripade, ze budes vidiet, ze bolesti zvladas aj bez nej, tak si ju jednoducho nebudes pytat a hotovo. ja som mala oba porody s epiduralkou a neviem si vynachvalit. a ako Ti poradili dievcata, necitaj ziadne hororove historky a ak niekto pred Tebou take debaty zacne, zastav ho alebo odid. prvykrat je najhorsia asi ta nevedomost a strach z neznameho, ale je pravda, ze aj ked je porod bolestivy, vies, ze to bude trvat len niekolko hodin a potom uz bude dobre. ja som tiez pri prvom porode vykrikovala pomedzi zaverecne kontrakcie, ze uz nechcem deti a o styri dni som sa so sestrickami v nemocnici lucila s tym, ze "dovidenia, dufam, ze sa este stretneme 😀 "... a veruze sme si po roku a pol dali reprizu a o niekolko mesiacov budeme mat dalsiu reprizu, tentokrat sa dokonca pohravam s myslienkou, ze to dam bez epiduralky...

andreadanisova
14. jún 2018

@sasenka522 ja ti odporucim knihu Hypnoporod, je naozaj super pokial mas strach z porodu

evalin88
14. jún 2018

Ked to pride nebudes mať čas sa báť. Tiež mam 1. Babatko a bala som sa posledne mesiace pri kazdej poradni ze sa daco udeje, navyse od detstva sa bojim lekarov a nemocnic. Zazmluvnila som si uzasnu porodnicku Mudr. Dubčakovú z Antolskej. Pocuvala som kadejake scenare kamaradok a nakoniec to prebehlo fain od celkom prvych kontrakcii za 4,5 hod bol na svete ani epidural nestihol zabrat. A doktorka na mna: Vidime sa nabuduce, ked ste to tak šikovno zvladli. Povedala tam na sale kým ma šila.. Vraj nech ma kto robiť na dochodky ;) najviac som sa bala ze mi odzecie voda a ja to nespoznam ze sa daco deje. Nakoniec mi 40+6 dala vyvolavačku takzestres z presunu do nemocnice som nemala. Partner bol so mnou. po porode. Hodinu v pripravnej miestnosti (tvrdi ze najhorsia hodina v JEHO živote ... Čo mam povedať ja) pol hodiny na sale. P.s. Epidurál mi to skratil cca o 2 hodiny ;)
A neboj sa. Stat sa to musi a strach nijako nepomoze. Akurat ho citi babo ;)

marion09
14. jún 2018

@lucynecka figu borovu na bolest zabudne

lucynecka
14. jún 2018

@marion09 ja osobne si teda tu neskutocnu silu kontrakcii uz vybavit neviem presne. A samotne tlacenie bolo pre mna ulavou. Ale kazda sme ina a ja len mozno patrim k tym stastnejsim, ktore zabudli 🙂

livka_
14. jún 2018

Mne hovorili...ine porodili..porodis aj ty.
A to som sa aaabsolutne nebala..neriesila som to vobec a isla do toho s cistou hlavou. Porod bol sice totalny masaker ale jednu milionx overenu pravdu musim zopakovat...na tu bolest zabudnes. Uz na druhy den to bolo pasé

zuzka0605
14. jún 2018

suhlasim s livka vyssie u mna detto...ja som si ani extra nic nezistovala, niekedy je lepsie vediet menej ako vela-cista hlava. prezili ine, nie som o nic slabsia ako ine. ano je to masaker, ale stoji to za to bez akejkolvek pochyby. par dni si hovoris, no ty kokos to co bolo, skoro som :umrela", a potom zabudnes

nikuska_1303
14. jún 2018

Áno,zabudneš na bolest...nepovedala by som ze za par dni, u mna do pol roka som zabudla 🤣a co ty vies mozno budes musieť ist na cisarsky. Netráp sa tym co bude v decembri trvať par hodin. Užívaj si brusko,tehotenstvo, tes sa 😉

michaelamedova
14. jún 2018

ja môžem napísať , že také pôrody ako som mala ja by som dopriala každej jednej mamine prvý syn prenášala som týždeň dali mi vyvolavacku ráno o 9 o 13 prvé kontrakcie potom to prestalo o 17:15 znova a o 21:15 bol malý na svete ale bolesti boli v pohode a samotný pôrod trval 15 min.musis hlavne poriadne zatlačiť keď máš kontrakciu na nič ine nemyslieť..pri prvom som mala nástrih lebo som bola málo otvorená ale krcek som uz mala stiahnutý a aj voda bola odtecena.sitie ma bolelo týždeň-stipalo pri piškani ale v pohode.a druhý pôrod kontrakcie zacali rano o pol 2 doma v pohode som predýchala o pol 9 som prišla do pôrodnice o 8:45 na koze pichli plod.vodu a o 9 malý na svete bez nastrihu ale poviem pravdu druhého pôrodu som sa nejako viac bála neviem prečo ale zvládla som to .. každá zvládneme smw ženy.kazda máme iný prah bolesti ale píšu kočky pri pohľade na zdravé dieťa zabudneš na všetko.nestresuj sa veľa síl prajem 😉

janinah
14. jún 2018

Toto je najhoršie čo môžeš urobič- čítať o pôrodoch iných žien,bude ti to na figu a niektoré príbehy ťa vystrašia ešte viac.Zober si odbornú knihu ,prečítaj o dobách pôrodných príp. choď na kurz.porodí každá a je to veľmi ,ozaj veľmi o rtom,ako si to všetko nastavíš v hlave.Ja som sa strašne tešila na deti a môje tri pôrody sú moje najkrajšie životné zážitky.

suzie28
14. jún 2018

Pôrod boli . Ale hneď na tu bolesť zabudnes keď ti dajú bábätko do náručia ... tomu som ani neverila keď mi to rozprávali ale je to tak ... a pozri koľko z nás to zvládlo... u mna bolo asi horšie dojčenie a prsia zo začiatku než samotný pôrod 😂 je to len jeden deň . Takze sa neboj bud pozitívna a všetko bude ok 😊určite si vybav pôrodníka .

jankazpd
14. jún 2018

@sasenka522 ahoj ja mám tiež termín v decembri...😉jeden pôrod už mám za sebou... Neboj keby to bolo také hrozné nikto by do toho nešiel znovu😊 ak ti mám pravdu povedať tiež sa trošku bojím ale to asi preto lebo každý pôrod je iný tiež neviem čo ma čaká aj keď už som rodila... Viem ako bolia kontrakcie ale neboj tvoje telo si s nimi poradí je na to uspôsobené... ja som sa tiež strašne bála stále som to riešila, hltala informácie zo vsetkych strán a musím povedať že mne ten paničky strach asi trošku pomohol v Tom že sa mi tá bolesť nezdala taká hrozna ako bola predstava

kathy93
14. jún 2018

Neboj čím dlhšie budeš tehotná tým viac budeš chcieť aby si už porodila a bude ti to jedno ako len nech už je vonku 😁

jennyf88
14. jún 2018

Hlavne sa neboj uz teraz. Strach nepomôže. Musíš sa tešiť. Ja som bola tiež prvorodička, celé tehotenstvo som si to nepripúšťala, strach som začala mat az vtedy, ked som bola uz v pôrodnici. Neabsolvovala som žiadny kurz, napriek tomu, ze som bola cca 6 mesiacov PN, snažila som sa byt stále v pohybe, aby telo nezoslablo. Pôrod úplne v pohode, prvá doba asi najťažšia, ale všetko sa dá prežiť, hlavne ked vieš, ze o chvílu bude ten maly človiečik na svete. Rodila som bez epiduralu a mam na pôrod krasne spomienky. Ani raz som nezakricala a podobne veci. A to som chcela epidural, len nakoniec som rodila inde, ako som chcela a tam ho nepodajú len tak. Takze ja mozem poradiť len toľko, ze strach od začiatku je zbytočný, možno az škodlivý. Pôrod nie je ako som niekde čítala, ako ked si človek zlomí naraz niekoľko kosti... Ano, je to bolesť, ale pre mna je oveľa bolestivejšie vŕtanie zubu bez injekcie 😆

kvojtanikova
14. jún 2018

Porod je ako ked mas crevnu chripku a strasne sa ti chce ist na velku ale sedis v iducom autobuse a ak pustis tak si v kybli...tak sa to snazis zadrzat ako sa da, pridu krce zas odidu az napokon si povies hanba nehanba dose.iem sa aj v buse lebo inak asi omdliem tu a hop...zrazu mas babatko a vsetko je ok. 😁

kathy93
14. jún 2018

@jennyf88 mňa pôrod ešte len čaká ale tiež si myslím že zubár je horší teda strach zo zubára je u mňa väčší ako z pôrodu 😁

jankazpd
14. jún 2018

Ups odoslali mi to skôr ako som chcela... Naozaj sa nemusíš báť, u mňa keď prišiel ten deň D som si uvedomila že už nie je cesty späť...Naozaj sa to deje, strach išiel bokom a jednoducho som išla rodiť😊 kontrakcie sú zvláštna bolesť, veľmi intenzívna ale skôr by som to prirovnala k takým výrazným tlakom vo vnútri... Keď príde kontrakcia pekne ju predychas a potom príde chvíľka na oddych kde naberies silu na ďalšiu... Samotný pôrod tam už cítiš len kontrakcie, nemáš kedy predýchať ale ide to rýchlo😊 sili má tak že ani neviem😊nemala som za sebou žiadne predpripravy, epidural ani cvičenie s annibalom a pod. Je to veľmi prirodzená chvíľa pre teba ako pre ženu a ten super pocit že aj ty si to dokázala a dala si dieťatku život je neopísateľný... Držím ti palce neboj sa a dôveruj si, tvoje telo sa s pôrodom hravo popasuje😊😉

kathy93
14. jún 2018

@kvojtanikova hahaa tak toto ma pobavilo 😂😂😂

didaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michelle22
14. jún 2018

Neboj sa ked budes v 9.mesiaci tak sa uz budes tesit kedy pride konecne porod a budes mat babatko pri sebe 🙂

didaa
14. jún 2018

@kallanchoe išlo dnu pôjde von?? Zlé porovnanie

evittam
14. jún 2018

@didaa Prečo? Nam porodna asistentka výstižne povedala: "zbytočne sa bat-dnu islo lahsie ako pojde von ale von ist musi"....

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre