Žena v pôrodnici a manžel doma s prvým dieťaťom

2231987
23. máj 2017

Mamicky poculi ste uz o takom zakone ze ked je manzelka v porodnici s druhym dietatkom tak manzel ma narok byt doma tyzden s prvym dietatkom? Neni to ani PNka, ani OCRka ani dovolenka. Ze mu nic neberu ani nestrhavaju. Nemoze mi niekdo poslat ten zakon neviem to najst v Zakonniku prace. Manzel to potrebuje ukazat v robote. Dakujem

libawet
23. máj 2017

@2231987 nie, otec má nárok len na dva dni voľna/ povolené voľno platené - odvoz do pôrodnice a potom z pôrodnice...o tomto, čo píšeš, som zatiaľ nepočula.

dkethe
23. máj 2017

to je novinka. zamestnavatel ma poskytnut vraj 10 dni. ale pockam na sikovne baby z problematiky ktore napisu presne info 🙂

alenah31
23. máj 2017

@2231987 taký zákon nie je. Ak je matka v pôrodnici má manžel nárok na očr pri dieťati mladšom ako 3 roky, pokiaľ je dieťa staršie navštevuje škôlku....je tam normálny režim ako keď je matka doma. Poprípade sa dá vybaviť očr aj na staršie dieťa - lekári vedia vychádzať v ústrety. Manžel má akurát zo zákona nárok na náhradu mzdy pri prevoze matky do pôrodnice a potom s dieťaťom domov z pôrodnice. Na to je dokonca tlačivo.

alenah31
23. máj 2017

@dkethe zatiaľ to je len návrh - u nás toto ešte v platnosti nie je.

kristinaanna
23. máj 2017

podľa mňa to ešte len chcú dať do zákona

renirv
23. máj 2017

u nas to bohuzial este neplati :/ kamaratka ma teraz za dva tyzdne rodit a tiez o tom pocula tak sa to snazil jej manzel nejako vyzistit, ze ako to je ale vraj to este zatial u nas nie je. da sa to len na tu ocrku no

gir
23. máj 2017

môj manžel bol na PN so starším synam a ja v pôrodnici. Na PN môže isť rodič kedykoľvek a v akomkoľvek veku dieťaťa bez ohľadu na to, kde je ten druhý. Nám pediatrička dala PN v deň keď som išla do pôrodnice a platilo mu to 9 dní, plynul mu normálne plat, nič sa nekrátilo.

tiumen
23. máj 2017

Ak sa to schváli tak to bude platiť od nového roka..

eeffka
23. máj 2017

@2231987 je to iba navrh, ak to aj prejde co pochybujem tak to bude tak najskor o rok

https://www.cas.sk/clanok/538388/dvojtyzdnova-o...

alenah31
23. máj 2017

@gir @gir som mzdárka....PN znamená práceneschopnosť, tú nemohol mať na syna, ale na seba. Na syna mohol mať OČR - ošetrovanie člena rodiny, platená je 10 dní. OČR obyčajne môžeš mať v tomto prípade (pokiaľ je matka v pôrodnici alebo sama pn) na dieťa do 3 rokov. Od troch rokov a viac je dieťa v škôlke, škole....je jasné, že je to ťažšie, ale pomáhajú príbuzní, priatelia. Samozrejme OČR sa dá vybaviť aj na staršie dieťa, ako píšem lekári vedia byť ústretoví, v opačnom prípade sa OČR vypisuje pokiaľ je dieťa choré. Rozhodne ale nemôže byť PN a zároveň poberať plat. PN je náhrada príjmu pri PN, prvých 10 dní síce vypláca zamestnávateľ, ALE prvé 3 dni je 25% a 4 až 10 deň 55% DVZ takže určite mal mzdu krátenú.
Môžu mať ale v práci uzatvorenú kolektívnu zmluvu kde im zamestnávateľ nad rámec zákona poskytuje benefity a jedným z nich môže byť aj platené voľno počas pobytu matky v pôrodnici resp. platené voľno na XY dní po jej návrate s pôrodnice.

magmolatus
23. máj 2017

@2231987
U nás to ešte neplatí, len sa o tom uvažuje.

emilia25
23. máj 2017

Mojmu muzovy majster hovoril ze ak chce moze zostat doma kym som ja v porodnici ale dal by mu dovolenku normalnu preto mal len den ked sme rodili a den ked pre nas prisiel.ostatne dni mal poobednu vtedy.u nas je babka zvladla to s 3 detmi v pohode.inak keby sme boli sami tak to veru vyuzije mal kopec dni a dovolenkuje iba 2krat do roka.ale taky zakon by bolo super keby dali lebo to musi byt narocne vymyslat co kde ako v takom pripade.

majusqa77
23. máj 2017

navrh nepresiel, takze bud dovolenka, alebo OCR

evittam
23. máj 2017

@gir No neviem o com "tocis" ale s dieťaťom mohol byt jedine na OCR a plat sa nevyplaca pocas OCR-dostava nahradu mzdy od SP vo vyske 55% z VZ. Jedine, ze by mali interné smernice.... Na PN moze byt len sam so sebou.😉

libawet
23. máj 2017

@alenah31 OČR nemusí byť len na dieťa. OČR = ošetrovanie člena rodiny, takže môže byť aj, keď sa budem napr. starať o svoju mamu počas jej choroby alebo manžela, ak s nimi žijem v spoloč. domácnosti.

cajchana
23. máj 2017

O tom som veru este nepocula a myslim si, ze je to len nejaky ten vymysel. Moze ostat doma ale bud na PN alebo ocerke. niejak inak sa to neda. No je to skoda, bo by to vela ludom ulahcilo zivot, ak b mali aj oteckovia narok byt viac doma

evittam
23. máj 2017

@libawet To ano. Ale nie na manzelku ak je v porodnici.

libawet
23. máj 2017

@emilia25 no vidíš, zbytočne si odčerpal 2 dni dovolenky, pretože zo zákona má dva dni povoleného voľna plateného - odvoz do pôrodnice -1 deň, odvoz z pôrodnice - 1 deň....toto asi jeho majster nevie, no mal by.

majusqa77
23. máj 2017

@libawet ale len na nevyhnutny cas. takze zaveze, a sup do prace.. ..to iste pri odvoze z porodnice ;)

libawet
23. máj 2017

@evittam to som predsa nikde nenapísala - na ODVOZ - tam a späť.

emilia25
23. máj 2017

@libawet no oni tam vsetko riesili dovolenkami.

alenah31
23. máj 2017

@libawet to je samozrejmé - ja sa vyjadrujem k jej prípadu, jasne tam píšem "v tomto prípade".

lienka737
23. máj 2017

Je to len návrh, ale neschválili ho. Toto platí v ČR.

libawet
23. máj 2017

@majusqa77 a kto rieši aký dlhý je ten čas?

maciatkolulu
23. máj 2017

@gir akoze vazne bol PN tvoj muz so synom, 😅 a este dostaval plny plat, jeziskove huslicky pomoooooc

libawet
23. máj 2017

@emilia25 určite súkromníci....treba sa však brániť, na to je zákon a kto má na čo nárok a ten platí aj pre živnostníkov.

evittam
23. máj 2017

@libawet Napísala si,ze si zbytočne bral 2dni dovolenky....tak to z toho logicky vyplynulo,ze myslis cely den.😉

majusqa77
23. máj 2017

@libawet zamestnavatel. napriklad u mojho muza 🙂

libawet
23. máj 2017

@majusqa77 on ho sleduje, že kedy tam presne príde a kedy odíde ? To je snáď na nás. Keď je to potrebné, tak ide aj o jeden deň a dokážte mi, že nie.

libawet
23. máj 2017

@evittam nie, Ty si reagovala na to moje prvé, pretože čas poslania máme rovnaký ( 13:57 ), takže si nemohla vedieť, čo napíšem po tom 🙂....ide o princíp, nehádam sa.