Uz pred casom ma take nieco napadlo a zvedavost mi proste neda. Neviete niekto, preco sa v rodnom liste uvadza najprv otec a potom matka? Mne by to viac pasovalo naopak, kedze matka je stale uvedena, prave ten otec nemusi byt.
A dalsia vec - ked prijmu noveho zamestnanca, tak zvykne sa vypisovat dotaznik (ale jedna sa aj o ine pripady), kde sa vypisuje aj kolonka "stav". Preco je tento fakt dolezity? Moze napr. rozvedeny zamestnanec uviest, ze je slobodny? ved on zase vlastne slobodny je. Pri pracovnych pohovoroch by zamestnavatelia nemali klast otazky ohladom stavu, rodicovstva a pod, aby nedoslo k diskriminacii a mohlo by sa stat, ze prave preto by neprijali uchadzaca. Ale hned po prijati daju vyplnit dotaznik a toto tam treba uvadzat. Mam pocit, ako keby potom rozvedeni ludia nosili na cele nalepku a aj vo svojich papieroch, ze su rozvedeni a spolocnost sa na nich inak pozera.
...a ked nad niecim spekulujete, tak napiste 🙂
No rada sa vyjadrim, "stav" si pyta zamestnavatel, pretoze vlastne musi. Urcite by sa nezatazoval zistovanim, pretoze STAV skutocne pre pracu nie je podstatny, pocet deti a deti vobec uz pre niektorych zamestnavatelov mozu byt... ale to je ina tema 🙂 Tento udaj je sucastou vykazov pre SP a zda sa mi, ze aj ZP. Konktrene ide o tieto stavy: 1 - slobodný(á), 2 - ženatý, vydatá, 3 - rozvedený(á), 4 - vdova, vdovec, 5 - druh, družka. Je to podla mna dolezite iba kvoli spravnym vypoctom a potom potrebnym udajom, ktore treba zistovat a dokladovat. Tie zamestanec vypisuje aj do vyhlasenia pre zdanenie prijmov (ci ma deti, manzela/manzelku, kto pobera na tie deti danovy bonus, ci si manzel/ka uplatni odpocitanie dane aj za svoju polovicku, ktora napr. nepracuje, ci zamestnanec nepobera dochodok - Aj vdovsky a pod., niekedy je dokonca potrebne dodat aj rodne listy deti a vyhlasenie manzela, ze on si neuplatnuje danovy bonus na dieta atd.). Vyzadovanie tohto udaju je teda asi opodstatnene.
no ja pracu neriesim, som riadne zamestnana....ale tusim sa ten dotaznik vyplna kratko po prijati, ked sa dobre pamatam a mas pravdu, ked je clovek prijaty, tak je to v podstate jedno 🙂
@ootaznik s tym rodnym listom ma to presne napadlo, ked som zbadala synov rodny list a prislo mi to strase hlupe, ze ja ako jeho mama, ktora som ho priviedla na svet, som az na druhom mieste. Dost ma to zarazilo. Vysvetlujem si to len tak, ze este stale zijeme v patriarchalnej a konzervativnej krajine. Sice sa doba meni, ale este nie vo vsetkom... Ale keby bola nejaka peticia za zmenu poradia, rada ju podpisem. A mozno ju vyrobim aj sama 😀
co sa tyka tych udajov o stave, tak to je hlavne pre socialnu poistovnu, kvoli daniam atd atd.
tak kedy bude peticia za zmenu rodnych listov? 🙂 Mne sa dokonca ani ten format A4 nepaci :P Iba kopec prazdneho papiera zeleneho a dokopy nic napisane...
@ootaznik a ten dotaznik vyplnas pri pohovore, ci uz ked si prijata? Ak si uz prijata, tak ti to je jedno nie? Niekedy je proste manzelstvo omylom a dvaja sa rozvedu po roku -dvoch. Info pre zamestnavatela, ze je niekto rozvedeny a ma napr. deti moze byt pre teba aj vyhoda. U nas (pred krizou) mal zamestnavatel jednu velmi milu vyhodu pre svojich zamestnancov zo soc. fondu (ktoru uz zrusil 😠 ) a to, že rozvedeny rodič s deťmi poberal raz ročne 3000 Sk na kazde dieťa ako "dovolenkove" alebo "taborove" (prispevok)....