Tehotenstvo počas vysokej školy - štipendium

16. júl 2022

Zdravím, ja by som sa chcel opýtať ohľadom jednej veci. Minule som keď som bola na stránke školy tak som tam videla, že škola poskytuje tehotenské štipendium. A tak ma zaujalo ako to vlastne je keď je žena tehotná počas Vš štúdia denná forma? Napr, že otehotnie v druhom ročníku ako to potom má musí prerušiť štúdium? A ako to má s materskou keď nikdy nepracovala a plus ráta sa jej to do dôchodku tá materská?
Ďakujem

klarissa25
16. júl 2022

No na materskú nárok nie je

viktoria_j
16. júl 2022

Ahoj, ako tehotná študentka máš nárok na tehotenské štipendium ktoré ti bude každý mesiac platiť škola, je to tuším okolo 200 eur mesačne, od ukončeného 12teho týždňa až do pôrodu. Nemusíš prerušiť štúdium, môžeš normálne študovať ďalej, nie je na to žiaden zákon že keď máš dieťa musíš prerušiť štúdium. Ak ti dieťa má kto strážiť a vieš si predstaviť študovať popri tom tak v pohode. Na materskú nárok zrejme nebudeš mať, iba ak by si si platila dobrovoľne nemocenské poistenie aspoň 270 dní v uplynulých 2 rokoch pred pôrodom (ak si bola doteraz študentka a nikde si nepracovala tak túto podmienku nespĺňaš). Budeš ale dostávať od narodenia dieťaťa hneď rodičovský príspevok namiesto materskej.

autor
16. júl 2022

@viktoria_j Jasné chápem čiže tým pádom sa asi to ani neráta do dôchodku pokiaľ neplatím to dobrovoľne nemocenské či?

luliu
16. júl 2022

Nie, do dôchodku sa ti to isto neráta, rovnako ako sa ti neráta studium

autor
16. júl 2022

@luliu Super no..... ako ja nie som našťastie v tejto situácií len som to videla na stránke školy a ma to zaujalo, že ako to funguje keď je niekto v takej situácií ale je to dosť na prd. A to že sa škola neráta do dôchodku viem to mám už zistené 🙂 a to mi príde kus nespravodlivé lebo viem, že niektorým ľudom sa rátala aj stredná môjmu ocovi sa to rátalo takže možno jedného dňa sa nebude nič rátať lebo ani dôchodok nebude.

luliu
16. júl 2022

Tak času dosť počas zamestnania, pár rokov školy rozdiel nespraví.

autor
16. júl 2022

@luliu Tak niekto študuje aj 10 rokov 🙂

behulka
16. júl 2022

na stránke Soc. poisť. nájdeš presné info, počas starostlivosti o dieťatko si poistencom štátu, tento čas sa ti "ráta" do dôchodku, štúdium na to nemá vplyv (pokiaľ si plnoletá) : https://www.socpoist.sk/matka---opatrovatel---a...

autor
17. júl 2022

@behulka Ďakujem