Pokuta za opravu auta

rea92
24. júl 2018

Dobrý deň.
Mám problém.
Pred 3 týždňami sa mi stala nehoda. Išla som na bicykli a medzimestovo do mňa narazilo auto.
Bolo to na križovatka v tvare Y. Hneď po nehode som si bola vedomá svojej chyby, zabudla som zdvihnúť ľavú ruku, keď som chcela odbočiť. Dotyčná si myslela, že idem rovno a tak ma presne v strede tej križovatky chcela obehnúť, ale už to nestihla. Ja som od polície dostala 20€ pokutu za nezdvihnutú ruku, fajn, zaplatila som. No dotyčná teraz odo mňa vyžaduje 300€ za opravu auta (mala drobnú preliačinu na kapote a oškretý nárazník, no včera prišiel jej otec za mnou s tým, že bol ten nárazník prasknutý). Má skutočne nárok na náhradu škody v plnej výške? Včera som sa totiž dozvedela, že na križovatke sa obiehať nemá, no keď som o tom čítala, tak som tomu dobre nerozumela, či áno alebo nie.
Máte s tým niektorá skúsenosti?
Ďakujem za každú radu.

zuzkamargit
24. júl 2018

Nic mu nedavaj, nech posle policajtov a ti mu to u teba vysvetlia na mieste.

zuzkamargit
24. júl 2018

keby si bola auto a zacnes odbocovat, ona do teba zozadu narazi, tak sa nevyhovori, ze si nemala smerovku. A na vine je vzdy ten vzadu, nedodrzanie bezpečnej vzdialenosti a este aj obiehanie v krizovatke.

draik
24. júl 2018

Bol spísaný záznam o nehode? Bol políciou určený vinník?

rea92
autor
24. júl 2018

@draik pamätám si len, že sa ma pýtali, či som si vedomá svojej chyby, že som nevystrčila ruku. Asi sa zajtra zastavím na polícii a spýtam sa tam na to priamo ich. Lebo 300€ nie je pre mňa malá položka, zrejme mi na to nebude stačiť ani celá výplata ☹

rea92
autor
24. júl 2018

@draik A platí to teda skutočne tak, že ani cyklistu nesmie auto obiehať v križovatke, aj keď je Y ???

zuzka6542
24. júl 2018

@rea92 no ale z druhej strany si jej spôsobila škodu ty 🙄skús sa ísť spýtať na políciu ako to je.

rea92
autor
24. júl 2018

@zuzka6542 nuž ale keby ma neobiehala, tak by ma nezrazila, nehovoriac o tom, že som vďaka tej nehode dostala výpoveď v práci.

4ocka
24. júl 2018

To preco si dostala vypoved???
Podla mna mal dodrzavat bezpecnu vzdialenost a sledovat premavku. Policia to isti, zbehni tam

rea92
autor
24. júl 2018

@4ocka Lebo môj bývalý vedúci je sviňa, keď som im ešte v ten deň oznámila čo sa mi stalo (bola to streda 4.7.) tak sa asi zľakol, že zostanem dlho PN alebo čo a radšej mi dal výpoveď, najlepšie ku dňu 4.7., práve v ten deň keď sa mi to stalo. Pričom som mu do smsky jasne napísala, že v pondelok už zrejme prídem do práce, a aj som prišla, no už ma čakala výpoveď.

zuzka6542
24. júl 2018

@rea92 no len sa pozri na to z tej druhej strany... vieš si predstaviť ako by to vyzeralo keby sa cyklisti neobiehali? Lebo ja nie 😱

draik
24. júl 2018

@rea92
Vás nemusela predchádzať, vy ste jej mohli vbehnúť do cesty, keďže ste nepredvídateľne zmenili smer jazdy. Ak však nebol spísaný záznam o nehode/policajná správa, tak je poškodený v dôkaznej núdzi; to by však znamenalo, že obaja ste odišli z miesta dopravnej nehody, čo je závažný priestupok. Je potrebných viac info, aby sa dalo poradiť.

rea92
autor
24. júl 2018

@zuzka6542 veď fajn, ja netvrdím, že sa nemajú cyklisti obiehať, ide o to, že ma obiehala presne v strede križovatky.

mondolina
24. júl 2018

@rea92
Mohla ťa obehnúť tak že nemusela ísť ani zo svojho pruhu, tiež nepôjdem za cyklistom 10 km rýchlosťou.
To vážne si odbocila tak že si nahle zmenila smer jazdy?

mondolina
24. júl 2018

@draik
Veď dostala pokutu tak tam asi boli policajti

rea92
autor
24. júl 2018

@draik no o to ide, že ona ma obchádzala, a ešte k tomu uprostred tej križovatky.

terez01
24. júl 2018

Spôsobila ste nehodu,keďže ste sa aj priznali a bola ste vedomá chyby, poškodila auto, samozrejme to musíte uhradiť,ak by to bolo naopak,tiež by ste to požadovala. Nemôže poškodená predsa platiť náklady na opravu. S tou výpoveďou ste to mali riešiť cez právnika,aký Vám napísal dôvod?

rea92
autor
24. júl 2018

@mondolina hej, videla som, že ide jedno auto, to ma v pohode obehlo, to druhé som už nezachytila ☹

zuzka6542
24. júl 2018

@rea92 a keď tam noli policajti tak čo na to povedali? Dostala si pokutu a to je všetko?

draik
24. júl 2018

@mondolina
Zadávateľka zatiaľ hovorí o pokute za priestupok, nie o tom, že policajti sa zaoberali kolíziou ako takou a vzniknutou škodou. Logicky by z toho mohlo vyplývať, že policajti spísali záznam o nehode, ale nemusí to tak v skutočnosti byť.

rea92
autor
24. júl 2018

ide skôr o to, že aj ona by si mala priznať chybu, že v križovatke sa obiehať nemá

mondolina
24. júl 2018

@draik
Tým že dostala pokutu je vec zo strany polície uzavretá/ neodišli z miesta nehody/
Náhradu škody na OMV si môže majiteľka žiadať cez občiansko právne

zuzka6542
24. júl 2018

@rea92 “) Vodič nesmie predchádzať,
g) pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky; to neplatí pri predchádzaní motocykla bez postranného vozíka alebo nemotorového vozidla,

mondolina
24. júl 2018

@rea92
Tým že ste zaplatili pokutu ste chybu priznali vy.

zuzka6542
24. júl 2018

@rea92 tak ak som to správne pochopila môže tá obehnúť aj v križovatke

draik
24. júl 2018

@mondolina
Pri dopravnej nehode musí byť spísaný záznam políciou a určený vinník.

mondolina
24. júl 2018

@draik
Veď dostala pokutu, tak vinník bol určený.

draik
24. júl 2018

@mondolina
Polícia sa mohla zaoberať len priestupkom a v rámci optimalizácie štatistík nie kolíziou ako takou. Zaplatením pokuty si síce zadávateľka priznala vinu, ale za priestupok. Ak niet spísaného záznamu o škodovej udalosti/nehode, tak poškodená nemá ako preukázať, že škodu (a v akom rozsahu) spôsobila zadávateľka. Kým zadávateľka neposkytne kompletné info, môžme tu akurát viesť dohady, či za údajnú škodu zodpovedá alebo nie.

draik
24. júl 2018

@zuzka6542
Uviedli ste správne, že možno predchádzať nemotorové vozidlo (cyklistu).

mondolina
24. júl 2018

@draik
Veď preto píšem že keď chce poškodená za opravu auta a keď sa nedohodnú, tak jedine občiansko pravny súd.

draik
24. júl 2018

@mondolina
Ten by musel byť tak či tak, ak sa nedohodnú. Reagoval som však na inú podstatu Vášho príspevku.