Parkovisko na svojom pozemku

13. okt 2024

Dobrý deň. Pred domom máme betónovú plochu ktorá je v našom vlastníctve a využívame ju na parkovanie auta. Treba túto plochu nejako riešiť na stavebnom úrade aby bola zapísaná ako parkovacie státie?? Prípadne ako sa to rieši. Ďakujem

tundra
13. okt 2024

Nemam problem,vyrobim si problem...Co chces riesit so stavebnym uradom🤔

autor
13. okt 2024

@tundra dá sa to zapísať ako parkovacie státie??

tundra
13. okt 2024

Z akeho dôvodu?My mame tiez pred domom plochu,kde parkujeme 2 auta a neviem, preco by som to mal riesit s uradom.Fakt nerozumiem,preco to chces riesit.

zuzanka.zuzu
13. okt 2024

@tundra aby sa susedia nesťažovali že parkujú na zeleni? plocha by mala byť skolaudovaná ako zastavaná 😉 nemám štatistiku ale tipujem tak 90% slovenska to nijako nerieši.... všade je tu bordel 🤷

chrobak7
13. okt 2024

Keď je to v tvojom vlastníctve, tak si tam môžeš parkovať koľko len chceš. Ako na pozemku pri dome. Tiež nevytváraš samostatný pozemok s názvom parkovisko.

Ak je to naozaj tvoj pozemok !

autor
13. okt 2024

@zuzanka.zuzu plocha je zapísaná ako zastavaná plocha a nie je to trávnik 😊

autor
13. okt 2024

@chrobak7 áno je to môj pozemok 😁

chrobak7
13. okt 2024

TAk si tam parkuj. Môže ti byť jedno, kto si čo hovorí.

tundra
13. okt 2024

@zuzanka.zuzu na betonovej ploche, som travu rast, este nevidel😉

zuzanka.zuzu
13. okt 2024

@tundra v SR sa na betónové plochy letiska berú aj dotácie pre farmárov na poľnohospodársku pôdu 😉

aurelia2000
13. okt 2024

Môžeš si to parkovisko vytuningovat rôznymi tabuľkami "Súkromný pozemok. Parkovanie len so súhlasom majiteľa" a podobne. Prípadne nejaký druh mechanickej zábrany, aby ti tam neparkovali cudzí. Čo vlastne chces dosiahnuť na tom úrade? Či len nemôžeš spávať zo strachu, či je všetko v súlade s predpismi? (lebo na stavebnom úrade ti asi dajú teplomer 🙄)

margotka17
13. okt 2024

Veď vravíš, že pozemok je tvoj. Či tam zaparkujes auto, alebo nasadis tulipány, nikoho to nezaujíma. Čo chces s kym riešiť? 🤔

anouschka5
14. okt 2024
h2
14. okt 2024

Ahoj, nie, nepotrebuješ nič riešiť. Pozemok je tvoj, v katastri je vedený, ako zastavaná plocha.
Máš nejaký dôvod, prečo si myslíš, že by si to mala riešiť? Robí ti niekto kvôli tomu problémy?
(Ešte by ma možno zaujímalo, aké číslo spôsobu využívania pozemku máš na liste vlastníctva, je to štvrtý stĺpec časti A. Lebo aj zastavaná plocha má rôzne spôsoby využívania. Ale je to jedno, parkovať tam môžeš tak či tak.)

senta_sofia
14. okt 2024

Ak je to tvoje a je to vedene v katastri ako zastavana plocha, tak to mas osetrene. Mozno by sa dal dat navrh na zmenu vyuzivania tejto casti pozemku, aby to bolo vedene ako komunikacia, na ktorej je parkovisko, ale nevidim v tom zmysel. Ako pozemok v tvojom vlastnictve si to vies zabezpecit plotom, rampou, stlpikmi, neviem, v com vidis ty zmysel tohto “papierovania”.

h2
14. okt 2024

@senta_sofia To je práve to, čo nevieme, možno to aj je tak vedené, ak je to "vonku" pred pozemkom, na ktorom stojí dom. Preto som sa aj na to pýtala. Ale v podstate to nemá vplyv, keďže to aj tak je zastavaná plocha.

kathhii
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kathhii
14. okt 2024

@senta_sofia komunikácia nie, to by sa zakopal úplne... Na komunikáciu treba podľa zákona mať určité parametre, projekt, potvrdenie od dopravného inšpektorátu, vyjadrenia...
Dôležité je aby v katastri nebolo uvedené ako trávnatá plocha, ale ako zastavaná plocha, nádvorie....
Bežne to tak majú v nových rodinných domoch a to je v poriadku. Takto to aj prechádza na stavebných úradoch pri kolaudácii...
To nie je firma, že to musí mať skolaudované parkovisko...

hiro
14. okt 2024

No, kedze som cez leto dostal pokutu za parkovanie na mojom vlastnom pozemku tak pridavam dolezite info ako sa tomu vyvarovat:
1. Je jedno ze to je sukromny pozemok - nesmie byt verejne pristupny = teda minimalne plot a brana.
2. Miesto na parkovanie nesmie byt vyvysene nad vozovku - inak sa to chape ako chodnik (aj ked realne to chodnik nie je, nik tam nechodi, zakonu je to jedno)

h2
14. okt 2024

@hiro Bod číslo 1 má oporu v akom zákone? 😳

senta_sofia
14. okt 2024

@h2 a nemas list vlastnictva? Ved tam je to vsetko napisane

senta_sofia
14. okt 2024

@kathhii 461/2009, priloha 2. bod 22 - takto mas evidovane nekryte parkovisko. To na margo tej komunikcie. Ja som si tuto klasifikaciu nevymyslela.

simca06022011
14. okt 2024

ak to mas ako zastavanu plochu nemas co riesit podla mna.
@hiro no to urcite, taku este nehrali aby mi niekto prikazoval orbit si oplotenie :DDD

h2
14. okt 2024

@senta_sofia Ja? To nie je môj problém. Ja nie som autorka.

senta_sofia
14. okt 2024

@h2 prepac, som si neuvedomila, ze anonymna diskusia 😀

h2
14. okt 2024

@senta_sofia Jasné, v pohode. 😊

hiro
14. okt 2024

@h2 Staci ze je priestor verejne pristupny. Bol som si s nimi pokecat na stanici ze ako to funguje. Vysvetlili mi to na priklade ze napriklad Tesco ma ich sukromy pozemok kde maju parkovisko a nemozes tam zaparkovat kde chces lebo napriek tomu ze to je sukromny pozemok pokutu mozes dostat - napriklad ked zaparkujes na ich chodniku - aj ked chodnik je tiez na ich sukromnom pozemku. Na cislo zakona som sa nepytal ale niekde by sme to spomenute nasli - o tom ze pozemok nesmie byt verejne pristupny 🙂

simca06022011
14. okt 2024

nikto na svete ma nemoze donutit aby som si mUSELA ohradit svoj pozemok. A mozu mi to drahi policajti kludne ukazat kde to tak je. Auta mame na ulici, je nasa, cesta je sukromna a v zivote nikdy to tu nik neriesil. Dokonca ani len chodniky tu nie su, cize prakticky by si vedeli vymysliet ze to ma byt chodniiiik a nie parkovanie :DDD
Nemas ziadnu povinnost z nikade ani len DOM si oplotit podla mna. Ziadnu. Ak teda nie je nutne chranit to co je vnutri alebo tych vonku, z nejakeho vazneho dovodu.

simca06022011
14. okt 2024

@hiro a ani s tou pokutou to nie je pravda podla mna (aspon mam ine skusenosti 2-3r stare), nejaky obcan si u nas v arealy firmy odparkoval tatosa (na tyzden +, a pekne zavadzal v brane) a policajti mu ziadnu pokutu nedali :D zohnali ho nejak, prisiel odparkovat,a le inak by sme ho asi na svoje naklady museli dat odtiahnut a potom sa s nim natahovat.

h2
14. okt 2024

@hiro Vlastník pozemku nie je povinný pozemok oplotiť, pokiaľ mu to neprikáže súd, čo sa deje vo výnimočných a opodstatnených prípadoch. Je celá kopa pozemkov, ktoré ich vlastníci nemajú oplotené. Páni policajti zase raz prekročili svoje právomoci.