Pandemické ošetrovné a práca cez víkend

gabulienka623
15. feb 2021

Ahojte. Prosím vás je takáto situácia kóšer voči sociálnej poisťovni?
Zamestnaná matka má v prac zmluve dohodnutú pracovnú dobu len cez víkendy - sobota, nedeľa.
Vzhľadom k uzatvoreniu školy v pondelok až piatok čerpá pandemicke osetrovne.

heliet
15. feb 2021

Ak čerpá pandemické ošetrovné, tak nebude mať normálny plat. Bude mať iba 55% z vymeriavacieho denného základu, čo tvorí cca 70% mzdy v čistom. Ak robí iba cez víkendy a poberá plat, a išla na pandemickú OČR ak aj nebola nútená, sama sa tak ukrátila o peniaze. Ale nerozumiem, prečo teba trápi, či je to košér?

nafka0483
15. feb 2021

@gabulienka623 Bezne osetrovne sa vyplaca za kalendarne dni, nie pracovne. Neviem ci je to tak aj s pandemickym, ale predpokladam, ze ano.
Ak ona pracuje len cez vikendy, cize nejakych 8 dni v mesiaci, tak ma podla toho aj plat a aj vysku OCR vypocitanu podla toho.
Kazdy mesiac posiela vykaz a tam uvedie, za ktore dni mala mzdu (vikendove) a za ktore cerpala OCR.
Otazne je naco potrebuje OCR, ked pocas tyzdna je doma tak ci tak, nepotrebuje teda ospravedlnenie do prace a ani neprichadza o prijem, cize nepotrebuje nahradu prijmu. Myslim to tak naco potrebuje OCR z hladiska zakona, inak rozumiem, ze kazdy chce vytrieskat zo statu co sa da.

gabulienka623
autor
15. feb 2021

@nafka0483 ďakujem za odpoveď. Nerozumiem tomu ani ja, prečo to takto rieši, preto sa pýtam, či je to vôbec ok. Ale tým pádom, keď poberá ocr, nedostane plnú výšku mzdy.. čiže až toľko zo štátu nevytrieska

nafka0483
15. feb 2021

@gabulienka623 Akoze nedostane plnu vysku mzdy? Za dni ktore odpracuje dostane plnu vysku a kedze pracuje len cez vikendy, tak plat sa jej nijak neznizi.
Jedine, ze v skutocnosti robi na cierno pocas tyzdna a vikendy ma pisane len fiktivne.

Praveze vytrieska maximum, lebo bezne pracuje cez vikendy a tyzden ma volny. Plat dostane za vikend. Teraz pracuje cez vikendy a tyzden ma volny. Plat dostane za vikend + za tyzden dostane OCR.
Ale podla mna by tu vobec nemala mat narok, akurat ze ono sa neskuma ako ma robenu zmluvu.

gabulienka623
autor
15. feb 2021

@nafka0483 prosím vás nevymyslajte scenare že robí načierno a víkendy fiktívne. Je to tak ako som napisala! Zaujíma ma to, či to takto môže byt, podľa mňa nemá nárok na pandemicku ocr a presne ako ste napísali, sp neskuma kto ma akú zmluvu. Čiže ak jej to takto uznali, tak asi len nedopatrením.

nafka0483
15. feb 2021

@gabulienka623 Nevymyslam, pisem moznosti.
Ty si napisala, ze nedostane plnu vysku mzdy - preco by nemala dostat plnu vysku mzdy? Jedine vtedy ak by robila nacierno pocas tyzdna.

nikaeli
15. feb 2021

cez týždeň je doma?
pracuje len cez víkend?

ak to má takto v zmluve, tak neviem, ale v tom prípade nevidím dôvod na pandemickú OČR.. školy sú predsa cez víkend zatvorené..

môj názor, ak sa mýlim, rada sa dozviem niečo nové 🙂

gabulienka623
autor
15. feb 2021

@nikaeli áno presne ako píšete a zaujíma to aj mňa!