Nekonečná kolaudácia

olinka11
24. aug 2018

Keďže som pomerne zúfala, hľadám niekoho, kto by mi poradil v záležitosti kolaudácie rodinného domu. Vlastník domu - pán Lazaňa- má spor so zhotoviteľom stavby. Tento spor sa bude riešiť aj súdnou cestou. Dom je po technickej stránke v poriadku. Zhotoviteľ stavby - volajme ho pán Bomba - má veľmi dobrý vzťah (založený zrejme na finančnom podklade) s pánom Kanálom- vedúcim stavebného úradu v obci, kde RD stojí. Pán Kanál robí všetko preto, aby dom skolaudovaný nikdy nebol, resp. do času, kým pán Lazaňa nevyplatí p.Bombovi peniaze, na ktoré zrejme nárok nemá, to vyrieši súd. Je to forma vydierania, keďže pán Lazaňa potrebuje, aby dom kolaudáciu mal čím skôr. Pán Kanál najprv niekoľko mesiacov naťahoval, dookola vyžadoval dokumenty, opakovane ich strácal, zatajoval sa... V obci ho donútila až stavebná komisia, aby dom kolaudáciu dostal, keďže neexistoval dôvod, prečo by ju dostať nemal. Po vyhlásení kolaudácie je však zákonná lehota 15 dní, aby sa zúčastnené strany mohli odvolať, pripomienkovať. Čo pán Bomba, poučený p.Kanálom, aj urobil. Prípad putoval na okresný stavebný úrad, odkiaľ po mesiaci prišla odpoveď : doplniť papiere a vyhlásiť kolaudáciu opäť. Avšak po tomto vyhlásení opäť plynie lehota 15 dní na odvolanie. Pán Bomba ju zrejme zas využije, prípad poputuje zas na posúdenie na okresný stavebný úrad a kolotoč sa opakuje.... Vie mi, prosím Vás niekto poradiť, dokedy to takto môže (a môže vôbec???) fungovať? Pán Lazaňa plánuje podať sťažnosť na p.Kanála, ale obáva sa, že to by mohlo chod vecí ešte spomaliť. Existuje spôsob, ako zamedziť takýmto neodôvodneným zásahom do kolaudácie zo strany p.Bombu? Dodám ešte, že p.Bomba je vlastníkom susednej nehnuteľnosti, ktorú takisto staval, neobýva ju on konkrétne, v predmetnom dome ešte nikto nebýva. Ďakujem

uglybetty1234
24. aug 2018

Dajte si toto ma modrustrechu, tam vam poradia viaceri

olinka11
autor
24. aug 2018

@uglybetty1234 Aj tam som to uverejnila, ale skúsila som aj tu, mám pocit, že to tu viac "žije".

korunka1
24. aug 2018

@olinka11 Pán Bomba alebo Kanál má dosah až na okres? Ak doložíš potrebné papiere je predpoklad, že to prejde. Ak nie, podať sťažnosť na vyššiu inštanciu za prieťahy. A ak máš na p. Kanála dôkazy o tom , že strácal papiere, tak isto podať sťažnosť. Nepoznám hierarchiu inštitúcii, ale sa to dá nejako zistiť

ivetdulka
24. aug 2018

ak máš papiere v poriadku, kolaudácia musí byť platná. ak to úrad nebude chcieť vydať, napísať odvolanie voči zaujatosti, prípadne aj kvôli prieťahom.... iná možnosť asi neexistuje, prepáč, neporadím

deti95060810
24. aug 2018

je tu aj skupina právna poradňa... popr. napíš na nick draik...
pán Kanál si zaslúži lopatou cez papuľu... niekedy aj to pomôže...