Teraz mi to prešlo a muž tvrdí, že si nemám meniť pás. Vraj zbytočne vyhodené peniaze. Ide o to, že mám na pase priezvisko za slobodna. Inak je platný.
Ako to je? Cez 4 kontroly ma v pohode pustili. Môže to byť v budúcnosti problém? Ešte 7rokov je platný.
V Eu to stači občianský preukaz,keď si sa vydala vtedy si mala vymeniť pas, pokial viem vtedy by ti urobili zadarmo, aspon dávnejšie tak bolo
Tak povinnost zmenit ho mas...ale ja som tiez menila 6 rokov ci kolko po svadbe a hlavu mi neodtrhli... ale my zijeme v zahranici a ziaden trvaly pobyt na Slovensku, tak mi to prislo zlozite. Ano ok prokrastinacia jak svet.
Tiež som šla na staré priezvisko cez Macedónsko a Srbsko.. Pásy dokladne kontrolovali a nič sa nestalo, ale vo vlaku som tepla, až ma tam nenechajú 😂... Pas sa dnes dá rýchlo vybaviť. Takže už radšej neriskujem
Rozmýšľam, akým tajomným spôsobom by sa colnici a pasováci mali dozvedieť, že si sa vydala a zmenila priezvisko. Tvoj pas je ďalej platný a nič sa nedeje. Áno, máš povinnost si ho zmeniť, ale kým máš na rovnaké meno pas, letenku, kartu poistenca atď, tak sa z toho nestriela (inak toto bol môj dôvod nemenit si po sobáši priezvisko. Teda, jeden z dôvodov.)
No tak moja skúsenosť je, že som tiež krátko po svadbe išla na Ukrajinu, zobrali pas a po chvíli sa ma spýtala či som vydatá.. a presne vedela aké mám nové priezvisko, povedala mi že sa už nevolám tak ako mám na pase, čiže tam nemám platný údaj a mam si to ísť zmeniť.
Ja som si menila pas po svadbe a bolo to zadarmo. Takže načo chodiť s neplatným..
@sweetlife001, mohol ta maximálne niekto poznať osobne. Matričné údaje sa nezadavaju do žiadneho centrálneho registra, cize je absolútne vylúčené, aby niekto videl, že si sa vydala a zmenila priezvisko.
Keď máš iné meno tak už je neplatný.
Ak cestuješ lietadlom, na aké meno máš letenkum také isté musí byť i v pase. Tak isto ak si rezervuješ, vopred , kupuješ lístok na vlak,autobus, meno sa musí zhodovať v doklade osobnom. Ako písali vyššie, do EU krajín nepotrebuješ pas
Problem moze nastat ked riesis poistnu udalost (lekar, nemocnica), neviem teda na ake meno uzatvaras poistnu zmluvu. Potom na ake meno bookujes hotel? A tiez letenka samozrejme, ta sa musi zhodovat s menom v doklade.
@vroni prosim ta, nevymyslaj blbosti, ze ju niekto poznal osobne. Existuje take nieco ako REGOB je to register obVatelov. A tam by ta mali prelustrovat, a pri cestovani v este dalsich registrovch, do ktorych maju pristup rozne organy.do toho registra zapisuje idaje aj matrika, cize ked sa clovek vyda, a zmeni meno, udaje zapisu do registra. Pri cestovani ta lustruju kade tade, ak jej nebudu sediet udaje na dokladoch, tak moze lat na hraniciach problem. Hlavne ak ma iny meno na OP.
Pre autorku - ano, mas si vymenit pas Tento pas je neplatny, aj ked mu neskoncila platnost. Ide o to, ze udaje nesuhlasia s registrom, a ani s inymi tvojimi dokladmi.
Ja len nerozumiem načo si robiť zbytočné problémy a pri každej kontrole stresovať, keď výmena ktoréhokoľvek dokladu po svadbe z dôvodu zmeny priezviska je zdarma... A potom zase má človek na 10 rokov pokoj
@mistymay33, matrika zadáva do centrálneho registra len narodenia a úmrtia, nie sobáše ci zmeny priezviska. Tak úplne čírou náhodou s tým prichádzam do kontaktu. Nehovoriac o tom, že aj na výmenu pasu máš zákonné lehoty, dokedy máš doklady zmeniť, takže krátko po svadbe je to alebo úplná blbosť alebo úplná náhoda. Ak už časť dokladov vymenila a len pas nie, tak to problém je. Ale to píšem už v prvom príspevku. Takže stačí čítať a ušetríš si oheň a síru.
@vroni reagujem na tvoj prispevok, kde si napisala, ze colnicka dala jej pas do systemu a vlamala sa do neexistujuce centralneho matricneho registra a tam ju odhalila….
Takze sme sa zhodli, ze existuje centralny register - je to REGOB a ano, aj matrika ma do neho pristup.
Problem u autorky moze byt ten, ze ine doklady ma uz zmenene, cize aj v REGOBe ma uz ine udaje, ktore nesedia s pasom - tym padom je pas neplatny. Na regom su naviazane dalsie registre, cize ked ma zmeneny udaj v jednom, ma aj v druhom, tretom atd… takze ak ju niekto prelustruje v ktoromkolvek registri, t.j. aj na ambasade v akejkolvek krajine na svete, tak im nebude sediet udaj na doklade s udajom v registri a to je problem.
Logicky máš doklad totožnosti ktorým sa prukazujes v zahraničí na iné meno, takže neplatný. Ani by ma nenapadlo, s týmto hazardovať a cestovať takto po svete kvôli 30€. Keď sa niečo stane, nehoda, predpadnu vás, pôjdeš na políciu, do nemocnice alebo čokoľvek, budeš mať problém. Ale keď ti to za to stojí, to už je na tebe.
@vroni nie nepoznala ma osobne a presne toto čo som napísala sa ma opýtala či som sa vydala a že mám iné priezvisko ako na páse no a že tam mám momentálne neplatný údaj, keďže sa tak už nevolám, zabudla som na to všade som mala priezvisko už pomenene a proste je to už jedno ja nemám dôvod si niečo tu vymýšľať napísala som čo sa mi stalo ale keď je to absolutne vylúčené tak ok 🤣
@mistymay33, nie, centrálny register a matričný register sú dve rôzne veci. Pokiaľ sa posledný rok a pol nič nemenilo, tak ma matrika len pasívny prístup, vidí údaje, ale nemôže ich meniť. Narodenia a úmrtia sa hlásili do registra z matriky automaticky, ostatne zmeny hlásil občan priamo (policajtom alebo na miestnom úrade, nie priamo registru). Takže nie, v centrálnom registri nie je zaevidované, že včera si evicka vzala palka a už nie je Nová ale Stara. To je len v matricnom registri, na ktorý má prístup len matrika, nie policajti ani colnica. Kým evicka svoje nové priezvisko nenahlasi, bude fungovať pod starým. Keď si vybaví nový občiansky a bude mať starý pas, môže ti vyjst to pri kontrole najavo a dostane pokutu (pripadne ju zvrtnu od hraníc) To, o čom hovoríš ty, že registre medzi sebou komunikujú a dáta sa automaticky aktualizujú je zatiaľ v rovine úvah, plánov a snov, celkom ďaleko sú estonci, ostatní krivkaju ďaleko za nimi s občas čiastkovými uspechmi.
@sweetlife001, áno, zabudla si spomenúť, že niektoré doklady už si mala pomenené. Dosť dobre nerozumiem, prečo niekoho teší si chodiť meniť doklady na 20 krát, ale nemusím rozumieť všetkému.
V podstate občiansky odo mňa nikto nevyzadoval. Keby som zadával pri kúpe letenky meno, ktoré mam v páse, naozaj by na to nikto neprišiel.
Všimla si to len pani pri chekingu, ale našťastie mi to prešlo. Pri ďalších kontrolách to doslova prehliadli. Skontrolovali pas, mrkli letenku (iné meno bolo na letenke, iné v pase) . . . A prešlo mi to. Bola som v takom strese akoby som pasovala drogy!!! Necestovala som v rámci EÚ.
Takže bolo to naozaj stastie a myslím, že je v tom systeme trochu diera. Pas bol v poriadku, platný, iné meno. . .
Určite si pas vymením. Pytala som sa len ci náhodou neexistuje nejaká vynimka, že to nie je potrebné.
Logicky je to blbosť cestovať s neplatným menom
Ďakujem za nazory
Ja mám staré priezvisko v pase, už som aj rozvedená 😄 vydávala som sa v r.2014 a nikto si to nevšimol 🤷
Aj vodičský mám na staré meno a občiansku na iné meno a keď ma kontrolovali policajti , tak nič , ale náhoda je blbec, takže to neodporúčam
Radšej by som si ho zmenila, lebo raz sa pomýlis a kupis letenku na nové priezvisko a už bude problem