dobry den mam dve mena, treba ich pisat vsade ked sa niekde podpisujem, ked niekde pisem svoje meno, na rozne dokumenty,zmluvy a podobne? Alebo staci dat 1. meno a priezvisko?
Na zmluvy či právne dokumenty píš meno, aké máš v občianskom. Podpis je podpis.
Mas tie dve mena aj v rodnom liste a na obcianskom? Ak ano, mala by si asi pisat vsetko tak ako je uvedene na obcianskom (ci meno ci presna adresa tam udavana).
na oficialne dokumenty vzdy ked uvadzas svoje meno tak samozrejme obe plys oruezvisko. O podpisovani - nikdy som sa krstnym menom nepodpisovala, vzdy dam len priezvisko, aj to nie aktualne 🤣 ak chces uradne pouzivat iba 1 meno, ak mas 18, chod na matriku a druhe meno si daj vyskrtnut. Dokonca si vues aj prehodit poradie - a potom vyskrtnut prve meno.
Na oficialne dokumenty ano.
Pokial sa jedna o oficialne dokumenty, tak musi meno a priezvisko sediet tak, ako mas v OP alebo na rodnom liste.
@kaktusik007 meno sa dá prehodiť alebo zrušiť druhé meno aj cez stránku
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Treba písať všade tak ako máš v OP.
@maranco len ak pouzivas tieto ich uzasne elektronicke sluzby. Osobne sa im vyhybam ;)
@kaktusik007 začiatok je ťažší pochopiť logiku ako to funguje, ale potom to už ide. Prvú vec som cez ten web riešil pokus/omyl s návodmi a ďalšie som už vybavoval známym raz dva a zvládli to.
@maranco nerozumiem preco hned reagujes stylom ze je to tazsie a su k tomu navody a skatulkujes ma k ludom, ktori nie su technicky zdatni --- moje odmietanie nie je o neschopnosti to urobit online - proste uz len z principu takuto moznost ignorujem. Odmietam, aby ma stat nutil do vyuzivania online sluzieb, ktore uz niekolko rokov nie je schopny zefektivnit. Mozno casom svoj pristup zmenim, avsak rozhodne trvam na dorucovani pisomnosti v papierovej podobe. Takze uz len kvoli elektronickej schranke si taketo sluzby nezriadim a radsej si obehnem matriku osobne, ako podat ziadost elektronicky. Ide proste o princip.
@kaktusik007 niekto nemá čas si vyberať dovolenku na behanie po úradoch tak je dobré ak vie že veľa vecí už môže vybaviť z domu a za polovičný poplatok ako by osobne obehával úrady.
Niekdo býva v podnájme a trvalý pobyt má na druhom konci Slovenska, tiež nebude kvôli tomu behať na poštu aby si vybral list z úradu, radšej si list prečíta v počítači.
Za tie peniaze už mohli byť dávno lepšie služby ale nie sú, tak treba využívať aspoň to čo ako tak funguje.
Áno treba, ak sú v rodnom liste