Môžem mať problém, keď neuvediem otca do rodného listu?

helena2248
18. júl 2013

Ahojte dievčatá, prosila by som Vás o radu, čakám dieťa s cudzincom, ktorý si nárokuje na to aby dieťa dostalo priezvisko po otcovi s čím samozrejme nesúhlasím. Zistila som, že ma vlastne podviedol, nakoľko potreboval dieťa len kvoli tomu, aby dostal povolenie na pobyt v krajine EU. Rozhodla som sa že ho do rodnélo listu malému ani neudám, aj keď s tým nesúhlasí, začal byť agresívny nakoľko mu ide o krk... Môže proti mne niečo začať, že mu bránim uznať otcovstvo alebo niečo podobné?... nakoľko ešte nemá povolenie na pobyt aspoň nie na slovensku... máte s tým niektorá skúsenosti, poradťe prosím. Ďakujem. 🙂

sissy27
18. júl 2013

@helena2248 problém môžeš mať akurát ten, že on si môže podať návrh na súd na určenie otcovstva, ak mu bude priznané, bude zapísaný do RL či sa ti to páči alebo nie no a z toho mu vyplývajú určité práva, ale aj povinnosti (k plneniu ktorých ho bude asi problém dokopať)... ale veru nie som si istá, či to, že má dieťa s tebou, ho nejako oprávňuje k pobytu v EU, pokiaľ viem, tak dieťa získava túto možnosť po rodičoch, ale rodičia po dieťati nie... určite by som sa na to informovala na príslušných miestach, odd. cudzineckej polície...
a pokiaľ je agresívny, vyhráža sa ti, útočí na teba, celkom určite by som sa obrátila na políciu, malo by to ovplyvniť udelenie víz / pobytu, ak by o to požiadal...

sense
18. júl 2013

ako pise sissy zabranit mu v tom aby si nechal sudne uznat otcovctvo nemozes, a pokial nie ste zobrati dieta automaticky dostane meno po tebe .... a aj keb je zapisany v rl k obcianstvu mu to nepomoze....a ak sa ta dotkne tak chod na policiu a oni mu ulahcia odchod....

helena2248
autor
18. júl 2013

no dievčatá jedná sa o černocha, ktorí všetci fungujú na falošných papieroch v krajinách EU. a na to aby dostal povolenia na pobyt potrebuje si vziať európanku, na základe ktorej dostane víza na pobyt a tým pádom sa bude môcť voľne pohybovať v krajinách eu, čiže aj cestovať. Keď sa do decembra neožení vyhostia ho späť do rodnej krajiny... Čiže pokial nemá povolenie na pobyt, takže to znamená že je tu ilegálne, môže vôbec podať nejaký návrh na súd?

anjelicek26
18. júl 2013

@helena2248 - no do decembra ten sud na urcenie otcovstva neprebehne, ty to musis len trosku ponatahovat a pozdrzovat... a dieta k pobytu mu aj tak nestaci, nemusi to byt svadba? Kazdopadne prajem pevne nervy na toto.

sissy27
18. júl 2013

@helena2248 pokiaľ je tu nelegálne, tak určite na súd nepobeží, toho by som sa ozaj nebála (iba že by bol úplne padnutý na hlavu), každopádne svojich otcovských práv sa môže domáhať aj z rodnej krajiny... keby ťa aj násilím dotlačil pred oltár, tak tam sa ťa oddávajúci bude pýtať, či si dotyčného berieš dobrovoľne a ty môžeš povedať nie ... otázka je, či sa nenájde nejaká trubka, ktorú oblbne a tá si ho vezme 😝

helena2248
autor
18. júl 2013

@anjelicek26 ano samozrejme vybavoval si papiere tak, že mna tam uviedol ako partnerku ktorú si chce vziať a čaká s nou dieťa. čiže ked si ho ja nevezmem, on nedostane papiere a tým nemôže dať ani návrh na súd podľa mňa...

helena2248
autor
18. júl 2013

@sissy27 no keby to tak aj bolo, že by sa nejaká našla, kedže do rodnej krajiny sa vrátiť nechce, takže myslím si, že urobí čokoľvek aby mohol ostať v EU.

sissy27
18. júl 2013

@helena2248 osobne si myslím, že by bolo najlepšie, keby sa taká nenašla, lenže holt, pol roka je dosť dlhá doba a ak je niečo nekonečné, tak potom ľudská hlúposť - neber to osobne, ale je to žiaľ pravda... a potom tebe zostáva dúfať, že ak sa taká nájde, nebude sa on hrnúť priznávať otcovstvo a robiť problémy...

sisaha
18. júl 2013

@helena2248 ja pochybujem, ze za neceleho polroka najde nejaku trubku co si ho vezme... Ale ako radia baby, neber si ho, dietatu daj meno po sebe, jeho ako otca neuvadzaj. Jemu skus povedat, ze to dieta nie je jeho (aj ked asi neuveri, ale skusit to mozes). Ak sa ti zacne vyhrazat, chod na policiu a udaj ho.. Oni si s nim uz radi poradia.. A ak by predsa len niekoho nasiel kto si ho vezme, tak ma pobyt zaisteny. Neviem ci mu potom v tom pripade pojde o dieta a svojej novej manzelke vysvetlovat, ze si chce narokovat este aj na ine dieta..

helena2248
autor
18. júl 2013

@sissy27 na slovensko prísť nemôže pretože ho môžu skontrolovať a ked zistia že je tu ilegálne, bude mať problém. A zas keby aj podstúpil také riziko, bude sa báť tak či tak aby som nezavolala policajtov, čo bude pre neho myslím si ešte horšie... takže ja len dúfam, že to dobre dopadne 🙂

sissy27
18. júl 2013

@helena2248 nejako sa v tom strácam... on je kde teraz? ilegálne na SK alebo vo svojej rodnej krajine?
@sisaha mno by si sa čudovala, keď nenájde, tak zaplatí... ale tiež si myslím, že na dieťa s @helena2248 si nároky robiť nebude...

helena2248
autor
18. júl 2013

@sisaha ja si myslim ze do decembra ma času dosť aj keby sa nenašla nejaká, tak si ju kúpi, ono to bohužial aj takto funguje... a dieťa bude mať meno po mne či sa mu to páči alebo nie.

helena2248
autor
18. júl 2013

on žije už niekoľko rokov v rakúsku, mal falošné papiere, teraz vybavoval nové, kde uviedol mňa ako partnerku ktorú si chce vziať... na základe toho mal dostať víza

sissy27
18. júl 2013

@helena2248 mno a nemôžeš na cudzineckej polícii v rakúsku povedať, ako to je? že je tam nelegálne a ty si ho určite vziať nemieniš?

sisaha
18. júl 2013

@helena2248 tak ho treba nahlasit na cudzineckej policii, ze uvadzal falosne udaje,nech si ho daju do PC. Akonahle sa zjavi na SK aj s nejakou potencialnou zenou, tak mu to mozno ani neudelia.

irriss
18. júl 2013

@helena2248
Tak ja mam zkusenost z EU ...Stava se totiz i toto, pro tzv. pristehovalce..azylove, valecne ci jinak utlacovane je davana ochrana.
Dokonce se mohou i BEZ dokladu na danem uzemi, na kterem jsou ilegalne ozenit!!!
I pres nesouhlas starosty, je musel mistni urad oddat, protoze EU zakon tvrdi to, ze je moznost takoveho snatku..ve smysl:, ze kazdy ma narok na manzelstvi..
Sledovala jsem kauzu pred par tydny dost "zblizka"..je to neuveritelne, take jsem si myslela, ze je to lez..ze je preci k snatku treba to i to..ano, ale jen "pro normalni obcany"..pro tyto "vyjimky" je mozne cokoliv...a zakony se podridi jim..ne oni jemu ...dozaduji se svych lidskych prav, protoze EU zakon takto k temto lidem pristupuje- velmi priznive, pozitivne..poskytuje jim ochranna opatreni v zajmu "naroku lepsiho zivota"
p.s. Vim, ze je to zvlastni....proto si myslim, ze duvod, ze ma dite na SK bude opravneny a dostacujici, pokud se bude obhajovat zakonem EU, ktery velmi DOBRE vsichni tito cizinci ovladaji do posledniho pismenka...Uprednostnuje se vlastne podle mne " moznost na lepsi zivot daneho jedince" nez "kontrola a zajmy spolecnosti"...
vzdyt jsou teoreticky BEZ identity...mohou mit uz sve rodiny, sve problemy i "dusevni nemoci".... 😔
Hodne stesti k reseni ...obrat se na nekoho, kdo ovlada dobre tento Zakon EU, ktery chrani tyto jedince... 😉

sisaha
18. júl 2013

@sissy27 ja si myslim, ze by mali predvolat aj ju a popytat sa ci naozaj je jeho druzka, lebo ved takto by mohli nahlasovat hocijake mena, ci sa mylim? Fuu, inak neprijemna situacia..

helena2248
autor
18. júl 2013

@irriss možno je to tak ako tvrdíš, no poznám prípady, kde boli títo ľudia deportovaní do svojej krajiny... a v rakúsku si na to dávajú úrady veľký pozor, tam sa s nimi nekašlú.

hradnapani
18. júl 2013

@helena2248 ja by som to tragicky nevidela. Neviem, v ktorej krajine zije na tie falosne papiere, ale ak ty zijes na slovensku, tak skutocne nemaj obavy. Do RL ho samozrejme nedavaj. Ono, aj keby si ho tam chcela uviest do slovenskeho RL, tak bez pravoplatnych papierov by tu nepochodil a jedine by si riadne zavaril.
Aj keby sa ozenil s nejakou trubou a chcel by dokazovat otcovstvo, stale ho mozes "vydierat" pred uradmi tym, ze svadba bola fingovana a je tu ilegalne, co sa da urcite lahko dokazat. Slovensko absolutne neznasa ilegalnych migrantov, takze ak by chcel nieco riesit s nasimi uradmi, nema sancu...

kveta
18. júl 2013

@helena2248 Vydaj sa pred porodom. Tak sa k decku nedostane. Popros bratranca..

irriss
18. júl 2013

@helena2248 URCITE bude rozdil v zemi, ve ktere se nachazi...i kdyz je EU neznamena, ze vsude to funguje stejne.
Toto byl pripad "marocco zenich - italska nevesta"
Predstav si, ze tento marokanec mel prestupky za drogu, nepracoval leta a uz jednou pred lety mu byl zamitnut snatek..dokonce ho zavreli tesne pred svatbou..aleeeee..zakon mu dal 30 dni na vyreseni sve situace a on se ozenil..
Byl LETA v Italii ilegalne...dokonce s nekolika prestupky-droga apod.Starosta odmitnul snatek, dokonce se i vzdal sveho mista a oddani byli nejakou urednici Mu...
Pry maji velke plus hlavne prislusnici "arabskych zemi"..nevim, odkud je ten Tvuj.. 😉

hradnapani
18. júl 2013

@irriss toto na Slovensku nie je absolutne mozne s tou svadbou. Nemas riadne doklady, nemozes nic. Ochrana je len docasna a obvykle konci deportovanim do krajiny povodu alebo do krajiny, odkial migrant nelegalne prisiel.
@helena2248

helena2248
autor
18. júl 2013

@irriss anoo ale taliansko a španielsko má veľmi jednoduchú cestu... a hlavne tu ich je najviac. pokiaľ viem v španielsku nie je absolutne problém aby občianstvo dostali...

irriss
18. júl 2013

@hradnapani
No ja jsem bojovnik za Zakony a jejich dodrzovani a Principy..ale toto, co se deje a muze dit..to, co jsem za temer 25 let na uzemi It videla, slysela a zazila, to vse odporuje nejen mym presvedcenim , ale i zdravemu rozumu...
Proto to uvadim jako priklad, ze je lepsi vedet, ze Zakony EU jsou silne..muze se odvolat na lidska prava..(nemluvim o svatbe)...a dostane povoleni z (ne)moznych duvodu...Takova je realita..ponoc, integrace..a ver mi, ze prave tito lide v tom umi chodit a umi zaplatit pravniky zamerene na "jejich pravo"..koupit si nevestu a "radit" 😎 ...
Vim, ze SK je silna ale uz nekolikrat se stalo , ze EU zasahne do jednotlivych statu a naridi i (nemozne)..
Proto bych to resila preventivne tak, ze bych si zaridila ZAKAZ STYKU s timto clovekem a nechala si to soudne dat na distanci nekolika metru....a toto lze..muj prvni manzel mel tento zakaz. priblizeni k diteti i k manzelce. Je jen par duvodu k teto moznosti..ale urcite tam @helena2248 bude patrit... 😉

irriss
18. júl 2013

@helena2248 prave..a sjednoceni zakonu je nebezpecna sit..mohou se upravovat "jen" vnitrni zakony..skolstvi, zdravotnictvi a pod....nevim kam presne toto spada..ale EU je EU..a my jsme tam..nejen v EU ale i v PR... ☹ 😵

ervenka
18. júl 2013

@irriss Kazdy stat ma svoje vlastne pravidla- co sa tyka rodinneho prava. V GB napr. ditko narodenim dostane GB obciastvo,v Nl NIE. SVK nie je velmi priazvnivo naklonena emigrantom. Myslim,ze pobyt dostalo len par deisatok. UNHCR sa kazdy rok stazuje na SVK. 😝
@helena2248 chod pekne na policiu a udaj ho. Ze je ku tebe agresevny, je podvonik. NEchces si ho zobrat, tak si ho nezober. Toto nie je Blizky vychod, Sharia tu neplati, nikto ta nemoze nutit... Mimochodom, povedala by som to aj rodine, keby nahodou mal chut spravit nieco tvojim pribuznym.

helena2248
autor
18. júl 2013

@irriss akym spôsobom sa to dá docieliť, čo k tomu treba? aby zakazali styk...

irriss
18. júl 2013

@helena2248
Helenko, nechci - nemuzu ☹radit , neznam postup na SK...ale prvni krok bude urcite spolecny

Pravnik....pokud mas financni problemy existuji i bezplatne sluzby hlavne enam v nouzi..v Praze to je-byl..Bily kruh bezpeci..obeti nasili... 😉

irriss
18. júl 2013

@ervenka Urcite mas pravdu, ale kdyz se rozhlidneme a zavzpominame, zjistime, ze se toho behem PAR let zmenilo hodne..ze to, co uz je "venku" dlouho, ze jde prave timto vychodnim smerem i pres to, ze to nebyla osvedcena vec, propaguje se...
.Proto ja z techto duvodu mam vzdy strach, co vse sem dojde ...Venku to uz bude "zakazane a vyresene ci osetrene" ..a na vychode to prijde jako novinka...nez se rozkoukaji, bude nadelano spousty chyb a bolesti..jen kvuli tomu, ze se neco prevzalo, ze se vychod "priblizil" k zapadu... 😒
Tak jako male deti se nauci lehce sproste slova, tak lehce se propaguji falesne a zatracene veci.. 😒

ervenka
18. júl 2013

@helena2248 ak nemas peniaze na pravnika, kuk sem- http://www.legalaid.sk/kontakty

@irriss nasa krajina- teda SVK je trochu ina ako IT, ESP. NA SVK - svoje si nedame a cudzie nechceme. v AT podla toho co prenikne do sprav v NL vzrasta odpor voci pristahovalcom, osobne si myslim, ze Schvechat je letisko-smetisko... Ale ved uvidime
V kazdom pripade, ak sa zena citi byt ohrozena, treba konat a necakat,..