Ahojte. Mám takú otázku... Zaujíma ma pohľad na vec niekoho tretieho...
V roku 2019 sme začali (vtedy) ešte s priateľom stavať rodinný dom. Pozemok už mal kúpený (ten kupoval keď sme sa ešte nepoznali) na projekte začal vtedy pracovať s tým že spolu sme ho doladili podľa našich predstáv a pod... 11 mesiacov na to sme sa sťahovali. Všade je samozrejme písaný muž a aj hypotéku si bral on sám... Ja som do domu investovala niečo cez 10 000€ (zobrala som rýchlo úver trebalo súrne poplatit nejaké veci).
V roku 2022 sa z nás stáli manželia. Doteraz som to nejak neriešila lebo si veľmi dobre uvedomujem že po finančnej stránke je to proste naozaj manželove... ALE(!!!) Stavali sme to spolu ako partneri... Každý deň z práce som utekala na stavbu a robila všetko čo som urobiť mohla, denne varila robotníkom a robila dievča pre všetko keď bolo treba. Je tu kus mňa, cítim sa tu ako doma a beriem to ako aj svoj dom.
Teraz nedávno prebehla kolaudácia a čakáme na zápis do katastra kde treba vypísať či je dom vo vlastníctve osobnom alebo sme vlastníci obaja. Nebavili sme sa zatiaľ o ničom, ale vôbec neviem či mam manželovi narovinu povedať že si myslím že aj ja mám právo byť písaná ako vlastník alebo sa vôbec k tomu nemám vyjadrovať ak to nenavrhne on sám?
Nikdy nebol dôvod sa o tom baviť... Proste prirodzene sa vyjadrujeme o všetkom ako o našom spoločnom... lenže dom sa staval keď sme neboli svoji a "investovala" som do domu značne nižšiu sumu ako manžel. Nuž neviem... Má dcéru z predošlého vzťahu (neboli zobraty) a už niekoľko krát sa malá vyjadrila, že jediná dedička lebo je prvorodena🤣🤌🏻 čo ja len v tichosti prejdem aby som nepovedala niečo čo budem hľutovať. Mam pocit že by som sa aj ja mala nejako poistiť, chrániť
Ak manžel ťa ľúbi, nebude mať problém, aby si vlastnila aj ty ten dom.
Nuz 10 tisic je pri rodinnom dome zanedbatelna suma.Hypoteku plati nadalej on sam? Myslim ze si evidetne nechava otvorene zadne dvierka
Však nech ta dopíše ako dlžníka do hypotéky (refinancujte s tvojim úverom)) a aj na LV ako vlastníka a bude to fér. 🙂 nefer by bolo keby ze ta dá len do LV a hypo neriešite alebo ak opačne máš ty pôžičku na jeho nehnuteľnosť.
@iv007
@lenkakravcova hypotéku platí on sám, ja platím úver+ energie a domácnosť to si tak nejak podľa potreby delíme... Keď potrebujem peniaze tak mi dá, keď mám svoje platím zo svojho 🥴 ale zachvilu nastupujem na MD (o dva mesiace mam termín) takže pravdepodobne bude platiť aj môj úver on 💁🏻♀️ no uvidíme ako to bude s peniazmi potom ..
Nemyslím si, resp nevnímam to tak že by si nechával zadné dvierka... Skôr je poučený od ex s nejakými vecami ...
Akože hovorím vždy aj on povie na všetko "my sme urobili, náš dom, my sme kúpili" proste doteraz som to nemala dôvod nejak riešiť... keď sa dom začal stavať boli sme len partneri vtedy som nemala potrebu byť kdekoľvek písaná a pod
Máš nárok na to co si do domu vložila. A cast splatky splacanej počas manželstva. Ty by si mu v opacnom pripade prepisala pol domu? Lebo ja nie.
Ak by sa mu nieco stalo nedajboze tak dedicmi su obe deti takze dom by isiel na polovicu" ziadna prvorodena " ale kazde dieta svoju cast
No a ci napise polku na teba sam od seba to si nemyslim ked je pouceny z predosleho vztahu...
Jedine zeby si fakt platila pol uveru...mozno...
Ale za opytanie nic nedas..a uvidis co povie
@hugigugin tak je asi prirodzene že žena vrazí do niečoho menej peňazí ako muž 💁🏻♀️ naše platy sú diametrálne rozdielne... Ale ako som písala finančný nepomer si veľmi dobre uvedomujem a rešpektujem že z toho hľadiska je doslova celý dom mužov pretože 10000€ je nič...
Ale v rámci nejakého duševného vlastníctva alebo neviem ako to nazvať mám pocit že mám právo sa nejako chrániť... Neviem či sa vyjadrujem tak aby to zostalo celé správne pochopené... Ja sa teraz nechcem tváriť ako stavitelka a stvoriteľka.
Pardon, ale preco toto riesis 2m.pred nastupom na MD a nie v roku 2019,ked si slachetne varila robotnikom? Uz vtedy si mohla navrhnut vstupenien do hypo ako spoludlznik a teda aj budúci spoluvlastnik.
Preco sa budis teraz? On plati hypo a tvoje sa preje, prepije a presvieti a splachne... Toto financovanie energii je komedia
Je to jeho aj keď sa vyjadruje ako o vašom. Zapísať ťa tam môže aj nemusí. Keby sa niečo stalo máš nárok maximálne na to čo si tam vrazila (10k) ak to vieš dokladovať.
odo dna uzavretia manzelstva neplati hypoteku sam. v manzelstve mate bsm, bezpodielove vlastnictvo manzelov a vase prijmy sa beru ako spolocne. cize bezohladu na to kolko zarabas ty ci on, su vase prijmy spolocne. teda aj vydavky. po pripadnom rozvode, by si mala narok na vyplatenie polovice splatok hypo pocas trvania manzelstva
@kitycat napísala som to asi dva krát že doteraz som tú potrebu proste nemala... Boli sme len partneri keď sa dom začal stavať boli sme spolu niečo cez rok 💁🏻♀️ jednoducho som to tak necítila.. proste to tak je...
toto ja nepochopim. Uz to tu pisem asi milion x a stale sa najde x zien ktore v manzelstve , kde maju BSM riesia kolko zaraba on , kolko ona. Haloo..to su vase SPOLOCNE PRIJMY.
Už vám ostáva len dúfať v “žili šťastne až do smrti”
@janka_266 🥴😅 nuž asi áno...
A ked si ta bral? Ked si otehotnela?
Kolko mas nasetreneho "svojho"?
@kitycat nie bábätko sa nám podarilo až po svadbe ako sme plánovali 😊
prečo sa ho to na rovinu neopýtaš🙈🙊
No dievča, si hlúpe, očividne hlúpejšie ako tvoj vychcaný chlap.
nech muž vloží dom do BSM a je vyriešené. Ak si muž nenecháva zadné vrátka, tak by mu to nemalo robiť problém.
Nepytam sa, kedy si otehotnela, ale preco si domovu otazku neriesila po otehotneni, ked po sobasi si este bola v euforii a prakticke veci si neriesila.
Mas s nad dovod obavat sa, ze by vam. Mohol vztah v buducnosti stroskotat?
Môj muž tiež získal byť pred manželstvom,ale sme už roky vlastníci obaja a keď sme kupovali dom napísali sme sa tam obaja hoci on do neho dal viacej peňazí však ak ste manželia,netreba váhať a keď ťa bude ľúbiť dopíše ta aj na list vlastnictva
Tak on si sám zobral hypotéku, platí ju sám a ty chceš byť napísaná na LV? To bolo tvoja dobra vola, že si mu tam išla pomáhať.
Ak by som mala ja sama hypo (bez spolu dlžníka) tak môžem môjho partnera milovať akokoľvek ale nenapísala by som ho do LV. Prečo? Niečo sa náhodou stane polka už je jeho a ja som v riti lebo platím sama úver 🙂
@nikolka1986 ak nemáte niečo k veci tak prosím preskočiť túto debatu 😊🙏🏻 ja nie som zvedavá na takéto vyjadrovanie že som hlúpe dievča a pod... pekný večer
@gabriela2952 ak medzičasom vstúpiš do manželstva, tak v tom sama nie si. Stačí refinancovať a manžel sa automaticky stáva spoludĺžnikom.
@tiezjedna to je iná vec, keď sa tak stane potom nech sa zapíše do LV, predtým nie.
@gabriela2952 ale oni sa medzičasom stali, takže píšme k veci.
@tiezjedna myslím refinancovanie úveru.
@gabriela2952 k tomu skôr či neskôr príde, pretože fix je vždy na dobu obmedzenú.
Tu je podobna tema, ale opacne garde, byt vlasti zena a muz chce byt na LV. Samozrejme najviac lajkov ma prispevok, kde sa jej radi, aby nic nanho neprepisavala, ze byt je iba jej 😀
V tejto teme je to vychcany chlap, ktory si nechava zadne dvierka. A ked ju lubi, ma ten dom na nu prepisat 😅
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-chce-aby-som-byt-prepisala-na-neho/?scrollto=first
Prečo ste nebrali hypo spolu? Máte nárok na to, čo viete vydokladovať, že ste zaplatili. Na zapis do katastra nie, ibazeby to manžel spravil z čistej lásky k Vám. To ste mali riešiť predtým ako ste vyberali projekt. V pdostate ste vrazili peniaze do cudzieho. A stále budete vrážať. To ako to vy beriete bohužiaľ nemá vplyv na to, čo bude v katastri. Všetko to záleží len od manžela, a toho poznáte najlepšie vy.