ahoj, neviete mi niekto popisat, co vsetko treba, aby som mohla trvalo odist do CR, ak by sme tam kupili byt a nas dom predali?
- rocne dieta
- ja na materskej dovolenke
- rodicia ( jeden v dochodku, druhy v inv. dochodku)
ako by to bolo v pripade poberania materskej a dochodkov mojich rodicov? kde by sme boli poisteni, ako by to bolo s poistenim zdravotnym a socialnym?
Dakujem.
@lesanka845 ahoj, akurat si citam, ze trvaly mozes poziadat az po 5 rokoch, alebo po dvoch rooch, ak si rodinny prislusnik ceskeho obcana a das o tom potvrdenie...
teraz ale nechapem, ze ked my tu predame nehnutelnost tak tu uz nic nebudeme vlastnit, budeme odhlaseni a ziadny trvaly pobyt uz tu nebudeme mat a v cr takisto nie, len prechodny. je mozne fungovat len s prechodnym pobytom, nevies daco o tomto?
pretoze sa nam tam paci a mam k cr hlboky vztah.
Ahoj, neviem kam konkretne do CR planujes ist, ale to je asi jedno. Ja tu zíjem uz treti rok. My sme sice byt nekupovali, zijeme v prenajme, trvaly pobyt mame zatial na SR, v CR mame prechodny. Myslim ze aj ked kupite byt, tak trvaly pobyt hned neziskate, najskor prechodny. Rodicia, kedze su dochodci, si nahlasia v socialnej poistovni zmenu vyplaty dochodku, alebo ani nemusa,pokial si nechaju vyplcat na slovensky ucet. Najskor si treba vybavit zdravotne poistenie a byvanie, potom sa prihlasit na cudzineckej policii k pobytu. My sme so zdravotnou poistovnou nemali problemy a to bola dcera mesiac pred porodom, ked sme sem prisli. Za mesiac sme vsetko stihli vybavit, dceru tu rodila uz na ceske poistenie. Na matersku narok nemala, kedze otehotnela hned po skole a nepracovala. Rodicak pobera v CR, ale kocikove dostala zo Slovenska, vtedy to este islo, teraz sa uz menili zakony. Neviem, ako mas stare dieta,ci si este na materskej ci uz na rodicovskej, ale myslim, ze ty by si tiez poberala matersku , rodicovsku zo SR. Ale to ti neviem urcite povedat, skus sa opytat na UPSVAR, ako by to bolo. Inak nespominas otca dietata, ale ak ho ma dieta v rodnom liste, budes potrebovat suhlas ze mozes vycestovat zo SR. Asi som prilis zvedava, ale preco prave CR, ak nechces nemusis samozrejme odpovedat.