Ahojte, mám taký problém, bývam už rok v podnájme ale bez zmluvy a trvalý pobyt mám u mojej matky, s ktorou sa nebavíme. Čakáme bábo a neviem, kam ho prihlásiť. Môže mať trvalý pobyt aj tam, kde jeho otec? Lebo každý máme trvalý pobyt inde. A ak nahlásim trvalý pobyt dieťaťa niekde, zvýši sa aj nájom? Lebo ak by ostalo nahlásené u mojej matky a ona by tým pádom musela platiť viac, tak by mi strpčovala život, vlastne by mi to ani nedovolila. Vôbec neviem, čo mám robiť. Keby sa nedvihol nájom, tak by mohlo byť aj u mojej matky, neviete ako to je?
Super a keďže ja som raz dávala nájomnú zmluvu, za mňa smeti už neplatí, takže by nemala ani za dieťa?
@kriketa ked im dokazes, ze nebyvate u matky (to by im hadam mohlo stacit, ze tvoje dieta byva v podnajme s tebou), nemala by platit ani za dieta...koniec koncov, ked pojdes nahlasovat trvaly pobyt, nepotrebujes pri tom tvoju mamu, takze s nou to ani nemusis riesit, ked sa nebavite...
@kriketa nie smeti sa neplatia, ale domova dovernicka moze nahlasit ze byva v byte o osobu viac a teda budete platit sluzby, ktore su uctovane podla osob navyse, za babo... Suhlas mamy nepotrebujes, nic jej nebude nikto posielat ani s nou riesit. Cize urcite mozes nechat tvoju adresu. Pri nahlasovani dietata je v prvom rade adresa matky, na to aby bola adresa otcova musi byt tvoj suhlas. S trvalym pobytom sa spajaju aj nejake vyhody - danovy bonus napr.
No veď nemusím, len ak by musela platiť viac, tak to zistí 🙂 a tu v tomto podnájme nemáme zmluvu, tak sa nemôžem oháňať zmluvou, aby neplatila smeti aj za malé :/ ale trochu si ma ukľudnila, ďakujem 🙂 alebo prinajhoršom nahlásime k mužovým rodičom, oni hádam budú súhlasiť 🙂 a keď sa naštvem, prehlásim si ho tam aj ja 🙂
simca06022011 my tam bývať nebudeme, čiže domová dôverníčka by to nemala vedieť.
za odvoz smeti by si musela platit bud v mieste trvaleho pobytu dietata(za dieta). ak by si ho prihlasila na trvaly pobyt k tvojej matke, tak by si to mohla poriesit rovnako ako so sebou(najomna zmluva). ide len o to, ze kazdy producent odpadu(teda kazdy clovek) je povinny niekde platit za odpad.
nie je problem prihlasit dieta na trvaly pobyt otca.
@simca06022011 ja mam maleho nahlaseneho u mojich rodicov a smeti za maleho platili, kym sme to na urade neboli vyriesit...takze @kriketa urcite to vybav zaroven so zapisom...
@zivika ja mam tiez dceru nahlasenu u mojich rodicov a smeti sme neboli odhlasovat. Ani sme ich nijak neriesili, platim tam za smeti doteraz iba ja.. a pre zmenu tu v byte maju trvaly pobyt 3 ludia.. a tiez plati smeti iba jeden 🙂)) Ale tak jasne, lepsie je informovat sa a vybavit to dopredu, aby nebol problem.
@kriketa kde v podnajme nebudete s malou byvat? Tak vas moze nahlasit a teda prenajimatelia budu platit viac a mozu vam zvysit najom (aj ked nemate zmluvu...)
@simca06022011 tak potom to asi zavisi od mesta a od firmy... lebo nas to ani nenapadlo a potom nam dosla vyzva, ze ked nezaplatime, postupia to exekutorovi 😠 ale maly je nahlaseny s nami v podnajme, takze tu za neho platime, tak sme to nakoniec vybavili...
@simca06022011 nie, u matky nebudeme bývať, budeme bývať v podnájme a to nám prenajíma náš známy, tak nemáme zmluvu a keby sme ju mali, tak sa nám zvýši nájom a to by sa nám tu už neoplatilo bývať... nebývame v paneláku, ale v takej budove, kde sú kancelárie a pár kancelárií prerobili na byty. Kde sa mám ísť na to vlastne opýtať? Ak by sa to nedalo inak, tak ju nahlásim na TP k otcovi, mne to nevadí.
@kriketa smeti sa riesie na Urade.. zda sa mi ze obvodnom... maju na to specialnu kancelariu 🙂)
tak mozno ti pomozem. ja som to teraz riesila a pisala som na ministerstvo vnutra. dnes mi prisla odpoved:
Vec
Prihlásenie dieťaťa na trvalý pobyt - informácia
Oddelenie matrík a hlásenia pobytu odboru všeobecnej vnútornej správy sekcie verejnej správy MV SR dostalo Vaše podanie vo veci prihlásenia dieťaťa na trvalý pobyt.
Podľa § 3 ods. 4 zákona č. 253/1998 Z. z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov je miestom trvalého pobytu dieťaťa v čase jeho narodenia miesto trvalého pobytu jeho matky.
Týmto ustanovením však nie je vylúčené neskoršie prihlásenie dieťaťa na trvalý pobyt do iného miesta na základe rozhodnutia zákonného zástupcu a uvedená možnosť nie je determinovaná až dovŕšením 15 rokov veku dieťaťa.
Pri zmene trvalého pobytu občana, vrátane trvalého pobytu dieťaťa mladšieho ako 15 rokov, je treba postupovať v zmysle § 4 vyššie citovaného zákona.
JUDr. Alena Kružliaková
vedúca
mne totiz na urade tvrdili, ze moj trvaly pobyt musi mat az do 15rokov. a to mi tvrdili 2 urady v 2 obciach a co viem, tak uradnicky aj inde na SVK taketo informacie davaju.
@kriketa jasne, ze dieta moze byt nahlasene na trvaly pobyt tam, kde jeho otec, len ty s tym ako matka musis suhlasit 🙂 a co sa tyka najomneho, to sa nezvysi, jedine, co treba platit navyse je odvoz smeti, aspon co ja viem...