caute baby,minuli sobotu som sa vydavala,mala by som do mesiaca zmenit priezvisko,lenze buduci tyzden chceme ist na dovolenku letecky,bojim sa ci nebudu problemy pri cestovani,ked este nemam zmenene priezvisko.poistovnu musim zmenit do 8dni,takze na zdravotnom preukaze budem mat uz nove priezvisko.nebude to problem?este neviem ako presne funguje ak som tehotna a chcem letiet,treba nieco od lekara potvrdenie alebo nieco specialne do cestovky nahlasit?
@ewka0012 Ja som sa vydávala v máji a na dovolenku sme išli v auguste normálne na starý pas. Lebo poukaz som mala ešte na staré meno, tak som to nechcela komplikovať. Ešte by ma v hoteli neubytovali! 😉 Nebol s tým žiadny problém.
Čo sa týka tehotenstva a lietania, je to na tvojom zvážení. Ak sa cítiš dobre, podľa dr. je všetko v poriadku, nemalo by to vadiť. Len si prever, aká je dostupnosť lekára v letovisku, pre istotu.
Prajem všetko dobré a príjemnú dovolenku.
@ewka0012 teoreticky..každá zmena v dokladoch spôsobuje ich neplatnosť, takže ako píše @dena tvoj pas je neplatný. Ale prakticky..veľa neviest to tak robí, že cestuje na starý pas. Je to na tebe, či chceš riskovať. Pokiaľ ti na to neprídu, problém nebude. Ale ak by to zašlo do krajností a potrebovala by si sa niekde identifikovať, v systéme by mohli prísť na to, že máš zmenené priezvisko, tým pádom neplatný pas a v najhoršom prípade by ti naň nedovolili cestovať späť. Ale to už zachádzam do krajností, nechcem maľovať čerta na stenu 😉
@ewka0012 ahoj ja som sa vydavala v septembri a v oktobri sme isli na dovolenku a isla som na stary pas aj ked mi povedali na policii ze mam vlastne neplatne papiere ale na letisko aj vsade som bola nahlasena pod starym menom tak na to nikto neprisiel a som sa tvarila jak slobodna 🙂 ale aj ja som mala strach ze sa nedostaneme z egypta ze nas nepustia domov 😀 ale pohodka pokial sa ti obciansky zhoduje s letenkou je to ok.......
volala som na pasové a že ten pas je automatický neplatný..... 😒
ZMENA SKUTOČNOSTÍ V DOKUMENTOCH
Pri zmene mena alebo trvalého bydliska je nutné zmeniť si i príslušné dokumenty - občiansky preukaz, cestovný doklad, vodičský preukaz a preukaz poistenca.
Občiansky preukaz
Ak sa zmení niektorý údaj v ňom zapísaný, je občiansky preukaz neplatný. Do 15 dní od tejto zmeny (neplatnosti) je občan povinný požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu.
Cestovný doklad
Rovnako ako v prípade občianskeho preukazu je cestovný doklad neplatný, ak obsahuje už neplatné alebo nesprávne údaje. Občan, ktorý je držiteľom cestovného dokladu je povinný odovzdať neplatný cestovný doklad orgánu, ktorý ho vydal. V tomto prípade nie je stanovená lehota, rozhodne však by bolo vhodné pri najbližšom vycestovaní do zahraničia dať údaje obsiahnuté v doterajšom cestovnom doklade do súladu so skutočnosťou.
Vodičský preukaz
Držiteľ vodičského preukazu je povinný oznámiť do 7 dní zmenu osobných údajov vo vodičskom preukaze okresnému dopravnému inšpektorátu príslušnému podľa miesta trvalého pobytu.
Preukaz poistenca
Poistenec je povinný oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni najneskôr do 8 dní zmenu mena, priezviska a zmenu trvalého pobytu.
Potvrdenie pre zamestnávateľa
Ak máte svadbu v kostole, sobášny list vám vystavia asi 4 dni po svadbe. Toľko trvá, kým z farského úradu pošlú zápisnicu o svadbe na matriku. Na matriku pre sobášny list a potvrdenia pre zamestnávateľa (o ne treba požiadať) musí ísť osobne aspoň jeden z manželov.
@ewka0012 ja som letela 2,5 mesiaca po svadbe, na stary pas, (pretoze novy mi dovtedy este nevydali ), moja letenka bola rezervovana na dievcenske meno (a to sme vybavovali priamo v Dubaji stopover vizum, to boli teda riadne preverovacky a bolo to v uplne pohode).Niekedy mozu byt problemy pri prebookovani letenky, lebo to nie je jednoduche a zda sa mi, ze sa tam nieco potom plati a potom, kto bude vediet na letisku, ze sa volas inak? ved ked bude suhlasit meno a cislo na letenke s menom a cislom v pase, tak nevidim problem........
a tehotne mozu letiet, akurat nezabudnut na pitny rezim, trochu pohybat nohami a pre istotu aj magnezium........... a ako pise dena, potvrdenie potrebujes od 27 tt od lekara, niektore let.spolocnosti nechcu prepravovat tehulky............. tolko moja skusenost
Neviem ši tu ešte niekto chodí, no mám otázočku.
Mesiac po svadbe (koniec júla) ideme na dovolenku do USA, lenže letenku potrebujeme bookovať už cca o mesiac v marci. to ešte nebudem vydatá (svadba 8 jún). Neviem ako to urobiť - na aké meno či č. pasu zajednať letenku. Dá sa potom letenka prebookovať na zmenené meno, alebo ako to celé vymyslieť. Ďakujem za odpovede.
@ewka0012 pas by si mala mat uz na nove meno...problem je v tom, ze tym padom kedze si sa vydala, tvoje doklady su prakticky neplatne, vzhladom k tomu ze mas uz ine priezvisko...viem ze sa to robi tak, ze vsetky doklady si kocky menia po svadbe az vtedy, ked pridu zo svadobnej cesty 😉 co sa tyka toho letu, tehotne mozu letiet bez problemov do 27 tyzdna. po 27 tyzdni potrebujes uz vyjadrenie lekara, lebo si to vyzaduju niektore letecke spolocnosti...pred dvomi tyzdnami som letela a to som bola v 26 t. a bolo to viac menej bez probemov 😉