Dorovnanie dávok v Rakúsku

yollanda
25. okt 2015

ahojte, formulare E401 a E411 mame hotove, ale zevraj existuje formular na dorovnanie mojho RP, respektive materskej. aky to je? pred druhou materskou som bola rok nezamestnana. mam teda na ten zahadny formular vobec narok?

mamulka211
25. okt 2015

Ak odosles tieto dva formulare, bude tam uvedene aj, aku sumu pridavkov beries zo Slovenska, cize ti netreba ziaden iny formular. Rakusko posudi, ci ti pridavky uznaju v plnej vyske, alebo ti len daju dorovnavku. Nemusis vyplnat ziadne ine formulare.

yollanda
autor
25. okt 2015

@mamulka211 nam zas na Upsvar povedala, ze je na to extra dokument, ale zabudla som

alienka823
25. okt 2015

@yollanda to treba zrejme riešiť s príslušnou krankenkasse, ale kým nemáš schválené rodinné aj tak sa nepohnes lebo nato je viazané priznanie rodicaku

yollanda
autor
25. okt 2015

@alienka823 anooo krankenkasse diiiky. ale nam chodia pridavky. len teraz opatovne ziadame po dvoch rokoch

mamulka211
25. okt 2015

@yollanda poberam rodinne z Rakuska aj na Slovensku a nic okrem E411 a E401 nedavam

yollanda
autor
25. okt 2015

@mamulka211 to sme aj my tak robili, ale na urade nam povedali este nieco ine, ze mame narok. nieco na krankenkasse. zatra tam volam a mozem ti potom napisat

dasenka1203
25. okt 2015

k e401 a e411 treba prilozit ziadost beih38, to je na pridavky a posiela sa to na prislusny finanzamt a na rodicak je ziadost antrag auf kinderbetreuungsgeld, ak je sanca ze Vam patri, treba poslat cim skor na sva lebo vyplacaju len pol roka spätne vraj 🙂

mamulka211
25. okt 2015

oki

yollanda
autor
25. okt 2015

@dasenka1203 a ten antrag auf kinder..... treba poslat kam? na krankenkasse? treba to mat potvrdene z sk?

balkica
25. okt 2015

na pridavky sa posiela ziadost na Finanzamt-Familienbeihilfe a na rodičovský príspevok sa posiela žiadosť na SVA/Krankenkasse-Kinderbetrungsgeld KBG, žiadny iný záhadný formulár neexistuje 😀 Iba ak Beihilfe zum Kinderbetreungsgeld a to sa pobera pocas KBG a iba 12 mesiacov a je tam podmienka, že nemôžete zarobiť viac ako 6400€ a muž viac ako 16200€ za rok v hrubom...

reevolt
25. okt 2015

@dasenka1203 ideme tiez vybavovat dorovnanie pridavkov, preto sa chcem spytat tie tlaciva e401 a e411 sa podavaju na urade prace ... na SVK s to tlacivo beih38 tiez? Dakujem

mamulka211
25. okt 2015

@balkica toto hovorim, ved na tych tlacivach E401 a E411 je jasne uvedene, kolko poberaju rodicia na Sk, cize podla toho potom Rakusko dorovna rodinne, mne na Slovensku platia riadne na deti pridavky a zvysok beriem z Rakuska, nikdy som nic ine nedavala

balkica
25. okt 2015

@reevolt E tlaciva dat opeciatkovat v AT a potom odniest na SK potvrdit, alebo poslat vypisane do AT a oni si to vybavia so SK..a Beih.38 sa posiela do AT na Finanzamt spolu s E formularmi

mamulka211
25. okt 2015

@balkica ja som beih nikdy neposielala

balkica
25. okt 2015

@mamulka211 ja som poberala rok este aj to Beihilfe zum KBG ale to je klen pocas KBG, ked uz su deti vacsie tak uz sa to neda

balkica
25. okt 2015

@mamulka211 a ako si si ziadala o pridavky z Rakuska bez ziadosti?

mamulka211
25. okt 2015

@balkica ak je beih 38 ta ziadost, tak toto som vyplnila, neviem, ze a to tak vola, ale zakladatelka temy pisala, ze aj ona pobera dlhsiu dobu uz pridavky a nikdy beih nevyplnovala, cize som myslela, ze je to nieco specialne 😀

dasenka1203
25. okt 2015

@yollanda antrag auf kbg sa posiela na sva kam patrite, sa len vypise, netreba nikde nic potvrdzovat, prilozila som rodny list dietata na kt. ziadam prasulky, ked budu daco potrebovat, oni sa ozvu a napisu co konkretne treba

reevolt
25. okt 2015

@balkica mm to da potvdit u svojho zamestnavatela tak? A dokladaju sa aj rodne listy deti?

dasenka1203
25. okt 2015

@reevolt tlaciva som si vzdy vytlacila z netu, teraz to treba potvrdit najprv v at vraj (neviem nemam vyskusane, caka ma to po novom roku) ale ze baby robia tak ze vypisu hlavicku na e401+411, poslu na finanzamt s tym ze to potrebuju opeciatkovat a ze sa to zvykne dost skoro vratit ze to mozu dat potvrdit na urade prace

liebling98
25. okt 2015

Na prídavky na deti treba tie formuláre E401 a E411. Na rodičovský príspevok (jeho dorovnanie) sú tie spomínané žiadosti.
Inak, na UPSVaR vám už tie potvrdené formuláre do rúk nedajú, ale pošlú to sami na príslušnú inštitúciu v zahraničí. Ale zahraničná inštitúcia musí o to požiadať (stačí, ak tie formuláre budú mať už zahraničnú pečiatku). Toť moje nedávne zistenie na UPSVaR na Vazovovej, kde to je vycapené hádam na každých dverách... ☹

balkica
25. okt 2015

@mamulka211 hej hej bieh38 je ziadost o dorovnanie a beih.1 je ziadost o plnu vysku 🙂 Ja si to robim online, tak som to nikdy nevypisovala, ale citala som o tom 😀

balkica
25. okt 2015

@reevolt Ak je manzel v AT a vie vybehnut na Finanzamt pre peciatku, tak nech ide..Potom si to date na SK potvrdit na UPSVAR a bud Vam to vratia a poslete so ziadostou do AT alebo si to nechaju a poslu oni...Vsade to robia inak, tak netusim ako to bude u Vas....Ja som posielala E401 aj E411 do AT vyplnene a nepotvrdene spolu so ziadostou a oni si to vybavili so SK, a do troch tyzdnov od podania ziadosti som mala peniaze na ucte 🙂 A este ziadaju rodny list, potvrdenie o trvalom pobyte, zmluvu z prace..Teda odo mna to chceli

mamulka211
25. okt 2015

@balkica ja to stale vypisujem, ale 😀 ze sa to tak vola som sa dozvedela az teraz 😀 , toto si nevsimam :D

balkica
25. okt 2015

@mamulka211 a tak v podstate je to nepodstatna informacia 😀 hlavne ze vyplnis, posles a vyplatia 🙂

reevolt
25. okt 2015

@balkica dakujem. A este dotaz tie tlaciva v slovencine alebo nemcine?

balkica
25. okt 2015

@reevolt v nemcine 🙂

strelnica
27. okt 2015

Dievcata, citam diskusiu a som viac a viac zmatena. Tak prosim o radu, ak je niekto v podobnej situacii. Zijeme v Rakusku, ja som zamestnana na Slovensku, ale momentalne na materskej/rodicovskej dovolenke. Manzel pracoval v Rakusku, ale teraz uz dlhsie trvalu pracu nema, takze uz ani nedostava podporu, iba Notstandshilfe. Ked mu stopli podporu, stopli nam aj Familienbeihilfe, po dlhsom case sme sa dopatrali, ze je to z toho dovodu, ze sa pre nas stalo primarnym statom opat Slovensko (kvoli mojmu zamestnaniu) a teda sme poziadali na Slovensku o pridavok na dieta. Ten nam bol spatne od maja vyplateny. Teraz chceme poziadat o Ausgleichszahlung (teda, aspon myslim, ze na to mame narok, neviem, aky rozdiel medzi tymto a Differenzzahlung). Nasli sme formular Beih 38. Teraz ste ma ale zmiatli s tymi formularmi formuláre E401 a E411 - potrebujeme aj tie? Na nejakej slovenskej stranke som nasla info, ze sa ten rozdiel vyplaca spatne za kalendarny rok. Neviete, ako to je? Ja som chcela ziadat co najskor, aby sme nieco nepresvihli, aby nam nepovedali, ze spatne nevyplacaju. A hlavne, nemate nejake dobre skusenosti s nejakou rakuskou instituciou, ktora by o tejto problematike mala prehlad? Volali sme na Familienservice des Bundesministeriums für Familien und Jugend a ti boli z toho uplne mimo, prepajali nas hore dole, ale nikto nam nevedel odpovedat. Vopred vdaka za akukolvek radu 🙂

balkica
27. okt 2015

@strelnica tie formulare su vlastne na to, aby vedeli kolko dostavate a od kedy zo Slovenska..A kedze zijete v Rakusku, tak mate narok na pridavky z Rakuska, respektive dorovnanie..Podajte si ziadost v Rakusku na Finanzamte, k tomu dolozte E401 a E411 ale vyplnene iba tie prve tri body, a rodny list dietata a potvrdenie o spolocnom trvalom pobyte, pripadne este mozno budu chciet pracovnu zmluvu ale oni si vyziadaju vsetko co budu este potrebovat dolozit...A pridavky v Rakusku sa vyplacaju 5 rokov spatne od podania ziadosti..Nevypytujte sa uz nikde nic, lebo Vas len domotaju a na uradoch uz vobec nema nic zmysel sa pytat, lebo oni vedia hadam najmenej...proste podat ziadost, dolozit vsetko k tomu a cakat na vyrozumenie, ak Vam nepriznaju pridavky, tak k tomu musia uviest aj dovod, ze preco Vam ich neuznali a potom to mozete riesit

strelnica
28. okt 2015

@balkica Dakujem velmi pekne za odpoved, tou ziadostou myslis Beih 38, ano?