Darovanie domu a jeho následný predaj

veronikag18
31. aug 2020

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, manžel dostal dom darovaním od svojho otca, je napísaný na manžela, my by sme chceli ten dom predať a kúpiť, postaviť si svoj podľa našich predstáv. Môže svokor žiadať naspäť ten dom vrátiť, zmeniť darovaciu zmluvu? Kamarátka mi hovorila, že áno, môže svokor to urobiť, ona pozná jeden takýto prípad. Pripadne na koho sa mame obrátiť v takýchto veciach notár, právnik? Ďakujem

jaskolka
31. aug 2020

Môže žiadať dar naspäť.

veronikag18
autor
31. aug 2020

@jaskolka aj keby manžel s tým nesúhlasil?

veronikaszabova
31. aug 2020

@veronikag18 nemusi suhlasit

dusankomoj
31. aug 2020

@veronikag18 môže,ale nieje to také jednoduché! A ešte záleží, či je na dome vecné bremeno. Nájdi si na nete presne podmienky.

sense
31. aug 2020

Môže žiadať....nadarovacej zmluve môže byť aj bremeno... Môj ex sa takto vzdali podielu na dfime po rodičoch, kr ho následne darovali dcére ale s bremenom, že dom nemôže predať ani ďalej darovať ani počas života rodičov a po smrti rodičov majú bratia v prípade predaja predkupné pravi

noami12
31. aug 2020

@veronikag18 môže darovaciu zmluvu napadnúť, je veľa takých prípadov ci už ide o byt alebo dom. Nieje to síce jednoduché, ale dá sa to.

zuzap33
31. aug 2020

@veronikag18 zrušiť darovaciu zmluvu vôbec nie je ľahké. Ak vy s tým nesúhlasite, jeho otec by musel vyvolať súdny proces a doložiť, že sa k nemu alebo jeho členom jeho rodiny nespravate slušne a musí mať na to svedkov. Je to beh na dlllllho, ak chce.

sasa1310
31. aug 2020

darovaciu zmluvu môže svokor napadnúť kedykoľvek. Stačí, že to dá na súd.
A s predajom domu to tiež nie je také jednoduché. Ak ho vlastní manžel menej ako 5 rokov, musí zaplatiť daň z príjmu predaja z plnej sumy, za ktorú dom predá.
Okrem toho, ak tam má svokor právo dožitia (t.j. vecné bremeno), tak musí súhlasiť s predajom domu. Bez jeho súhlasu dom nepredá manžel.

veronikag18
autor
31. aug 2020

@sasa1310 svokor nemá právo doživotie, on ma svoj dom, my mame svoj dom

zuzap33
31. aug 2020

@veronikag18 my sme to riešili pred mesiacom. Podľa par,. 63 obc zak. Sa darca môže domáhať vrátenia daru, aj sa obdarovaný správa k nemu, tak že porušuje dobré mravy. A musí mať svedkov. Musel by vyvolať súdny proces a mať svedkov. Inak nemá šancu. Bodka. Nestresuj zbytočne

veronikag18
autor
31. aug 2020

@sasa1310 a áno ešte neprešlo 5 rokov, len 3 roky

draik
31. aug 2020

@veronikag18
Domáhať sa úspešne vrátenia daru nie je jednoduché a už vôbec to nie je možné len preto, že obdarovaný dar predal. Na vrátenie daru musia byť splnené zákonné dôvody.

@sasa1310
Prosím, vyjadrujte sa k veciam, v ktorých sa vyznáte. Najlepšie by bolo Váš príspevok zmazať, pretože je úplne mimo.

jumama
31. aug 2020

@veronikag18 Ja by som skor na vasom mieste riesila, preco sa "bojite" spatneho vymahania daru. Podmienil otec nejako darovanie domu? Je nejaka prekazka, preco by nepochopil, keby sa uprimne porozpravate o svojich planoch dom predat a postavit si niekde vlastny? Ved ak bol otec tak dobry, ze daroval synovi dom, tak co sa zrazu stalo, ze uz nie je dost dobry na to, aby vedel o vasej buducnosti? Ja viem, ze starsi ludia, vsetko beru osobnejsie a citlivejsie, ale stale si myslim, ze taka otvorena cesta je rozumnejsia.

zuzap33
31. aug 2020

@jumama oni si chcú postaviť nový a nie opravovať starú ruinu, ku ktorej asi má jeho otec pravdepodobne citový vzťah

veronikag18
autor
31. aug 2020

@zuzap33 svedok by mohla byť iba svokra ale tak pochybujem, že by sa zastala svokra, ona ma naňho tiež svoj a ma ho už plné zuby. Manžel neporušuje mravy ani nič podobné.

veronikag18
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikag18
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dilino
31. aug 2020

Takže vy ste robili prerabku aspoň som to tak pochopila domu na ktorý sice už je na manželovi a ty sa pytaš či môže svokor špekulant pytať dar nazad dôvod je aký.Pyať sice môže súdnou cestou aj sa môže stať ked pišeš že je špekulant že mu ho súd vráti ale dali ste do toho peniaze a ked si svokor rozmysli tak napiše ho na niekoho iného ak by mu súd dom vrátil a vaše peniaze budu v ľufte.Poprerabali ste a teraz chcete ísť preč alebo predať to je dívné že som dala do niečoho peniaze a chcem dalšie ine bývanie podľa predstav.Juj ake ja mám predstavy čo by som ja chcela predstavu mať môžte ale zakryte sa perinou na aku mate.Tu na MK majú ženy toľko predstav že ani si nevieš predstaviť.Dar predať no neviem či je to dobrý nápad.A čo by svokor povedal že to idete predať asi sa obavate že chcel by nazad.A ake by ste mali možnosti potom vybrať si hypotéku či ako pochybujem že ked má svokor citovy vzťah k domu predať asi ho nebude pripadať v úvahu.Nechápe niečo od niekoho dostanem darom a idem to predať.Len aby ste neboli prekvapený že si to svokor rozmysli a ked je špekulánt a má na pravnikov môže mu súd vyhovieť vratiť dar.Ak by to neskôr prepisal na niekoho iného a vy tam mate peniaze v prerabke no jedno by mi nebolo.Asi tam bude nejaký háčik ked sa pýtaš či si môže dar pytať nazad asi sa bojite možno ked manžel nadhodil že by ste chceli predať svokor s tým nebude suhlasiť budu spory a môže to dopadnuť aj horšie v neprospech vás.Nechápem takých čo daruju deťom za života majetok ked zomru prosím v dedičskom ale nie darujem a potom si rozmysli že chce dar vrátiť tak dá na súd.Nič nepredavajte predstava je vec jedna a realita vec druha.Ak by dal na súd na vrátenie daru tiež musite mať právnika takže by to boli dalšie vydavky.

zuzap33
31. aug 2020

@veronikag18 my sme pred rokom tiež dostali starší zanedbaný dom ako dar od viacerých osôb, ktorí boli spoluvlastníci. Ostal len jeden skoro 80 ročný , ktorému ostalo 1/12 a sa na hlavu ide postaviť, že mi tam chodíme kosiť, vyhadzovať starinu a pod. Dokonca išiel za právnikom, aby to všetko zvratil späť. Aj my sme boli a renomovaný právnik nás ubezpečil, že aj keď oni by to žiadali späť, nemusíme vôbec reagovať. A zrušiť darovaciu zmluvu, môže potom už len súd, z vyššie uvedených dôvodov a prakticky sa to ani nedá. A pochybujem, že svokor sa bude s vami súdiť. Maximálne sa vyvrieska, pohneva a potom sa zmieri

dilino
1. sep 2020

Ty najprv zisťuješ či je možne vratiť dar tak asi tam niečo v poriadku nebude a pišeš že dom je na manželovom mene. Nemalo by to byť opačné skôr než by mu dom prepisal predtým sa trebalo zaujimať o veci vopred nie ked už mám dom na svojom mene.Takže ked už teraz má muž na svojom mene tak čo teraz zisťuješ to si mala zisťovať predtým ked mu ho išiel darovať a nie teraz ked už je dom na manželovom mene.Za určitych podmienok môže dať návrh na vrátenie daru.Len nechápem niekto prijme dar a potom ide zisťovať následky.Zisťovať či si bude alebo môže pýtať dar nazad.Ak napriklad to je príklad že tvoj muž by mal súrodenca a svokor sa rozhodne že aby mu dar tvoj muž vrátil dá ho na súd na vrátenie daru samozrejme nieje to len tak ako pišu ostatný musia tam byť určite dôvody a potom ak by ho nasledne prepisal na to druhé dieťa súrodenca tvojho muža a vy ste dali do toho na prerabku peniaze tak zrejme nič nemusite už vydieť.Ked niekomu niečo darujem a som pri zmysloch tak darujem už na dobro a nie že je špekulant a bojite sa že si to rozmysli. Skôr si myslim že manžel má surodenca a bojite sa aby neovplyvňoval otca ON. Ešte vy zbytočné výdavky. Nakoľko ak by si pýtal dar nazad musite mať aj vy právnika na súde ktorý vás bude zastupovať .Horlivo brať dar áno ale ked bude starý a chorý tak ked mu bude teba davať plienky a tak tak už až taký horlivý nebudete. Ked tvoj muž vedel aký jeho otec je tak načo ho bral formou daru.Tu v obci býva pani doopatrovala svojho ležiacého otca davala mu plienky, všetko okolo neho robila otec je daroval za to dom bol pri zmysloch mentálne v poriadku bol len ležiaci. Prišiel tam aj notár kedže bol ležiaci spisali všetko právne ani nie do celého roka otec pani zomrel a pani mala dvoch súrodencov ktorý prišli len sem tam ako sa ma ich otec ale okolo neho neurobili nikdy nič iba sa zaujimali. TY bratia ked to zistili že jej daroval dom to napadli na súde.Skončilo to tak že musela dom predať a vyplatiť im obom čiastku z domu a pokiaľ oni neurobili okolo neho nič na nej ostalo všetko aj na jej dcére cela starostlivosť. Takže ak ste vydeli že taka situácia nič by som nechcela.Tým som chcela napisať aj to že ak má manžel súrodenca aj súrodenec sa može domahať a ovplyvňovať otca.Je to sice zdlhavejšie ale môže sa stať.Pišeš že mate svoj dom tak načo vám je dalši či chamtivosť a mamon.Celé zlé mal to svokor nechať po smrti do dedictva či sa bal tvoj muž žeby ho otec obabral alebo vydedil.Nie nadarmo sa hovori ked pán boh chce rozhadať rodinu da im peniaze.A svokra ako svedok no to iste to pišeš ty že ho ma plné zuby svojho muža s ktorým žije ja neviem 30 rokov ak by došlo k situácii tak by stála na strane muža aj ked je s nim neviem ako na nože.Mňe stale neide do hlavy pišeš my mame dom ako ty z manželom spoločný , svokor má svoj dom asi býva sám ,svokra tiež, a vám chyba ešte jeden bože načo nikdy si nič nikto do hrobu nevezme.Manžel má súrodenca ak áno ten dostane čo či figu borovu vy budete mať teda spoločný dom , potom po dedíctve od svokra, potom po smrti svokra ked býva sám dalši dom svokrov a dom svokrin a súrodenec bude mať čo či tomu klapnu zuby naprazdno.My si chceme postaviť dom podľa predstav ako pišeš prikryjte sa tým čo mate a nielen chrapčať. Tvoj muž nepostavil nič a už by bral ak by to bolo čiste nieje s ačoho obavať že svokor by chcel dom nazad lebo ekd mám IQ som pri zmysloch tak už to čo darujem nepýtam nikdyu nazad. Ked mate dom ako pišeš načo vám bude dalši nechápem.A okrem toho kedže to bol dar tebe s toho muž nemusi nič dať.Načo vám je toho toľko pokiaľ žije nič ten človek nema čo prepisovať.Mate dosť tak ešte chcete dalšie peniaze veľka kopa pýta viac.Túžob a predstav tu má každa z nás milion z akého dôvodu sa bojiš že aby pýtal dar vrátiť nazad nechápem ked mi raz niekto niečo dá načo by to pýtal nazad.Ked to prepisoval darom tvojmu mužovi tak asi myslim pri zmysloch bol ,svojprávny tiež aj s IQ takže nechápem.Jedna možnosť mi nápada taka že tvoj muž ma súrodenca a že ak na to príde jeho súrodenec a muž chce všetko pre seba bude ovplyvňovať otca na vratenie daru.A preto to zisťuješ lebo keby mňe niekto dom dal darom tak sa k nemu spravam pekné, pomôžem mu a nie že sa bojim že bude pýtat dar vratiť a že súd mu môže vyhovieť áno môže ako v prípade tejto pani čo som pisala u nás v obci.Nechápem pišeš zisťujem že či je možne pýtať dar nazad áno je a načo ti je to už teraz vedieť ked dom ako pišeš už je na mene muža.Nejaký dôvod tam bude asi najskôr mužov súrodenec ked sa to dozvie aby neovplyvňoval otca na vratenie daru. Och prešpekulovane to je dobré.Už ked bude treba prebaľovať, nosiť, polohovať tak už tak rýchlo tvoj muž a ty nebudete utekať nato s anikto neide pretrhnuť ale majetok a mamon brať to áno. Ak vás da na súd o vratenie daru ešte kopec výdavkov vám narobil kvôli danajskemu daru ešte prídete o peniaze na pravnika a nehovoria o prerabke ktoru ste zaplatili.

veronikag18
autor
1. sep 2020

@dilino čo vas je do toho, čo ja zisťujem, ak neviete odpovedať k otázke tak sa nevyjadrujte prosím, muž má súrodenca áno, ten už dostal peniaze na dom a stáva si ho, môj muž dostal dom darom od svojho otca, ktorý svokor zdedil po svojich rodičoch, svokrovci žijú spolu v jednom dome, my žijeme vedľa nich v manželovom dome, my sme neplatili žiadnu prerabku, všetko platil svokor keď my sme spolu chodili ešte len pár rokov. Manželovi daroval svokor dom pred našou svadbou a to už prerabka bola hotová. Háčik je v tom, že svokor stále mení názor, raz povie, že môžme predať dom, môžme si robiť v ňom čo chceme, prerobiť ako chceme, on sa do toho nestará atď... a potom príde s tým, že toto urob tak a toto tak, sem tam niečo urobí bez nášho súhlasu alebo aby sa nás aspoň dopredu opýtal ci s tým súhlasíme, takže už máme toho rozkazovania plne zuby, tak nakoniec sa asi na to vykašleme a buď zostaneme bývať tu alebo zoberieme úver a postavíme si svoj dom a s týmto domom nech si robí čo chce. Pred darovaním ma vôbec takéto veci nenapadlo zisťovať a môj muž v takýchto veciach nevie absolútne chodiť. Nikto tento dom od svokra nežiadal ani nič, bolo to jeho rozhodnutie, že daroval dom manželovi, mohol ho darovat aj svagrovi len ten tu nechcel zostať bývať v tomto dome. Kľudne by som sa o nich postarala v starobe, nemám s tým žiaden problém absolútne. My už sme sa o takýchto veciach s nimi bavili a on je rozhodnuty ak to bude veľmi zle s nim tak chce isť do domova dôchodcov a nechce byť na príťaž rodine a zaťažovať tým ostatných členov rodiny. A neviem o akom dalsom dome píšete?? a už končim, mať tak Vaše problémy tak sa radšej nevyjadrujem. Už som si zistila zmluva na súde sa dá napadnúť iba do 3 rokov od darovania a vrátenie daru sa už nedá uplatniť. A predaj domu nie je porušenie dobrých mravov.

dilino
1. sep 2020

@veronikag18 no neviem či by ste somnou menila čo je horšie ako PREZIT SMRT VLASTNEHO DIETATA nepoznate má tak ake moje problémy chcete mať radšej taku tragédiu nechcite v živote zažiť že pochovate vlastne dieťa nechcite to ani prežiť.Mňa len zaujalo ako piše ešte v prispevku iná prispievateľka že prečo sa bojite ja ked niekomu niečo darujem dom tak snád nepýtam dar nazad to je čo za hlúposť.Mňa len zaujimalo tato vec že prečo sa zaujimate myslim si že ked mu raz dal a je to vyriešene a na papieri ked bude chcieť dar vrátiť nije to jednoduché. Nenapisal ste žiadne fakty prečo chcete a bojite sa že dar bude pýtať nazad. A ked ste si nevšimla forum je verejné ked napišete na verejne forum musite ratať aj s kritikou zaujimave je že vám prispievateľka napisala že prečo sa o to zaujimate tak ste ju slovne nenapadala asi som vám stupila na otlak.A o akom dome pišem že vy s mužom mate jeden, váš svokor daroval mužovi dalši ale čo tiež jeho dom či ako svokra ma dalši tak ako teda a budte taka láskava nechcite mať problém ako ja smrť dieťata to si neprajte zažiť nikdy v živote a slovne má nápadate vy si myslite čo o sebe nič o mojom živote neviete tak láskavo vás žiadam a prosím nechcite mať moje problémy neviete čo je to smrť vlastného dieťaťa. To je obrovský problém a nie majetky čo si do truhly človek zoberie domy. Ja teda keby som mala taký problém ako vy nikdy by som nič od rodiny nechcela ale ja som v tom iná.A ešte jedna vec teraz tvrdite že by ste sa o starého a chorého postrala ale realita by bola iná a okrem toho na DD sú obrovske poradovníky tak najprv vám nezostava iná možnosť ako sa postarať ako ho umiestniť ked nieje kam.

veronikag18
autor
1. sep 2020

@dilino nebojíme sa, že bude pýtať dom naspäť, len si to zisťujem, či sa da darovany dom vrátiť späť, či to je reálne, keďže svokra môže napadnúť hocičo, predstavte si, že viem, čo všetko zahŕňa taka starostlivosť o chorého a starého človeka, mám s ňou aj skúsenosť a áno viem, že sú domovy plné ale to nebolo predmetom diskusie. Ospravedlňujem sa, že som tak reagovala ako som reagovala na Váš príspevok ale niektoré veci ste písali od veci.

dilino
1. sep 2020

@veronikag18 vždy ked pišete do fora to je deno hoci kto musite ratať aj zo zlou reakciou nielen dobrou.Nechápe ľudi ktorý niekomu niečo daruju a potom chcu to vratiť to je všetko.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
draik
10. jan 2022

@zoro9836
Vy ste posledných desať rokov spali? Už to dávno neplatí.

sasa1310
10. jan 2022

@zoro9836 to bolo tak 15 rokov dozadu

martul
10. jan 2022

@sasa1310 dar nie je predmetom dane z príjmu

sasa1310
10. jan 2022

@martul ale je, pokiaľ ho ide predať do 5 rokov

martul
10. jan 2022

@dilino tvoje meno ťa úplne vystihuje. Nič nevieš o nich ani o ich živote a trepeš. Otázka bola jasná, ale či si to ty pochopil....nie.