Ahojte, prosím, kto sa vyznáte 🙏 poraďte mi prosím, chceme predať byt, ktorý vlastníme 3 roky, ako si vypočítame tu daň, ktorá sa platí za predaj pred uplynutím 5 rokov? Kúpili sme ho za výhodnú sumu, teraz ho predávame za viac ako raz toľko.
dokopy to tvorí 33 % z rozdielu. Teda z predajnej ceny si odrátaš nákupnú cenu a z toho rozdielu (tvoj zisk) 33 % je daň. Môžeš si to znížiť faktúrami, ale musia byť na prerábku a pevné časti v nehnuteľnosti (kuchynská linka, vstavaná skrina atď)
@patka06 no áno toto viem, ale koľko percent je tá daň? Viem že bolo tuším 33% ale koľko je to teraz? Viem že to menili, len neviem koľko.
Daň z príjmu platíte z rozdielu medzi kúpnou a predajňou cenou. Príklad, kúpili ste za 100 000, predávate za 150 000, rozdiel čiže zisk je 50 000. Túto sumu si môžete znížiť o výdavky na rekonštrukciu (, samozrejme tie výdavky, ktoré viete zdokladovať blokmi, faktúrami), ak ste čerpali hypotéku, tak o zaplatené úroky (potrebujete k tomu potvrdenie od banky o výške zaplatených úrokov). Z tejto sumy potom platíte daň z príjmu vo výške 19% a odvod do zdravotnej poisťovne vo výške 14%. Ak predaj zrealizuje teraz v roku 2022, daňové priznanie podávate budúci rok.
@sasa1310 už to není 33%
19 % daň z príjmu z predaja + 14% odvody do ZP
je to dokopy 33 %
Žiadna daň 33% nikdy nebola. Daň z príjmu je 19%, 14% je odvod do zdravotnej poisťovne. Toto sa nemenilo snáď 20 rokov či viac.
@ivkazba veď sa to malo meniť
Platí čo píšem. Nemenilo sa to a ani to nie je v pláne. Načo sa pýtaš, keď potom sa nás snažíš presvedčiť, že to tak nie je?
nič sa nemenilo ani to nebolo v pláne, neviem odkiaľ máš také info, stále platí to čo ti píšem ja aj ostatní
@patka06 ja som mala také info že sa to má meniť, to takto nemám šancu, to vychádza strašne veľa... A ešte sa chcem opýtať, tie faktúry musia byť na meno?
Nemusia byť na meno, len ak si ich daňový úrad vyžiada v rámci námatkovej kontroly, musia byť reálne samozrejme.
@ivkazba a prosím ťa, môžu to byť iba kópie?
@ivkazba a keby boli na iné meno, tak to nemôže byť, že?
nemôže
Samozrejme že nemôžu byť na iné meno
Dá sa vystaviť faktúra bez mena? Pri kontrole z daňového úradu musí byť faktúra vystavená na meno vlastníka nehnuteľnosti a všetky doložené doklady musia byť z doby kedy vlastníkom bol.
Úprimne si myslím, že ak by sa v tomto niečo menilo, tak len "k Horšiemu"
A ani nejaká alikotna časť z tých 3 a pol roka čo ho máme, sa nedá odpočítať?
Myslíš čo? Amortizáciu?? Nie nedá sa paušálne odpočítať nič ... daňový základ vieš znížiť len tak ako ti tu všetci píšu alebo počkať kým budeš vlastníčkou viac ako 5 rokov a neplatíš nič
@patka06 nie amortizaciu, ale to obdobie z 5 rokov máme už 3,5 roka, ze by sa platila daň za toho 1,5 roka, čo nám ostava
nie, neexistuje nič také
Aj keby ste predali mesiac pred uplynutím 5 rokov, tak platia rovnaké podmienky. Proste buď je alebo nie je splnená podmienka vlastníctva 5 rokov. A faktúra na meno niekoho iného logicky nemôže byť.
Tak je to v riti, lebo to nám vychádza zaplatiť skoro 15000€ a to ja štátu za nič nedám... 😢
Autorka: Nie, neda, dostala si odpoved a stale si melies svoje. Akoby mohli byt faktury na ine meno? To si ako predstavujes? Ze na fakture bude Anicka Mrkvickova a ty si to odpocitas zo zakladu dane?
Tak byt daj zatiaľ do prenájmu a predaj o 1,5 roka
Aj keď aj z prenájmu sa platia dane a odvody, ak máš zisk
@patka06 to nejde, potrebujeme peniaze na kúpu domu .. tak nič, musíme čakať... Som zle počítala vychádza to 22000
Ty si postihnuta? Koho zaujima, ze ty potrebujes peniaze na stavbu domu? Danove zakony prijima parlament, nie modry konik. A su sposoby, ako sa ta dan da platit nizsia a uplne legalne, ale tebe po tejto reakcii nepoviem nic. Zaplat si danoveho poradcu.
Od predajnej ceny odpočítaš kúpnu a prípadné náklady na rekonštrukciu
výsledok je suma, z ktorej platíš daň a následne odvody do zdravotnej poisťovne