Čo znamená vyrovnanie dane?

anonym0001
16. apr 2021

Prosim vas, neviem sa dopatrat na internete, co je to "vyrovanie dane"? Zijem na SK len 2 roky, cize som sa s tym este nestretla. Tento mesiac mi prisla dost vysoka vyplata, podla vyplat. pasky mi bolo vyplatene dost vysoke vyrovnanie dane. Danove priznanie som robila rovnako ako min. rok, ale min rok som ziadne vyrovanie dane nedostala. Z coho sa to rata a ako si to zabezpecim aj na buduci rok? 😀 Dakujem

petamich
16. apr 2021

pravdepodobne to bude vysledok rocneho zuctovania a vysiel ti preplatok a ten ti zamestnavatel dorovnal (vypytaj si vysledok RZD a uvidis, tam je uvedeny preplatok/nedoplatok a jeho vyska), nebola si napr. dlhodobejsie PN alebo si si neuplatnila danovy bonus na dieta, pripadme nebola cast roka nezamestnana alebo si si neprestala uplatnovat nezdanitelnu polozku? zrejme si mala nejaku zmenu v porovnani s rokom 2019 a preto ti vysiel v porovnani s 2020 preplatok

luckalukas_1
16. apr 2021

musela si mat PN 🙂 cim dlhsie, tym to robi krajsie danove na dalsi rok 😃

anonym0001
autor
16. apr 2021

@petamich ani jedno z toho. Deti nemam, PN som nebola, ani nezamestnana. To neuplatnenie nezdanitelnej ciastky si vobec nepamatam. Vzdy ked dam "neuplatnit nezdanitelnu cistku" dostanem peniaze? 😀

3009
16. apr 2021

@anonym0001 nezdaniteľnú čiastku buď si uplatníš mesačne, ak nie tak potom pri daňovom zúčtovaní a preto sa ti peniaze vrátia. Je to ale jedno, či si to dáš mesačne, alebo potom až pri daňovom zúčtovaní ti to naraz vrátia.

katenka858
16. apr 2021

A tebe robil zamestnavatel rocne zuctovanie dane a este si si aj sama podavala danove priznanie?😳 lebo robi sa bud 1 alebo druhe...

anonym0001
autor
16. apr 2021

@katenka858 vyplnala som to pre zamestnavatela

moonlight1210
16. apr 2021

@anonym0001 neuplatnila si si odpocitatelnu polozku na manzela? Ak on nepracoval nejaku cast roka.

anonym0001
autor
16. apr 2021

@moonlight1210 nic som si neuplatnovala. Preto ma to prekvapilo.

moonlight1210
16. apr 2021

@anonym0001 no uz jedine si vypytat tvoje rocne zuctovanie od zamestnavatela dat sem jeho foto bez osobnych udajov. Vdaka nemu ti tunajsie mzdarky rychlo povedia, ako ti vznikol preplatok. A ci si ho vies zavezpecit aj na dalsi rok.
Takto sa len dohadujeme, kedze moznosti je viacero (aj ich kombinacii).

anonym0001
autor
16. apr 2021

@3009 dakujem dobra vila, konecne som pochopila 😍 👏 a dakujem vsetkym zucastnenym mozgom za brainstorming 😘