Ahojte,
chcela by som poprosiť o radu ohľadom prevozu miminka z pôrodnice domov v zahraničí. Ja som Slovenka, priateľ je Čech, bývame v Česku ( u priateľových rodičov a ja tam žiadny pobyt nemám ) a budem rodiť na Slovensku. Trvalý pobyt by som chcela nahlásiť doma v SR, keďže vlastné bývanie ešte nemáme.
Chcela som sa opýtať ako previesť miminko domov z pôrodnice, keď ešte nebude mať vybavený pas.
A vôbec ako s ním cestovať pretože na vybavenie pasu budem musieť ísť opäť na SR a znovu naspäť domov do ČR, to isté ak pôjdeme k doktorovi, ktorého bude mať na Slovensku atď.
Budem potrebovať nejaký doklad, poprípade bude stačiť rodný list ?
Ďakujem ta radu.
@kvietok2012 ďakujem za odpoveď 🙂 to mám v pláne, ale čo ak ma prepustia z nemocnice napr. v sobotu, to nič nevybavíme a tiež budem potrebovať ísť s miminkom z pôrodnice domov do ČR, kde budem mať všetky veci a neviem si predstaviť žeby som na SR čakala 2 dni na pas
@lotuska97 a rodiť budeš v mieste bydliska rodičov?Ak áno, tak chod predsa k nim.
Alebo rodis niekde v úplne inej pôrodnici? Lebo ak nemôžeš ísť na tých pár dní k rodičom ci rodine tak jednoducho sa ubytovať len niekde v hoteli na tých pár dní.
Už vopred si zober so sebou potrebné veci, oblečenie, doklady, veď ide o pár dní, nie mesiace
@lotuska97 no nemas inu moznost, len počkať...
Si prva zena, o ktorej viem, ze ide z ČR porodit na Slovensko 😳
Neviem ako to je s rodnym listom dietata teraz, pred par rokmi mi ho vydali az po tyzdni. Skor nie, a bez neho nevyriesis pas
Radim rodiť v ČR.Nevies či bude všetko ok a či budeš môcť cestovať.Zbytocne si to komplikuješ.Bez pásu by som nešla....alebo potom si zariadiť veci tak.aby si ostala pár dní na sk u rodičov....ale zvaž.ci ozaj treba s novorodencom ísť na pásové medzi ľudí a bacily.
Dieťa môže mať doklad na cestovanie aj občiansky preukaz s fotkou, máš to lacnejšie ako PAS.
https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra...
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=nova...
@whatever1 dieta ziska automaticky obcianstvo po matke a ma narok aj po otcovi.. bude mat dvojake obcianstvo aj keby sa narodilo v australii...
@jaskolka
Preco chces rodit na svk? Ostan v cr, pas vybavis po otcovi cesky a mozes cestovat hore dole kolko chces... Akurat s pediatrom to budes mat trochu komplikovanejsie, lebo poradne su caste... A na tp ho vies prihlasit telefonatom na matriku a poslanim potrebnych dokladov mailom...
no ked budes rodit v SR, tak tu dostane dieta rodny list a v CR normalne tiez vybavis rodny list, kedze ma otca cecha. Tym padom pas nepotrebujes, dieta bude mat dvojite obcianstvo. V CR bude mat automaticky trvaly pobyt podla otca a na SR zas tvoj, akurat ze potom sa rozhodni kde budete byvat a podla toho sa odhlas z poplatkov v krajine, kde nebudete.
A teda pridavam sa k zenam, ktore nechapu, preco chces ist rodit sem...
@jj298 Ak su obaja rodicia slovaci, dieta po narodeni v cr dostane slovenske obcianstvo. Ak je otec cech a dieta sa narodi v cr tak dieta dostane ceske obcianstvo a ma narok aj na slovenske.
@guiseppinka To takto nefunguje ze dostane naraz obe obcianstva aspon v tomto pripade, druhe obcianstvo si bude musiet vybavit dodatocne.
Pobyt dostáva automaticky po matke, to sa nedá vybrať. Cez hranice bez dokladu nechoď, blbá náhoda a budú akurát vás kontrolovať, dieťa zoberú a budeš musieť dokazovať komu patrí, stojí ti to za to?
Ak chceš rodiť na sk tak si dones veci k rodičom, počkaj na rodný list, pas a môžeš ísť.
@januska12323 to je predsa blbost, ked niekto rodi v zahranici a potom ide domov, tiez nema doklad z vlastnej krajiny. Dostane rodny list a bude mat spravu z nemocnice, nikto jej dieta nevezme, ked nebude mat 5dnove dieta pas. naviac otec je cech a vezie si dieta aj s matkou domov...
Rodný list nie je cestovný doklad a hranica štátu stále existuje.
@katuska93 keď niekto rodí v zahraničí a chce tam ostať požiada o doklad na ambasáde, vycestovať môže až s ním.
@januska12323 ked niekto rodi v cechach a zije na Slovensku, tak z porodnice ide domov a nie ze si zhana ubytovanie a caka na doklad, kym vybavi pas alebo co. Ma predsa lekarsku spravu. A vobec nechapem to strasenie s odobratim dietata, to sa nedeje.
@januska12323 oficialne by sa to nemalo, ale prax je ina... Bezne sa aj z at chodi s babatkom domov bez pasu... Kym by nasa ambasada dala termin, tak to by tu museli tie decka byt aj pol roka...
@whatever1 ale ma narok na obe. Je jedno, z ktireho obcianstva vystavia pas ako prvy... V principe ani nechapem naco su 2 rovnocenme pasy naraz
@guiseppinka viem, že sa to robí ale ja by som neriskovala 🤷
@jj298 ak svk ambasada v cr funguje tak isto ako v at, tak sa na nu fakt nedostanes. Cakacky su desne. Vo februari mala slovenska ambasada najblizsi volny termin na polku aprila... A presne, kontroly nie su. Kolkokrat sme sli aj my na svk s tym, ze pred hranicami mi trklo, ze pasy zostali doma... A to bola aj utecenecka kriza... Ale hlavne fakt nechapem napad ist rodit na svk, ked vsetci vieme, aky je rozdiel medzi cr a svk porodnicami
Píšeš, ze budes rodit na SK...tak hned z porodnice na odd.dokladov, das vyhotovit pas do 2 prac dní a mozete cestovat...a nie, rodny list nie je doklad na cestovanie .