Opakované potraty kvôli pohlaviu dieťaťa

27. okt 2021

Myslíte si že je možné že príčina opakovaných potratov je pohlavie dieťaťa ? že žena nemôže vynosiť chlapca alebo dievča ? Poznám ženu ktorá má 5 dcér a ani jedného syna ale tehotenstiev mala viac... 🙂 co myslíte

pseudomonas87
27. okt 2021

Toto som sa presne pýtala v prvom ročníku na medicíne na genetike. Moja mama , čo potrat ( vo vysokom štádiu tehotenstva, 7.mesiac, stalo sa to dvakrát) ,to chlapec. Ja , som prežila, ale predčasný pôrod. Geneticka sa vtedy vyjadrila že skôr bude príčina inde, poruchy srdečného rytmu u dieťaťa, Geneticky problém, či problém na strane matky, zrážanie krvi , antifosfolipidovy syndróm a podobne. Samozrejme sú aj genetické vady viazané na pohlavie. Ale je ešte toho veľa nepreskumaneho, rôzne mutácie. Atď....

sara07
27. okt 2021

nie sme v indii alebo číne ano tam to platí aj to tak funguje
ale tu nie , to skôr ma rodina viac deti ale určite to tu nie je zaužívané
ale zase v tej indii aj čine to chapem tam je taky systém aj ekonimika aj tradicie ,kasty atd
nie poznám rodinu čo má 5 dcér a ano syn ked mal byt proste 3 x potratila potom prestali skušat
na slovensku by som nehladala za tym dôvod na interupciu , a pohlavie na isto sa dá zistit až po tom 13 tyždni z krvi , dá sa sice aj v 10 t ale tam je dost velké % nepresnosti už priamo vyrobca uvadza

pseudomonas87
27. okt 2021

@sara07 o čom to píšete? Pani sa pýtala na medicínsku príčinu, či je možné že žena Nemôže vynosiť napríklad chlapca a dievča môže? Nie na kasty a potraty kvôli pohlaviu.....

saganka
27. okt 2021

@sara07 ty si ale totalne nepochopila jej otazku... ona sa vobec nepyta na moznost interupcie z dovodu nezelaneho pohlavia 🙈

elizita
27. okt 2021

@sara07 precitaj si este raz co sa pyta autorka, lebo tento vas komentar nie je vobec k teme

bubinko1506
27. okt 2021

Myslim, ze je to mozne, ale skor z genetickeho hladiska, ze niektore geneticke poskodenia su viazane na muzske chromozomy (priklad). U nas zistili, ze muz ma poskodenie pohlavnych chromozomov, ktore sa viazu na muzske pohlavie - ak by sme cakali chlapca, tak by bolo vysoke riziko, ze sa dieta narodi postihnute, mrtve alebo predcasne. Odporucali nam geneticke vysetrenie embrya - polovica embryi vykazovala rovnake poskodenie, polovica bola v ppriadku. Napokon mame zdravych chlapcov

simsalabim
27. okt 2021

@sara07 nepises odpoved na autorkinu otazku. Ale neda mi nekomentovat to, "ze v tej Cine a Indii to chapes" - teda umely potrat. Ja teda nie, katastrofalne to poznaci celu spolocnost (prevaha chlapcov) a zjavne im to tam nedochadza. Len v Cine je tusim vyse 30 milionov muzov viac - muzov, ktori si nemozu najst partnerky a ukojit svoj sexualny pud. Vies, aka je to armada muzov?!

ejbyk
27. okt 2021

Poznám ženu čo 3x nedonosila dievčatá....ale 2x chlapcov v poriadku porodila....

renab
27. okt 2021

Aj my mame kolegynu, co vynosila iba dievcata a pri chlapcoch sa tehotenstva skoncili potratom vo vyssom stadiu tehotenstva.

cecilia29
27. okt 2021

Ano môže. Ide najmä o problém donosit chaplca - geneticky problém - keďže má chromozom x a y. Tak ak má na x viazanu zly gen tak nie je iba prenáša ako by to bolo u ženy lebo ma XX ale rovno chory. Alebo môže mať ochorenie viazané iba na Y chromozóm.

sara07
27. okt 2021

@pseudomonas87
@simsalabim
@saganka vám sa ako nezdá vôbec divne že určity typ otázok sa tu vždy ohladne tejto temy vyskytuje hlavne ked sa v parlamente riešia interupcie alebo neprejde tento zákon tak sa hladá čo by tam dali aby to bolo priechodné
nevšimli ste si na mk "zhodu náhod" čo sa tu opakujú len priklad najskôr kolujú určite otázky a potom sa to vyskytne podla odozvy v návrhu
typickym prikladom mimo tému ale bola fotografia s tým že deti platia za obedy ale väzni nie , to tu kolovalo zo 14 dni , diskusie a potom hla o 3 mesiace takyto návrh
tu je čast otázok ktoré skutočne niekto položí lebo sa chce spytat ale drvivá väčšina je tu otázok čo maju formu prieskumu , zdarma ideálne prostredie
viem o čom píšem a ja na zhodu okolnosti neverím, však teraz každy jeden den ohladne tohto otázka, potom ostane ticho, čo je ako zaujímave že nikto nič a ked to je v parlamente hups
a mimochodom skutočne toto je otázka ktorá sa nedá vyhladat a je aj laicky vysvetlená na nete ?

petrao2
27. okt 2021

Mam tetu
5 tehotenstiev 3 skoncili potratom
Vsetko mali byt chlapci
2 zdrave dievcata donosila
Nikdy nikto nepovedal pricinu ale to uz su roky
A aj ked medicina ide stale vpred toto je este dalekoo

autor
27. okt 2021

@sara07 opustite tuto diskusiu prosim

ikonica
27. okt 2021

@sara07 tu sa ale neprebera ziadna interupcia... Si mimo..

ikonica
27. okt 2021

K teme.. ano verim, ze je to takto mozne... Sama som 3x potratila ale nepoznala som pohlavie deti, kedze to bolo moc skoro... Mam dcerku a zda sa, ze druhe dieta bude tiez dievcatko...

simsalabim
27. okt 2021

@sara07 trosku si mimo. Tu sa pise o neschopnosti donosit urcite pohlavie. Nie o interrupcii. PS Zdas sa mi trosku paranoidna....

kvietok173
27. okt 2021

Myslim ze pohlavie s tym nema nic spolocne. Ja mam 4 deti na striedacku chlapec a dievca a vsetky som mala rizikove skrz mojho menejcenneho krcka maternicneho ktory mam v tehu makky ako ked zeny idu rodit a vsetky deti som donosila s dlhym lezanim a serklazou zositim a nakoniec dcerky som rodila cisarskym lebo sa skomplikoval koniec ale vsetko dobre dopadlo.
Ale pri 3 a 4 tehu uz som bola mudrejsia a brala probiotika odspodu aj peroralne aj zmenila stravu a tehu malo lepsi priebeh napriek mojmu deficitu.

makova333
27. okt 2021

@sara07 sup na svoju planetu, ale rychlo.

aurorastone
27. okt 2021

Určite áno, známa ma 5 chlapcov, vždy keď čakala dievčatko potratila, aj mi to vysvetľovala prečo to tak je, jej telo proste odmieta plod keď to má byť dievca...

makova333
27. okt 2021

Autorka: su niektore geneticke poruchy viazane na pohlavie, ale nie je ich zas az tak vela. Jediny, kto dokaze urcit ci to bola zhoda nahod (aj viac krat), alebo genetika (ci uz viazana na pohlavie alebo nie), je genetik.

cecilia29
27. okt 2021

@kvietok173 ma spoločne v prípade genetických porúch viazaných na pohlavie.

ankare
27. okt 2021

No veru som sa aj ja nad tymto zamýšľala... Sestra ma dve dievčatá a jeden potrat. Ja mam dvoch chlapcov a jeden potrat,...

kvietok173
27. okt 2021

@cecilia29 genetickych asi moze mat netvrdim nie som lekar ja si len myslim ze pohlavie nema vplyv na potratovost pretoze geneticka porucha moze byt ci uz u jedneho ci u druheho pohlavia

moonlight1210
27. okt 2021

@sara07 nuz, konik je naozaj spravne miesto, kde sa treba pozaujimat o nazor na potraty.
alebo cokolvek.

zrovna tu, kde sa dve skupiny vedia skor vzajomne virtualne pozabijat, nez povedat k niecomu rozumny nazor podlozeny argumentami. Pretoze po prvych dvoch stranach uz ostanu len najzarytejsi odporcovia/zastancovia a idu si po krku.

Naozaj miesto pre cerpanie prehladu, co chce "spolocnost" a ci by nejaky navrh presiel.

whatever1
27. okt 2021

@sara07 Tu sa vobec nikto nebavi o umelom preruseni tehotenstva ale o missed abort alebo odumretie plodu vo vyssom stadiu tehotenstva. Autorka chce vediet ci pricinou opakovaneho SPONTANNEHO potratu moze napr. to, ze by nebola schopna donosit urcite pohlavie.

bea2bea2003
27. okt 2021

Mám za sebou 5 tehotenstiev. Dvakrát som donosila chlapcov. Trikrát som potratila, podľa lekára nedonosím dievča.

bimbambim
27. okt 2021

Neviem či to zaradiť ako medicínsky problém ale kamoška vždy dievča potratila a chlApcov v pohode vynosila a to ma 4 a bez problémov.Dievcata s problemami a končili potratom

squ1rrel
27. okt 2021

@autorka otázka bola zodpovedana, dajú sa o tom nájsť veci na google, už nemusíš ani do genetickej poradne pisat, tam som ta chcela pôvodne odporucit. Apropo, prečo ten veselý smajlík? "🙂"

ariannazara
27. okt 2021

Poznám taky prípad jeden známi ma 3 dievčatá a 2 chlapcov jeho žena potratila 🧐 takže je to možné že niečo také je možné.

ankare
27. okt 2021

@bea2bea2003 a prečo je to tak? Čo to spôsobuje?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre