Správne urobený glukózový test

zuzanaha
18. dec 2014

baby, ja som ho absolvovala 3x, nakoľko boli predošlé dva vykonané chybne !! prosím vyvarujte sa chýb, aby ste tu hnusnu vodu nemuseli logat viackrát 😵 . 1x mi robili test na gynde zo ŽILY, bohužial odobrali len nalačno 4,36 a potom v 60 min 8,18- čo nestačí treba aj po 120 min, avšak ušetrili na jednom odbere a mňa poslali na diabetol. Tam mi brali krv Z PRSTA, čo dáva totálne nespoľahlivé výsledky aj o vyše 20% viac, aj som protestovala, či nemôžu zo žily, ale nechcela som veľmi mudrovať- hodnoty nalačno 5.1, v 60 min 9.0, v 120 min -7.0 - vraj hraničné nech prídem o 2 tt, či sa nezvýšia. Nakoľko som lekár, rozhodla som sa, že 3x odber musí byť podľa predpisov, lebo 4x tu vodu ločať nebudem. Dnes odbery zo žily, vyhodonotenie do 1 hod po každom odbere !! - nalačno 4.9, v 60.min 6.42, v 120 min 4.7 - čiže nemám gestačný DM. Dievčence, prosím vás, trvajte na odberoch zo ŽILY, ani ja by som neverila, že môže byť až taký rozdiel medzi ňou a tou z prsta- namerajú sa falošne vyššie hodnoty, mala by sa vyhodnotiť do 1 hod po odbere, nakoĺko po dlhšom spracovaní vám môžu vyjsť falošne nižšie hodnoty, žiadne prechádzky, a hlavne SÚ UŽ NOVé KRITéRIá ( 5.1 - 10.0 - 8.5) , čo starší lekári ešte stále nepochopili a ignorujú- alebo o nich ani nevedia, alebo sú zadubení, ja neviem. Všade na odborných stránkach sa o nich píše. Ja som sa riadila podľa odbornej stránky, kde je to veľmi dobre rozpísané ( tehotenskacukrovka-cz) . Drže sa maminky 😉

danieli
18. dec 2014

Moj prípad v prvom tehu, odbery z prsta a gestacny diabetes kvoli hraničnej hodnote po 120 minútach a diabetu v rodinnej anamnéze, dieta 2 kg v 37/2, ja som pribrala 5,5 kg, odkiaľ som mala tušiť, ze sa ma brat krv zo žily?

bosoriak
18. dec 2014

Mne pri druhej vyslo vraj mam tehotensku cukrovku, no prosim, jediny zvyseny ukazovatel som mala na teste. Zvysok tehotenstva som travila pichanim do prsta po kazdom jedle a kazde 2 tyzdne na diabetologii na odber krvi. Vsetky vysledky v norme, nikdy ziadne zvysene hodnoty. Takze aj ked sa test spravi spravne a aj ked vyjde vyssi vysledok, neznamena to hned, ze ma zena tehotensku cukrovku. Cim nechcem znevazovat tento test, len si myslim, ze pri hranicnych hodnotach netreba hned robit paniku.
Vsetkym maminam drzim palce.

stepanka274
18. dec 2014

@bosoriak presne ako píšeš, absolútny súhlas, to si ale dobrá že si to vydržala, ja som to vzdala anevydržala až do konca tehu a všetko bolo ok, fakt netreba hned panikáriť. 😉

david93
18. dec 2014

ak sa dá tak odmietnite, môže to miminku ublížiť - môže mať v dospelosti nábeh na cukovku, lebo v 20. týždni tehotenstva ešte nemá vyvinutý pankreas a keď vy vypijete toľko cukru, ide aj do tela bábätka, fakt radšej odmietnuť keď sa cítite dobre a v rodine cukrovku nemáte

bosoriak
18. dec 2014

@stepanka274 No vydrzala ako vydrzala - ja som po dvoch tyzdnoch uzkostlivej diety zacala testovat a potom som sa uz v nicom neobmedzovala, este aj cokoladu som jedla po obede a cuduj sa svete, vysledky vzdy ukazkove, dieta zdrave. Takze podla mna som ziadnu tehotensku cukrovku nemala, len mi jednorazovo vysiel vyssi vysledok.

stepanka274
20. dec 2014

@bosoriak presne, aj u mňa to tak bolo. 😉

seahorse27
21. dec 2014

Takze mne brali krv z prsta na diabetologii a to len po 2 hodinach po vypiti tej zbrndy. Vobec mi nebrali nalacno ani po 1 hodine, nie to este zo zily. Tu hodnotu som mala 7,6 - podla novych kriterii v norme, podla nich hranicny vysledok. Nikto sa neobtazoval mi test zopakovat, ale nechceli ma tam ani na kontroly 😀 Len mi odporucili diabeticku dietu bez akychkolvek merani cukru. To je pristup, co? Najskor som sa obmedzovala, ale potom som sa na to vyprdla a obcas som si dala nieco sladke. Prilohy, ovocie aj pecivo som jedla normalne. Jedinu vyhodu to malo tu, ze som pribrala pocas tehu len 9 kg, dieta samozrejme zdrave. Ale este si to chudak maly odniesol aj on porode, lebo mu stale kontrolovali glykemiu kvoli mojmu hranicnemu vysledku. Dopichany bol cely :(

minkaa
20. jan 2015

ahojte , mne brali krv aj zo zili aj z prsta a prave mi volala sestricka ze mam prist lebo mam trochu zvyseny cukor.viete mi prosim povedat co ma caka?niekde ma poslu?

luli03
9. feb 2015

@zuzanaha ahoj. Mne robili tak ze doma som mala pit glukozu a prist do ambulancie na odber. Z prsta. Nerobili mi nic pred. Hodnota mi ukazala 8,6. Povedali ze je to v poriadku. Dnes som to riesila lebo mi to nedalo. Volala som si na diabetologicku ambulanciu a tam ze to neni v norme a ani test nebol urobeny tak ako sa to ma. Preplakala som celu noc co sa bojim vi ju mam ci nie. Pri 3 tehotenstvach som nic nemala.

zuzanaha
autor
14. feb 2015

@luli03 tak teba otestovali este horsie ako mna, mam pocit ☹ .. verim ti, ze ta to vystresovalo.. ja som bola tiez dost mimo z toho, na nic ine som nemyslela, len ze co ak ( gynekol mi povedalal, ze nech uz 3x nejdem, ale nech pre istotu dodrziavam taku dietu ).. ale to mas aj tak strach, ze ci nieco potom nezanedbas .. ja som aj do nejakeho mestskeho laboratoria volala, ze ci su ochotni mi zobrat zo zily, a vsetci ze: VSAK TO JE JEDNO.. islo ma rozdrapit 😠 .. to ozaj chceme tak vela ??? nechapem, bud nech to robia poriadne, alebo nech ta poslu tam, kde to vedia.. nedaj sa odbit, do konca tehotnestva mas este dost casu a budes nad tym rozmyslat a trapit sa .. maju povinnost ti ho zopakovat, ked to poser...ali.. aj ked, asi chod inam radsej

zuzanaha
autor
14. feb 2015

@minkaa podla mna ta poslu an diabetologiu a tan ti ho zopakuju

luli03
15. feb 2015

@zuzanaha bola dom už na diabetologii. Tam mi po hodné vyšiel 9,9 po dvoch 9,6. Dal mi glukomer. Doma mám hodnoty pred (raňajky, obed, večera tak do 4,7 a po tak 5,3 aj 5,7 aj niekedy 6,2.) Hlavne som kazdy deň v strese či bude mala v poriadku. Morfologia bola na 1 🙂🙂🙂 este som k tomu aj prechladnutá :(

minkaa
18. feb 2015

@zuzanaha no tak bola som na diabetologii a urobili mi ten test spravne a vysledky som mala dobre ...doktorka si tam ponadavala ze naco to robi ten gynekolog ked to nerobi naporiadok.o dva tyzdne som prisla na kontrolu a zas vysledky dobre.4,2 a po jedle 4,8.....do spravy pre gynekologa mi napisala ze test u neho bol urobeny nestandartne a vcera som bola na poradni a doktora ani sestricku absolutne nezaujimalo ako som dopadla na tej diabetologii..hlavne ze ja tam musim teraz chodit na kontroly kazde dva tyzdne ide ma porazit lebo tam chodim zbytocne...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre