Očkovanie proti tetanu na začiatku tehotenstva

zuzulka14
19. nov 2014

Ahojte,
práve som si robila test, po niekolko dnovom meskani ms a zistila som, ze som tehotna.. a ja som sa rozplakala.. Nie z toho, ze ho nechcem, práve naopak - pol roka sme sa snazili a konecne to vyšlo 🙂 ale.. pred 9 dnami som sa bola dat zaockovat proti Tetanu a velmi sa bojim ci bude v poriadku.. Prosím, napíšte mi, že sa obavam zbytočne...

vege1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzulka14
autor
19. nov 2014

ja som si este tesne par minut pred podanim injekcie robila doma test as nic.. tak som sla a dnes mi to meska 6-ty den, robila som test a teraz som zmatena.. Chcem sa aj tesit, ved je to vytuzene a teraz toto.. som si poedala, ze ked pol roka nepodarilo, tak idem, lebo uz som mala po ,,termíne,, tetanovku.. ach..

marionmarion
19. nov 2014

ocko proti tetanu by nemalo ohrozit tehotenstvo, neboj...keby si sa dala ockovat proti rubeole, tam by bolo riziko, ale tetanus je podla mna v pohode 😉

belllinka
19. nov 2014

Pochopila by som to, keby tehotenstvo bolo neplanovane, ale naco sa davas ockovat v case, ked sa snazite o dieta? Nechapem...
A tak v pohode to asi nebude, kedze v tehotenstve niesu vhodne ziadne lieky, nieto este latky obsiahnute vo vakcine.

vege1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marionmarion
19. nov 2014

@belllinka iste, mas pravdu, v tehotenstve nie su vhodne ziadne lieky...ale preco tu spominas iba lieky? Zdraviu plodu a samotnej tehotnej zeny neprospieva aj kopa dalsich veci nad ktorymi sa malokto zamysla, napriklad nevhodna strava plna chemie ( aj obycajna zemla moze obsahovat skodlive ecka a hned niekolko), kozmetika, pracie prasky, farby na vlasy, znecistene ovzdusie, voda, vyfukove plyny, cigaretovy dym ktory dychame pasivne kdekolvek aj na ulici a mohla by som menovat do rana. A ano, aj chemicke latky vo vakcine, samozrejme...ale tehotne sa okrem tej vakciny stretavaju so vsetkym co som vymenovala vyssie a predsa donosia a porodia zdrave deti...
ja nie som zastancom ockovania, ale takto cierno by som to nevidela...

marionmarion
19. nov 2014

@vege1 lieky sa beru, ak je to naozaj potrebne, ale je pravda ze vsetko prechadza cez pupocnik aj do plodu, cize naozaj sa lieky neodporucaju ak na to ie je vazny dovod a ak je mozne sa im vyhnut, tak sa im treba vyhnut...

irenkask
19. nov 2014

@zuzulka14
Tak ja osobne by som išla za lekárom aby mi podpísal papier že mi ručí za to že dieťa bude Ok po očkovaní tetanu.
Však aj nám dávajú podpisovať informovaný súhlas tak môžeme aj my si dať.

vege1
19. nov 2014

@marionmarion a ja som napisala nieco ine?

marionmarion
19. nov 2014

@vege1 v podstate nie, ale napriklad u ATB je to diskutabilne, nie vzdy je to naozaj potrebne ich nasadit, ale zalezi to od lekara, nakolkolahostajne sa k tomu stavia. Myslela som tu skor na to, ze niekedy je diskutabilne ci su tie lieky naozaj potrebne alebo nie...

evulienkaslx
19. nov 2014

@zuzulka14 Ahoj, toto som nasla od odbornikov, snad pomoze a neboj, bude dobre 🙂:
http://www.sprievodcaockovanim.sk/ockovanie-pro...

http://www.sprievodcaockovanim.sk/ockovanie-vse...

belllinka
19. nov 2014

@marionmarion Ano, suhlasim, tak ale snad ked som tehotna sa snazim eliminovat vsetky negativne vplyvy a nebudem sa davat vedome ockovat.

belllinka
19. nov 2014

@evulienkaslx Hmmm a to sa robil nejaky vyskum na tehotnych zenach, ked vedia, ze to neskodi plodu? Zaujimave, ze aj na trapnych kvapkach do nosa je napisane, ze sa neodporucaju v tehotenstve, hlavne v 1. trimestri a "chutna vakcinka" sa skoro az odporuca v tehotenstve. 🙄

marionmarion
19. nov 2014

@belllinka achjaj, ale to najprv musim byt o tomto vsetkom informovana...co myslis kolko tehotnych mamiciek sa vobec tymito rizikami zaobera? Vsetky urcite nie, lebo o tomto ani netusia, alebo na to nechcu brat ohlad...bezne stretavam na ulici mamicky s kocikom a s cigaretou v ruke. Aj tehotne, ci take co koja ale povazuju dat si jeden stamprlik za uplne normalnu vec, ved to nic nie je... To je tiez o tom...bud neviem, ze tym nicim svoje dieta, alebo ten fakt jednoducho ignorujem...ja som vo svojom prvom prispevku narazala skor na to, ze ockovanie proti rubeole moze sposobit potrat ( je tam velmi vysoka pravdepodobnost) ale u tetanovky taketo priame ohrozenie nie je...

zuzkaanicka
19. nov 2014

Precitaj si tu, nemal by to byt problem, ale samozrejme, treba konzultovat s gynekologom.
http://www.medicus.sk/itehotne.htm

zita19
19. nov 2014

Myslim si, ze sa tu zas zbytocne siri biopanika.
Za prve damy, vyvarujte sa komentarob´v, ze ked som tehotna nedavam sa ockovat, pripade ak sa znazis, naco sa davas ockovat. To su naozaj prinosne komenty.
Co sa tyka liekov v tehotenstve: Niekotre su ńevyhnutne aj pocas tehotenstva. Castokrat aj ATB. Pretoze pri KAZDEJ prebiehajúcej infekcii sa uvolnuju do tela toxiny. Viac (rubeola) ci menej ohrozujuce vyvoj plodu. Pri nasadovani liekov tehotnym sa lekar rozhoduje medzi tym, ktore eventualne riziko je horsie pre plod. Ci riziko medikacie alebo neliecena choroba. Rovnako nie vsetky lieky prechadzaju placentárnou barierov. Ale toto su uz veci, o ktorých sa ma vyjadrit odbornik.
@zuzulka14 v prvom rade sa ukludni. Verim, ze si prestrasena ale radsej by som toto konzultovala s lekarom (vseobecnym, gynekológom, genetikom... ) hocijakmy lekarom, mozno aj s viacerými, len nie s amatérmi (aj ked riznam sa aj ja som amater, len mozno trosicka lepsie informovany). Vela sa dozvies na príbalovom letaku k vakcine. Vyrobca v nom o zakona musi uviest vsetky kontraindikacie, vedlajsie aj neziaduce ucinky.
Takze hlavu hore, z toho co ti tu dali linky by sa nemalo nic diat.

bosoriak
19. nov 2014

@zita19 Biopanika je vynikajuci termin 😀

@zuzulka14 Ries to urcite radsej s gynekologom, nez na fore. Toto naozaj nie je otazka pre laikov.

evulienkaslx
20. nov 2014

@belllinka paci sa: http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=preg...

mojim cielom je nevyryvat a upokojit maminku, ktora sa boji o svoj plod
Samozrejme, bolo nezodpovedna sa dat ockovat, ak aktivne pracovali na babatku...
Pre viac info sa treba pytat odbornikov,

tamarka9
20. nov 2014

@zuzulka14 aku konkretnu vakcinu u teba pouzili? Pretoze casto sa pouzivanu inaktivovane vakciny, teda infekcny agens je uz neskodny, iba navodi umelo imunitnu reakciu a nemoze vyvolat ochorenie. Inak ockovanie tetanu sa neodporuca iba ak si chora, mas horusckovite ochorenie, v tehu by nemalo ohrozit plod ani matku. Samozrejme povedz o tom svojej lekarke, ale co si ja pamatam zo skoly (lekarska), proi tomto type ockovania by naozaj nemal byt problem...

@evulienkaslx
@belllinka baby tazko hovorit o nezodpovednosti, co keby sa o babo snazili 5 rokov, aj takych je tu vela, tak cely ten cas by nemala robit nic...viete aka je umrtnost na tetanus? Dost vysoka...prepokladam ze baba je dost zodpovedna, keby vedela ze sa to podari isto by nesla na ockovanie,ale nikto z nas nevie ako dlho to snazenie bude trvat..

lucus83
20. nov 2014

@zuzulka14 kľud neboj sa vakcínu Ti podali v čase vývoja dieťatka, kedy lieky, alebo nejaké chemické látky, buď poškodia embryo a dôjde k spontánnemu potratu- , alebo sa embryu nestane absulútne nič. Prvé cca 2 týždne je každé poškodenie nezlučiteľné zo životom- príroda sa sama bráni. Kedže si stále tehotná- bábätko by malo byť v poriadku, resp. nemalo by byť vakcínou poškodené. Najcitlivejšie obdobie je prvý trimester- po tých 14 dňoch- vtedy dochadza k embryogenéze vyvíjajú sa orgány- každé poškodenie je veľmi vážne.
Oficiálne údaje z vakcíny, ktorou si bola preočkovaná- má dve zložky
údaje z spc Imovax Dt http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/imovax...
Vakcína proti záškrtu
Nie sú dostupné žiadne spoľahlivé údaje o teratogénnom účinku na zvieratá.
Doteraz neboli hlásené žiadne deformity alebo fetotoxické účinky u žien. Údaje o očkovaní tehotných žien vakcínou proti záškrtu sú však nedostatočné a  na ich základe nie je možné vylúčiť riziko očkovania.
Keďže táto vakcína môže indukovať hypertermiu, tehotným ženám, ktoré už boli predtým zaočkované, by sa mala podať vakcína so zníženou dávkou.

Vakcína proti tetanu
Na základe dostupných experimentálnych a klinických údajov môže byť táto vakcína v prípade potreby podaná v každom štádiu tehotenstva.
Následne a ako prevencia sa počas tehotenstva táto kombinácia neodporúča, pokiaľ daná osoba nežije alebo necestuje do endemickej oblasti. Ak je potrebné podať jednu z vakcín, uprednostňuje sa monovalentná vakcína.

sahraa79
20. nov 2014

V kazdej vakcine je hlinik a ten skodi telu matky a tak isto aj plodu...

lucus83
20. nov 2014

@sahraa79 ak by bol hlinik tak škodlivý a poškodzoval aj embryo- @zuzulka14 , by sa ani nedozvedela, že bola tehotná!!!

sahraa79
20. nov 2014

@lucus83 prosiim?:D

sahraa79
20. nov 2014

@lucus83 napíšem blbý príklad ale aj tak...to by ani ženám, ktoré droguju a pchaju do seba svinstvo nevyšiel pizitivny test podľa toho, čo píšeš . Najprv si treba pozrieť zloženie vakcín a potom reagovať. A takúto dôležitú vec by mala dotyčná riešiť hlavne s lekármi, nie tu...tu jej nikto neporadi...jediné čo tu vznikne, sú hadky...

lucus83
20. nov 2014

@sahraa79 riziko teratogenity- poškodenia embrya či plodu stúpa s veľkosťou dávky , dĺžkou expozície, pravidelnosťou podávania. Je málo látok, ktoré dokážu poškodiť plod po jednorázovom podaní vo veĺmi nízkych dávkach. Tiež veľmi záleží na období, kedy látka pôsobí. Embryo je najzraniteľnejšie v prvom trimestri kým ešte nie je chránené placentou, a keď každá zmena sa prejaví na úrovni orgánovej. V druhom a treťom trimestri, sú tieto poruchy hlavne na úrovni poškodenia fyziologických fcii.
U Imovax dt vakcíny, spc neuvádza, že by sa také prípady vyskytli. Hovorí však aj to, že bolo príliš málo prípadov aby sa dalo zhrnúť, že je bezpečná pre tehotné ženy. Skúšky teratogenity sa robia aj na pomocné látky- a teratogénne látky sa vo všeobecnosti používajú v medicíne, len v takých prípadoch, keď terapetický efekt vysoko prevyšuje riziko- a to hlavne v protinádorovej terapii. Bezpečnostné opatrenia sú prísne, žena musí užívať antikoncepciu, robiť si pravidelne tehotenske testy...
U vakcín riziko zvyšuje prítomnosť živého aj keď oslabeného vírusu. Vírusy sú všeobecne silné teratogény , navyše sa môžu množiť "zvyšovať" svoje množstvo a dobu pôsobenia a tak stupňovať svoje teratogenne účinky. Imovax nie je živou vakcínou.
Obdobie prvých 17 dní je obdobie všetko alebo nič, buď embryo zahynie alebo ostane bez poškodení. A zuzulka14 bola očkovaná našťastie v tomto období- o prípadnom potrate by totiž ani nevedela
Nestraš kým nemáš spoľahlivú štúdiu o sledovaní teratogenity hliníka v mikro množstvách.
Súhlasím, že by to mala dotyčná riešiť s lekármi, ja som ju však chcela len upokojiť nech nie je zbytočne príliš vystrašená reakciami podobnými Tvojej reakcie na hliník.
Som farmaceut a čo to o mutagenite viem. Navyše zuzulka 14 bola vystavená vakcíne jednorazovo, v období, keď sa embryo ešte dokáže regenerovať- nedošlo ešte k takej diferenciácii, aby prípadná zmena bola nezvratná.Navyše hliník nie je vo všeobecnosti považovaný za silný teratogén. Zaujímavý link:
https://www.google.sk/webhp?sourceid=chrome-ins...
http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/201...
veľmi pekne jednoducho je riziko vysvetlené aj cez odkaz Faktory určující odpověď organizmu na léčivo Faktory ovlivňující účinek léčiva Soubor PDF od strany 12.

lucus83
20. nov 2014

oprava myslela som" ....Je pomerne málo liekov, ktoré dokážu poškodiť plod po jednorázovom podaní .... Aby som bola presnejšia.

sahraa79
20. nov 2014

@lucus83 skopírovať text vie každý. .z textu však vyplýva ze embryo poškodené byt môže. .. kazdopadne sa nechcem hadat a mamicke želám negativne vysledky a zdravé bábo

sahraa79
20. nov 2014

@lucus83 a dovolim si oponovat...nie je to tak ze bud embryo zahynie alebo ostane bez poškodení. ..to je blbost...mnoho zien v tomto období co sa spomina je bud vystavenych rtg ziareniu, alebo zje nevhodné lieky a embryo prezije ako poškodené. ..

lucus83
20. nov 2014

@sahraa79 mas pravdu, že dieťa býva poškodené ale až po cc17 dni. To sú oficialne poznatky pozri si hlavne ten druhy dokument- tam je to v skratke

lucus83
20. nov 2014

@sahraa79 Nie každý však vie že existuje spc- resp vie ho hľadať, máloktory laik si pamätá názov vakcíny- preto som radšej hodila link, a aj vytiahla potrebnňe info.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre