Ahojte dievcata,
mam 40 rokov, 2 deti 11 a 5 rocne a zrazu toto - neplanovane tehotenstvo! Mam velmi velke obavy ako to cele zvladneme, ako to ovplyvni nasu rodinu, väcsie deti, ich celkovy zivot a program, ked sa zrazu vsetko bude tocit okolo babatka a oni sa mu budu musiet prisposobovat. Momentalne ma kazdy z nich vlastnu detsku izbu, ale jeden z nich sa o nu skor ci neskor bude musiet delit. V podstate bolo s dvoma detmi vsetko velmi jednoduche a super, a co teraz? Mam strasny strach z toho, co to s nasou rodinou urobi. Predsa len nie sme najmladsi a aj vekovy rozdiel medzi detmi bude velmi velky. Cele noci nespim, len si lamem hlavu nad tym ako a co bude. A to ani nehovorim, aky mam strach z tehotenstva a porodu. Prve dve ti som porodila prirozdene, ale to si teraz ani len predstavit neviem a rozmyslam nad cisarskym rezom...no skratka som na nervy....a tesit sa z toho neviem.
Ma niekto, kto si tymto presiel par povzbudivych slov?
My mame tiez tretie neplanovane. Momentalne ma 2 tyzdne a postupne si zvykame. Ako som zistila, ze som tehotna, prvy tyzden som prerevala. Dalsie tri mesiace som chodila ako bezducha. Podla mna vacsi vekovy rozdiel je lepsi. My mame 4,5 rocnu dceru a ani nie 3 rocneho syna. Obidvaja si teraz vynucuju viac pozornosti. Syn je k tomu neveritelne akcne dieta, mame podozrenie na istu diagnozu, vkuse musi byt pod dozorom. K tomu najmensieho bolieva brucho, tak v noci moc nespime. Nejako to vsak zvladame. Obcas mi pride na chvilu starsich postrazit mama alebo sestra. Ja si ale vzdy hovorim, ze raz sa to zlepsi a hlavne si uz nic neplanujem a beriem to, ze to tak ma byt.
@wolke7
Ja som mala 15 rokov,sestra 12,starsi brat 18 .Vtedy za nami dosla mama a povedala ze budeme mat babatko.Asi najtazsie to niesol najstarsi brat ktory uz mal "frajerku"a asi niekde tisko planoval uz svoje.
Cela rodina bola v soku ,ale len do chvile dok sa bracho nenarodil.
Bol to taky Benjaminek rodiny.Narodil sa ked mama mala 40 rokov.
Je z nas najmladsi,najkrajsi a najmudrejsi ( on si za tym stoji 😂)
Ja mam teraz skoro 39 a nejako sa nedari,takze ber to ako pozehnanie a ver ze ti bude robit viacej radosti ako starosti.
A este mama hovorila,ze pri tak velkych surodencoch si vlastne ani jeho detstvo nepamata ,kedze bola vojna o kocikovanie ,len aby sme nemuseli robit v zahrade.
Vsetko bude dobre🙏
Ja trosku s ineho pohladu 🙂 nasi mali tiez neplanovane 3dieta, ja som mala 9 brat 6 a zrazu pribudlo babatko, ale je to super mat takeho surodenca, tiez sa nasi bali ako to bude a uplne v pohode, tym, ze som bola starsia som vedela casom pomoct, ci uz zo skolkou rano - poobede, aj teraz ked nieco potrebuje tak pribehne za mnou. S bratom sme jej oporou a pomahame vo vsetkom, je to taky milacik vsetkych a to uz ma 17😉 Neboj sa toho, podla mna surodenci budu radi a ty budes mat pomoc 🙂
@wolke7
ahojček,aj ja som mala tretie neplánovane.... tie isté pocity, tie isté návaly, rozdiel medzi deťmi bol veľký, starší syn má 12 a dcéra má 10 a táto najmenšia má už 2roky preč 🙂 a??? všetci ju milujúúú, aj ja samozrejme. Keď som ju porodila, ešte som si to tak neuvedomovala, že ďalší člen.... ale už keď som bola na izbe, sama a s ňou, plakala som veľmi. Ako som ju nemohla chcieť, ako som len chcela aby odišla preč ešte ako pár týždňová.... uvedomujem si, že medzi mnou a tebou je 10rokov rozdiel, aleeee ja som si tiež už myslela, že si začnem užívať, deti veľké, už som absolvovala pár výletov bez nich, bola som taká nezávislá a zrazu toto.... no koniec sveta 🙂 teraz sa usmievam, ale vtedy som to tak brala... do 16týždňa som nikomu nič ani nepovedala. stále som čakala na tie pekné pocity, na to tešenie.... ale ako vravím, ono to prišlo, až keď som s ňou bola sama na izbe. je to naozaj milášik 🙂 decka si veľmi rýchlo zvykli, dokonca sa jej prispôsobujeme, v rámci dobrej nálady 🙂 celú školu, krúžky, rodičká, vystúpenia či futbalové zápasy som absolvovala s ňou, za pochodu sme vždy všetko riešili. A všetci sme z nej tešili...... niekedy sú situácie, že sú starší proti nej, niekedy je každý sám za seba, ale vždy stoja pri sebe. ono to prejde, všetko je tak ako to má byť, uvidíš..... ten zmysel nájdeš neskôr, ale určite.... 🙂
Aj ja mam tretie neplanovane dieta, teraz ma uz 6 rokov a surodencov 13 a 9 rocnych. Ked som 3x rodila, mala som 41 rokov. Tiez som to tazko znasala, pocas tehotenstva. Ale potom som nikdy neolutovala, som naozaj stastna, ze ju mam. Aj ked nasa rodina prekonala tazke casy a rozpadla sa.
ahoj , ja som na tom bola podobne, veľké relatívne odrastené dievčatá, 9 a 12 ročné, ja 41 rokov a do toho neplánované dieťa. Ja som to mala o to ťažšie, že naše partnerstvo s mužom išlo dolu vodou (už nie sme spolu) a mala som závažné zdravotné problémy, netýkajúce sa ale tehotenstva. Takisto mi dlho trvalo, kým som predýchala, k veľkému tešeniu došlo snáď až po pôrode. A napriek tomu neľutujem a nikdy nebudem. Náš chlapček je môj poklad, moja radosť, možno práve preto, že som to nemala jednoduché, si o to viac vážim, že je zdravý, šikovný, najkrajší a najmúdrejší - he-he 🙂, proste môj 🙂. ľúbime ho všetci, aj dcérky, je to ich malý ľúbený braček. Tak to malo byť ♥.
je to tak, ako to ma byt. Dieta je vzdy dar. Moja mama rodila ako 43 rocna, brat je tu, zivy, zdravy a milovany. O deti sa neboj, neublizi im to, naopak.
Drzim palce.
Ahoj. Ja mam sice 32,ale rozdiel medzi suqgo
Surodencami mam 8,11,13 r.
Moja dcera ma 12r a syn 5r. Ale poviem Ti,ze mi s nim dost poma. Ide po neho do skolky,pomaha mu, strazi ho,uci ho. Ked mam robotu osprchuje ho. Je to fakt pomoc obrovska. Na babatko sa tes. Je to dar. A to,ze mas deti uz starsie,budu ti pomahat. Drz sa a vela zdravicka.
@wolke7 toto je môj názor - 40 rokov je dosť aj na deti vo veku 11 a 5. Máš určite, čo robiť, energie asi nazvyš nemáš. Ak sama cítiš, že teraz , čo máte je v poriadku a príchod ďalšieho dieťaťa by všetko len narušilo, už by som do toho nešla. Je ťažké povedať, voľ potrat, pre ženu je to veľmi chúlostivá situácia...daj si na papier všetky za a proti príchodom nového člena rodiny. Otec dieťaťa ho chce ? Ako on sa k tomu stavia ? Určite má k tomu čo povedať. Nedá sa porovnávať, kto a ako toto vníma a čo by Ti kto poradil, pretože nikto nepozná naozaj vašu životnú situáciu. Ty musíš vedieť a ak cítiš, že nie, tak asi nie. Záleží aj, ako sa sama cítiš, či ešte budeš mať na tehotenstvo, pôrod a následnú výchovu dosť síl. Roky len pribúdajú a deti máš dosť malé vzhľadom na svoj vek a darmo, čím sú deti staršie, tým väčšie nároky majú, aj finančné, to hlavne. Utiahnete to s manželom? Budete schopní dať každému dieťaťu adekvátne vzdelanie? Zaplatiť ho ? Skôr vidím tu ďalekú budúcnosť versus váš vek. Mám 44 a syn 22, náklady na jeho VŠ sú mesačne 300 - 400 €, to len ako príklad.
@wolke7 prosim ta 🙂 teraz to nieje nic vynimocne. Vacsina zien takto rodi. Svagrina v 40ke prve dvojicky a druha v 38ke ma 2 rocneho a polrocnu...
Zvladaju to na vybornu
Sice, uz nemaju take nervy na deti ako keby ich mali mladsie ale to nevadi.
A na margo toho...svokra ma 3 deti. Tie dve dievcata a mojho manzela, ktory ma 24 rokov... Tak vidis. Ona v 40ke rodila mojho muza, zatial co doma uz mala velke 18 a 20 rocne dievcata.... Zvladla to. Vravrla, ze posledne tehotenstvo bolo najlepsie pretoze mala skusenosti, bola kludna, vedela co ju caka. A hlavne, jej to strasne rychlo vsetko ubehlo. Zo zaciatku tiez mala stavy, ze sa netesila, plakala....vies ako v tom case, zena v 40ke a dieta na ceste... Uz bola "stara" ale nikto to neriesil 🙂
Vsetko dobre dopadlo, aj ho porodila prirodzene a nebyt jej neplanovaneho tehotenstva, nrmala by som teraz toho skveleho manzela 🙂
Drzim ti velmi prsty, urcite to zvladnes. Nejdes do ziadnej neznamej, deti ti pomozu 🙂 Uz len aby si sa z toho zacala tesit 🙂
Nic neboj, po 12 rokoch sme mali 2 dieta a neviem vynachvalit. Tiez som mala 39. Vrelo odporucam. Starsia dcera je ako druha mama a mame velku pomoc doma. 🙂
@wolke7 z ineho pohladu - mam bratov o 14 a 17 rokov starsich a vdaka nim som mala najkrajsie detstvo ake som len mohla mat 🙂 a dokonca sme mali iba jednu detsku izbu
;) nevahaj, ak si vychovala dve deti, vychovas aj tretie 🙂
@wolke7 Ja som mala 39 rokov, doma 16ročného a 5ročného syna a dalšie bábo plánovane na ceste. Vobec ma netrápilo, že bude veľký vekový rozdiel, beriem to ako výhodu. Tehotenstvo som zvládla na jednotku, žiadne problémy som nemala ani mykozu, proste nič, užívala som si to, dokonca som bola ako tehotná v 7mesiaci v Tatrách, chodila po túrach, všetko som zvládla v pohodičke. Porod som mala najlepší zo všetkých, zotavenie takisto super. Materskú si užívam, malý je úžasný, starší synovia ho lúbia neskutočne. Najstarší ho aj hocikedy zabaví, postráži, možem si odbehnúť do obchodu alebo hocikde. Všetci mi vravia, že som pri malom omladla, no musím za ním behať, aspon som v kondičke. Bude to dobré, uvidíš.
Moja segra má 17,15,14 ročné deti a teraz 1,5 ročného, ona onedlho oslávi 43 😉
@wolke7 neboj, bude to super pre vas vsetkych! ked vam ho Pan Boh daroval, ma na to dovod 😉
ak sa fakt s jeho prichodom nevies vyrovnat, skus sa obratit na poradnu, ktora sa tomu venuje: http://www.alexisporadna.sk/ - nemusis osobne, mozes aj telefonicky alebo mailom...
a blahozelam k babatku! 😉
@wolke7 neboj,bude dobre.. Rozdiel.by som.neriesila,medzi mojim muzom a jeho sestrou je 11rokov,tiez to necakali..
A ja som mala byt tiez z3deti.. Mama to najskor predychavala a potom bola nestastna, lebo o babo prisla..:(.
Bude ako ma byt,cize ak mate mat tretie dieta,tak to tak malo prosto byt. Zzchvilku si nebudes vediet predstavit,ze nie je.
ja poznám prípad našej pani učiteľky. Dcéru mala ešte ako študentka VŠ s manželom. potom sa dlho usilovali o ďalšie bábo , nedarilo sa, a keď to už dávno vzdali, pani učiteľka zostala tehotná....dcéra mala už po VŠ.
Narodil sa im chlapec, chodí do 3 tr. ZŠ,je spolužiak mojej dcéry. Veľmi šikovný.... pol roka po narodení syna robili svadbu dcére, ktorá už má tak isto 2 deti... vtedy spolu matka s dcérou spolu kočíkovali každá svoje bábo.... blbé reči ľudí sa nevšímali....
@wolke7 neboj, ja som mala tretie v 35. Nikdy som si matersku tak neuzila, ako teraz. Ved uz mame vsetko zariadene a zabehnute - myslim tym byvanie aj deti uz nemas najmensie, takze su uz aj samostatni. Pre mna bola tato tretia materska fakt dovolenkou. Stihla som to, co som nestihala, ked som pri prvych dvoch chodila do prace. Proste som mala more casu, ktore som venovala rodine a sebe. Dovolim si tvrdit, ze to bol az luxus - mat tolko casu. Aj s malym dietatom sa predsa da chodit hocikde, my sme boli aspon 5-krat v zahranici, o Slovensku ani nehovorim. Takisto kruzky deti a vsetko okolo starsich som absolvovala s najmladsim. Vobec som nepocitovala, ze by mi vekom vyprchala energia, vsetko som robila s troma detmi, nakolko manzel ani stari rodicia nemali cas, aby pomahali. Ale ja som zasa clovek, ktory nepotrebuje chodit niekde sam alebo s kamoskami, moja priorita je rodina.
Chcem ta povzbudit, lebo uplne chapem tie pociatocne obavy a strach.
Podla mna, tes sa (kokos, to je rada, co? 🙂 drzim ti paste, nech sa to utrasie) Ja mam rovnaky vek ako ty, aktualne doma 4m babatko, ktore ma surodencov 5 a 7 rocnych. Nasi maju a budu mat len jednu izbu, aj ked su mix pohlavi. Strasne som sa bala ako to bude s tymi starsimi, ale na moje pocudovanie fakt super, velmi vela sa im uz da vysvetlit a aj mi pomozu viac ako doteraz.
Este pridam moju detsku skusenost: som zo styroch deti, v case ked som ja mala 10 a sestra 8, pribudlo babatko a o dalsie dva roky este jedno. Mamina nas vsetkych porodila prirodzene, druhi dvaja tiez v jej veku 38 a 40rokov. Atmosfera v rodine boka vzdy vyborna. Nikto z nas nechcel byt v izbe sam, hoci v rodicovskom dome boli moznosti. Velmi skoro sme si "ukradli" tretie dievcatko k nam do izby, najmladsi brat spaval u nasich dlho - uz si nepamatam kolko, ale mozno aj do troch. Potom byvali spolu oni dvaja mladsi v jednej izbe a my starsie v druhej. Dlho predlho 🙂 naucis deti sukromiu a respektu medzi sebou a ide to.
Co sa tyka planovania programu, tak samozrejme to ma iste obmedzenia. Co sa da, mam s detmi v plane ja. Na dlhsie vylety so starsimi ide muz, ak je to so sportom ako bicykle napr. - dohodneme si, kde sa stretneme a ja sa s kocikom prepravim autobusom alebo autom blizsie a spravim si prechadzku. Je mi jasne, ze letne prazdniny budu trosku zaberak, ale aj to pojde. Ked uz to je, zariadis sa. Drzim palce, nech si vyriesis zmatok vnutri cim prv a pustis sa do praktickych priprav.
Dievcata ste vsetky strasne zlate!! Dakujem vam velmi za vase povzbudive slova!! Citam si vsetky vase prispevky dookola a snazim sa na to pozerat pozitivne!!
Dakujem, dakujem dakujem!!❤
@blahowoman ak budú chcieť pomáhať, nútiť ich do toho je veľmi zlé, pretože aj keď je to starší súrodenec, je predsa tiež dieťa a má svoj svet a nie je jeho povinnosť sa o mladších starať. To je povinnosť rodičov.
@libawet Takto - suhlasim s tym, ze ak by s tym @wolke7 vnutorne nesuhlasila, ak by manzel nesuhlasil, ak by zili od vyplaty k vyplate a nemali co do ust, vtedy je interupcia mozne riesenie (netvrdim, ze spravne, ale do toho nas ostatnych nic nie je). Nevidim vsak jeden jediny dovod, preco by rodicia mali detom platit vysoke skoly. To "dieta" je uz dospely clovek, ktory si peniaze dokaze zarobit aj sam. Tak ako som si na platenie VS zarobila ja, tak si budu musiet zarobit moje deti, bez ohladu na to, ci peniaze mam alebo nie.
Suhlasim s tym, ze financne naroky vekom stupaju, ale od urciteho veku musi dieta vediet prebrat zodpovednost za svoj zivot. Nemat dalsie dieta len kvoli tomu, aby som mohla tomu existujucemu platit dospely zivot mi pride ako neracionalne.
To je zas moj nazor.
blahozelam k babatku 🙂 pamatas este, ked sa tvoje starsie deticky narodili? skus si spomenut a tes sa na to, co ta caka. Riesit, ze sa bude musiet niektore z tvojich deti delit o detsku izbu je podla mna blbost, my sme boli 3 baby v jednej detskej a nic nam nechybalo, ved su to deti, nie nejaki mali bohovia, co musia mat vsetko hned a kazdy sam izbu a pod. 🙂 onedlho najstarsi pojde na vysoku, potom druhy, potom sa osamostatnia a budes mat 2 prazdne detske izby 🙂 vela rodin s 3 detmi zije v 3 izbakoch, myslim, ze sa vobec nemas coho bat. My mame 4 izbak, zatial 2 deticky, planujeme o nejaky rocik tretie a ja v sebe prave riesim, ci nie aj stvrte potom, co to jedno bude same v detske si hovorim 🙂
brat mal 17, dvojičky brat+sestra 16, sestra 14, ja 11, sestra9, mama v 40 otehotnela...a rovno dvojičky chlapci (dnes 17)....to si myslím, že bola katastrofa...🙂 ...tri deti sú do pohody
@wolke7 ahoj ja mam zatial iba jedno dieta a teda neviem sa vzit do tvojej situacie, ale nevidela by som to tak tragicky. Urcite je to velky sok, tym viac ze nebolo planovane, ale zrejme to tak ma byt. Vsetko sa vzdy nejak utrasie, nabehnete doma na iny rezim a nakoniec zistis ze inak to byt ani nemalo. Aj ta zena co ma jedno moze brat ako tragediu ze pribudne druhe lebo aj tam to nabura zabehnuty kolobeh ale tak to je pri vsetkom novom. Preto sa nato nedivaj ako na tragediu, ale ako na dalsiu sancu dat zivot krasnemu babanku. Omladi to celu vasu rodinu. Pre deti to nebude priselec ale dalsi surodenec a verim ze vela ich to aj nauci 😉 preto sa z toho vydychaj a nevid vsetko cierne, nezahlcuj sa zbytocnymi otazkami. sama vidis ze ako krasne Vam to islo s dvomi a pojde to aj s troma. Dnes to nie je nic vynimocne, okolo mna je vela rodin s tromi detmi a ide im to, su stastni, nic im nechyba. Samozrejme pokial sa s tou myslienkou nevies zmierit, pripadne mate financne alebo existencne problemy tak to je o inom...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@wolke7 ja mam 39 a tretie neplánovane 😉 mala som podobne pocity ako ty, naburalo mi to všetko co som planovala mladší v 2r.zacal skolku keď som zistila že som tehotná, ja som začala pracovať a užívať si konečne zabehnutY život. Predychavala som svoje tehotenstvo dobre tri štyri mesiace kým som sa s tým zmierila ze to tak malo byt. Chalani sa tesili a muž tiež. Narodenín našej dcéry sa všetko zmenilo ano, no ona je ta ktorá tu mala byt, vypytala sa do našej rodiny a som za ňu neskutocne vdacna. Bratia ju lubia a stale majú viac pozornosti nez naše babatko, zial tretie je na tretej kolaji 😉 aspoň u nas to tak je najmladsia sa prisposobuje vsetkym..
Ono to xce cas kým to predychas a zzijes sa s tou myslienkou..malo to tak byt 😉