Je ster z krčka maternice v tehotenstve bezpečný?

adula16
28. júl 2011

Ja by som sa chcela spýtať či ster v tehotenstve nemôže nejako poškodiť plod a či z toho nezačnem krvácať...má s tým nejaká skúsenosti????za odpoved dakujem

katun
28. júl 2011

ahoj, mne ho lekar robil, bola som asi v 10tt - povedal, ze to zvykne trosku krvacat viac ako inokedy, ale nekrvacalo to, ani sa nic nestalo..

anjelicek26
28. júl 2011

@adula16 - stery ano - vzorku (napr. na vysetrenie rakoviny) nie! A krvacat to nema, jedine ak sa to urobi nesikovne alebo nasilne.

tigri
5. aug 2011

mne beru ster na cytologiu kazdy rok, bez ohladu na to, ci som alebo nie som tehotna...ked tehotna nie som, ani to necitim, dr. je velmi citliva a ani nekrvacam....akonahle som tehotna, vzdy trochu zacnem spinit na par hodin, toto je moje tretie tehotenstvo a stalo sa mi to teraz treti krat, takze urcite to nemusi byt len nasilnostou lekara, ale skor tym, ze pri tehotenstve je krcok maternice omnoho viac prekrveny...

kattarinab
23. sep 2011

@adula16 ahoj, čítam tvor príspevok, robili ti potom ten ster? mne ho robili dnes som v 7tt a teraz večer som začala krvácať, bolí ma aj brucho. Mám strach čo sa deje... robili ti to? Krvácala si?

adula16
autor
26. sep 2011

ahoooj...áno robili mi ho...a ani som nekrvácala a ani brucho ma nebolelo...síce lekár hovoril, že trošku môžem špiniť ale nič sa nedialo...a krvácať by si nemala...ked tak len špiniť...aspon mne tak lekár povedal...a robil ti ho tou klasickou kefkou???lebo mne ho robil tou jemnejšou kvôli tomu že som tehotná.....síce som si za to zaplatila 23 € ale našťastie som nemala žiadne komplikácie....

martina2001
26. sep 2011

@adula16 mne ho robila gyndoško okolo 20tého týždňa a všetko v poho, môžeš trošku špiniť po ňom ako je hore napísané z dôvodu prekrvenia zvýšeného v tehu, ale na tehu to vplyv nemá, akurát ti môže pomôcť
@anjelicek26 mne robili práve ster na predrakovinové bunky, to vyšetrenie mi robia každý polrok, či som tehu či nie

anjelicek26
26. sep 2011

@martina2001 - no ja viem, ze ani ten na rakovinove bunky by sa v tehu nemal robit, predsalen je to VZDY riziko hrabat sa do krcku 😖

anjelicek26
26. sep 2011

@kattarinab - ty si prisla po tom stere o babatko? No teda pekne 😠 Ako niektori lekari fakt nemaju stipku sudnosti 😠
@martina2001 - ako jej prosim ta v tehu ten ster ma pomoct? Isteze je prevencia dolezita, ale invazivne zasahy - ako prave tento na rakovinove bunky - kde je odobrana vzorka TKANIVA - je proste prilis.

olivova
26. sep 2011

ja tomu nerozumiem - to ako vam mozu brat ster, ked ste tehotne.....
suhlasim s @anjelicek26 - je to vzdy zasah a lekar by sa mal "vo vas hrabat" co najmenej, ked ste tehotne...To uz je naozaj prilis, pokial na to nie je skutocne velky dovod.

bamarama82
26. sep 2011

mne robili 2x ster na cyto pocas tehu...po 2. som porodila do 2 dni...ale to aj kvoli vysetreniu...

kattarinab
26. sep 2011

@anjelicek26 ten plod nezodpovedal velkosti v 7tt, tak to muselo odísť, odumrelo to vo mne a o dva týždne by som mala vedieť približne kedy, tak už som ok, ked mi to potvrdili aj iný odborníci, že to muselo isť preč

spagetka_
26. sep 2011

ja sa tento tyzden chystam k Dr. na potvrdenie tehotenstva, dnes zacinam 7 tt... no velmi sa bojim, aby mi nechcel urobit ten ster, lebo minuly mesiac som mala ist na preventivku, no nebola som... chcem to odmietnut, len neviem ci si nebude aj tak trvat na svojom... kamoske to spravil v 6 tt so slovami, ze to robi nerad, ale musi! ja uz som mala jedno tehotenstvo rizikove a skoncilo potratom, takze teraz k sebe ani mangela nepustim, nieto aby sa vo mne niekto hrabal s kliestami... uz aj pred ultrazvukom mam akosi respekt, ale ten mi snad neuskodi... akoby ste to povedali doktorovi, ze nechcete aby vam robil ster, mam ho normalne poprosit alebo radsej dorazne odmietnut?

spagetka_
26. sep 2011

@kattarinab mne tiez hned odzaciatku plod nezodpovedal tyzdnom, ale Dr. mi stale daval nadej, nadopoval ma hormonmi na udrzanie tehotenstva a od 9 tt ma nechal mesiac cakat, co bude... v 13 tt len skonstatoval, ze plod medzitym odumrel a musim ist na cistenie... najhorsie bolo, ze ja som cely mesiac zila v tom, ze vo mne rastie babätko ☹

martina2001
26. sep 2011

@anjelicek26 je to podľa toho čím ti to robí

kattarinab
26. sep 2011

@adula16 no ja som v sobotu ráno potratila,neobávala som sa zbytočne tej krvi

kattarinab
26. sep 2011

@spagetka_ ja som na druhé ráno potratila v 7tt, kedy sa ti podarilo znova otehotnieť? Po akom čase ste skušali? No mne už tiež nebude robiť na začiatku tehu ster, už to nedovolím, pri prvom mi to robil v 11tt a všetko bolo ok... ale vraj som mala odumretý plod, tak to ma ukludnilo, aj tak by som potratila

anjelicek26
26. sep 2011

@kattarinab - no hadam to fakt bolo tak a nehovorili ti bludy, aby to ospravedlnili. Ved si bola na poradni predtym, nerobil ti ultrazvuk? Ved keby babo nezodpoveda, ved by ti to povedal. Kazdopadne robit v 7tt. ster s krcku je nezodpovedne. Drzim palce, nech sa vam coskoro zadari dalsie babulko a nenechaj fakt do seba nikym vrtat 😉

@spagetka_ - isteze to mozes razne odmietnut, je to tvoje telo a ziadne ze MUSI neexistuje. V anglicku pokial viem cele tehotenstvo zospodu ziaden lekar nevysetri a deti sa rodia zdrave a este viac v pohode, lebo ich nikto nenervuje skracujucim ci otvarajucim sa krckom, nehrabe sa im tam, pred porodom nikto nestresuje s nezrelymi porodnymi cestami ci prenasanim... nehovorim, ze je to vo vsetkom lepsie, ale v tomto urcite ano. Kontrolovat, ci je babatko zdrave - sa ta uplne v pohode cez brusnu stenu. Neni treba dolu ziadne zasahy. Ja milujem tie kecy lekarov - mierne krvacat po vysetreni je normalne 😕 😕 😕 Si ospravedlnuju svoju vlastnu neschopnost 😠

spagetka_
26. sep 2011

@kattarinab po potrate sme si dali 3 mesiace pauzu a potom sme zacali skusat... som sa bala, ze zase nam to bude trvat skoro rok a podarilo sa na 4x ! 🙂 pri prvom tehotenstve mi vobec neprisiel menzes, ani spinenie... teraz som 2 dni spinila (bezne sa mi tak rozbieha menzes) a potom 2 dni nic... mi to zacalo byt podozrive, tak som spravila test a boli // 🙂 zvlastne, kazde tehotenstvo uplne ine... ani ma tak v bruchu nepicha ako pri tom prvom... dufam, ze je vsetko v poriadku... ani nemam chut ist na gyndu 😒

zuzana17
26. sep 2011

Nerobili mi ster počas tehu, až po pôrode keď som išla na preventívnu. Ale počas tehu nie!!!

spagetka_
26. sep 2011

@anjelicek26 preto tam chcem ist co najneskor, pri prvom tehotenstve mi robili ultrazvuky v 6 tt, 7 tt a v 9tt, no vraj to bolo nutne, ci vyvoj pokracuje tak ako ma... vsetko sa zdalo byt v poriadku, akurat nezodpovedali tyzdne... az v 9 tt sme videli bit srdiecko a potom uz v 13 tt tam bol odumrety plod... som ani nemyslela, zeby to mohlo takto zle skoncit ☹ dohovie, ci aj tolko uzv robenych po sebe k tomu neprispelo...

anjelicek26
26. sep 2011

@spagetka_ - tak chod az po 10.tyzdni a povedz, ze si ziadne vysetrenie zospodu nezelas. Musi to respektovat. Od toho 10.tyzdna staci ultrazvuk cez brusnu stenu, aby kontroloval, ci je malinke v poriadku. Dovtedy proste treba verit, ze je malinke v poriadku. Ak si budes robit testiky kazdy tyzden a budu stale krasne silne a nebudes krvacat, neni dovod si mysliet nieco ineho.

No a ultrazvuky po sebe, ja som ich mala tiez viac nez dost 🤐 Ale je pravda, ze v tom citlivom obdobi na zaciatku by ich malo byt co najmenej. Predsalen sa pri zobrazovani ten malinky plodik prehrieva 😖

spagetka_
26. sep 2011

@anjelicek26 aj nad tym som rozmyslala, ale zacina mi uz byvat zle, nezvladam rano vstavat o 4:30 h a s lacnym zaludkom utekat na autobus, v noci som niekolkokrat hore a v praci musim napriek tomu podavat 100% vykon... som myslela, zeby ma mohol nechat aspon 2 tyzdne na PN-ke, kym sa dam nejako dokopy... nechcem sa zbytocne takto trapit, tym nepomaham sebe ani babätku...

anjelicek26
26. sep 2011

@spagetka_ - na PN ta moze vypisat aj obvodna + teda lekar staci, ak ti potvrdi tehotenstvo z krvi na to. Vravim - nepotrebuje sa na to v tebe vrtat. Fakt nie.

spagetka_
26. sep 2011

kedysi zobrali len krv a bolo... teraz ako prve urobia uz v 6tt sono a krv beru az okolo 10 tt... len nechapem, preco mi vtedy sestricka pri objednavani v 5+3 tt povedala, ze najvyssi cas a objednala ma hned na druhy den (pri 1.tehotenstve), som myslela, ze budem cakat aj 2 tyzdne kym ma zoberie... preto som sa tam teraz este ani neobjednavala... ale ako tak citam, skoro kazda tam chodi uz okolo toho 6 tt...

olivova
26. sep 2011

@spagetka_ - mne lekar telefonicky oznamil, ze kludne sa mozem dostavit az do 12-teho tyzdna....vtedy mi robil aj 1x ultrazvuk - objednal ma na krv a tak. Tiez som sa plasila, ze vsetky tu chodia tak skoro - on mi len skonstatoval, ze keby nieco, hned na pohotovost - pripadne mam hned prist . Viem, ze v takom nizkom tt tehotenstva sa robi sono zo spodu, a on bol teda zasadne proti (asi vedel preco, ze)....Ja sa divim aj maminam, ktorym robia sono zakazdym na poradni (ale to je uz ina tema) a suhlasia s tym.....Ale tak, je to len moj nazor.

anjelicek26
26. sep 2011

@spagetka_ - jediny dovod ist tak skoro je vylucit mimomaternicove tehotenstvo. To je sice velmi zriedkave - ale mozne, preto sa robi aj tak skoro ultrazvuk (pred 8.tt - kedy by plod dosiahol kriticku velkost) . Ale pokial nemas tlaky, bolesti v podbrusku - a to je bolest, ktoru neodignorujes - neni dovod sa bat mimomaternicoveho tehu a je to takee zriedkave.

karin1
1. aug 2017

@anjelicek26
Dobry den,
chcela by som sa spytat, ak mozem.
Vy ste prisla kvôli steru o babatko?
My mame podobnu skusenost ☹(((
Aj ste to nejak riesili?
dakujem.... Martina.

julka31111
8. aug 2017

Zdravim babenky som strastne zufala ...uz neviem co mam robit..bola som minuly tyzden u gyndosky kde mi potvrdila tehotnost stym ze mi robila vyter s krcka cytologiu.. no zacala som spinit mala som vytok ako keby soplik a v tom kus krvi..na dalsi den bolo toho viac ale ne viac tak ako by to malo vyzerat na menstruacnu krv tak som isla na pohotovost do nemocky tam mi skonstatoval ze prebieha potrat- nad vnutornou brankov kolabujuci gestacny vak 6mm v tvare slzi..mam brat prestat lieky ak by som vela krvacala uzaj do nemocky na kyret 😢 volala som lekarke ta povedala lieky mam brat nadalej tak ich beriem idem ku gyndoske zajtra ale ja uz neviem co teraz si mysliet sice mam krv na vlozke ale nie tak ako pir menzese nemam bolesti ani naznak toho..sem tam na toaletnom najdem zrzanu krv prosim poradte mi ci to je len stoho krcka ale naozaj to uz je koniec pri prvom dietati mi vyter nerobila na zaciatku tehu tak nechapem preco teraz a z coho to mam beriem duphaston,ascorutin,magnezium a kyselinu listovu dakujem za odpovede

rusalka80
28. sep 2018

Ster z krčka maternice v tehotenstve

figurka1985
30. jún 2020

Ahojte baby. Mne dr robila ster z krčka v 6tyzdni. Prišla som k nej s tým že som tehotna, a že trošičku spinim.rovnako som spiníla pri 1.tehu. Vtedy ma dr zo sporu ani nevyšetrovala. Pri druhom- hneď mi urobila ster bez toho zeby mi to povedala... v ten vecer som zacala krvácať a v nosí potratila.... vidím že som nebola jediná...preco to robia? Veľmi dobre vie čo robí...pri prvom tehu mu vysvetľovala,že zvnútra sa vyšetruje len občas, a čo najmenej,ster sa berie až pri vyšších štádiách,ak vôbec... a pri druhom sup ho a bolo vymaľované.... teraz som zas tehotna a bojim sa ísť k nej. Pockam ešte, a potom si overím čo mi ide robiť a nedovolím ster. Nedajte sa baby!

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre