chcela by som sa opýtať, ked som tehotná nemusím použivať pas v aute tlači ma to stačí mi pri policajnej prehliadke doložiť len tehotenskú knižku alebo musím mať aj iný doklad?
ďakujem veľmi pekne často jazdim a nevedela som či by mi mohli dať pokutu 🙂
@katim
@ela2710 a co takto pouzivat pas do auta pre tehotne???? takto riskovat.... nepriputavat sa... 😠
ja by som vam tu pokutu dala, pretoze to, ze ste tehotne, nie je osetrene vo vyhlaske ze sa nemusite priputavat!!!! - ano, kedysi to tam bolo, ale uz je to tatam prec odtial.... takze.... je to len cisto dobra vola policajta, ze vam tu pokutu neda.... ja osobne by som dala 😝
@kaktusik007 a v autobuse neriskujes? ved tam tiez nemas pas
@ela2710 autobusom nechodim.... a v autobuse su povinne priputat sa osoby co sedia na prednych sedadlach, a ked som autobusom aj chodievala, tam som si nesadala..... 😉
je treba sa priputavat do poslednej chvile,aj ked to brucho je neviem ake velke, ja som mala teda riadne, napriek tomu som neriskovala...policajti taketo nieco nemozu odpustit...treba sa spravane opasat, pod a nie na brucho
ked uz som nemohla soferovat ja, sedela som pre istotu vzadu,ale s pasom
je tu otazka, preco sa nechcete priputat a co tym ziskate, pripadne stratite 😉 (pohodlie vs bezpecnost)
policajti by mozno aj odpustili, len aby aj osud odpustil... 🤐
keby to bola otázka, dám hlas príspevku od @ikke 🙂
nemusíš mať pas, ak by ťa zastavili, preukážeš sa tehu knižkou.
nie som si istá...ale zdá sa mi že aj tehulky musia byť pripútané...však sú už nové pásy-máš jednu časť pod bruškom a druhú nad 😉
http://auto.sme.sk/c/3369187/tehotne-zeny-za-vo... !!! 😠
ja neviem, ako tu môžete niektoré písať také bludy 😕
zákon o cestnej premávke č. 8/2009
§8 ods. 1
(1) Osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením18) je povinná toto zariadenie použiť; to neplatí pre
a) vodiča vozidla ozbrojených síl, ozbrojených bezpečnostných zborov, ozbrojených zborov, Vojenskej polície, obecnej polície, Hasičského a záchranného zboru, ostatných hasičských jednotiek, Horskej záchrannej služby, záchrannej zdravotnej služby, banskej záchrannej služby, Vojenského spravodajstva, Slovenskej informačnej služby a prepravované osoby, ak si to vyžaduje plnenie ich úloh,
b) inštruktora autoškoly, ktorý vykonáva výcvik na vedenie motorového vozidla alebo skúšku z odbornej spôsobilosti,
c) osobu s telesnou výškou menšou ako 150 cm s výnimkou osoby, ktorá je povinná používať zadržiavacie zariadenie podľa podmienok ustanovených v osobitnom predpise, 18)
d) vodiča vozidla taxislužby pri zmluvnej preprave osôb v obci,
e) osobu, ktorá nemôže byť pripútaná zo zdravotných dôvodov; takáto osoba sa musí preukázať osvedčením o oslobodení od použitia bezpečnostných systémov vozidla.19)
vidíte tam niekde výnimku pre tehotné??
@veronika81 hádam už teraz budú všetky tehulky vedieť,že pás potrebujú 😉
@bodka13 dúfam 😉
nejde tam predsa o pokutu, ale o zdravie (niekedy až život!)
A to akoze tehotne nemozu mat autonehodu, ich neprilepi na predne sklo ci volant, aj tu im pomoze "zazracna" tehotenska knizka, ked ich bude odvazat sanitka ci pohrebak, pomoze im to, ze priputane byt nemuseli? Je taka specialna rozdvojka na pas pre tehotne, stoji asi 15€, potom pas uz netlaci.
mne aj babatku zachranili pasy zivot v 14tt!jeden do nas celne vrazil-ja s manzelom priputani zijeme,on opity bez pasov skoncil na zadnych sedadlach mrtvy.Nezanedbavajte to nikdy!aj ked nejde priamo pri nehode o zivot tak „nerozmlatena”tvar tiez za to stoji...ze vobec niekomu napadne ist bez pasov ked je tolko deb.lov na cestach!
ja som sa vzdy priputala. a jasne,ze ma to tlacilo,tak som to vyriesila tak,ze som ten pas trochu viac natihla a drzala som to v rukach.fakt len tak trochu,aby ma to na brucho netlacilo,ale nesla by som bez pasov.najidealnejsi by bol tehotensky pas do auta,no to som nechcela riesit,ked som v aute bola dokopy par krat za tehu.ale nepriputana by som nebola.vsak kazda tehotna zena nesie zodpovednost za seba a este aj za to dieta.to babatko je uplne odkazane na svoju mamu a nedajboh by mala tehotna zena nehodu a nebola by priputana a nieco by sa tomu dietatku stalo,tak si to ta zena nikdy neodpusti.to by som si teda na triko nikdy nedala.
existuje pas pre tehotne, mozete si ho aj vyrobit, ja mam pozicany od kamosky, ktory si sama vyrobila a sluzi dobre. Bez pasu je to sialene a s pasom cez brucho tiez. Pas pre tehotne a hotovo.
Ja som to vyriesila tak, ze pas v aute zapnem skor ako nastupim a potom ked si sadnem, ponad hlavu si natiahnem len ten pas, co ide krizom cez hrudnik. Takze ten sikmy pas je na svojom mieste a ten, co je normalne na bruchu mam vlastne za chrbtom. Ked vystupujem, zase ho len ponad hlavu prevleciem a nechavam ho stale zapnuty, aj ked v aute nie som. Mozno to takto znie zlozito, ale je tu sup-sup. Toto som konzultovala aj priamo u predajcu vozidiel, ci je tak bezpecnostny pas plne funkcny a povedal, ze ano, lebo hlavne ten sikmy pas vlastne drzi telo na mieste a nehrozi mi, ze by som pri naraze vyletela z auta. Navyse mi vysvetloval, ze prave zapnuty pas nejako suvisi so spustanim patrona na vystrelenie airbagu, aby nedoslo k urazu tvare/hlavy pri narazeni do vystrelujuceho airbagu. Jednoducho povedalne, airbag najlepsie ochrani len spolocne so zapnutym pasom, lebo inak je uder do tvare privelmi silny. To, ze sa tehotna nemusi priputat mi sice potvrdili aj niekolki znami policajti, ale je to nezodpovedne a zivot jej to nezachrani. Preto sa rozhodne priputavam.
Ja používam na pás štipec - kúsok viac povolím pás,aby ma netlačil na brušku a prištipcujem (najlepšie drží dole).
„Riziko smrti nenarodeného dieťaťa pri havárii je u nepripútaných tehotných 2,8 krát vyššie než u pripútaných.“
@martina646 presne tak to robím aj ja, vysvetlili ste to lepšie ako by som to opísala ja 🙂
Mňa aj upozorňujú známi, aby som sa nepútala, keď som tehotná, ale nedá mi to, cítim sa tak bezpečnejšie, aspoň týmto spôsobom ako ste to opísali 🙂 Úplne súhlasím, že je to nezodpovedné a nepripútať sa môže mať oveľa horšie následky nielen pre dieťatko ale aj mamičku :(
myslím, že tehotenstvo nie je výnimka a neumožňuje aby si nebola pripútaná. pokutu ti dajú aj tak..teh.knižka ti je v tomto prípade uplne na nič. to nie je doklad, k tomu aby si sa nemusela pripútať.
Zienky to nemyslite vazne, ze ked ste tehu tak nemusite byt priputane ??? Jedine v tom pripade ze mate potvrdenie od lekara, ze pas nemate zo zdravotnych dovodov... Inak ste povinne sa priputat, preto sa vyrabaha aj tehu pasy, zo srandy to nie je 😖
noo, ked nejaku nepriputanu tehotnu bude odvazat pohrebak, netreba ani tu tehotensku knizku..... 😠
az teraz citam, ze nieco v tom duchu ako ja napisala predomnou @anjelicek26, nevsimla som si, sory...
u mna je to automaticke - sadnem do auta, priputam sa. Je jedno ci sedim vzadu alebo v predu, ci som alebo nie som tehotna. Bez pasu by som nesla ani zaparkovat 😝
@katim Musíš být připoutaná, to že těhotný nemusejí používat pás už je zrušené a poměrně dlouho 😉 Takže bezpečnostní pás mít musíš, pokud tě tlačí doporučuji pořídit si ty redukce (je několik druhů) co jsou pro těhotné... Ale pokud pojedeš bez pásu, chytí tě policajti, tak bez velkého smlouvání a výstřihu ti ani těhotenský průkaz nepomůže před pokutou 😎 😀
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@katim staci tehotenska knizka, ja som sa tiez nepasala, ale kedze to na mne bolo riadne vidno, policajti si ani tu nikdy nepytali, ale vzdy ju treba mat pri sebe